Cloudways review: uitstekend om mee op te schalen (2022)

Cloudways is een razendsnelle hosting dienst met een unieke aanpak. In deze review bespreek ik deze in Malta gevestigde provider.
Cloudways pakt hosting op een andere manier aan dan vrijwel iedere provider op de markt. Bij Cloudways kies je zelf een cloud hosting infrastructuur uit 5 verschillende partijen, waaronder het Google Cloud platform en AWS.
Wil je je eerste website beginnen en is dit je eerste ervaring met webhosting? Dan is Cloudways waarschijnlijk niet de beste oplossing voor je. Je kunt geen domeinnaam bij hen registreren en ze bieden ook geen email server aan. Je hoeft geen technisch wonder te zijn om hen te gebruiken, maar ze zijn zonder twijfel minder gebruiksvriendelijk dan de gemiddelde hosting provider.
Dat gezegd hebbende zijn er een aantal goede redenen waarom Cloudways zo populair is onder de meer ervaren webmasters (vooral zij die WordPress hosting zoeken): de dienst is ongelofelijk snel, eenvoudig te schalen voor snelgroeiende websites en veel prijsvriendelijker dan de meeste hosting providers.
In deze review hou ik Cloudways onder het licht. Aan het eind moet je een goed idee hebben of het de beste hosting voor jouw site is. Laten we gaan beginnen.
Cloudways in één oogopslag
Uptime garantie | ✓ |
Klantenservice | 24/7, live chat, email, telefoon |
Managed WordPress | ✓ |
Soorten hosting | Cloud |
Basis features | Managed security, automatische backups, ingebouwde CDN, zelfhelende servers |
Meest geschikt voor | Middelgrote, grote of snelgroeiende websites |
Server locaties | 65+ server locaties op 4 continenten |
Prijs vanaf | $10 per maand |
Cloudways: wat is nou hun toegevoegde waarde?
Als we kijken naar zaken als snelheid en betrouwbaarheid dan wint dedicated hosting of VPS hosting het altijd van shared hosting. Maar hier ligt de crux: de meeste van de hosting providers die dit soort hosting aanbieden, hebben geen managed hosting.

Als je wilt kun je gewoon direct bij AWS, Digital Ocean of Vultr hosting opzetten. Maar denk eraan dat al het zware werk zoals onderhoud en het zelf inrichten van je serveromgeving op jouw bord valt. Je zal handmatig iets in elkaar moeten klussen of cPanel moeten installeren. Als je hier geen of weinig ervaring mee hebt, gaat dit eindigen in tranen. Reken op bugs, een traag ladende website of (erger nog) downtime.
Dit is waar Cloudways komt kijken. Inderdaad, ze plakken ongeveer 200% bovenop de prijs die je voor hosting bij een van hun cloud providers zou betalen. Maar hier staat tegenover dat je geen zorgen, stress en tijd verspilt aan serveronderhoud. En ondertussen wel toegang krijgt tot ontzettend krachtige webhosting.
In dit artikel zet Cloudways partijen waar ze mee samenwerken op een rij. Zo kun je een eenvoudige kosten/baten analyse maken en de beste partij voor jouw specifieke situatie kiezen (tip: voor de meeste gebruikers blijkt dit Digital Ocean te zijn).
Cloudways snelheid, uptime en klantenservice
Bij iedere hosting provider zijn de belangrijkste variabelen snelheid, uptime en klantenservice. In dit hoofdstuk gaan we kijken naar hoe Cloudways scoort op deze onderdelen.
Snelheid
Cloudways staat vooral bekend om hun snelheid. Het is een provider die in Facebook groepen het meest naar voren wordt geschoven als het gaat om indrukwekkende performance.
De snelheid van Cloudways hangt natuurlijk samen met welk pakket je kiest van elke cloud hosting provider. In deze review gaan we kijken naar hoe hun DigitalOcean Premium pakket van $50 per maand scoort.
De onderstaande testen zijn uitgevoerd op een populaire site met meer dan 100.000 maandelijkse bezoekers. Deze WordPress site gebruikt meer dan 10 plugins en draait op het behoorlijk zware Divi thema.

Even kijken naar wat we zien bij GTMetrix:
- Een TTFB van 71ms (alles wat onder de 100 valt is extreem goed).
- Core web vitals die met gemak worden gepasseerd.
- Pagina laadtijd van 378 milliseconden.
Dit alles is belachelijk goed. Bij veel andere hosting providers betaal je voor een hosting pakket met dergelijke resultaten gemakkelijk het dubbele.
Hier zie je de mobiele resultaten van dezelfde pagina met de Google PageSpeed tool:

Uptime
Uptime tests zeggen over het algemeen niet zoveel omdat ze meestal maar een enkele server onder de loep nemen.
Interessanter om naar te kijken is dit: de Cloudways status pagina die al het geplande serveronderhoud weergeeft maar ook onverwachte downtime of andere problemen bijhoudt.

Daarnaast geven Facebook groepen en sites als TrustPilot je een goed idee van de uptime van een bepaalde hosting provider.
Wat kunnen we op basis hiervan over Cloudways zeggen? Dat de provider zich onder de absolute hosting top begeeft als het gaat om uptime. Dit is logisch gezien de infrastructuur waar het mee werkt. Uptime is een punt waar je je met Cloudways geen zorgen over hoeft te maken.
Klantenservice
Cloudways heeft 24/7 live chat support. Daarnaast kun je hen per email bereiken en telefonisch voor administratieve zaken. Voor de rest hebben ze een uitgebreide kennisbank, blog, en Facebook groep waar je je vragen kwijt kan.

De support van Cloudways komt in 3 smaken:
- Standard Support. Meer dan voldoende voor de meeste Cloudways klanten. Het is gratis en biedt 24/7 toegang tot live chat.
- Advanced Support add-on. Snellere responses en toegang tot een bredere kennisbasis. Ook krijg je toegang tot de meer ervaren support medewerkers.
- Premium Support add-on. Alleen nodig voor mission-critical websites. Je krijgt toegang tot je eigen accountmanager en krijgt de allersnelste respons tijden wanneer je contact zoekt.
Voor de laatste twee betaal je behoorlijk bij: minstens $100 en $500 per maand respectievelijk.

Dit is voor de meeste gebruikers volstrekt irrelevant dus ik zal me hier beperken tot m’n oordeel over de Standard Support van Cloudways.
Die is op zich prima, maar verwacht niet dezelfde kwaliteit als bij een provider zoals SiteGround. De hulp wordt al snel vrij technisch van aard en mist een stukje empathie. Daarnaast kunnen de wachttijden meer dan een half uur duren.
Dat hoeft geen probleem te zijn als je al de nodige ervaring met hosting en websites hebt. Maar beginners zullen er niet echt gelukkig van worden. Is support extreem belangrijk voor je, kijk dan naar het eerder genoemde SiteGround of Kinsta.
Cloudways verder doorgelicht
Nu we de belangrijkste aspecten aan Cloudways hebben besproken, gaan we kijken naar een stel andere belangrijke zaken. Hieronder vallen hun dashboard, beveiliging, features en extraatjes die de dienst biedt, en het kostenplaatje.
Dashboard
Bij Cloudways wordt hun dashboard niet verzorgt door het populaire cPanel. In plaats daarvan krijg je toegang tot een intuïtief, zelfontwikkeld dashboard. Je kunt hier alle zaken managen voor je WordPress website die je zou verwachten: een SSL-certificaat installeren, backups overzien, snelheid optimalisaties doorvoeren en een domeinnaam aan je site koppelen.

Beveiliging
Cloudways heeft IaaS level firewalls en IDS. Verder bieden ze ook speciale login beveiliging tegen brute force aanvallen. Ook isoleren ze verschillende applicaties van elkaar op hun servers.
Maak je geen zorgen als dit je niet veel zegt: de beveiliging van Cloudways is van de hoogste orde. Niet verwonderlijk als je ziet hoeveel grote, serieuze websites deze provider huisvest.
Hosting extra’s & features
Dit zijn een aantal van de interessante extraatjes en features die Cloudways aanbiedt:
- Gratis verhuisservice. Bespaar je hiermee de tijd en moeite die anders gepaard gaat met het verhuizen van je website.
- Testomgeving (staging). Perfect voor als je je website design aan wilt passen of andere dingen wilt uitproberen op je website (bijvoorbeeld nieuwe snelheid optimalisaties).
- Automatische backups. Een must voor iedere serieuze website. Je betaalt $0,033 per GB aan backups.
- Teamleden toevoegen. Voeg eenvoudig teamleden toe en bepaal de mate van administratieve toegang in extreem detail.
- DNS made easy. Gratis via Cloudflare.
- Rackspace email. Kost $1 per maand. Cloudways biedt geen email aan dus je kunt het hosten bij Rackspace voor een klein maandelijks bedrag.
- Cloudways CDN. Niet slecht, maar ik raad je aan Cloudflare te gebruiken.
Server locaties
Als je site zich vooral richt op een Nederlands publiek is dit niet zo relevant. Heb je echter bezoekers van over de hele wereld, dan is dit wel een interessant punt: Cloudways biedt verspreid over hun 5 cloud hosting providers meer dan 65 verschillende server locaties aan.

Cloudways kosten
Het goedkoopste Cloudways pakket kost $10 per maand via DigitalOcean. Voor hun duurste pakket (bij AWS) leg je $274,33 per maand neer.
Denk eraan dat Cloudways net wat meer “uitgekleed” is dan veel andere hosting providers. Zo betaal je voor een emailadres $1 extra per maand (via Rackspace). Voor backups betaal je $0,033 per GB.
Een groot voordeel aan Cloudways: je kunt maandelijks betalen en opzeggen bij ze. Dit staat in schril contrast met de meeste hosting providers waar je vaak jaren vast zit aan een abonnement.
Cloudways biedt geen niet-goed-geld-terug garantie. Wel kun je de dienst 3 dagen gratis uitproberen.
Je kunt voor Cloudways betalen met de meeste creditcards en PayPal.
Cloudways hosting pakketten
Hier vind je een overzicht van alle pakketten die Cloudways aanbiedt.
Digital Ocean:

De instappakketten van Digital Ocean zijn meer dan genoeg voor de meeste websites. Digital Ocean is de populairste optie onder de cloud hosting providers die Cloudways aanbiedt.
Linode:

Valt in dezelfde prijsklasse als Digital Ocean. Heeft geen servers in Nederland dus is voor de meeste Nederlandse gebruikers niet de beste optie.
Vultr pakketten:

Vultr kost ongeveer evenveel als Digital Ocean en Linode. Veel gebruikers zweren bij deze aanbieder. Bedenk wel dat ze in het verleden behoorlijk wat last hadden van downtime. Dit lijkt dezer dagen verholpen te zijn.
AWS pakketten:

AWS is een stuk duurder dan de vorige 3 opties. Ze hebben echter wel een extreem betrouwbare infrastructuur en schalen ook een stuk sneller dan de goedkopere providers. Dat gezegd hebbende hebben ze geen servers in Nederland.
Google Cloud pakketten:

Google Cloud valt ook binnen het duurdere prijssegment. Kwalitatief zijn ze min of meer even goed als AWS maar toch een slagje goedkoper. Niettemin blijft voor de meeste sites Vultr of Digital Ocean een veel logischere optie.
Wat me aanspreekt aan deze pakketten is hun flexibiliteit en betaalbaarheid. Het “pay-as-you-go” model van Cloudways betekent dat je alleen betaalt voor wat je nodig hebt. Hiermee voorkom je dat je een jaar of langer vast zit aan een duur abonnement wat je mogelijk op een gegeven moment helemaal niet meer nodig hebt.
Conclusie
Cloudways is een fantastische hosting provider. De dienst is snel, betaalbaar, en eenvoudig te gebruiken (voor mensen die al wat hosting ervaring hebben tenminste). Is performance voor je site van kritiek belang, en zoek je voor een managed hosting oplossing, dan zijn er niet veel betere opties dan Cloudways.
Bedenk echter wel het volgende. Cloudways biedt geen domeinregistratie of email aan. Voor veel gebruikers maakt dit niets uit maar als beginner wil je dat niet: een provider waar je al deze dingen eenvoudig kan onderbrengen in zo’n geval is een stuk logischer.
Als je deze review leest ben je echter waarschijnlijk geen beginner, en ben je op zoek naar de beste hosting oplossing full stop. Kleine ongemakken ten spijt.
In dat geval zou ik zeggen: probeer Cloudways gewoon gratis voor 3 dagen. Je kunt dan zelf de kwaliteit van de dienst aan de tand voelen en zien hoe snel je website laadt.