Geluidsvervuiling op de werkvloer: zo beperk je het

Geluidsvervuiling header

Sinds een aantal jaren zijn kantoortuinen en flexwerkplekken in grote open ruimtes de norm geworden. Toch zorgen kantoortuinen met hun open karakter bij veel mensen voor enorm veel geluidsvervuiling. Dit kost jou en je medewerkers waarschijnlijk meer dan dat je je realiseert.

Een goede, geluidsvrije of geluidsarme werkplek is bijna net zo belangrijk als een ergonomische werkplek. Toch wordt hier maar relatief weinig aandacht aan gegeven.

In dit artikel leg ik uit hoe geluidsvervuiling in een kantoor de aanwezigen beïnvloed en welke oplossingen je kan nemen om er iets tegen te doen.

De wereld wordt luider en werkplekken zijn niet immuun

Uit onderzoek van Oxford Economics komt naar voren dat het merendeel van de kantoormedewerkers nagenoeg doorlopend geluid ervaart op de werkplek. Plekken om rustig te vergaderen of rustig te werken zijn er niet.

Zelfs geven medewerkers aan die echt hinder ondervinden van een luidruchtige kantoor omgeving dat zij voornemens zijn om binnen 6 maanden te vertrekken.

Een groot deel van de medewerkers zegt zich bij een luidruchtige werkomgeving maar zo veel mogelijk terug te trekken om zich te concentreren of om rust te ervaren. Door bijvoorbeeld te gaan wandelen in de pauze in een klein gezelschap.

Kantoortuin van Airbnb
Voorbeeld van een open kantoor: het Airbnb kantoor in Dublin (© Ed Reeve)

Het zit medewerkers zelfs zo hoog dat deze in de regel meer geven om de de akoestiek van de werkplek dan om hoe schoon onze werkplekken zijn, waar de plek van de werkplek binnen de ruimte of bijvoorbeeld de temperatuur van de werkplek.

Je kan je voorstellen dat doorlopende geluidsvervuiling onwenselijk is. Psychologisch onderzoek geeft aan dat geluidsvervuiling op de werkvloer grote effecten heeft op productiviteit (tot wel 66% minder productief)

De gevoeligheid voor geluidsvervuiling verschilt per persoon

De mate waarin iemand geluidsvervuiling ervaart verschilt per persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen. Dit betekent ook dat gevoelige mensen dus extra te kampen hebben met de effecten van bijvoorbeeld een luidruchtige kantoortuin of thuiswerkplek.

Hetzelfde onderzoek toont aan dat de millennials in de regel minder last hebben van de geluidsvervuiling dan mensen van een eerdere generatie. Dit heeft er naar verwachting mee te maken dat millennials (mensen geboren tussen 1980 en 1995) hun werkzame carrière vaker gestart zijn in een luidruchtige omgeving en dus niet beter weten.

Mensen van eerdere generaties blijken hier toch meer moeite mee te hebben.

Geluidsvervuiling is behalve irritant dus ook een probleem voor productiviteit

Samengevat is geluidsvervuiling een ondergewaardeerde sluipmoordenaar van productiviteit, zowel thuis als op kantoor. Dit betekent dat – net als bijvoorbeeld bij hoge werktemperaturen of slechte werkplekken – je niet het meest mogelijke uit je uren haalt. 

Niet alleen direct misgelopen productiviteit is het slachtoffer. Ook zorgt doorlopende geluidsvervuiling op de langere termijn voor meer stress bijvoorbeeld.

Wanneer je het bedrijfskundig benaderd wil je productiviteitsverlies zo veel mogelijk voorkomen.

De kosten van geluidsvervuiling: een voorbeeld

Een klein sommetje ter illustratie. In een klein bedrijf van 40 mensen verliest iedereen gemiddeld 1 uur per week (2,5%) productiviteit als gevolg van geluidsvervuiling. Dit kost je in dit geval 40 uur per week. 

Dat is in dit voorbeeld een volledige FTE, zonder vakantiedagen of ziekte.

Een FTE kost je als werkgever zo'n snel € 50.000 per jaar. Dit betekent dat je € 50.000 euro verspilling hebt in dit voorbeeld. Dat zijn bedragen die je kan en moet optimaliseren.

Nu is dit natuurlijk een voorbeeld en het zal dus echt verschillen van bedrijf tot bedrijf. Echter, het uitgangspunt blijft: je hebt maar weinig geluidsvervuiling nodig om de effecten al te zien.

Hoe kan je geluidsvervuiling beperken?

Het goede nieuws is dat de effecten van geluidsvervuiling al vrij snel veel geld kosten. Dit betekent dat het oplossen ervan vaak al snel een sommetje is dat uit kan. Het verschilt per bedrijf en budget of je geluidsvervuiling kunt beperken. Er zijn in principe 4 oplossingsrichtingen als werkgever, die je naar hartelust kunt combineren:

Het interieur opdelen in kleinere ruimtes

Een aantal jaren terug zie je dat veel kantoren afgestapt zijn van de ouderwetse “saaie” kantoor fabrieken. Muren werden uitgebroken, plafondplaten verwijderd voor die extra ruwe look en je kan iedereen op elk moment aanschieten of even mee praten. Top idee toch?

Veel mensen weten niet dat die plafondplaten, inzetwanden en dergelijke juist enorm helpen bij het beperken van geluidsvervuiling. Het lastige is dat zoiets het open karakter redelijk verpest.

Er zijn wel een aantal alternatieven voor die ouderwetse wanden. Je kan de ruimte opdelen met glazen wanden of bijvoorbeeld door bijvoorbeeld hoge kasten of schotten plaatsen. Zo ontstaan er toch beschutte hoeken in de kantoortuin waar mensen ongestoord kunnen werken en zal het geluid minder ver dragen.

Het interieur geluidsdempend inrichten

Je kan het interieur op veel verschillende manieren zo inrichten dat geluid zo veel mogelijk wordt geabsorbeerd. Je hebt gespecialiseerde bedrijven die dit soort zaken voor je kunnen inmeten en zorgen voor een goede akoestiek. Dit zijn echter redelijke investeringen.

Akoestische wandkleden
Voorbeeld van akoestisch wandkleed (via)

Gaat dit je te ver? Denk dan aan wandkleden, vloerkleden, planten en bijvoorbeeld stoffen schotten achter de bureaus. Zo zorg je in ieder geval dat de boel enigszins gedempt wordt.

White noise of ruis machines

Een andere oplossing om geluid te onderdrukken is het plaatsen van een paar white noise machines of het inbouwen van een speakergrid gemaakt dat soundmasking realiseert. De white noise machines zorgen ervoor dat geluidspieken voor een groot deel wegvallen in het geluid dat ze produceren “white noise”.

De soundmasking oplossingen zijn net wat meer advanced en maskeren juist de frequenties van stemgeluid. Er worden dan speakers in rastervorm door de ruimte opgehangen die geroezemoes uitvlakken.

soundmasking
Voorbeeld van soundmasking setup (via)

White noise heeft een sterkere toon die in principe niet alleen geroezemoes afvlakt. Sound masking is dus wat meer toegespitst en daardoor minder aanwezig dan white noise.

Het implementeren van soundmasking technologie in je kantoor is, net als grote akoestische aanpassingen, iets waarbij je aan een serieuze investering moet denken. White noise machines kan je gewoon op internet kopen voor een paar tientjes.

Het klinkt wellicht een beetje van de regen in de drup. Geluid maken om geluid te voorkomen. Er zijn echter veel mensen die zweren bij white noise apparaten om rustig te kunnen slapen of om zich beter te kunnen concentreren.

White noise machine
Een voorbeeld van een white noise machine

Overweeg je een white noise apparaat voor je thuiswerkplek of op je kantoor, dan is deze white noise machine een goede optie om te testen of het voldoende impact heeft. Vraag wel even aan je collega’s hoe zij er tegen aan kijken.

Noise cancelling koptelefoons

De simpelste oplossing is wellicht om iedereen een noise cancelling koptelefoon of noise cancelling earbuds geven. Het is waarschijnlijk een stuk goedkoper dan je hele kantoor akoestisch verbeteren, je medewerkers krijgen een toffe “perk” en jij en je team bepalen zelf wanneer je hoeveel wil horen.

De afgelopen jaren heeft “active noise cancelling” een vlucht genomen en is verrassend goed in het uitfilteren van omgevingsgeluid zoals achtergrond gesprekken.

Heb je een “over-ear” koptelefoon, dan wordt hier sowieso al een deel extra gerealiseerd.

De Sony WH-1000XM4 koptelefoon en de Sony WH-1000XM3 draadloze oordopjes zijn goede opties met de best mogelijke noise cancelling van het moment.

Noise cancelling koptelefoons hebben wel als keerzijde dat “met een koptelefoon op” het nieuwe normaal wordt. Of dit iets is wat bij je bedrijf en berijfscultuur past, kan je zelf het beste inschatten. Ook “verplicht” je zo natuurlijk iemand die een stille werkplek wil een koptelefoon met noisecancelling te gebruiken. 

Beperk geluidsvervuiling en win productiviteit

Geluidsvervuiling is een probleem wat te weinig aandacht krijgt op de werkvloer. Er zijn verschillende manieren om hier mee om te gaan. Sommige zijn structureler, zoals het aanpassen van de kantoorruimte. Andere zijn laagdrempeliger zoals het geven van noise cancelling koptelefoons aan wie dit willen.

De grote boodschap van dit artikel is dat geluidsvervuiling productiviteit verminderd en werkplezier onder druk zet. Je kan het met relatief kleine investeringen voorkomen. Zo gaat de productiviteit omhoog en is er een grote kans dat je werknemerstevredenheid stijgt.

Dit zijn investeringen waarbij dus iedereen wint.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *