ExpressVPN vs NordVPN: welke VPN is beter?

ExpressVPN vs NordVPN

Wil je het antwoord direct hebben? NordVPN is beter dan ExpressVPN. Maar, het scheelt zéér weinig en NordVPN is ook op lang niet elk front beter dan ExpressVPN. In dit onderzoek laten we je zien hoe beide VPN’s scoren op het gebied van snelheid, streaming mogelijkheden, gebruikersgemak en meer.

ExpressVPN en NordVPN zijn twee van de populairste VPN’s op de markt. Om je te helpen een keuze tussen deze aanbieders te maken, hebben ik beide VPN's uitgebreid getest. Hieronder zie je de winnaar per onderdeel. Klik op een van de onderdelen om direct naar de uitleg door te scrollen.

Snelheid en betrouwbaarheid: NordVPN
Streaming en torrents: ExpressVPN
Privacy en logbeleid: NordVPN
Beveiliging en versleuteling: ExpressVPN
Apps en gebruiksgemak: Gelijkspel
Klantenservice: ExpressVPN
Kosten en prijskwaliteitverhouding: NordVPN

Wat precies de beste VPN voor jou is, hangt af van wat je met de VPN wilt doen. Wil je bijvoorbeeld toegang krijgen tot een zo groot mogelijk Netflix aanbod? Dan is ExpressVPN de beste keuze. Zoek je een VPN die de allerbeste privacy biedt en de beste prijskwaliteitverhouding biedt? Dan doe je er beter aan NordVPN te kiezen.

Lees hieronder meer om te zien ik precies op onze testresultaten zijn uitgekomen.

ExpressVPN vs NordVPN: de harde feiten en cijfers

Allereerst gaan we alle belangrijke kenmerken van ExpressVPN en NordVPN tegen elkaar afwegen:

KenmerkExpressVPNNordVPN
KostenVanaf $8,32 per maand (ong. €7)Vanaf €2,97 per maand
InternetsnelheidTot 95% van originele snelheidTot 95% van originele snelheid
Netflix USAJaJa
Gelijktijdige verbindingen56
Torrents/P2P toegestaanJaJa
Aantal servers5.500+ in 59 landen3.000+ in 94 landen
JurisdictieBritse MaagdeneilandenPanama
LogbeleidGeen logsGeen logs
Werkt in ChinaJaJa
Werkt opWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android,
Linux
VPN-protocollenIKEv2/IPSec, L2TP/IPSec, OpenVPN, PPTP, LightwayOpenVPN, IKEv2/IPsec, NordLynx (WireGuard)
Geld-terug-garantie30 dagen30 dagen
Tor over VPNNeeJa
Obfuscated serversJaJa
Double VPNNeeJa
Dedicated IPNeeJa
Split tunnelingJaJa
Kill switchJaJa
AdblockerNeeJa
Malware blockerJaJa
 • Kosten. Met VPN’s is het zo dat langer je vooruitbetaald, hoe lager je maandelijkse kosten uitvallen. Betaal je met NordVPN twee jaar vooruit, dan betaal je €2,97 per maand. Zo’n lange termijn heeft ExpressVPN niet. Bij hen geef je minstens $8,32 per maand uit wanneer je een abonnement van 12 maanden neemt. Hoe dan ook moet je het hele bedrag van tevoren betalen.  
 • Downloadsnelheid. Je internetsnelheid zakt altijd een beetje in wanneer je met een VPN verbinding maakt. Bij ExpressVPN en NordVPN is deze snelheidsafname echter zeer minimaal.
 • Netflix USA. Of je toegang krijgen tot de Amerikaanse Netflix
 • Gelijktijdige verbindingen. Met hoeveel apparaten kun je tegelijkertijd verbinding maken met de VPN? Ben je van plan de VPN te delen met vrienden en familie, dan wil je dat dit nummer zo hoog mogelijk is
 • Torrents/P2P toegestaan. Of je torrents kunt downloaden en delen via de VPN-servers van deze dienst
 • Aantal servers. Het aantal VPN-servers waar je mee kunt verbinden. Hoe hoger dit aantal, hoe kleiner de kans dat je in een volle/trage server terecht komt
 • Jurisdictie. Het land waar de VPN is gevestigd. Sommige landen hebben meer focus op privacy dan anderen
 • Logbeleid. Of gegevens van je VPN-gebruik worden opgeslagen die mogelijk privacygevoelig zijn
 • Werkt in China. De meeste VPN’s werken niet in China
 • Werkt op. De platforms waarop je de VPN kunt gebruiken
 • VPN-protocollen. Een set regels die worden gebruikt om een verbinding op te zetten tussen het apparaat wat de VPN gebruikt en de VPN-server
 • Geld-terug-garantie. Hoe lang na aanschaf van de VPN je de dienst kunt opzeggen en je geld terug kunt krijgen
 • Tor over VPN. Met de Tor browser kun je toegang krijgen tot het deep web. Hier geven we aan of je met de VPN de Tor browser kunt gebruiken
 • Obfuscated servers. Obfuscated servers worden gebruikt om in de meest strenge regimes toegang tot het internet of specifieke sites te krijgen
 • Double VPN. Via Double VPN maakt een VPN met twee VPN-servers verbinding in plaats van met één. Dit vertraagt je verbinding, maar biedt wel extra veiligheid
 • Dedicated IP. Een dedicated IP betekent dat je een uniek IP-adres toegewezen kan krijgen door de VPN-dienst
 • Split tunneling. Hiermee kun je kiezen welke apps wel of niet van de VPN-verbinding gebruik moeten maken
 • Kill switch. Dit is een noodschakelaar die al het internetverkeer stopzet wanneer de verbinding met de VPN verbroken wordt. Dit voorkomt dat je IP-adres wordt uitgelekt
 • Adblocker. Een ad blocker blokkeert online advertenties. Sommige VPN’s hebben een ingebouwde ad blocker die je aan of uit kunt zetten
 • Malware blocker. Een malware blocker voorkomt dat gevaarlijke sites schadelijke software op je computer kunnen installeren

Kijk hier om te zien wat een VPN precies is, en hier kun je een overzicht vinden van de belangrijkste VPN begrippen.

NordVPN en ExpressVPN zijn twee van de snelste en meeste betrouwbare VPN’s op de markt. Hun snelheden zijn dusdanig goed dat je zonder merkbare vertraging kunt streamen, torrenten en gamen.

Qua download snelheid is ExpressVPN over het algemeen nét een tikkeltje sneller dan NordVPN, maar het verschil is zeer minimaal. Op het gebied van upload snelheid doet NordVPN het over het algemeen echter beter, en in landen als de Verenigde staten scoort NordVPN ook beter qua ping scores.

Hieronder zie je het snelheidsverlies wanneer je verbindt met een Amerikaanse server en een Nederlandse server:

 ExpressVPNNordVPN
Download snelheid (VS)-4,5%-9%
Uploadsnelheid (VS)-61,3%-8,9%
Ping (VS)10189
Download snelheid (NL)-7,2%-11%
Uploadsnelheid (NL)-7,5%-7%
Ping (NL)1314

Al met al ontlopen de diensten elkaar niet heel veel wanneer het aankomt op snelheid en betrouwbaarheid, maar overall wint NordVPN hier nipt.

In onze reviews van deze twee diensten kun je de volledige resultaten van onze snelheidstesten bekijken:

Snelheid en betrouwbaarheid winnaar: NordVPN

 ExpressVPNNordVPN
NetflixJaJa
Disney+JaJa
BBC iPlayerJaJa
Amazon Prime VideoJaJa
HuluJaJa
HBOJaJa
Streaming serversJaJa
Torrenting en P2PJaJa

ExpressVPN en NordVPN werken uitstekend met streaming platforms zoals Netflix, Disney+, BBC iPlayer, HBO, Hulu en meer.

Geen van beide VPN’s bieden toegewijde streaming servers. Maar ze hebben deze ook niet nodig gezien het gros van hun servers uitstekend werken voor dit doeleinde. Mocht je ooit problemen krijgen met het vinden van een werkende server, dan kan hun klantenservice die 24/7 beschikbaar is je direct uit de brand helpen.

Hoewel de diensten elkaar niet veel ontlopen op het gebied van streamen, is ExpressVPN net een slagje beter. Kijken we bijvoorbeeld naar Netflix, dan zien we dat ze gebruikers hier toegang bieden tot 19 verschillende landen. Bij NordVPN is dit 15. Ook bij andere populaire streaming diensten heeft ExpressVPN over het algemeen net wat meer verschillende landen waar je toegang tot kunt krijgen, hoewel het erg weinig scheelt.

Torrenten

Als het gaat om torrenten, zijn ExpressVPN en NordVPN beiden uitstekende diensten om veilig en anoniem te kunnen downloaden. Het enige verschil is dat ExpressVPN anonieme torrents toestaat op al hun servers terwijl NordVPN dit enkel toestaat op een stel specifieke servers.

Streaming en torrents winnaar: ExpressVPN

Zowel NordVPN als ExpressVPN zijn aan de tand gevoelt middels externe audits van PwC (PricewaterhouseCoopers). NordVPN in November 2018 en mei 2020 en ExpressVPN in juli 2019.

Deze audits zijn een goed begin, en meer VPN-diensten zouden deze moeten laten uitvoeren. Maar hun doel is enkel bevestigen dat de VPN-dienst doet wat ze zeggen dat ze doen in hun logbeleid. Audits kijken verder niet naar de kracht van het logbeleid.

Graven we in het logbeleid van beide VPN’s, dan zien we dat ExpressVPN nét wat meer data van hun gebruikers opslaat. ExpressVPN slaat de data van verbinding op, keuze van serverlocatie en de totale hoeveelheid data die wordt verstuurd, en het is niet duidelijk hoelang deze gegevens opgeslagen worden.

NordVPN daarentegen slaat slechts de gebruikersnaam op en op welke tijd verbinding met de VPN-server werd gemaakt. Deze data worden vervolgens verwijderd binnen 15 minuten nadat de verbinding wordt verbroken.

Geen van deze data is aan jouw als gebruiker te koppelen, en beide VPN-providers bevinden zich in privacy-vriendelijke landen (Panama voor NordVPN en de Britse Maagdeneilanden voor ExpressVPN).

Deze landen zijn niet onderhevig aan wetgeving die ze kan dwingen gebruikersdata te delen met autoriteiten – noch binnenlandse, noch buitenlandse autoriteiten.

Privacy en logbeleid winnaar: NordVPN

 ExpressVPNNordVPN
VPN-protocollenIKEv2/IPSec, L2TP, OpenVPN, PPTP, LightwayIKEv2/IPSec, OpenVPN, NordLynx (WireGuard)
Encryptie cipherAES-256AES-256
Kill switchJaJa
Leak protectionDNS, IPv6, WebRTCDNS, IPv6, WebRTC
First-party DNSJaJa
IPv6GeblokkeerdGeblokkeerd

Je verwacht dat VPN-diensten de sterkste en nieuwste encryptie software gebruiken. Gelukkig staan NordVPN en ExpressVPN fier bovenaan als het hierom gaat.

Beide diensten bieden het meest veilige protocol van de industrie, OpenVPN, wat het “military-grade” AES-256 cipher gebruikt. De andere protocollen die ze aanbieden, zoals IKEv2, zijn ook zeer veilig.

Hoewel NordVPN als eerste van de twee diensten het zeer hooggewaardeerde WireGuard protocol aanbiedt, wint ExpressVPN net als het aankomt op protocollen. Zij bieden namelijk meer opties en hebben daarbij een uitstekende optie in hun apps die automatisch het beste protocol voor jou selecteren.

Beide VPN’s beschikken over een aantal zeer belangrijke beveiliging functionaliteiten, zoals split tunneling, leak protection en first-party DNS.

Ook bieden beiden een kill switch, die allebei hun eigen mankement heeft. Zo werkt de ExpressVPN kill switch niet op iOS, en werkt die van NordVPN niet op Android en Amazon Fire TV.

NordVPN heeft een geweldige Double VPN feature die bij ExpressVPN ontbreekt. Hiermee kun je je VPN-verbinding via twee VPN-servers tegelijkertijd laten lopen wat extra veiligheid biedt voor wanneer je dit nodig hebt.

Al met al ontlopen beide diensten elkaar ook hier niet heel veel, maar we vinden dat ExpressVPN net de overwinning pakt. De automatische protocol selecteer functie is heel sterk en daarbij beschikken ze over hun zelf-ontwikkelde “TrustedServer” technologie.

Daarbij komt dat in 2018 NordVPN een kleine beveiliging breuk had toen een server Finland werd gehacked. Ze hebben dit sinds die tijd feilloos opgelost, maar het heeft toch tot wat reputatieschade geleid als het op beveiliging aankomt.

Beveiliging en versleuteling winnaar: ExpressVPN

NordVPN en ExpressVPN hebben beiden prachtig ontworpen apps. Ook als je een complete beginner bent, zal je zonder moeite binnen enkele klikken met een VPN-server verbonden raken via beide diensten.

Daarbij hebben ze apps voor alle belangrijke desktop en mobiele systemen: Windows, Mac, Linux, Android en iOS. Beiden bieden ook ondersteuning voor routers.

Qua user interface biedt NordVPN een fris ogende, prettig om naar te kijken wereldkaart. Deze voegt niet echt wat functionaliteit toe, maar maakt de apps wel levendig.

ExpressVPN heeft gekozen voor een meer minimalistische aanpak.

De apps van beide VPN-diensten zijn zeer goed ontworpen en intuïtief, en geen van de twee zijn per se sterker dan de ander. Dit zal op je persoonlijke voorkeur aankomen.

Apps en gebruiksgemak winnaar: gelijkspel

ExpressVPN en NordVPN hebben beiden 24/7 live chat, email support, een online kennisbank en videomateriaal.

Geen van beiden bieden telefoon support. Dit is normaal binnen de VPN-industrie.

Qua kennisbank is het een nek-aan-nek race. Voor sommige onderwerpen heeft NordVPN soms een net iets beter artikel, terwijl voor andere onderwerpen ExpressVPN als winnaar uit de bus komt.

Bij beide diensten is de klantenservice even kundig en behulpzaam, maar met ExpressVPN krijg je net iets sneller een medewerker te pakken. Hierom is ExpressVPN de winnaar als het op klantenservice aankomt.

Klantenservice winnaar: ExpressVPN

Dit zijn de verschillende abonnementen die de twee providers aanbieden:

 ExpressVPN (per maand)NordVPN (per maand)
1 maand$12,95€9,56
6 maanden$9,99
12 maanden$8,32€3,93
24 maanden€2,97

Je betaalt bij beiden het volle bedrag vooruit. Bijvoorbeeld, bij ExpressVPN’s 12 maanden abonnement word je in één keer $99,85 gefactureerd.

Laten we er geen doekjes omwinden: ExpressVPN is een dure VPN. Welk abonnement je ook kiest, je gaat een stuk meer betalen dan je voor NordVPN doet.

NordVPN’s goedkoopste abonnement (wat twee jaar duurt) kost je slechts €2,97 per maand. ExpressVPN’s goedkoopste abonnement daarentegen (wat één jaar duurt) kost $8,32 per maand. Dit is een significant verschil.

Beide aanbieders bieden een 30-daagse niet-goed-geld-terug garantie.

Aangezien – zoals je hierboven hebt kunnen lezen – beide VPN’s voor de rest nogal gelijkwaardig zijn, moeten we concluderen dat gezien het prijsverschil NordVPN een veel betere prijskwaliteitverhouding biedt.

Kosten en prijskwaliteitsverhouding winnaar: NordVPN

NordVPN en ExpressVPN behoren tot de allerbeste VPN’s van de industrie. Welke je ook kiest, je zult dus sowieso geen miskoop doen.

Of het nou gaat om snelheid, streamen of gebruiksvriendelijkheid, de diensten ontlopen elkaar eigenlijk nauwelijks.

Maar uiteindelijk is het met dit soort vergelijkingen toch de bedoeling dat ik een winnaar aanwijs. En de winnaar is NordVPN.

De doorslaggevende factor hier zijn de kosten en de prijskwaliteitverhouding geweest. Waar het voor de rest een nek-aan-nek race was tussen de twee, is er op dit front een duidelijk kloof te bespeuren. NordVPN is vele malen aantrekkelijker geprijsd dan ExpressVPN. Daar waar je met NordVPN op z’n goedkoopst enkele euro’s per maand kwijt kunt zijn, betaal je bij ExpressVPN minstens 8 euro.

Daarmee is uiteindelijk deze titanenstrijd beslecht.

Winnaar: NordVPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *