Een eenmanszaak oprichten? Let hier op

Een eenmanszaak is veruit de meest voorkomende rechtsvorm in Nederland. In april 2020 waren er in Nederland in totaal 1.237.280 eenmanszaken. Samen goed is dat goed voor ongeveer 66% van alle bedrijven. Wanneer past een eenmanszaak bij jouw situatie? Lees in dit artikel met welke voor en nadelen je rekening moet houden bij het oprichten van een eenmanszaak.

Anderen termen die vaak voorbij komen bij een eenmanszaak zijn ZZP’er, (zelfstandige zonder personeel) of Freelancer. Het zijn echter geen synoniemen voor de rechtsvorm eenmanszaak.  Een eenmanszaak kan namelijk prima personeel in dienst hebben. Omgekeerd kan een ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) of een freelancer een andere rechtsvorm kiezen zoals een B.V. Veelvoorkomende voorbeelden van eenmanszaken met personeel zijn kleding winkels of restaurants. Zij hebben personeel, maar hebben regelmatig de rechtsvorm “eenmanszaak”.

Voordelen van een eenmanszaak

Volledige zeggenschap: je bepaalt zelf

Wanneer je voor de rechtsvorm ‘eenmanszaak’ kiest beslis je zelf uiteindelijk over alles rond je bedrijf. Je hebt in principe geen toestemming van zakenpartners nodig betreft je bedrijfsvoering en je hoeft je niet aan statuten (de regels en bepalingen die ten grondslag liggen aan de onderneming) te houden tijden het ondernemen.

Minder formaliteiten en administratie dan een B.V.

Er komen minder formaliteiten kijken ten opzichte van bijvoorbeeld een B.V.. Je hoeft geen jaarrekening te publiceren bij de KVK. Dit scheelt tijd en geld. Op die manier is het laagdrempelig om te starten. Ook heb je geen startkapitaal nodig en hoef je niet langs de notaris. Verder is je boekhouding en belastingaangifte vaak redelijk simpel en overzichtelijk zo.

Aanzienlijk belastingvoordeel bij een eenmanszaak

Als eenmanszaak heb je zelfstandigenaftrek en wanneer je start ook startersaftrek. Dit scheelt je de eerste jaren zo een paar duizend euro wanneer je wat omzet draait. Let wel op de voorwaarden en spelregels van de Belastingdienst. Als je relatief weinig omzet draait is een eenmanszaak een gunstige keuze ten opzichte van een B.V.. Dit komt door deze twee aftrekposten.

Grootste nadelen van een eenmanszaak

Er zitten ook een aantal beperkingen en nadelen aan een eenmanszaak. Er zijn natuurlijk geen grote “rode vlaggen”, maar wel is het verstandig om je er van op de hoogte te zijn. De grootste beperkingen van een eenmanszaak:

Volledig verantwoordelijk voor je beslissingen: privé aansprakelijk voor schulden

Met de volledige zeggenschap en vrijheid komen ook consequenties kijken. Je bent zelf aansprakelijk voor eventuele schulden. Dit ben je als privé persoon. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan zijn jullie beiden privé aansprakelijk. Mocht je onverhoopt een grote schuld maken die je zakelijk niet kan oplossen, dan kan die worden verhaald op jullie privé vermogen.

De belastingdienst vindt het niet leuk wanneer je maar één opdrachtgever hebt

Heb je maar één opdrachtgever? Dan denkt de belastingdienst al snel dat je eigenlijk in verkapte loondienst bent. Dat is vinden zij niet leuk omdat het kan betekenen dat je zo belastingen ontduikt en/of dat je wordt uitgeknepen door jouw opdrachtgever. In het laatste geval geef jouw opdrachtgever je eigenlijk niet de verplichte zekerheid die je normaal mag verwachten als werknemer. Hier is veel te doen over geweest bij onderaannemers van bijvoorbeeld PostNL.

Er is ook een rechtszaak over gevoerd met als uitkomst het “paprika topper arrest”. Je mag als eenmanszaak gewoon één opdrachtgever hebben. De belastingdienst geeft nu aan op hun website dat je er wel naar moet streven om meerdere opdrachtgevers te hebben (onder bullet 6)

Je betaalt direct inkomstenbelasting. Ook bij verkoop van je bedrijf

Mocht je jouw bedrijf verkopen, dan wordt dit gezien als inkomen en betaal je hier dus direct inkomstenbelasting over. Je kan eventueel je geld onderbrengen in een lijfrentepolis (vergelijkbaar met een pensioenpotje), maar dan kan je er ook niet bij.

Mocht je het geld zelf willen investeren, dan heb je het liefst zo veel mogelijk geld om dat mee te doen (zo is de uiteindelijke hefboom het grootst). Je onbelaste zakelijke euro is een stuk meer waard op die manier en geeft je meer mogelijkheden.

Een Werk-B.V. oprichten met een Holding B.V biedt in veel gevallen de oplossing. Op die manier blijven je euro’s bij verkoop onbelast en bepaal jij wanneer je het laat uitkeren als dividend. Dat gaat ook nog eens tegen een aanzienlijk lager belastingtarief dan het tarief van de inkomstenbelasting in de meeste gevallen.

Begin als eenmanszaak en groei door naar een B.V.

Wil je gaan ZZP’en, Freelancen of ben je een vakman of vakvrouw? Dan is een eenmanszaak een prima eerste opzet. Op deze manier kan je maximaal profiteren van de gunstige belasting aftrek.

Gaat het na de eerste jaren nog steeds goed en hou je systematisch behoorlijk veel geld over? Dan kan het interessant zijn om over te stappen naar een B.V. Dat brengt iets meer kosten met zich mee en zal je wat meer tijd kosten, maar zodra je inkomen aanzienlijk is en/of je jouw onderneming wil verkopen levert het je aanzienlijke voordelen op.

Hoe moet je een eenmanszaak inschrijven?

Wil je een eenmanszaak oprichten? Dan moet je deze inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dit door het een en ander in te vullen en vervolgens door een afspraak te maken bij de KVK bij jou in de buurt. Hier vind je het stappenplan van de KVK. Het inschrijven kost je eenmalig 50 euro. Bewaar het bonnetje hiervan, want deze kosten zijn als aanloopkosten aftrekbaar.

Je kan ter plekke dan ook een uittreksel kopen van jouw inschrijving. Zo'n uittreksel is het bewijs dat je ingeschreven staat als ondernemer. Het zal door sommige bedrijven gevraagd worden voordat je met hun zaken kan doen. Er kan naar gevraagd worden wanneer je bijvoorbeeld bedrijfsruimte gaat huren of een zakelijke bankrekening wil openen.

Als je het uittreksel ter plekke koopt kost dit je 15,- euro. Dan krijg je een gewaarmerkte papieren uittreksel mee. Het ter plekke kopen is niet nodig. Je kan op elk moment van de dag een gewaarmerkt uittreksel bestellen bij de KVK en een digitale variant hiervan is slechts 7,50 euro en voor mij tot nu toereikend geweest.

Ik kocht bij mijn inschrijving zelf wél een geprint uittreksel, om vervolgens zelf deze in te moeten scannen. Het uiteindelijke succes van je eenmanszaak zal er niet vanaf hangen. Echter, het scheelt je een klein beetje tijd en geld om dat later pas te kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *