De 4 beste FTP hosting providers van 2022

Als je op zoek bent naar FTP (file transfer protocol) hosting, dan ben je hier aan het juiste adres. Ik heb onderzocht wat de beste FTP hosting providers zijn. Bekijk hier onze reviews en vergelijk de providers met elkaar om de beste optie voor jouw behoeften te vinden.

Het vinden van een goede hosting provider is niet eenvoudig. Technische specificaties, eindeloos veel hosting pakketten, ingewikkelde prijsvoering… Voordat je het weet ben je dagen kwijt aan het doorspitten van gebruikers reviews, fora en websites van providers.

Bespaar jezelf die tijd met dit overzicht van de beste FTP hosting.

De 4 beste FTP hosting providers

Cloud86

Cloud86 is een krachtige webhost met uitstekende klantenservice. Daarnaast is de dienst afkomstig van Nederlandse bodem, wat betekent dat je gewoon in het Nederlands met ze kunt spreken.

Cloud86 is een relatief nieuwe dienst, maar het team erachter zijn veteranen in de hosting industrie. Eerder werkten ze aan het zeer populaire SoHosted.

Op het gebied van FTP hosting zijn ze voor de meeste mensen de beste keuze. Hun hosting pakketten komen gepaard met stevige specificaties, uitstekende features (zoals gratis 12-uurlijkse backups) en er hangt een aantrekkelijk prijskaartje aan. Daarnaast kun je maandelijks betalen bij ze, in plaats van dat je een jaar of langer aan een pakket vast zit.

Ook legt hun website uit hoe je op een eenvoudige manier een FTP account aanmaakt en ermee in de weer gaat.

Meer over Cloud86

Bezoek Cloud86      Lees onze Cloud86 review

Hostinger

Als je spotgoedkope FTP hosting bij een internationale provider zoekt, dan ben je bij Hostinger aan het juiste adres. Hun goedkoopste pakket kost minder dan 2 euro per maand (hoewel je wel enkele jaren vooruit moet betalen om toegang te krijgen tot dit tarief).

De grootste voordelen van een internationale hosting provider ten opzichte van Nederlandse spelers: je krijgt toegang tot 24/7 klantenservice en kunt kiezen uit meerdere server locaties. Dit laatste is ideaal als je website zich richt op bezoekers van over de hele wereld.

Hostinger is een uitstekende provider. Ze maken gebruik van LiteSpeed server technologie wat ervoor zorgt dat je site absurd snel laadt. Als budget host echter scoren ze iets minder op de volgende fronten dan de internationale hosting providers hieronder:

 • Hun uptime is een tikkeltje minder goed
 • Om met hun klantenservice in contact te komen moet je meestal zo’n 30 minuten wachten

Kun je hiermee leven, sluit dan een hosting abonnement af bij Hostinger.

Meer over Hostinger

Bezoek Hostinger      Lees onze Hostinger review

SiteGround

SiteGround is sinds jaar en dag een van de meest populaire hosting providers op de markt. Ze hosten bijna 3 miljoen websites, waaronder Start24. Ze zijn zeer goed beveiligd, extreem betrouwbaar, snel en bieden waanzinnige klantenservice.

Een keerzijde: hun prijskwaliteitverhouding is lichtelijk achteruit gegaan de afgelopen jaren na een stel prijsverhogingen. Toch blijven ze een van de beste hosting providers voor als je zoekt naar complete peace of mind.

Als het gaat om FTP: je kunt zoveel FTP accounts aanmaken als je maar wilt en krijgt automatisch toegang tot STFP, ongeacht het hosting pakket wat je kiest.

Meer over SiteGround

Bezoek SiteGround      Lees onze SiteGround review

GreenGeeks

GreenGeeks is de beste FTP hosting provider voor klimaatgerichte gebruikers. Deze groene hosting provider steekt 300% van hun energiegebruik terug in duurzame energie. Bovendien planten ze een boom voor iedere nieuwe klant die zich bij hen inschrijft. Oftewel, de planeet gaat er netto op vooruit wanneer je klant wordt bij GreenGeeks.

GreenGeeks laat echter geen steken vallen op het gebied van hosting. Ze bieden gratis backups aan, een gratis CDN en een gratis domeinnaam voor het eerste jaar. Bovendien kun je zelfs op hun allergoedkoopste pakket zoveel mogelijk FTP of SFTP accounts aanmaken als je maar wilt.  

Meer over GreenGeeks

Bezoek GreenGeeks Lees onze GreenGeeks review 

Wat is FTP?

FTP is de afkorting voor File Transfer Protocol, een methode om bestanden via internet van een server naar een client over te brengen. Websites kunnen FTP gebruiken om bestanden te uploaden of te downloaden van de server van een site. Ook kun je het gebruiken om bestanden van de ene computer naar de andere te transporteren.

FTP is praktisch als je met een groot aantal bestanden in de weer gaat, voor bulkoverdrachten of voor het verzenden van grote bestanden. Een van de eenvoudigste manieren om bestanden over te zetten, is door een FTP-client te gebruiken. Je gebruikt een FTP-client om verbinding te maken met een server, waar je je opgeslagen bestanden kunt bekijken en gebruiken.

Populaire FTP-clients zijn Transmit, Filezilla, Free FTP, WinSCP en Cyberduck.

FTP wordt vaak beveiligd via SSL/TLS.

Handige termen om te kennen

 • CDN: Content Delivery Network – content wordt voorgeschoteld aan een gebruiker via een server die het meest in haar buurt zit
 • cPanel: een populair hosting dashboard. Eenvoudig om FTP accounts aan toe te voegen
 • FileZilla: de meest populaire FTP client
 • FTP: File Transfer Protocol
 • FTPS: File Transfer Protocol Secure – gebruikt SSL/TLS om een beveiligde verbinding op te zetten
 • SSL: Secure Sockets Layer – houdt een internetverbinding veilig. Eigenlijk een achterhaalde term: de huidige technologie is TLS

Waar je op moet letten bij FTP hosting

Let met het uitkiezen van FTP hosting hierop:

 • Goede specificaties. Veel hosting providers draaien op achterhaalde hardware. Met bijvoorbeeld LiteSpeed servers of het Google Cloud platform daarentegen zit je altijd goed. De providers in dit overzicht hebben allemaal een uitstekende technologie stack.
 • Klantenservice. Klantenservice is zoiets waar je nooit aan denkt tot er iets mis gaat met je site. Er is een behoorlijke kans dat dit vroeg of laat het geval gaat zijn. Wanneer dit zo is verwacht je een klantenservice met capabele medewerkers die eenvoudig te bereiken is.
 • Eerlijke prijs. De prijskwaliteitverhouding ligt scheef bij behoorlijk wat hosting providers. Kies een provider uit dit overzicht, en je zult dit probleem niet hebben.

Conclusie

Hier zijn nogmaals de beste FTP hosting providers van dit moment:

Voor de meeste mensen is Cloud86 de beste optie. Als de beste Nederlandse webhost van dit moment kun je je er geen miskoop aan doen. De dienst is snel, biedt zeer goede uptime en heeft een hardwerkend team achter zich met uitstekende klantenservice. 

Hostinger is uitstekend als je snelle budget hosting zoekt met 24/7 klantenservice. SiteGround is een uitstekende internationale webhost die net iets meer kost. GreenGeeks is veruit de meeste groene provider ter wereld die ook eens in staat gebleken is een kwalitatief hoogstaande hosting service te bieden.

Veel gestelde vragen

Heb ik een FTP client nodig voor m’n hosting?

Ja. Hier zijn een stel populaire FTP clients waar je uit kunt kiezen:

FileZilla
Free FTP
Cyberduck
CuteFTP
WinSCP
Transmit

Van dit lijstje raad ik je FileZilla aan. FileZilla is gratis, eenvoudig te gebruiken, en wordt ondersteunt door de meeste FTP hosts.


Is shared hosting voldoende voor een FTP?

Shared hosting is prima voor het gebruik van een FTP.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *