Bureaustoel instellen: zo doe je dat

Bureaustoel instellen

Dus je hebt een goede bureaustoel. Dat is goed nieuws, maar als je hem niet op de juiste manier instelt, zul je lichamelijke klachten er niet mee voorkomen.

De tijd nemen om een stoel aan te passen op je lichaam en het type werk dat je doet is een vereiste. Met een goede bureaustoel kun je de hoogte, armleuningen en lendensteun naar je eigen smaak instellen. Met een beetje mazzel kun je ook nog eens de diepte van het zitvlak instellen en kan de stoel meegeven wanneer je achterover in leunt. Hierdoor kun je een goede zithouding bereiken.

In artikel ga ik je precies uitleggen hoe je je bureaustoel ergonomisch in kunt stellen. Zorg dat je eerst de handleiding van je stoel erbij pakt om te weten welke instelmogelijkheden hij heeft (dit is niet altijd even voor de hand liggend).

Laten we beginnen.

Stel de hoogte in

Zithoogte van bureaustoel instellen

De ideale hoogte voor je bureaustoel is wanneer je voeten stevig op de vloer staan en je benen in een hoek van 90 graden staan. Je knieën moeten op een heuphoogte zijn – of een klein beetje lager dan dat. Als na een lange tijd zitten druk voelt in de buurt van je billen, stel je stoel dan een beetje hoger in. Wanneer je druk voelt in de buurt van je knieën, stel de stoel dan een klein beetje lager in.  

Pas de lendensteun aan

Lendensteun bureaustoel aanpassen. Een vereist voor ergonomische bureaustoelen

Mijn ervaring heeft me geleerd dat een goede lendensteun (ook wel onderrugondersteuning genoemd) een van de belangrijkste voorspellers is voor het voorkomen van rugpijn. Niet alle bureaustoelen hebben een verstelbare lendensteun. Maar als jouw stoel er een heeft, stel hem dan zo in dat hij de natuurlijke curve van je onderrug ondersteunt. Stel hem in ter hoogte van je riem.

Als het kan, stel ook de druk van de lendensteun. Wanneer je voelt dat hij te hard in je onderrug duwt, verminder de druk dan een beetje.

Zeker wanneer je bureaustoel nieuw is, wil je uitgebreid met de lendensteun experimenteren. Zorg dat je hem zo instelt dat je rug uiteindelijk zoveel mogelijk ontlast.

Stel de armleuningen in

Armleuningen van stoel instellen

Je armleuningen wil je zo instellen dat ze op ellebooghoogte zitten wanneer je schouders ontspannen zijn. Je armen moeten in een hoek van 90 graden zitten. Stel je de armleuningen te hoog in, dan leidt dit ertoe dat je met je armen opgetrokken zal zitten. Stel je ze te laag in, dan leidt dit ertoe dat je voorovergebogen komt te hangen.

Bij sommige stoelen kun je ook de diepte van de armleuningen instellingen. Stel de diepte dusdanig in dat een zo groot mogelijk deel van je onderarmen ondersteunt wordt.

Stel de zitdiepte in

Zitdiepte van bureaustoel naar achter of voren instellen

Een instelbare zitdiepte is een godsgeschenk voor mensen met zeer korte, of zeer lange bovenbenen. Er zijn niet veel bureaustoelen die deze instelmogelijkheid bieden. Een bureaustoel zoals de Ahrend 2020 is de uitzondering op deze regel.  

Met een stoel als deze pak je gemakkelijk een hendel onderaan de stoel waarmee je de zitting naar voren of achter kunt schuiven. Zorg ervoor dat de zitting niet in je kuiten boort, noch dat je bovenbenen er ver van uitsteken. Mik op een ruimte van ongeveer een gebalde vuist tussen je kuiten en de zitting.

Pas de kanteling van je rugleuning aan

Rugleuning van bureaustoel kantelen

Een rugleuning die meegeeft is zeer belangrijk om de druk op je ruggengraat te verminderen gedurende de dag. De betere bureaustoelen hebben een mechanisme waarmee je je rugleuning los of vast kunt zetten. Wanneer je dit mechanisme loszet, zal je rugleuning meegeven wanneer je erin leunt.

Voor sommige werktaken of momenten van de dag zal je misschien willen dat je leuning zo min mogelijk min geeft. Als dit het geval is, leun naar achter tot je goed zit en zet de rugleuning vast.

Ergonomie experts raden aan dat je rugleuning een hoek van 100 tot 110 graden heeft. Dat gezegd hebbende is er niets mis mee om gedurende dag hier zo nu en dan van af te wijken. En je rugleuning zo in te stellen dat hij voor jou zo comfortabel mogelijk zit op dat moment – zelf als dat betekent dat je hem zover mogelijk naar achter kantelt.   

Je bureaustoel afstellen vereist een beetje experimenteer werk

Het kan eventjes duren voordat je de ideale instellingen voor jouw lichaam te pakken hebt met je bureaustoel. Schroom je niet gedurende de dag te experimenteren met verschillende instellingen. Het hele idee achter het bezitten van een uitgebreid instelbare, ergonomische bureaustoel is dat je de instellingen ervan gedurende de dag kunt aanpassen.

Ben je op zoek naar een goede bureaustoel? Kijk dan naar ons overzicht van de beste bureaustoelen die je op dit moment kunt krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *