Business cards: Het nut, de noodzaak en de ellende

Een van de eerste dingen die mensen vaak regelen bij het opstarten van het bedrijf zijn business cards of visitekaartjes. Het bestellen en (laten) ontwerpen ervan is geen rocket science en kost ook geen grote bedragen. Maar, toch is het goed om een aantal vragen te stellen voordat je hiermee bezig gaat.

Heb je het doel van je business card scherp?

Je hebt business cards nodig, want dat heeft iedereen. Je adres staat erop en je titel, want dat heeft iedereen. Waar en wanneer ga je jouw kaartjes gebruiken? Zijn ze gericht op leadgeneratie bij evenementen of wil je ze uitdelen aan potentiële investeerders of juist na kennismakingsgesprekken. Elke invalshoek kan een eigen optimale boodschap hebben.

Liggen je adresgegevens, telefoonnummer, titel, logo en dergelijk al voor langere tijd vast?

Als je gaat starten is het niet gek dat jouw bedrijf na een half jaar verhuisd naar een ander of groter kantoor of dat je jouw logo en huisstijl toch besluit aan te passen. Hou er rekening mee dat je kaartjes verouderd zijn zodra één van deze dingen veranderd. Gekras en gestreep op kaartjes komt niet echt goed over. 

Ook is het goed om realistisch in te schatten hoeveel je er gaat uitdelen. Vaak is een grotere hoeveelheid kaartjes per kaartje aanzienlijk goedkoper om te drukken, maar in totaal duurder. Veel mensen kiezen toch voor meer kaartjes. Als dit echter ook betekent dat je een grotere hoeveelheid weg moet gooien dan is het prijsvoordeel schijn geweest en betaal je uiteindelijk meer.

Valt jouw business card meteen op tussen de anderen?

Is het doel van jouw kaartje om uit te delen op een evenement, congres of grote bijeenkomst? Mensen krijgen bij zulke gelegenheden vaak veel kaartjes. Springt jouw kaartje eruit, dan helpt dat. Er wel rekening mee dan dit vaak meer kan kosten in ontwerp en drukkosten.

Wat zet je op je kaartje?

In veel gevallen zal iemand die jouw kaartje gekregen heeft jou niet voor altijd herinneren. Een korte samenvatting van jouw bedrijf of jouw dienst, Unique Selling Point of zelfs een foto van jou kan helpen in de beeldvorming.

Is er ruimte over om op je business card te schrijven?

Veel mensen zullen na een kennismaking op het kaartje kort opkrabbelen wat ze besproken hebben. Is jouw kaartje zwart of vol met patronen, dan is er geen ruimte met een grotere kans dat ze het niet opschrijven of niet na kunnen lezen.

Is de kwaliteit van het papier en de inkt een beetje oke?

Het drukken van kaartjes kan vaak tegen dumpprijzen, maar zodra je meerdere kaartjes op elkaar gestapeld meeneemt in je jas, tas, portemonnee of telefoonhoesje zal je zien dat de inkt bij veel van de goedkopere opties iets afgeeft en je kaartjes er niet meer uitzien zoals bedoeld. Het is letterlijk jouw ‘visitekaartje’ die je afgeeft. Dus dat wil je niet.

Waar moet ik mijn business cards laten ontwerpen?

Wanneer je met een ontwerpbureau werkt zullen zij vaak voor minimale kosten van een paar uur een simpele versie van een business card kunnen ontwerpen.

Je kan ook altijd via websites als Upwork of Fiverr en dergelijke een freelance ontwerper uitzoeken voor vaak lagere tarieven dan in Nederland mogelijk is. Hou wel in je achterhoofd dat zij vaak niet – of minder – op de hoogte zijn van je huisstijl, beoogde uitstraling en grootse plannen dan een vast ontwerpbureau waarmee je werkt.

In alle gevallen is het goed om het design even voor te leggen aan een aantal mensen voordat je ze naar de drukker stuurt om te horen wat zij ervan vinden.

Waar laat ik mijn business cards drukken?

Laat je jouw kaartjes ontwerpen, dan heeft het ontwerpbureau vaak een voorkeur voor een bepaalde drukker. Het is wel goed om dan even na te gaan of het ontwerpbureau geen hele gekke opslag rekent voor het aanleveren van het design. 

Soms krijgen zij een korting bij een drukker en soms zullen ze in de drukprijs nog een opslag berekenen. Dat is wel te rechtvaardigen, ze geven immers de order aan de drukker en doen de communicatie en dergelijke. Echter, dit is vrij simpel zelf te doen en soms rekenen ze zo 30-40% boven de prijs wanneer je het zelf aan de drukker zou sturen. Mocht dit je gebeuren, moet je je sowieso afvragen of je een lange termijn relatie ziet zitten met dit ontwerpbureau.

Goede partijen voor drukwerk voor kleine oplages zijn 123inkt.nl en vistaprint.nl. Ik heb bij beide veelvuldig business kaartjes besteld (wij hadden nog niet alle bovenstaande punten helemaal scherp namelijk).

Het is 2020, heb ik echt nog business cards nodig?

Het antwoord is ja. Veel mensen zijn gewend aan business kaartjes. Wellicht omdat ze wat ouder zijn of wellicht omdat het ook binnen hun bedrijf altijd de norm is geweest.

Het hebben van een visitekaartje is niets speciaals, maar het ontbreken van kaartjes kan ervoor zorgen dat je net een kans misloopt of het kan leiden tot een licht ongemakkelijke situatie waar jij de enige bent zonder kaartjes. Samen met een aantal van de andere van de bovenstaande punten is het daarom een kleine investering die het contactmoment ondersteund.

Een alternatief is elkaar ter plekke toevoegen op LinkedIn. Dit is wel wat minder laagdrempelig dan een alleen kaartje aanpakken in veel gevallen. Nu vind ik ook dat je met je visitekaartjes zuinig moet omgaan en deze zeker niet aan jan en alleman moet uitdelen, maar dit gaat nog net een stapje verder naar mijn idee.

Takeaways

  • Het is aan te raden visitekaartjes of business kaartjes te (laten) maken
  • Als je nog niet zeker weet of de kaartjes over een half jaar nog relevant zijn, wellicht is het handig om een klein aantal te bestellen ondanks het grote prijsverschil per kaartje bij hogere aantallen.
  • Let op de context waarin je ze wil gaan gebruiken; overweeg verschillende kaartjes voor verschillende doelen.
  • Let op het design. Als het kan zorg dat je eruit springt en een stuk lege witte ruimte waar men op kan schrijven is een pré.
  • Ontwerpen is niet heel duur in de regel en vaak zo geregeld
  • Wanneer je het laat drukken via je ontwerpbureau, kijk even naar mogelijk extra kosten die zij hiervoor rekenen

Goede, gerenommeerde partijen om visitekaartjes of business cards te laten drukken zijn 123inkt.nl en vistaprint.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *