De beste cPanel webhosting van 2022

cPanel webhosting

Hoewel cPanel de afgelopen jaren qua marktaandeel is geslonken, zijn er nog steeds een aantal uitstekende cPanel webhosting providers te vinden.

De beste 4 vind je in dit artikel. Ik heb er een mix van gemaakt qua kosten, schaalbaarheid en benodigd technologisch vernuft. Dus wat je precieze behoeftes ook moge zijn, je zult hier (hoogstwaarschijnlijk) een provider tussen vinden die perfect aansluit bij je website.   

De beste cPanel webhosting van 2022

 • NameHero – Beste cPanel allrounder
 • Hostinger – Beste budget cPanel webhosting
 • JohnnyVPS – Beste voor ervaren gebruikers met zwaardere behoeften
 • GreenGeeks – Beste groene cPanel hosting provider

Een korte waarschuwing: als je bekend met de Nederlandse hosting industrie zie je dat in bovenstaande top 4 zich niet een Nederlands bedrijf bevindt. Hoewel er een paar aardige Nederlandse cPanel hosting aanbieders bestaan (hierover later meer), zijn ze aanmerkelijk minder goed dan deze internationale providers.

Maak je echter geen zorgen. Bovenstaande providers hebben allemaal serverlocaties in Nederland. Daardoor hoef je niet in te leveren op zaken als snelheid en stabiliteit en hoef je je niet druk te maken over waar je data opgeslagen staat.     

NameHero – Beste cPanel allrounder

NameHero is een cPanel hosting provider met LiteSpeed servers, 24/7 klantenservice en mogelijk de beste prijs-kwaliteitverhouding van alle cPanel hosting diensten. Je krijgt een zeer genereuze bak aan server specificaties (waaronder onbeperkte opslagruimte) en – bij hun iets geavanceerdere pakketten – een gratis domeinnaam.

NameHero heeft meer dan 500.000 klanten. Echter, ondanks dat ze een datacenter in Amsterdam hebben staan, richten ze hun marketing pijlen niet of nauwelijks op de Nederlandse markt. Dat is jammer, want ze kunnen zich gemakkelijk meten met internationale providers die dit wel doen (zoals SiteGround).

Laat me je even kort uitleggen waarom.

Voor dezelfde prijs of goedkoper krijg je met NameHero meer CPU/RAM/opslagruimte dan… iedere andere internationale hosting provider? Ook draaien al hun pakketten op LiteSpeed servers (niet alleen hun duurdere). LiteSpeed is aantoonbaar sneller dan Apache en Nginx servers die (voor nu nog) de dienst uitmaken. Combineer een LiteSpeed host zoals NameHero met de gratis LiteSpeed cache plugin en je hebt een site die sneller draait dan 99% van het wereldwijde web.

Verder maken al hun pakketten gebruik van cPanel.

Dan heb je nog de prijzen. Het goedkoopste NameHero pakket kost een paar dollar per maand (instaptarief). De meeste goedkope hosting providers maken minstens één kwalitatieve concessie, of het nou gaat om klantenservice, veiligheid of uptime. NameHero niet. Ze doen het consistent goed op ieder vlak.

NameHero cPanel webhosting

Bovendien is NameHero zowel geschikt voor kleinere sites en beginnende webmasters als ervaren gebruikers. Ze bieden shared webhosting pakketten maar hebben ook VPS hosting en dedicated cloud servers voor het zwaardere werk. Mocht je site dus hun instappakketten ontgroeien, dan kun je eenvoudig overstappen op hun zwaardere geschut.

Verder zijn ze uitstekend als het gaat om email hosting. Je kunt zoveel email accounts bij ze onderbrengen als je maar wilt.      

Er is één ding wat ik wel ergerlijk vind aan NameHero: hun gratis automatische backups gaan maar een dag terug. Wil je backups die 30 dagen terug gaan, dan betaal je extra (vanaf $5 per maand voor 5GB).

Dit is echte slechts één smet op wat voor de rest een uitstekende cPanel webhost is. En als je er mee kunt leven dat je webhosting provider de Nederlandse market enigszins negeert (zo kun je bijvoorbeeld niet met iDeal betalen), dan is NameHero perfect voor je.

Bezoek de NameHero website of lees onze NameHero review voor meer informatie.

Hostinger – Beste budget cPanel webhosting

Hostinger is een provider met meer dan 30 miljoen klanten wereldwijd die er vooral bekend om staat spotgoedkoop te zijn.

Hun meeste pakketten maken gebruik van hun zelfontwikkelde hPanel. Echter, ze bieden twee pakketten aan – cPanel Hosting Silver en cPanel Hosting Goud – die je toegang bieden tot cPanel.

Voor de goede orde: Hostinger is geen premium hosting dienst. Hoewel ze ontzettend snel zijn (dankzij hun LiteSpeed servers), kun je niet dezelfde prestaties verwachten als bijvoorbeeld bij NameCheap. Ook is hun klantenservice ietwat meer wisselvallig (zowel qua wachttijd als kennis en kunde).

Daartegenover staat dat ze veel goedkoper zijn dan de meeste hosting providers. Dit maakt ze perfect voor kleinere websites zoals eenvoudige blogs of kleine bedrijfswebsites die simpelweg niet zoveel rekenkracht nodig hebben.

Hostinger cPanel hosting

Niettemin is Hostinger behoorlijk scheutig met hun features en specificaties. Zo krijg je bij hun goedkoopste cPanel hosting pakket:

 • 50 websites
 • 30GB opslag
 • 1TB bandbreedte
 • Automatische backups
 • Gratis domeinregistratie (wanneer je minstens een jaar voorruit betaalt)

Bedenk als cPanel liefhebber echter dat Hostinger alleen past bij simpele, relatief kleine sites. De twee cPanel pakketten die ze aanbieden kosten minder dan 10 euro per maand. Hun geavanceerdere hosting maakt gebruik van hun eigen hPanel dashboard.   

Bezoek de Hostinger website of lees onze Hostinger review voor meer informatie.

JohnnyVPS – Beste voor ervaren gebruikers met zwaardere behoeften

Ben je een beginner op website gebied? Dan kun je direct door scrollen naar GreenGeeks. JohnnyVPS is een boutique hosting provider met een zeer specifieke doelgroep: ervaren gebruikers met snelgroeiende WordPress websites die weinig hulp van hun hosting provider nodig hebben.

JohnnyVPS is een kleine, gespecialiseerde WordPress hosting provider met een team van pak en beet 10 man. De helft van hun team bestaat uit WordPress ontwikkelaars die zelf tig websites hebben gebouwd en WordPress plugins hebben gelanceerd of eraan hebben bijgedragen. De andere helft bestaat uit mensen met een pure server management achtergrond (sys-admin, dev-ops, beveiliging).

Combineer deze twee type mensen en het logische resultaat is high-performance webhosting die perfect is voor serieuze klanten die het beste van het beste zoeken.

JohnnyVPS bestaat sinds 2010. Het bedrijf geeft weinig om groei, heeft geen externe investeerders, en investeert daarom niet in marketing campagnes, content managers of andere zaken die hun hosting kosten onnatuurlijk hoog laten worden. Het is een klein, hecht team wat het liefste werkt met klanten die hoogwaardige webhosting op waarde weten te schatten.

Dat gezegd richten niet alle JohnnyVPS pakketten zich op extreme power users. Sinds een paar jaar hebben ze ook het middensegment aangeboord, met managed WordPress hosting pakketten die beginnen vanaf $25 per maand.

JohnnyVPS cPanel hosting

Het goedkoopste pakket biedt:

 • Ruimte voor 5 websites
 • 8 GB opslag
 • 100.000 bezoekers per maand
 • Automatische backups
 • En natuurlijk cPanel toegang (zoals al hun pakketten)

Om nog even te benadrukken: JohnnyVPS richt zich echt op ervaren gebruikers. Ze hebben klantenservice in de vorm van een kennisbank, Facebook groep, 24/7 ticket support en Slack ondersteuning. Hun team snapt WordPress door en door. Het gaat lastig zijn een support team te vinden wat technisch beter onderlegt is. Tegelijkertijd zijn ze er niet om beginners bij de hand te houden en dingen uit te leggen die niet de verantwoordelijkheid van een hosting provider zijn.

Voor sommige providers (zoals Xel) is dit soort vergaande support een unique selling point. JohnnyVPS is er daarentegen trots op dat hun ondersteuning spartaans is. De reden is dat bij een dienst als Xel je als ervaren gebruiker de klantenservice subsidieert van beginners die zich afvragen waarom een bepaalde plugin hun site gesloopt heeft. Zonde van het geld als je een dergelijke vergaande support zelf niet nodig hebt.

Heb je het budget er voor, ben je een ervaren WordPress gebruiker en zoek je naar de beste van het beste cPanel hosting, overweeg dan JohnnyVPS.  

Bezoek de JohnnyVPS website.

GreenGeeks – Beste groene cPanel hosting provider

GreenGeeks is ‘s werelds meest groene hosting provider. Ze steken 300% van hun energieverbruik terug in duurzame energie. Ze doen dit al meer dan 14 jaar en hebben sinds die tijd meer dan 55.000 klanten weten te werven die samen 550.000 websites bij hen hosten.

GreenGeeks heeft de snelste klantenservice van alle hosting providers die ik heb getest. De wachttijd? Meestal niet langer dan een minuut. Daarnaast is hun team bijzonder behulpzaam en weten ze waar ze over praten.

Net als de 3 andere providers in dit overzicht gebruikt ook GreenGeeks LiteSpeed servers. Dit betekent dat je kunt rekenen op razendsnelle laadtijden.

Je kunt op hun goedkoopste pakket (Lite) maar een enkele website installeren, maar vanaf hun Pro pakket kun je zoveel sites installeren als je maar wilt.

GreenGeeks cPanel hosting

Bij hun goedkoopste pakket krijg je:

 • 50GB opslag
 • 50 email accounts
 • Gratis domeinnaam voor het eerste jaar
 • Dagelijkse automatische backups
 • Ingebouwde caching

Alle pakketten gebruiken cPanel. En bij ieder pakket wat je afsluit plant GreenGeeks een boom. Dit geldt voor zowel hun shared hosting als de VPS hosting die ze aanbieden.  

Hun pakketten zijn een slagje duurder dan die van NameHero en Hostinger, maar daar tegenover staat dat je de planeet er een handje mee helpt. Ben je bezig je onderneming zo duurzaam mogelijk te krijgen, kies dan voor GreenGeeks.

Bezoek de GreenGeeks website of lees onze GreenGeeks review voor meer informatie.

Waar ik naar heb gekeken met het kiezen van deze cPanel hosting providers

De providers die je in dit overzicht tekenkomt hebben de beste combinatie van snelheid, stabiliteit, features en kosten. Daarnaast bieden ze (natuurlijk) allemaal cPanel hosting.  

Net als in al m’n hosting artikelen heb ik een gebalanceerde mix van uiteenlopende providers proberen te samenstellen zodat er voor ieder wat wils is.

Snelheid en stabiliteit is altijd van kritiek belang. Nu maken alle providers in dit overzicht gebruik van LiteSpeed servers, dus dat is geen probleem. De providers hebben ook uitstekende klantenservice, hoewel voor beginners de support van JohnnyVPS wat spartaans zal voelen (maar dit is dan ook een dienst die ik niet aanraad voor beginners).

Uiteindelijk is het kostenplaatje niet onbelangrijk. Je wilt een dienst die waar voor je geld biedt. Zo bekeken is geen enkele provider in dit overzicht duur. Ja, je betaalt bij JohnnyVPS wellicht $25 per maand op zo’n minst, maar dat is peanuts voor een grotere site die valt en staat bij de best mogelijke performance.   

En de Nederlandse cPanel hosting dan?

Zoals je hebt gemerkt staan er alleen internationale hosting providers in dit overzicht. De reden hiervoor is dat geen van de huidige Nederlandse hosts die cPanel aanbieden (of gaan aanbieden) tot het neusje van de zalm behoren.

Vimexx is een hosting provider die naar eigen zeggen zeer binnenkort cPanel webhosting gaat aanbieden. Vimexx is een degelijke provider maar geen hoogvlieger. In dit soort overzichten die ik schrijf neem ik alleen providers op die ik zelf gebruik of zelf zou gebruiken. Vimexx valt hier niet tussen.

Een bekende Nederlandse provider die cPanel hosting aanbiedt is Neostrada. De reden waarom ik hen niet aanraad is omdat hun dienstverlening op ieder vlak mensonterend is. Wat je ook doet, sluit nooit webhosting af bij Neostrada.

cPanel hosting die ik aanraad en die nog het meest in de buurt komt van Nederlandse hosting, is Hostinger. Hoewel hun hoofdkantoor niet in Nederland zit, hebben ze in ieder geval Nederlandse betaalmethodes zoals iDeal en beschikken ze over een Nederlandse website.   

Redenen om cPanel te gebruiken

Gebruik je cPanel al jaren dan is het onderstaande vanzelfsprekend voor je. Twijfel je er nog aan of je er verstandig aan doet cPanel te kiezen, lees dan verder.

Het voelt vertrouwelijk

De meeste mensen webhosting veteranen kennen cPanel. En als ze niet weten hoe ze een specifieke taak met cPanel kunnen uitvoeren, dan is er een eindeloze hoeveelheid aan documentatie beschikbaar.

Overschat het vertrouwelijke gevoel dat cPanel met zich meebrengt niet. Als je websites ontwikkeld voor klanten, zullen ze vaak een dashboard willen waar ze al mee bekend zijn. Nieuwere hosting controle panelen zien er misschien moderner uit, maar zullen voor veel mensen lastig te navigeren zijn wat irritatie kan opwekken.

Email hosting

Het is meestal verstandiger een externe dienst te kiezen voor zakelijke email. Maar als je liever je webmail regelt via je webhosting, dan maakt cPanel dit extreem eenvoudig.

File manager

Voor gevorderde gebruikers is toegang krijgen tot de file manager super handig. Niet alleen om bestanden te uploaden, maar ook om bestanden te bewerken. Dit is zoveel sneller dan het alternatief: een FTP client aanslingeren, downloaden en weer opnieuw uploaden om ook maar de kleinste veranderingen te kunnen aanbrengen.

De file manager is ook ideaal als je onderweg bent en vanwege een noodgeval een bestand wilt aanpassen via je telefoon.  

Schijfruimte gebruik

Er zijn nog steeds redelijk wat hosting panels die je niet, of niet duidelijk, laten zien hoeveel schijfruimte je verbruikt. cPanel heeft een handige visuele tool waardoor je in één oogopslag kunt zien hoeveel ruimte een site in beslag neemt.

Laadtijd

Dit is een vaak onderschat voordeel. Net als dat een trage computer je op een gegeven moment ontzettend op de zenuwen kan werken, is een trage cloud tool zoals een hosting dashboard niet uit te staan. Met cPanel klik je supersnel tussen verschillende schermen, iets wat je van veel custom panels niet kunt zeggen.  

Dingen waar cPanel niet zo goed in is

Het is niet alleen rozengeur en maneschijn met cPanel. Dit zijn een aantal zwaktes waar cPanel onder leidt:

 • Prehistorisch design. Laten we eerlijk zijn: cPanel ziet er niet uit. cPanel bestaat al sinds de jaren 90 en je zou denken dat het design sinds de lancering nooit meer aangepast is. Relatief recent heeft het design van cPanel een nieuwe lik verf gekregen, maar het ziet er nog steeds niet uit alsof het is ontworpen voor eindgebruikers.
 • Te veel features. Er zijn talloze dingen die je met cPanel kunt doen en ze bevinden zich allemaal in het zicht in de vorm van eindeloze rijen icoontjes. Veel van deze features zal je nooit nodig hebben.  
 • Niet echt geoptimaliseerd voor WordPress. cPanel is gemaakt voor niet alleen WordPress, maar ook voor Joomla en tig andere platforms. Hierdoor sluit het minder nauw aan op WordPress en biedt het minder WordPress-specifieke features dan sommige concurrerende panels.  
 • Niet gebruiksvriendelijk. Voor nieuwe gebruikers voelen veel dingen binnen cPanel verre van intuïtief. Het ontwerp is duidelijk niet geïnspireerd door het don’t make me think principe, wat de fundering is van ieder goed ontworpen stuk technologie. Om cPanel goed te begrijpen zal je minstens een paar weken verder zijn, en je zal je moeten onderdompelen in de eindeloze hoeveelheid documentatie die erover te vinden is.  
 • Kunt er niet eenvoudig meerdere gebruikers aan toevoegen. Je kunt bestaande cPanel gebruikers geen toegang bieden tot je account. In plaats daarvan moet je je eigen gegevens met ze delen of een nieuwe account voor ze aanmaken.  
 • Geen compertimentalisatie binnen accounts. Mocht een hacker je cPanel account hacken, dan kan hij toegang krijgen tot al je websites. Je kunt sites binnen cPanel niet op een veilige manier van elkaar scheiden.  
 • cPanel heeft niet een fantastische reputatie. Veel mensen zijn bekend met cPanel, maar er zijn mensen die het associëren met termen als “stoffig” en “prehistorisch.” Sommige mensen associëren het ook met trage, achterhaalde webhosting.

cPanel alternatieven

cPanel is al lang niet meer het dominante hosting panel waar je niet onderuit kan. Veel hosting providers zijn onderhand overgestapt naar nieuwere oplossing of hebben hun eigen hosting panel ontwikkeld.

Custom panels

De laatste jaren hebben aardig wat hosting providers hun eigen webhosting ontwikkeld. Zo is Hostinger op de proppen gekomen met hPanel, SiteGround met Site Tools en Kinsta met hun MyKinsta Dashboard.

Het voordeel van deze zelfontwikkelde oplossingen is dat ze modern voelen en ogen en je niet overweldigen met toeters en bellen. Ze proberen gebruikers alleen toegang te bieden tot de broodnodige tools. Hierdoor zijn ze een stuk gebruiksvriendelijker voor nieuwe gebruikers.

Voor sommige ervaren gebruikers voelen deze zelfontwikkelde oplossingen echter aan als verstikkend. Ze ergeren zich eraan dat ze niet zoveel vrijheid hebben als bij cPanel. Voor beginners zijn dit soort hosting providers daarentegen vaak ideaal.  

Plesk

Het Plesk dashboard komt qua uiterlijk redelijk overheen met het WordPress dashboard. Handig als je hier al mee bekend bent. De software bestaat sinds 2000 (en is dus bijna even oud als cPanel) maar is goed met zijn tijd meegegaan. Hierdoor voelt het anno nu nog steeds modern.

Plesk biedt min of meer dezelfde functionaliteit als cPanel.

Plesk en cPanel zijn in handen van dezelfde eigenaar (Oakley Capital)  

Een voorbeeld van een Nederlandse hosting provider die Plesk gebruikt is Cloud86.

DirectAdmin

DirectAdmin bestaat net als cPanel en Plesk ook al enkele decennia. Het is de laatste jaren steeds populairder geworden, en grappig genoeg is het door relatief veel Nederlandse hosting providers opgepikt.

DirectAdmin oogt, net als Plesk, een stuk moderner dan cPanel. Qua features komt het redelijk overeen.   

Mijn.host is een voorbeeld van een goede webhoster die van DirectAdmin gebruik maakt.

Conclusie

Dit zijn nogmaals de beste cPanel hosting providers van het moment:

 • NameHero – Beste cPanel allrounder
 • Hostinger – Beste budget cPanel webhosting
 • JohnnyVPS – Beste voor ervaren gebruikers met zwaardere behoeften
 • GreenGeeks – Beste groene cPanel hosting provider

Voor de meeste mensen zal NameHero de beste oplossing zijn, hoewel Hostinger ideaal is als je zo min mogelijk aan je webhosting uit wilt geven. GreenGeeks is een goed alternatief en is de meest groene hosting provider ter wereld.

JohnnyVPS is alleen voor power users. Kies hen als je op zoek bent naar cPanel hosting voor mission critical sites met tienduizenden of honderdduizenden bezoekers per maand.

Veelgestelde vragen

Wat doet cPanel?

cPanel is webhosting control panel software. Het biedt een grafische interface voor het managen van hosting gerelateerde zaken voor eindgebruikers. Denk hier aan het installeren van een web applicatie (zoals WordPress), het toevoegen van een SSL-certificaat en het aanpassen van je PHP versie.  


Is cPanel gratis?

Hosting bedrijven betalen voor het gebruik van cPanel. Normaal gesproken zitten de kosten hiervan in de prijzen van je webhosting pakket inbegrepen. Mocht een hosting bedrijf extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van cPanel, dan doe je er het beste aan te kijken naar een concurrerende provider.


Is cPanel een onderdeel van WordPress?

cPanel is server management technologie terwijl WordPress een open source content management systeem is waarmee je je site bouwt. De twee zijn niet aan elkaar gerelateerd. Echter kun je wel WordPress installeren met behulp van de cPanel interface.


Wat is de goedkoopste cPanel hosting?

De goedkoopste goede cPanel hosting is Hostinger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *