Fiverr logo design: mijn ongezouten mening

Een sterk logo is onlosmakelijk verbonden met goed website design. Nu zijn er talloze manieren om aan een logo te komen, maar Fiverr is waarschijnlijk de meest bekende.

Het platform doet z’n naam eer aan. Je kunt er inderdaad een logo laten ontwerpen voor 5 euro (of minder):

Minder dan 5 euro betalen voor een Fiverr logo

Maar er zijn ook talloze, meer premium opties waar je toegang krijgt tot meer ervaren ontwerpers. Dit soort logo’s kunnen honderden euro’s kosten.

Ongeacht je budget is de vraag: is Fiverr de moeite waard voor logo design? Of kun je beter je heil ergens anders zoeken? Om deze vraag te beantwoorden heb ik een logo laten ontwerpen via Fiverr voor een van m’n nieuwste website projecten.

Hoe dit precies in z’n werk ging en wat ik vond van het uiteindelijke resultaat, lees je hier.

Fiverr in een notendop

Het Israëlische Fiverr bestaat sinds 2010 en is sindsdien zo ongeveer de poster boy geworden van de gig-economie. Op Fiverr kun je freelancers inhuren voor praktisch alles wat je maar kunt bedenken.

Fiverr logo design homepage

Denk aan website design, WordPress ontwikkeling, digitale marketing, video en animatie, audio (zoals voice-overs) en copywriting.

De freelancers die je op Fiverr kunt vinden komen vanuit alle windstreken en vind je in alle soorten en maten. Van ervaren veteranen tot nieuwelingen die voor een prikkie bereid zijn hun portfolio op te bouwen.

Fiverr voor logo design

De logo design sectie van Fiverr is ontzettend uitgebreid. Het aanbod is enorm. Je vindt logo designers in alle soorten en maten. Veel designers spitsen zich toe op een bepaald type logo, bijvoorbeeld logo’s met een minimalistische stijl. Wat je gewenste stijl ook is, je zult het waarschijnlijk gaan vinden op Fiverr.

De meeste Fiverr logo design “Gigs” (zo noemt Fiverr de aangeboden diensten van hun freelancers) bestaan uit de volgende drie variaties:

 • Basic. Bij dit pakket krijg je meestal maar één of twee design opties en enkele revisies. Je logo krijg je meestal alleen in JPEG- of PNG-formaat.
 • Standard. Vaak een stuk meer revisies en je krijgt ook de bron bestanden van je logo (bijvoorbeeld in .AI of .EPS).
 • Premium. De rode loper wordt uitgelegd. Hierbij krijg je vaak ook nog een social media kit en logo guidelines.

Wat ieder pakket precies inhoudt echter, bepaalt de verkoper zelf. De verkoper laat je ook weten hoelang het duurt voordat je logo klaar is. Deze tijd kan aardig verschillen tussen verschillende verkopers (meestal tussen de 1 en 14 dagen).

Zoals gezegd vind je op Fiverr designers in alle soorten en maten. Dit zijn een paar voorbeelden:

 • Junior ontwerpers. Je vindt veel ontwerpers op Fiverr waarvan het duidelijk is dat ze gloednieuw zijn en nog hun draai moeten vinden. Dit soort ontwerpers vind je vaak in het lagere prijssegment. Ze leveren vaak prima designs maar de kwaliteit is een stuk vaker hit or miss.
 • “Fiverr’s Choice.” Deze designers hebben Fiverrs seal of quality gekregen. Je betaalt hier meer voor maar krijgt een designer waar je van op aan kan dat het goed zit. Fiverr heeft deze designers zelf gescreend, getest en gecontroleerd op kwaliteit.
 • Studio’s. Naast freelancers vind je ook volwaardige ontwerpbureaus op Fiverr. Deze zijn over het algemeen duurder dan freelancers, maar kunnen een goede optie zijn als je liever werkt met een team dan met een individu.

Er zitten enorme prijsverschillen tussen deze soorten ontwerpers. Sommigen bieden hun diensten voor minder dan 5 euro aan, terwijl een ander voor minder dan 800 euro z’n bed niet uitkomt. Met andere woorden: je kunt een logo krijgen binnen praktisch ieder budget.

Een logo ontwerpen via Fiverr: stap voor stap uitgelegd

Met Fiverr ben ik gegaan voor een design dat qua prijsklasse in het lagere segment viel. De website waarvoor ik het logo heb laten ontworpen is gloednieuw – het zou zonde zijn honderden euro’s op een logo stuk te slaan. Daarnaast was ik nieuwsgierig naar wat voor kwaliteit je kunt verwachten voor een bodemprijs. Uiteindelijk heb ik €43,97 uitgegeven ( ik nam het Standard pakket).

Dit is hoe het proces in z’n werk gaat.

Stap 1: Zoek een designer

Eerst ga je op zoek naar een designer. Je kunt je zoektocht vereenvoudigen door bijvoorbeeld te filteren op budget, design stijl (bijvoorbeeld minimalistisch of klassiek) en de gebruikte design tool (bijvoorbeeld Adobe Illustrator).

Fiverr zoek naar logo ontwerper

Stap 2: Neem eerst contact op met de designer of plaats direct je bestelling

Wanneer je vervolgens een designer hebt gevonden die je aanspreekt, sta je voor twee opties. Je kunt direct je bestelling plaatsen (en betalen), of je kunt eerst nog wat vragen stellen via de Contact Seller knop. Wanneer je voor de eerste optie kiest, maak je direct een keuze uit het Basic, Standard en Premium pakket.

Fiverr design kiezen

Vervolgens is het nog mogelijk om extraatjes aan je bestelling toe te voegen, zoals een social media kit, extra tijd voor feedback of meerdere logo concepten. De extraatjes waar je uit kunt kiezen hangen compleet af van je verkoper. Zelf heb ik hier geen gebruik van gemaakt.

Fiverr gig bestellen

Stap 3: Maak een design brief

Vervolgens is het tijd om design instructies te geven. In de regel geldt dat hoe gedetailleerder je dit doet, hoe meer tevreden je gaat zijn met het design. Wees zo concreet hier als je kan om teleurstelling te voorkomen. Graphic designers kunnen geen gedachten lezen.

Fiverr design brief

Stap 4: Wachten op je logo en daarna feedback geven

Vervolgens is het wachten op je eerste logo concept (of concepten) en kun je feedback geven voor je revisies.

Fiverr geef commentaar

Deze functionaliteit werkt uitstekend. Je kunt bepaalde delen van je logo markeren en daar direct een comment aan plakken. Mijn ontwerper reageerde zeer snel op m’n feedback en vroeg om verduidelijking waar nodig.

Hoe tevreden was ik met de kwaliteit van m’n Fiverr logo?

Laat ik het zo zeggen: ik was zo tevreden met m’n logo als mogelijk is voor een prijs van een paar tientjes. Ik verwachtte geen logo van wereldklasse en kreeg dit ook niet. Wat ik wel kreeg was een logo dat er netjes uitzag: goed gelanceerd en mooi afgewerkt. Perfect voor de fase waarin mijn site zich bevindt op dit moment.   

(De site waar ik het logo voor heb laten ontwerpen heb is nog zeer nieuw, dus ik kan het logo helaas niet uit de doeken doen hier.)

Waar het met platforms als Fiverr nog wel eens mis gaat is als mensen de maan op een stokje verwachten voor een prikkie. Dat kan natuurlijk niet.

Logo ontwerp is een kunst. En in een goed, wel doordacht logo zit zonder uitzondering uren van bloed, zweet en tranen. Voor een paar tientjes – of zelfs een vijfje – kan dit natuurlijk niet uit. Ook niet als je ontwerper in Bangladesh woont.

Dus ook met Fiverr gaat uiteindelijk het credo op: what you pay for is what you get.

Wil je echt een ontzettend goed, uniek logo voor een serieuze onderneming, reken er dan op dat dit honderden euro’s gaat kosten. Op z’n allerminst.  

Fiverr voor- en nadelen

Kort samengevat zijn dit de voor- en nadelen van het ontwerpen van een logo via Fiverr.

Voordelen

 • Het is goedkoop. Hangt er natuurlijk van af met welke specifieke designer je in zee gaat, maar als je een krap budget hebt kun je een logo op de kop tikken voor minder dan 5 euro.
 • Het is snel. De meeste designers hebben een turnaround van enkele dagen op z’n meest. Het zit in de Fiverr cultuur ingebakken dat werk zeer snel afgeleverd wordt.
 • Gebruikersgemak. Fiverr is een mooi ontworpen en eenvoudig te gebruiken platform. Je doet er een bestelling mee binnen enkele klikken. Wanneer je in contact wilt komen met hun klantenservice is dit ook zo gepiept.
 • Je aankoop wordt goed beschermd. Een kenmerk van Fiverr is dat ze de kopers van het platform bovenmatig goed beschermen. Als je niet precies krijgt waar je om hebt gevraagd, dan kun je je geld terugkrijgen.
 • Perfect om mee te testen. Doordat er zoveel goedkope gigs op Fiverr te vinden zijn, kun je eenvoudig meerdere designers testen. Heb je met enige regelmatig unieke, goedkope logo’s nodig? Dan kun je als test meerdere goedkope logo’s bestellen bij verschillende designers. Voor je volgende projecten kun je vervolgens exclusief werken met je favoriet.
 • Zeer grote variëteit aan designers. Zowel qua budget als qua stijl. Zo moet je bijna altijd de beste designer kunnen vinden voor jouw klus.

Nadelen

 • Kwaliteit kan ondermaats zijn. Vooral wanneer je niet bereid bent behoorlijk te betalen voor een design, is er een redelijke kans dat je niet blij gaat zijn met wat je krijgt. Sterker nog, sommige zeer goedkope designers zullen een logo voor je in elkaar draaien met een logo generator, via een standaard template of nog erger, zullen een logo jatten. Spit dus goed de reviews door van een designer waar je mee wilt gaan werken (maar kijk uit voor nep reviews).
 • Nep reviews. Net als ieder online platform heeft ook Fiverr last van nep reviews, hoewel ze de laatste jaren een stuk beter zijn geworden in deze weg te filteren. Verkopers kunnen nep reviews verkrijgen door bijvoorbeeld hun vrienden te vragen iets bij ze te kopen en een review achter te laten. Ze kunnen namelijk gewoon hun geld terugvragen.
 • Mogelijke devaluatie en uitbuiting van ontwerpers. Dit is een vlieger die ook op gaat voor andere bedrijven in de gig-economie zoals Uber en Deliveroo. Laten we zeggen dat je een ontwerper vindt voor heel weinig geld die de boel niet flest en je een uniek ontwerp geeft. Is het redelijk daar de prijs van twee koppen koffie voor te betalen? Enkele euro’s voor een halve dag werk of meer is ook in arme landen geen vetpot (bedenk ook dat Fiverr 20% pakt van elke transactie). Dit neigt wat meer naar een socio-economisch vraagstuk met nog veel meer lagen echter, en dit is niet het juiste artikel om hier diep op in te gaan.
Fiverr doers campagne
Een van de grootste keerzijden van Fiverr: de mogelijke uitbuiting van freelancers. Het dystopische beeld wat deze Fiverr campagne schetst helpt hier niet aan mee

Alternatieven op Fiverr logo design

Fiverr is niet de enige manier waarop je online een logo op de kop kunt tikken. Andere opties zijn 99 Designs en gratis logo makers.  

99 Designs: perfect voor individuele designers maar biedt ook ontwerpwedstrijden

99 Designs is een platform wat enigszins lijkt op Fiverr, alleen is het 100% toegespitst op grafisch ontwerp. Ikzelf heb het gebruikt voor logo ontwerp maar ook voor sommige custom graphics op Start24, zoals de cover art van onze WordPress handleiding.

Graphics gemaakt met 99 Designs

99Designs is duurder dan Fiverr maar biedt in de regel betere kwaliteit.

99 Designs homepage

Ook biedt 99Designs ontwerpwedstrijden aan, waar jezelf een prijs voor kunt bepalen. Je kunt zo’n wedstrijd houden of je kunt, net als bij Fiverr, direct een graphic designer aanschrijven wiens portfolio je aanspreekt.

Gratis logo makers

Wanneer je het budget niet hebt voor een professioneel ontworpen logo, kijk dan eens naar een logo maker. Hiermee zet je binnen enkele minuten een logo in elkaar. Verwacht niet te veel van dit soort tools. Ik raad je aan logo’s hiervan alleen te gebruiken voor piepjonge projecten of als placeholders binnen prototypes.

Conclusie

Fiverr kan een uitstekende manier zijn om voor een goede prijs een logo op te tikken. Mijn eigen ervaring met het platform was positief: ik heb een mooi logo voor m’n website kunnen krijgen met minimale moeite en tegen minimale kosten.

Denk alleen aan de keerzijde van het voor een duppie op de eerste rij willen zitten. De kwaliteit op Fiverr is wisselend en dit geldt zeker voor de ontwerpers die het allerminste kosten.

Fiverr is in de regel het meest geschikt voor kleine ondernemingen of websites die niet 10.000 euro kunnen of willen uitgeven aan een of andere hoogwaardige branding agency. Wat dat betreft dicht het platform een belangrijk gat in de markt.  

Veelgestelde vragen

Kun je via Fiverr een goed logo laten maken?

Jazeker. Bedenk wel dat je krijgt waar je voor betaalt. Verwacht niet hemel en aarde voor een logo waar je een paar tientjes – of nog minder – voor neerlegt.


Hoeveel kost het om via Fiverr een logo te laten ontwerpen?

Fiverr doet z’n naam eer aan: je kunt voor pak en beet 5 euro een logo krijgen. Bedenk je dat met een dergelijke prijs de kans relatief groot is dat je ontwerper een logo generator of template gebruikt. Betaal enkele tientjes en de kans is een stuk groter dat je een uniek logo krijgt.


Naast logo ontwerp, waar kun je Fiverr nog meer voor gebruiken?

Voor praktisch elke freelance klus die je maar kunt bedenken. Websiteontwikkeling, audio-werk, tekstschrijven – you name it.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *