FastestVPN review: niet zo snel als de naam suggereert

FastestVPN review

FastestVPN’s naam schept nogal wat verwachtingen. Deze worden niet helemaal waargemaakt: de VPN is snel, maar kan zich niet meten met snellere concurrerende diensten. De VPN slaat geen logs op en scoort prima qua versleuteling. Ook zit er een zéér aantrekkelijk kostenplaatje aan vast. Niettemin laat de dienst vrij veel steken vallen qua betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.


Onze score:


FastestVPN voordelen

  • Relatief snelle VPN
  • Slaat geen logs op en bevindt zich in een privacy-vriendelijke jurisdictie
  • Speciale servers voor de Amerikaanse Netflix
  • Ontzettend goedkoop

Fastest nadelen

  • Klein servernetwerk
  • Duurt vrij lang voordat je verbinding hebt met een VPN-server
  • Niet de meest betrouwbare VPN: veel servers werken niet
  • Gebruikers melden veel problemen met de apps: absoluut geen lievelingetje van het grote publiek
  • Niet goed om mee te streamen en torrenten
  • Slecht ontworpen apps

Er zijn weinig goede redenen om te kiezen voor FastestVPN. Er zijn veel betere diensten op de markt, zij het dat die pak en beet een euro meer kosten per maand.

De kosten van FastestVPN zijn het hoogtepunt van de service. De VPN is extreem goedkoop – gemakkelijk een van de goedkoopste VPN’s die je kunt krijgen. Het goedkoopste abonnement kost je $1,11 per maand wanneer je 3 jaar vooruitbetaalt.

FastestVPN scoort vrij beroert als we kijken naar hun Android en iOS apps. Deze scoren respectievelijk 2,5 en 3,6 uit 5 sterren na tienduizenden reviews. Gebruikers reviews op het internet zijn lang niet altijd een perfecte graadmeter, maar als je zoiets ziet vraag je je toch af of zoveel gebruikers ernaast kunnen zitten.

Dat is ook precies waarom ik FastestVPN zelf heb getest en deze review heb geschreven.

Een positief punt is dat deze in 2017 opgerichte VPN in de Kaaimaneilanden gevestigd is. Dit is een van de meest privacy-vriendelijke jurisdicties ter wereld. Combineer dit met hun beveiliging technologie, en je hebt in ieder geval een VPN te pakken die op z'n minst veilig om te gebruiken is.

FastestVPN: de belangrijkste feiten op een rij

PrijsVanaf $1,11 p/m
SnelheidTot 80% van originele snelheid
Zakelijk pakketNee
Netflix USAJa
Gelijktijdige verbindingen10
Servers250 in 31 landen
JurisdictieKaaimaneilanden
Werkt opWindows, Mac, iOS, Android, Linux
VPN protocollenIKEv2/IPSec, L2TP/IPSec, OpenVPN, PPTP
Geld-terug garantie15 dagen

De streaming capaciteiten van FastestVPN zijn nogal beperkt. Je kunt er de Amerikaanse Netflix mee deblokkeren, maar daar blijft het bij. Je bereikt de Amerikaanse Netflix via een speciaal gelabelde server. Dit staat in schril contrast met concurrerende diensten die 10+ Netflix bibliotheken voor je ontgrendelen. 

BBC iPlayer, Hulu, HBO en Disney+ zijn streaming diensten die je niet met FastestVPN kunt ontgrendelen.

Hoewel FastestVPN torrenten toestaat, is de VPN ook hier niet heel erg geschikt voor. Hoewel ze ervoor zorgen dat je torrent-activiteiten veilig blijven dankzij hun kill switch en zero logs beleid, raden ze je af hun Aziatische servers voor dit doeleinde te gebruiken. De reden: snelheidsproblemen.

Zowel voor streamen als torrenten zijn er kortom veel betere VPN's te vinden dan FastestVPN.

Ondanks waar hun naam op zinspeelt, is FastestVPN lang niet de snelste VPN op de markt. Ze scoren behoorlijk goed op korte afstanden, maar schieten te kort als het gaat om ver weg gelegen servers.

Een ander probleem is dat de snelheden ook verre van consistent zijn – vooral met servers op afstand. Zo krijg je zo nu en dan een snelheidsverlies van 30%, maar is dit verlies op een ander moment 70%. Dit is onhandig wanneer je bestanden wilt downloaden.

Verder is FastestVPN ook niet de meest stabiele VPN: in vergelijking met andere VPN’s op de markt valt de verbinding een stuk vaker uit en lukt het met bepaalde servers helemaal niet om verbinding te maken.

FastestVPN heeft niet bepaald de meest gebruiksvriendelijke apps. Geen van hun apps voelen of ogen modern of werken logisch. Het is niet heel lastig er verbinding mee te maken met een server, maar van apps dezer dagen mag je verwachten dat er veel meer aandacht en zorg zit in het design en de gebruikerservaring.

Een ander probleem is dat het bijzonder lang duurt voordat een server verbinding heeft gemaakt. Soms duurde het zo lang, dat ik dacht dat de VPN helemaal geen verbinding zou weten te maken. Gelukkig bleek dit uiteindelijk wel het geval.

FastestVPN heeft apps voor Mac, Windows, iOS, Android, Linux en je router.

Om de VPN op Linux te laten werken vereist echter de nodige technische kennis.

Je kunt FastestVPN op 10 apparaten simultaan gebruiken, wat meer is dan wat de gemiddelde VPN toestaat.

Je kunt FastestVPN ook gebruiken voor Apple TV, Amazon Fire TV, Chromecast, Nintendo, Playstation, Roku en Xbox.

FastestVPN heeft 250 servers verspreid over 31 landen. Dit is extreem beperkt, vooral als je het vergelijkt met een VPN als CyberGhost.

Voor Europa, Noord-Amerika en Azië heb je redelijk wat opties, maar voor Zuid-Amerika en Afrika is het aanbod minuscuul.

FastestVPN maakt geen gebruik van virtuele servers, maar wil niet vertellen of ze hun servers allemaal zelf bezitten of dat ze er ook een aantal huren.

FastestVPN is in het bezit van een bedrijf genaamd Fast Technology Ltd. Er is weinig informatie te vinden over dit bedrijf online, maar wat ik wel weet is dat FastestVPN gevestigd is in de Kaaimaneilanden. Privacy-technisch is dit gunstig.

FastestVPN’s slaat geen gebruiker logs op. Het enige wat ze opslaan is je email adres, wat ze verwijderen zodra je je account deactiveert.

FastestVPN maakt gebruik van AES-256 encryptie. Veiliger dan dat ga je het niet krijgen. Qua VPN-protocollen hangt wat je krijgt af van de app die je gebruikt.

Windows gebruikers krijgen toegang tot:

  • OpenVPN (TCP & UPD)
  • IKEv2/IPSec
  • L2TP/IPSec (dit heeft wat beveiliging issues en zou je eigenlijk nooit moeten gebruiken)
  • PPTP (dit protocol is compleet onveilig – gebruik het absoluut niet)

Het is vrij slordig dat FastestVPN deze laatste twee protocollen aanbiedt. Ze zijn niet veilig en een goede VPN-service zou ze nooit aan moeten bieden.

FastestVPN biedt 24/7 live chat support en een redelijk goed ontwikkelde kennisbank.

Hun medewerkers zijn capabel en reageren snel, over het algemeen binnen enkele minuten.

FastestVPN schittert als het aankomt op kosten. Op het moment bieden ze de volgende 3 abonnementen:

  • 1 maand ($10)
  • 1 jaar ($2,49 per maand)
  • 3 jaar ($1,11 per maand)

Vooral dit 3-jarige abonnement is erg voordelig. Je betaalt het hele bedrag vooruit, maar het gaat hier dus om een bedrag van $39,95 in totaal. Je kunt niet veel VPN’s krijgen voor zo weinig geld.

FastestVPN heeft een 15-daagse niet-goed-geld-terug garantie. Dit is minder lang dan wat de meeste andere diensten: de industriestandaard is 30 dagen. Niettemin moet 15 dagen voldoende zijn om de VPN goed uit te kunnen proberen.

FastestVPN is relatief snel en het is veilig om te gebruiken. Daarnaast zijn er weinig VPN’s die zo goedkoop zijn.

Toch kan ik je deze VPN niet aanbevelen. Het duurt lang om te verbinden, veel servers werken niet consistent, je kunt er niet goed mee streamen en hun apps zijn slecht ontworpen.

Alternatieven op FastestVPN

De volgende VPN’s bieden een stuk meer waar voor je geld dan FastestVPN:

  • NordVPN. Een snelle, veilige en extreem makkelijk te gebruiken VPN die op geen enkel vlak tekortschiet. Je kunt er goed mee streamen en de dienst is uitstekend voor beginners. Lees onze NordVPN review hier.
  • Surfshark. De beste budget-VPN die je kunt krijgen. Kost net iets meer dan FastestVPN, maar is een veel betere dienst die je kunt gebruiken op zoveel apparaten als je maar wilt. Lees onze Surfshark review hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *