Handleiding: begin in 6 stappen met IEDER CRM systeem

CRM staat voor Customer Relationship Management. Een CRM systeem helpt je hierbij. In deze starters gids geef ik je alle handvatten die je nodig hebt om een CRM systeem van de start in te gaan gebruiken.

Ook leg ik je uithoe je het business development proces kan standaardiseren en optimaliseren met behulp van een CRM systeem.

Dit stuk is relevant voor startende bedrijven of ZZP'ers zonder grote business development afdeling, maar ook voor gevestigde organisaties die de business afdeling willen vernieuwen of optimaliseren. 

In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

 1. Waarom wil je je business development structureren met een CRM systeem?
 2. Welk CRM systeem past bij mij?
 3. 6 eenvoudige stappen om ieder CRM systeem mee in te richten
 4. Hoe zorg je dat het gebruik van het CRM systeem een succes wordt? 

Waarom wil je business development structureren met een CRM systeem?

In de meeste gevallen moet een bedrijf een dienst of product verkopen om de motor van het bedrijf te laten draaien. Doordat de motor draait, kan je organisatie winst maken en/of investeren in groei.

Het is van belang dat je producten en diensten in principe rendabel kunnen zijn voordat je het business development proces gaat verbeteren. Anders gezegd, je moet een “product-market fit” hebben. 

Een product-market fit is de mate waarin jouw producten echt waarde toevoegen aan de markt of de klanten in jouw markt. Heb je geen – of een beperkte – product-market fit? Dan is het belangrijk dit eerst te realiseren.

Ga je business development structureren bij een gebrekkige product-market-fit? Dan is het alsof je een kapotte emmer gaat vullen met een grotere waterslang dan voorheen: het zal vast iets helpen, maar er gaat veel verloren.

Zorg voor een bevestigde product-market fit voordat je gaat verkopen

Er zijn duizend-en-één meningen over de juiste product-market-fit. Een veel gebruikte regel is dat je product-market-fit voldoende is op het moment dat 40% van jouw huidige klanten niet meer zonder jou of jouw producten en diensten kan. Hoe kom je hierachter? Vraag het ze.

Afhankelijk van het type klanten kan je er ook voor kiezen om hen een “Net Promotor Score” of “NPS” in te laten vullen. Dan vraag je ze op een schaal van 1 tot 10 of ze jouw bedrijf of jouw diensten zullen aanbevelen.

Dit is veruit de meest populaire manier om te vragen in hoeverre je jouw producten en diensten waarde toevoegen in het algemeen. Je klanten kunnen ‘eerlijker’ zijn en hoeven minder rekening te houden met jouw gevoelens (wat de meeste onbewust toch doen).

Elk bedrijf zal een bepaalde mate van een product-market fit hebben en ook doet elk bedrijf op een of andere manier aan business development. Hetzij succesvol of minder succesvol. 

Maar, hoe zorg je er nou voor dat je altijd op het juiste moment de juiste persoon tegen komt? Dat vraagt om een proces waarin je gestructureerd informatie verzameld en overzicht houdt op alles wat er rond de marktkant van jouw bedrijf gebeurt. 

Business development als een proces

De gemiddelde full-time business developer verricht zo’n 95 business development gerelateerde taken per dag. Denk hierbij aan mensen mailen, iemand terugbellen, een voorstel uitwerken, een herinnering inplannen en dergelijke. Dat zijn er al snel 450 à 500 taken of activiteiten per week.

Verder toont onderzoek aan dat het gemiddeld zo’n 18 telefoontjes kost voordat je iets kan verkopen en dat slechts 24% van de business development e-mails worden geopend. Al met al betekent business development dus voor heel veel activiteit.

Heb je geen goed raamwerk of structuur waarin dit werk gebeurt, dan ontstaat er een risico dat je kansen mist. Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat contacten vergeten worden, men niet goed op de hoogte is van wat er speelt bij klanten, of bijvoorbeeld op het verkeerde moment het verkeerde voorstel wordt gedaan.

Er zijn zelfs experts die stellen dat 90% van de leads niet optimaal worden opgevolgd door de salesafdeling door problemen met de tijdigheid (te vroeg of te laat overdragen van een lead) of door een slechte overdracht.

Meer kansen en meer grip door een goede structuur

Het is altijd lastig om in te schatten hoeveel kansen je mist, wanneer je het niet ziet. Echter, de aanwezigheid van een veelvoud aan salescoaches en business development consultants geven te denken dat er nog meer dan genoeg ruimte is voor verbetering bij de meeste organisaties. 

Veel bedrijven hebben rommelige, onoverzichtelijke sales processen. Men houdt hier in Excel, op de mail en in losse lijstjes allerlei zaken bij zonder concrete doelstellingen of samenhang.

Op deze manier is het bijna onmogelijk om een goed overzicht te houden. Daarnaast, wanneer er iemand vertrekt of ziek wordt, is het maar lastig om het business development proces goed over te dragen. Dit geldt overigens ook voor andere rollen in het bedrijf en hun relaties.

Dus, je wil jouw business development structureren en doorlopend optimaliseren om ervoor te zorgen dat er genoeg zuurstof bij de motor kan komen. Je wil op een gestructureerde, uniforme manier contacten leggen, onderhouden en relaties uitbreiden. Je wil dit omdat:

 • Je zo meer business development activiteiten kan doen.
 • Je zo heldere handvatten creëert voor groei- en omzet verwachtingen.
 • Je een doorlopend inzicht krijgt in hoeveel een bepaald marketing- of saleskanaal oplevert. 
 • Je de mogelijkheid krijgt ook nog eens de mogelijkheid om de effectiviteit van business developers of accountmanagers goed te duiden. Zo kan je gericht opleiden en trainen.
 • Je zo jouw (toekomstige) klanten beter kan helpen met hun behoeften. Ten minste 50% van de potentiële klanten zijn geen goede match op het moment dat je ze iets probeert aan te bieden. Dat kan je door een slimme structuur verbeteren. Zo blijf je op hun radar. Op het moment dat ze iets nodig hebben, is er een grote kans dat ze aan jou denken. 

Vanaf nu ga je jouw markt helpen en samenwerken met jouw (toekomstige) klanten in plaats van iets verkopen.

Welk CRM systeem past bij mij? Maak een weloverwogen keuze

Voordat je gaat beginnen met een CRM systeem wil je er zeker van zijn dat je een CRM systeem kiest dat bij jouw behoefte past op lange termijn. Hoe doe je dat?

In principe kennen alle CRM systemen min of meer dezelfde basis. Je kan contacten, organisaties en leads of mogelijke opdrachten registreren. Bij elk van deze drie elementen kan je notities plaatsen, bestanden uploaden of taken meegeven.

De grote namen: Hubspot, ZOHO, Salesforce en Pipedrive

Er zijn een aantal grote CRM systemen die generiek zijn ingestoken. Deze generieke CRM systemen verschillen met name op het soort integraties met andere systemen, ondersteuning en prijsstelling. De bekendste vier systemen zijn Salesforce, Hubspot, Pipedrive en ZOHO.

Zo is bijvoorbeeld het bekende Hubspot erg gericht op automatische marketing en staat het CRM systeem Salesforce weer bekend om de goede integraties.

Er zijn nog een heel aantal CRM systemen die hun oorsprong vinden in Nederland. Dat heeft wat mij betreft geen directe voordelen.

Sectorspecifiek

Verder heb je nog een reeks aan sectorspecifieke CRM systemen. Denk aan systemen voor makelaars, ziekenhuizen, autodealers en dergelijke. 

Vaak hebben deze systemen een soort standaard setup die enigszins is geconfigureerd voor de desbetreffende sector. In sommige sectoren met specifieke eisen kan het ervoor helpen dat je conform de wet- en regelgeving opereert (denk bijvoorbeeld aan zorgdata). 

Jouw CRM kiezen

Mits je in jouw geval met strikte wet- en regelgeving te maken kan krijgen of er hele specifieke databronnen geïntegreerd zijn, raad ik je aan om bij de grote CRM-leveranciers een proefperiode aan te gaan. Pak dit artikel erbij en ga er een middagje voor zitten. Dan kom je er waarschijnlijk al snel achter welk systeem het beste gevoel geeft.

Ik heb door de jaren heen met 5 van de grote partijen gewerkt. Mijn eerste ervaring met een CRM systeem van ZOHO CRM. Daarna kwamen Pipedrive, Salesforce, Hubspot en het CRM systeem van Teamleader.

Elk systeem heeft zijn eigen smaak, handigheden en ideale context. Maar, net als de grote automerken allemaal goede functionerende, comfortabele en veilige auto’s maken, kan je er bij deze CRM systemen allemaal van op aan dat ze doen wat ze moeten doen.

Welke CRM-software je kiest bepaal je door goed in kaart te inventariseren wat je echt belangrijk, mooi en handig vindt. Het is net als bij de een auto uiteindelijk voor een groot deel smaak.

Wel is het handig om goed te overwegen of zo’n tool bij jouw levensfase als bedrijf past. Zo is Pipedrive bijvoorbeeld makkelijk in te richten voor een kleine gebruikersgroep. Dat kan voor ZZP’ers bijvoorbeeld handig zijn en zo is Salesforce weer een CRM dat zich voornamelijk richt op grotere teams. Mocht je twijfelen, laat gerust een bericht achter dan denk ik graag met je mee.

6 simpele stappen om IEDER CRM systeem mee in te richten

Dit hoofdstuk gaat over het slim inrichten van je CRM systeem vanaf het begin. Welke informatie neem je op in het systeem en waarom? Welke werkafspraken leg je vast en hoe zorg je dat ze opgevolgd worden? Noem het de bouwtekening.

CRM systemen hebben vaak veel mogelijkheden. Dat brengt het risico met zich mee dat je gaat focus verliest en te veel wil gaan bijhouden.

Daarom heb ik 6 eenvoudige stappen uitgewerkt die je kan gebruiken om van 0 naar 1 te gaan en te beginnen jouw business development te structureren met een CRM systeem.

Stap 1 – Bepaal de Pipeline en verschillende kanalen

Hoe wordt een klant een klant? Maak een pipeline en kijk ook of deze pipeline verschilt voor verschillende klantgroepen, segmenten, producten en marketingkanalen.

Voordat de sales pipeline start moet de lead of mogelijke opdracht natuurlijk aangebracht worden. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan mensen die zich inschrijven voor jouw nieuwsbrief. Dit zijn nog geen leads, maar deze mensen zijn al wel van grote waarde en wil je automatisch in je CRM kunnen ontvangen.

Voordat dat kan moet je wel uitdenken hoe dat eruitziet voor jouw situatie.
Door het uittekenen van de klantreis of “customer journey” zorg je ervoor dat je begrijpt waar kanalen en fasen men op welke plekken doorlopen.

Stap 2 – Bepaal welke informatie je per klant, deal en organisatie gaat bijhouden

Het is heel verleidelijk om alles te gaan registeren wat je kan vinden of weet. CRM systemen hebben vaak een enorme lading aan velden die je kan invullen. 

<

Bepaal welke velden voor jouw organisatie noodzakelijk zijn om je klanten en potentiële klanten goed te kunnen managen. Doe je dit niet, ga je waarschijnlijk ten onder aan de grote registratielast en het onderhoud die je op het CRM systeem moet plegen. De belangrijkste velden zijn de volgende:

Contactpersonen

 • Organisatie
 • Voornaam en achternaam
 • Email
 • Functietitel
 • Functieniveau
 • Functiedomein
 • Fase van de relatie

Het is aan te raden om de daadwerkelijke functietitel van contactpersonen over te nemen, van bijvoorbeeld LinkedIn of de email footer, maar ook het functieniveau en het functiedomein van je contact.

Je wil uiteindelijk namelijk kunnen filteren op een bepaalde functieniveau en domein. Als je een beetje creatief bent dan kom je tot een paar relevante functies (bijvoorbeeld “directielid”, “analist”, “inkoopmanager” en dergelijke). 

Op deze manier voorkom je dat je straks een “business development manager”, een “sales manager”, een of bijvoorbeeld een ”partner” in jouw systeem hebt staan die allemaal min of meer hetzelfde doen en je eigenlijk niet echt kan segmenteren of gericht contactgroepen kan benaderen.

Verder voeg ik altijd de “fase van de relatie” toe. Dit is eigenlijk een minipipeline die lijkt op de salespipeline. Hiermee geef je aan of iemand je net heeft leren kennen (het ‘laagste niveau’) of iemand een grote fan en “advocate” is van jouw bedrijf (‘hoogste niveau’).

 Ik onderscheid zelf de volgende fasen van de relatie met mijn contacten

 • Nieuw contact
 • Koud
 • Warm
 • Klant
 • Advocate
 • POI (person of interest)

Een “Advocate” is een klant die voor je pleit. Oftewel iemand die je aanbeveelt bij anderen en een goed woordje voor je doet. POI of “Person Of Interest” zijn mensen die wel belangrijk zijn voor je om een relatie mee te onderhouden, maar geen klant (kunnen worden). Denk bijvoorbeeld aan een wetenschapper of bijvoorbeeld een journalist in jouw sector.

De minimale informatie die je nodig hebt bij een deal of een lead is het volgende:

Deals of leads

 • Contactpersonen
 • Organisatie
 • Beoogd bedrag van de lead of deal
 • Omzettype / producttype
 • Fase in de pipeline

Zonder contactpersoon is een deal eigenlijk niet mogelijk. “Organisatie” zou je eventueel nog kunnen weglaten. Een organisatie is immers niets meer dan een plek waar een contactpersoon werkt. Het is echter wel handig, wanneer je meerdere contactpersonen en meerdere deals hebt met 1 organisatie om dat overzicht te hebben.

De geschatte grootte van de deal zal – zeker aan het begin van de pipeline en aan het begin van de introductie van het CRM systeem nog wat koffiedik kijken zijn. 

Je kan het daarom zo hoog of laag invullen als je wil. Ik kies zelf vaak voor een deal grootte van 0 euro wanneer je nog geen idee hebt. 

Het omzettype of producttype geeft je later inzicht in wat er veel verkocht wordt en eventueel in welke volgorde. In het begin zal dit je nog geen groot inzicht opleveren, maar na een paar maanden goed gebruik kan je zo in een paar klikken zien welke producten of soort omzet het beste loopt.

Het maakt niet veel uit wat je kiest zolang je het maar consistent doet en consistent aanpast naarmate er meer duidelijk wordt.

Maar… Er is zo veel meer te registreren. Is dat dan niet waardevol?

Op termijn. Wanneer je verder bent. Op basis van de bovenstaande velden gaan in 90% van de gevallen voldoende zijn. Als je later verder bent is het wellicht interessant om alle andere zaken bij te gaan houden.

Veel gegevens bijhouden betekent ook veel onderhoud en veel tijdsinvesteringen. Daarnaast verhoogt het ook de kans dat het rommelig wordt. In het begin wegen deze punten echt veel zwaarder dan de meerwaarde van het 2de telefoonnummer goed toegevoegd te hebben of de profielfoto van iemand toe te voegen.

Stap 3 – Leg de spelregels vast

Het belangrijkste in het goed gebruiken van een CRM systeem is consistentie. Een CRM systeem biedt een krachtige omgeving om business development en accountmanagement te structureren, maar het gaat niet vanzelf. Zorg daarom voor duidelijke spelregels: maak heldere processtappen en afspraken over gebruik.

De grootste onderwerpen waar je iets over af moet spreken met de gebruikers:

 • Wanneer mag een deal of contact naar een volgende fase?
 • Met welke intervallen plan je contactmomenten met je contacten in?
 • Hoe maak je aantekeningen na een contactmoment? 

Een aantal tips en best practices die je op weg helpen:

 • Hou de pipeline zoals hierboven beschreven zo goed mogelijk vast. 
 • Als je een win-kans moet invullen, doe dit niet lineair maar begin met kleine stapjes en laat de win-kans dan oplopen. Naarmate je meer data hebt verzameld over de win kansen in het CRM systeem kan je dit beter gaan voorspellen.
 • Zorg dat er na elk contactmoment een korte notitie wordt gemaakt. Dit kan in 3-4 zinnen of zelfs nog minder. Voorwaarde is wel dat iemand anders het moet kunnen begrijpen.
 • Zorg dat elke deal en elk contactpersoon een “taak” of “activiteit” heeft. Zo zorg je ervoor dat je geen deals vergeet en altijd op de radar blijft. Ook bij contacten die geen lead hebben (op dit moment).

Stap 4 – Koppel je CRM systeem aan je echt belangrijke tools en systemen

Elk CRM systeem zit vol met toffe integratiemogelijkheden en handige trucjes om allerlei zaken automatisch voor je te regelen. Die moet je in het begin voor het grootste deel volledig negeren de eerste maanden.

Je wil het klein en overzichtelijk houden in het begin. Er zijn vaak vele apps en systemen te koppelen via bijvoorbeeld Zappier. Waarschijnlijk kan je het systeem ook meteen integreren met jullie interne project management tool, je kalender, je marketingtools of misschien je boekhoudpakket.

Het is heel verleidelijk om alles aan te sluiten, maar ik raad je dit sterk af. Je komt vanuit de situatie waarin er niets gestructureerd was en je wil naar de situatie toe waarin de basis gestructureerd wordt. Gaat dat goed, dan kan je daarna verder oriënteren op verdere integratie en uitbreiding.

Er is 1 functionaliteit die wel aan te raden is vanaf de start. Vaak kan je in je mailwisseling met een klant of contactpersoon in de BCC een speciaal email adres van het CRM systeem meenemen.  Zo komt jouw email gesprek met het contact direct onder de juiste deal of bij het juiste contact in het CRM systeem en soms bij sommige CRM systemen kan je zien of jouw mail geopend is door de ontvanger. Dit helpt overzicht en bespaard tijd.

Vaak kan je ook je hele mailbox koppelen. Ik zou hier mee wachten. Zelfs dat kan al snel rommelig worden.

Stap 5 – Vul alle bekende gegevens in het CRM systeem

Je CRM systeem is nu in principe klaar voor gebruik. Dus de eerste stap is om al je relevante contacten erin te zetten. Zet iedereen in het CRM systeem die relevant kan zijn voor omzet. Er zijn dus wellicht ook mensen die niet meteen een opdracht bij je kunnen uitzetten, maar wel belangrijk voor je kunnen zijn in termen van relatiebeheer.

Hoe verzamel je alle informatie? Hier moet je even voor gaan zitten. Je belangrijkste contacten kan je waarschijnlijk zo opnoemen, maar je hebt er ongetwijfeld ook een aantal uit het oog verloren. Teruggaan door je email, je kalender afspraken en bijvoorbeeld je LinkedIn of Facebook connecties kan helpt je waarschijnlijk al een handje.

Ook contacten die je al een lange tijd niet gesproken hebt neem je op en ga je weer langzaam proberen te activeren straks.

Wanneer alle contacten erin staan, voeg je alle lopende mogelijkheden toe aan je pipeline als deal of opportunity. Geef hierin kort aan wat de aanleiding is om het als deal – in een bepaalde fase – te noteren.

Stap 6 – Voeg gebruikers toe en bepaal hun rechten

Jij als projectleider wilt in eerste instantie de regie houden. Het is daarom belangrijk om ook eerst een bepaalde periode zelf te proefdraaien. Wanneer alles klopt en je geen zaken mist of rommelig ziet worden is het zaak dat je andere mensen gaat uitnodigen en hen de juiste rechten geeft.

Voeg per persoon de rol toe die iemand heeft en geef aan wat deze persoon mag zien. Zo zal het in veel gevallen niet nodig zijn dat een klantenservicemedewerker bijvoorbeeld alle deals ziet, maar moet hij of zij wel een notitie bij een contactpersoon kunnen maken.

Een accountmanager ziet misschien alleen zijn eigen accounts inclusief de mogelijke deals, maar niet alle nieuwe mogelijkheden met nieuwe klanten in de pipeline. Een goed beleid hierop zorgt dat mensen geen verkeerde conclusies gaan trekken op omzet of zich bijvoorbeeld verliezen in het volgen van deals van anderen. Uiteraard moet je succes vieren en mag er een gezonde competitie zijn. Dat hoeft misschien echter niet altijd voor iedereen met een login 24/7 beschikbaar te zijn. Het delen van successen en de getallen kan goed in een wekelijkse meeting bijvoorbeeld. Wat je hierin passend vind hangt zelf af van je eigen organisatiecultuur.

Het is aan te raden om het strak te houden en in eerste instantie weinig rechten te geven. Rechten uitbreiden is een stuk leuker dan rechten beperken van gebruikers.

Hoe zorg je dat het gebruik van het CRM systeem een succes wordt?

Top! Je hebt het CRM systeem helemaal ingericht en je kan beginnen. Hoe zorg je ervoor dat het gebruikt wordt zoals verwacht en het niet een stille of rommelige dood sterft zoals vele implementaties?

Een CRM systeem geeft jou en je team een prachtig handvat. Gebruikt niet iedereen het CRM systeem zoals bedoelt of beoogd dan heb je er meteen een stuk minder aan. Hoe zorg je nu voor een goed gebruikt CRM systeem? 

Hier volgen een paar tips:

 • Start klein en behapbaar. Dit wordt ook voorgesteld in de bovenstaande stappen, maar doe dit ook met de introductie zelf. Zo zorg je ervoor dat je niet verzand in het eindeloos bijhouden en het registreren om het registeren. Ook beperk je zo het risico dat er teveel nieuwe acties in 1 keer op het bordje van de gebruikers terechtkomen. Zeker in het begin is dat erg belangrijk. Ook voor het draagvlak van de gebruikers. Laat gebruikers langzaam wennen aan hun nieuwe verantwoordelijkheid.
 • Richt een wekelijkse meeting in. Vanaf de introductie totdat je het gevoel hebt dat alles goed loopt is het aan te raden om wekelijks – zonder uitzonderingen – met alle gebruikers door de activiteiten te lopen en de accounts te bespreken. Zo zorg je voor een ritme. Tijdens deze meeting kan je ook bespreken met elkaar wat wel of niet werkt en ideeën uitwisselen over hoe je contacten betrekt en benaderd.
 • Zorg dat elk contact en elke deal altijd een activiteit of taak heeft. Dit is de rode draad in het gebruik en de belangrijkste leefregel. Op deze manier kan je als admin of projectleider altijd mensen aanspreken, hou je een vaste structuur aan en kan je nagaan of alle contactmomenten goed worden bijgehouden.
 • Zorg voor een eindverantwoordelijke. Je wil, ook nadat de boel loopt en geïmplementeerd is dat er altijd 1 formele verantwoordelijke is voor het CRM systeem en het gebruik. Bij sommige bedrijven is dit zelfs een full-time functie. Een gedeelde verantwoordelijkheid met een team kan ook soms goed gaan, maar is een stuk lastiger te managen.
 • Zorg voor draagvlak bij het management. Zorg dat het management of de directie van jouw organisatie achter je staat. Wanneer zij het belang van het CRM systeem benadrukken en er in geloven komt dat krachtig over. Dit draagt bij aan het juiste gebruik.
 • Betaal voor een CRM systeem. Er zijn verschillende gratis of “freemium” CRM systemen beschikbaar. Ik raad je met klem aan om verschillende te testen, maar daarna te gaan betalen. Laat ook vooral de gebruikers weten wat het kost. Dit klinkt wellicht gek, maar wanneer je ergens voor betaald als organisatie voelt men een grotere verantwoordelijkheid het te gebruiken. Bij een gratis oplossing gaat een soort vrijblijvendheid uit die je eigenlijk niet kan gebruiken.

Uiteindelijk, wanneer je de bovenstaande stappen volgt, heb je grote kans dat je jouw business development behoorlijk om kan gaan verbeteren. Je kan sneller en gerichter nieuwe kansen oppakken en je kan georganiseerd je bestaande klanten in de buurt houden. Ook biedt een goed ingericht CRM systeem een fantastische mogelijkheid om gericht het business development proces te verbeteren. Of je nu een ZZP’er bent, startup of gevestigd bedrijf dat de commerciële kant van het bedrijf wil optimaliseren.

Een goed ingericht CRM systeem zorgt voor meer tijd om te verkopen. Je bent minder bezig met zoeken, en jezelf afvragen wat te doen; je kan meters maken en dat betaalt zich uit.

Heb je vragen over business development of ben je het ergens mee oneens dat ik noem? Laat het weten! Ik help je graag de eerste stappen te zetten naar gestructureerde business developement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *