17 manieren om geld te verdienen met je website

Heb je een website en wil je er geld mee verdienen? Of heb je nog geen website maar ben je benieuwd naar hoe websites geld verdienen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

In dit artikel laat ik je (bijna) alle manieren zien waarop je geld kunt verdienen met een website. De meeste van deze methodes zijn toegankelijk voor iedereen. Ze vereisen geen investering en technische kennis. Het enige wat je nodig hebt is tijd en toewijding.

Ben je er klaar voor? Dan gaan we beginnen.    

De 11 populairste manieren om geld te verdienen met je website

Hieronder vind je de meest voorkomende manieren waarop websites geld verdienen.

1. Affiliate marketing

Met affiliate marketing promoot je de producten of diensten van een derde partij. Zodra iemand via jouw link een van deze producten of diensten aanschaft, krijg je een deel van het aankoopbedrag. Afhankelijk van het affiliate programma en het soort product, gaat het hier meestal om een percentage van tussen de 1% en 50%.

Start24 is een voorbeeld van een website die affiliate marketing gebruikt om geld te verdienen. Zo bespreken we bijvoorbeeld onze favoriete producten om een thuiswerkplek in te richten. Wanneer bezoekers zo’n product aanschaffen via een link van ons, rinkelt de kassa.

Een ander voorbeeld van een affiliate site is Skyscanner. Wanneer je via hen een vlucht boekt, krijgen ze een deel van het aankoopbedrag van de luchtvaartmaatschappij.

Skyscanner homepage
Skyscanner, een van de meest lucratieve affiliate sites ter wereld

Er zijn veel affiliate programma’s waar je je eenvoudig bij kunt aanmelden. Vaak is de enige voorwaarde dat je een site online hebt staan die “af” is.

Wanneer je je aanmeldt bij zo’n affiliate programma krijg je een speciale tracking code of tracking links. Wanneer je bezoekers op zo’n link klikken wordt er een cookie in hun browser geplaatst waardoor verkopen aan jou toegeschreven kunnen worden.

Zo’n cookie is over het algemeen tussen de 24 uur en 3 maanden geldig, afhankelijk van het affiliate programma. Mocht iemand dus op jouw link klikken maar pas een maand later het product kopen, dan kun je alsnog commissie verdienen.

Voorbeelden van affiliate programma’s:

Hoe begin ik een website waarmee ik geld kan verdienen met affiliate marketing:

Voelt WordPress iets te technisch voor je? Gebruik dan een websitemaker zoals Wix. Je kunt het gratis proberen om te zien of het iets voor jou is.

2. Advertentie netwerk (Google AdSense en Mediavine)

Online advertenties bestaan al bijna net zo lang als het internet bestaat. Een advertentie netwerk zoals Google Adsense koppelt bedrijven die willen adverteren aan websites. Je meldt je aan en het netwerk plaatst vervolgens relevante advertenties op je site. Meestal kun je zelf kiezen welke pagina’s dit zijn en op welke positie op de pagina je de advertenties wilt hebben.

Per bezochte pagina zijn advertenties meestal minder lucratief dan affiliate marketing. Je hebt behoorlijk wat bezoekers nodig om er behoorlijk mee te kunnen verdienen. Met een netwerk als Google Adsense kun je rekenen op pak en beet 10 euro per 1.000 bezoekers.

Toch kunnen online advertenties via een netwerk een slimme manier zijn om geld te verdienen met je website. Zo kun je geld verdienen via iedere bezoeker die op je site komt; niet slechts bezoekers die op het punt staan iets te kopen.

Informatieve content waarin je niet praat over een product of dienst kan je ook geld opleveren met advertenties. Het voordeel hiervan: het is makkelijker om hoog in Google te komen met informatieve content dan commerciële content zoals “de beste 5 mobiele airco’s.”

Naast Google Adsense heb je ook platforms waar je veel meer kunt verdienen per 1.000 bezoekers. Voorbeelden hiervan zijn Mediavine en AdThrive. Echter, deze partijen stellen een stuk strengere eisen aan je site dan Google Adsense. Zo heb je 10 duizenden bezoekers nodig en checken ze je site op kwaliteit (zowel qua website design als de kwaliteit van je content). Ook verwachten dit soort netwerken meestal dat het grootste deel van je verkeer afkomstig is vanuit de Verenigde Staten.

Media homepage. Geld verdienen met je website via advertenties.
Mediavine, een lucratief alternatief op Google Adsense voor wanneer je tienduizenden bezoekers per maand trekt en je site veel Amerikaanse bezoekers aantrekt.

Voorbeelden van advertentienetwerken:

3. Verkoop advertentieruimte

Dit is een oldschool alternatief op bovenstaande methode. Weet je nog hoe het internet eruit zag pak en beet 20 jaar geleden? Sites stonden bomvol met statische advertentie banners.

Hoewel deze verdienmethode de laatste jaren enigszins uit de mode is geraakt, heb je nog steeds websites waar bedrijven voor een vast bedrag per maand een advertentiebanner op kunnen plaatsen.

Wanneer je site aardig wat bezoekers aantrekt en een beetje naam en faam heeft, kun je ook op deze manier geld verdienen met je website.

Het voordeel ten op zichten van affiliate marketing en advertentienetwerken is dat je meestal een vast maandelijks bedrag per maand krijgt per advertentie en dat het meestal beter betaalt. Dit kan je inkomstenstroom een stuk voorspelbaarder maken.   

4. Verkoop online cursussen en ebooks (of andere online producten)

Als je over unieke waardevolle kennis beschikt, kun je dit inpakken in de vorm van een online cursus, ebook of seminar. Informatieve producten zijn booming. Denk aan een cursus om af te vallen, een productiviteit seminar of een ebook over online marketing.

I Will Teach You to Be Rich homepage
Ramit Sethi is een voorbeeld van iemand die miljoenen per jaar verdient via z’n eigen cursussen en ebooks.

Het aantrekkelijke aan dit online verdienmodel is de controle die je hebt. Een affiliate programma kan worden stopgezet of de commissies kunnen omlaag gaan. Je site kan vol worden geplempt met advertenties waar je niet achter staat.

Daarnaast pak je met een informatief product 100% van de verdiensten en zijn in veel gevallen de enige kosten die je maakt de tijd die je erin steekt. Je kunt eenmaal een productiviteit cursus bouwen en hier jarenlang aan verdienen met minimale verdere investeringen.

Andere voorbeelden van online producten die je zelf kunt maken en verkopen op je website zijn software tools en website templates.

5. Lead generatie

Lead generatie draait om het doorsturen van leads naar bedrijven. In de praktijk gaat het meestal om kleine lokale ondernemingen, zoals een hoveniersbedrijf. Je verdient meestal een bedrag per lead die je doorstuurt. Maar je kunt ook je site, of delen van je site, verhuren aan een onderneming voor een vast bedrag per maand.

Ik zal je een voorbeeld geven. Stel je maakt een site met tuinierstips. Vervolgens begint er verkeer naar je site te komen. Op een gegeven moment zie je dat er vraag is onder je bezoekers naar professionele tuiniersdiensten. Wanneer je merkt dat dit het geval is, kun je contact zoeken met hoveniersbedrijven.

Wilt een of meerdere van deze bedrijven met je samenwerken, dan kun je een lead capture formulier op je site plaatsen. De bezoekers die zich hiervoor inschrijven stuur je vervolgens door naar de onderneming waar je een overeenkomst mee hebt gesloten. Zij geven je dan een vast bedrag per lead.    

6. Accepteer donaties

Een hele andere manier om geld te verdienen met je website is door er gewoon om te vragen.

Nieuwsblog Geenstijl doet dat op deze manier:

GeenStijl geld doneren

Een waarschuwing: voor veel websites zal dit weinig zoden aan de dijk zetten. Je hebt er een trouwe bezoekersgroep voor nodig. En je moet echt een hele goede reden hebben om een bedrag te vragen.

Bijvoorbeeld, het waarborgen van je journalistieke onafhankelijkheid, of zoals Wikipedia, het überhaupt in de lucht kunnen houden van je website.

Toch heb je niet echt iets te verliezen aan het plaatsen van een donatie-knop op je site. Probeer het op een gegeven moment, en wie weet genereer je er gemakkelijk wat extra inkomsten mee.

7. Accepteer gesponsorde artikelen

Met gesponsorde artikelen betaalt iemand je om een artikel te mogen plaatsen op je site. Een andere manier is dat jijzelf het artikel schrijft voor hen.

Deze artikelen dienen meestal als een verkapte advertentie. Het wordt ook wel “native advertising” genoemd.

Dit soort gesponsorde artikelen worden meestal als volgt gelabeld:

 • Ingezonden mededeling
 • Promotie
 • Betaald artikel

Of in het Engels:

 • Presented by
 • Powered by
 • Partnered with

Het voordeel voor jou als webmaster is deze artikelen subtiel ogen en goed bij de rest van je website aansluiten.

8. Ecommerce

Van de opties in deze lijst is ecommerce een van de meer arbeidsintensievere. Om een succesvolle ecommerce shop te runnen moet je een productvoorraad managen, vertrouwen opbouwen en een unieke niche vinden.

Het is erg hands-on. Je gaat te maken krijgen met producten die worden teruggestuurd, ontevreden klanten en problemen met je supply chain. Daarnaast neem je het op tegen reuzen als bol.com en Coolblue.

Dat gezegd hebbende zijn er genoeg websites die laten zien dat dit model uitstekend werkt. Neem bijvoorbeeld suite702, een ecommerce shop die zich specialiseert in luxe beddengoed.

Suite 702 homepage

Door zich vast te bijten in een zeer specifieke niche kunnen iets bieden wat ecommerce giganten altijd zullen missen: focus. Als liefhebber van mooi beddengoed ga je een stuk betere ervaring hebben bij hen dan bij een bedrijf als Wehkamp.

Hierdoor zal er altijd een markt zijn voor kleine, onafhankelijke ecommerce sites. En kan het een uitstekende manier zijn om geld te verdienen met je website.  

Hoe maak je een ecommerce shop:

9. Dropshipping

Dropshopping is het minder arbeidsintensieve broertje van ecommerce. Met dropshopping verkoop je producten zonder dat jezelf een fysieke voorraad bezit.

Wanneer een bezoeker een product koop via jouw site, bestel je als dropshipper exact hetzelfde product bij een derde partij en stuur je dit naar de bezoeker. In tegenstelling tot affiliate marketing ben je echter zelf verantwoordelijk voor de klantenservice en het opzetten van een betalingssysteem.

Het niet hoeven beheren van je eigen voorraad is een voordeel. Echter, je marges zullen veel kleiner zijn en je moet ook rekenen dat je behoorlijk wat tijd aan klantenservice kwijt gaat zijn. Daarnaast heb je geen controle over je supply chain.  

10. Genereer leads voor je eigen diensten

Je kunt leads genereren voor andermans ondernemingen, maar je kunt dit natuurlijk ook doen voor je eigen diensten.

Bijvoorbeeld:

 • Graphic design
 • Content Schrijven
 • Coaching
 • Consulting
 • Interim-management

Je website kan veel meer zijn dan een eenvoudig online visitekaartje. Je kunt het gebruiken om je eigen waarde te etaleren en business binnen te halen. Bijvoorbeeld door het schrijven van waardevolle content waarin je je kennis over je vakgebied deelt.

11. Bouw een emaillijst

Het bouwen van een emaillijst kun je zien als een toevoeging op ieder van de 10 bovenstaande methodes.

Geloof het of niet, maar email marketing blijft ook anno 2021 nog steeds een van de krachtigste marketing methodes die er is. Geen een ander marketingkanaal is zo intiem en direct. De beste marketeers halen er bakken met geld mee binnen.

Toegegeven, het opbouwen van een emaillijst en er geld mee verdienen is een strategie voor de lange termijn. Maar het is een van de beste manieren om je website in een geld verdienende machine te transformeren.

Email marketing software:

Nog 6 manieren om geld te verdienen met je site

Hier zijn nog een paar minder voor de hand liggende manieren om geld met je site te verdienen.

12. Verkoop backlinks. Backlinks blijven een belangrijke manier om hoger in Google te komen. Je kunt geld verdienen met je site door te linken naar iemands site tegen betaling. Let op: dit gaat in tegen Google’s richtlijnen. Ik raad het je af dit te doen.

13. Verstop premium content achter een betaalmuur. Als je content echt goed kun je het verstoppen achter een betaalmuur. Websites zoals The New York Times doen dit.

14. Verhuur je website. Komt niet heel vaak voor, maar soms willen mensen een pagina op je site huren of zelfs je hele site.

15. Popups. Popups zijn irritant maar ze kunnen erg lucratief zijn. Gebruik ze als email lead capture of om je bezoekers te laten klikken op een affiliate link.

16. Biedt coupons aan. Mensen zijn altijd op zoek naar de beste deals. Sprokkel online coupons bij elkaar en plaats die op je site.

17. Voeg een directory pagina aan je site toe. Plaats hier bedrijfsnamen en contactgegevens op tegen een klein bedrag.

Websites bouwen en verkopen

Veel mensen starten een website met als enige doel deze door te verkopen. Dit wordt ook wel website flipping genoemd.

Dit is vooral een ding in de internationale wereld. Websites worden vaak verkocht tegen een maandelijkse inkomstenvermenigvuldiger van 25-50. Bijvoorbeeld, heb je een site die 1.000 dollar per maand verdient, dan kun je die verkopen voor tussen de 25.000 en 50.000 dollar.

EmpireFlippers homepage
Op een platform als Empire Flippers worden websites verkocht voor miljoenen dollars

Platforms om Engelstalige websites te verkopen:

Vanaf hoeveel bezoekers kun je geld gaan verdienen met je website?

Hier is geen harde regel voor, en het verschilt ook nogal per verdienmethode.

Vanaf het punt dat je pak en beet 50-100 bezoekers per dag op je site begint te krijgen, kun je met affiliate marketing aardig gaan verdienen.

Voor advertenties duurt dit een stuk langer. Met Google Adsense moet je zo’n 10.000 maandelijkse bezoekers krijgen om er ongeveer 100 euro per maand mee te kunnen binnen halen.

Wanneer je website gloednieuw is, is het in de meeste gevallen in ieder geval een verspilling van je tijd om je aan te melden voor affiliate programma’s en advertentienetwerken. Je kunt je tijd beter steken in het opbouwen van je site en aantrekken van bezoekers.  

Conclusie

Er zijn talloze manieren om geld te verdienen met je website. Websites zijn perfect om wat extra’s per maand bij te verdienen, maar kunnen op een gegeven moment zelfs je fulltimebaan vervangen. Er zijn talloze ondernemers die hun brood met hun website(s) verdienen.

Heb je nog geen website maar zou je er graag één hebben? Bekijk dan een van deze handleidingen:

Veel gestelde vragen

Hoe snel kun je geld verdienen met een website?

Sommige websites verdienen geld binnen een dag na lancering. Echter, een meer realistische tijdsduur is 3-9 maanden. Je zult in dit geval meestal op z’n minst 10 uur per week consistent in je site moeten steken voordat de eerste euro’s binnenkomen.


Hoeveel geld kun je verdienen met affiliate marketing?

Sommige affiliate marketeers verdienen 100 duizenden euro’s per maand. Het is niet heel waarschijnlijk dat je zo’n bedrag gaat bereiken. Echter, een paar honderd of paar duizend euro per maand is heel goed mogelijk zolang je er genoeg tijd en moeite (denk één á twee jaar) insteekt.


Hoeveel geld verdien je met advertenties per 1.000 bezoekers?

Maak je gebruik van een advertentienetwerk zoals Google AdSense, Mediavine of AdThrive, dan verdien je meestal tussen de 10 en 30 euro per 1.000 bezoekers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *