De beste blauw licht filter bril (2022)

Beste blauw licht filter bril.

Blauw licht filter brillen zijn in opmars. Voorstanders van deze brillen claimen dat ze een must-have zijn als je veel tijd op een dag achter een scherm doorbrengt.  

Waarschijnlijk lees je dit artikel via een scherm. Telefoons, computers en televisies stralen blauw licht uit, een type licht dat mogelijk je dag- en nachtritme kan verstoren en bij sommige mensen kan leiden tot hoofdpijn. 

Hoewel de wetenschap er niet helemaal uit is of blauw licht brillen (of, computerbrillen) oogschade voorkomen, zijn er ontzettend veel mensen die er razend enthousiast over zijn.

Ben je op zoek naar een manier om je slaap te verbeteren of scherm gerelateerde hoofdpijn te voorkomen, dan kan een blauw licht filter bril uitkomst bieden.

Hieronder vind je de beste blauw licht brillen van 2022. Ook laten we je weten wat de wetenschap precies te zeggen heeft over blue light brillen, en wat blauw licht nou precies met je doet.  

De 5 beste blauw licht filter brillen

Beste prijs-kwaliteit verhouding

Southland Computerbril, blauw licht filter bril.

Als je op zoek bent naar een goed instapmodel, dan is de Southland Computerbril de beste optie. De Southland Computerbril is gemaakt van polycarbonaat wat hem zeer licht en robuust maakt. Daarnaast ziet hij er stijlvol en elegant uit. 

Deze unisex bril wordt geleverd met een brillenzakje, brillenkoker, reinigingsdoekje en een blauw licht test lampje. Met dit laatste kun je direct de werkzaamheid van de blauw licht filter zelf testen. De kwaliteit van de bril zelf, samen met alle accessoires die je erbij krijgt, maken dit een zeer aantrekkelijke aanschaf.

De beste blauw licht filter bril ongeacht de prijs

Anima Blue Light Bril.

De Anima Blue Light Bril is een van de beste blauw licht brillen op de markt. Hij kost een stuk meer dan de andere brillen op deze lijst, maar dat heeft een paar goede redenen. 

Zo beschikt hij over een stevig metalen frame, en heeft hij CR-39 brillenglazen. Deze hebben minimale kleuring maar weten toch 52% bescherming te bieden tegen blauw licht. Daarbij geven de pootjes van deze bril mee waardoor de bril op een groot aantal verschillende hoofden aansluit. Ook wordt de bril geleverd met een handige opbergdoos en schoonmaakmiddelen.  

De beste blauw licht bril met een klassiek design

LC Eyewear Computerbril.

Deze bril van LC Eyewear is een uitstekende keuze voor als je een computerbril zoekt met een klassiek design. LC Eyewear is een merk wat een breed scala aan blue light brillen heeft uitgebracht en dit is een van hun bestsellers.

De bril is unisex en wordt geleverd met een opberghoesje en schoonmaakdoekje. Dankzij het het minimalistische frame weegt hij slechts 25 gram, wat ideaal is voor lang aaneengesloten gebruik.

De beste clip-on computerbril

PROSPEK Computer bril, clip on

Als je al een bril draagt en blauw licht wilt blokkeren, dan heb je een clip-on bril nodig. De PROSPEK Computer Glasses kun je gebruiken met nagenoeg iedere bril. Hij is anti-UV, heeft weinig weerspiegeling en houdt zo’n 50% van blauw licht tegen.

Een zeer positief punt van dit product: het bedrijf erachter biedt een 90-daagse niet-goed-geld-terug garantie. Je kunt hem dus met een gerust hart uitgebreid testen.

De beste blue light filter bril voor een goede nachtrust

Somnoblue Slaapbril Pro.

Wil je een anti-blauw licht hoofdzakelijk gebruiken om je slaap te verbeteren? Dan is de Somnoblue Slaapbril Pro de ideale bril voor jou. 

Daar waar normale blauw licht brillen pak en beet de helft van het blauwe licht filteren, daar houdt deze bril 99,9% blauw licht tegen. Om deze reden is deze bril ook niet geschikt om de hele dag tijdens het werken te dragen. Het idee is dat je deze bril een uur voor je naar bed gaat opzet. Dit stimuleert de natuurlijke aanmaak van melatonine, wat ertoe leidt dat je sneller in slaap valt en dieper slaapt.

De SomnoBlue brillen worden momenteel gebruikt door artsen binnen 30 Nederlandse ziekenhuizen om slaapproblemen te verhelpen. Daarbij wordt hij ook onder anderen door teams in de Eredivisie gebruikt om beter te herstellen.

Ikzelf heb deze bril al een poos en hij bevalt me uitstekend. De bril zit lekker en is zo gemaakt dat hij bij een groot aantal verschillende gezichtsvormen aansluit. Door de vorm komt er praktisch geen licht onder of boven de randen naar binnen.

Het duurde bij mij een week of twee van hem dagelijks gebruiken, maar daarna merkte ik een significant verschil in de kwaliteit van m'n slaap.

Wat is blauw licht, en waarom zou je het weg willen filteren?

Stel je een prisma voor waar licht doorheen schijnt, wat uitwaaiert in alle kleuren van de regenboog. 

Prisma waar licht doorheen schijnt.

Elke kleur die je ziet maakt deel uit van het zichtbare lichtspectrum, dat gedefinieerd wordt door golflengten. Kortere golflengten (die je rechts ziet op de onderstaande afbeelding van NASA), beschadigen je ogen over het algemeen meer dan langere golflengten. 

Lichtspectrum.

Dit is ook de reden dat veel mensen willen voorkomen dat teveel violet en blauw licht hun ogen bereikt. Dat gezegd hebbende is blauw licht niet inherent slecht voor je. Sterker nog, je hebt het nodig voor een goede gezondheid

 • Het maakt je alerter, verbetert je geheugen en cognitieve vaardigheden, en zorgt voor een betere stemming
 • Het reguleert je circadiaanse ritme: je slaap-waakritme. Door je overdag bloot te stellen aan blauw licht (wat ook in zonlicht voorkomt), help je een gezond circadiaans ritme in stand te houden
 • Een tekort aan blauw licht kan de groei en ontwikkeling van de ogen en het gezichtsvermogen van kinderen beïnvloeden. Kinderen die onvoldoende aan ongefilterd zonlicht worden blootgesteld, hebben mogelijk een grotere kans om bijziendheid te ontwikkelen 

Waar het fout gaat met blauw licht is wanneer je er te veel van in je ogen krijgt. Voor veel mensen gebeurt dit snel, gezien de tijd die ze achter schermen doorbrengen. 8 uur werken achter een computer, tussendoor de telefoon erbij, en dan de stress van de dag afblussen met een paar uur Netflix is voor veel mensen eerder regel dan uitzondering.

Daglicht (wat blauw licht bevat) helpt je interne klok duidelijk te maken wanneer het tijd is je dag te beginnen of naar bed te gaan. Wanneer je te lang naar blauw licht uitstralende schermen blijft turen ’s avonds, kan je lichaam denken dat het nog steeds dag is.

Blauw licht onderdrukt melatonine (een hormoon wat moeheid opwekt) twee keer zo lang als groen licht. Dat kan het verschil betekenen tussen in slaap vallen binnen 30 minuten en in slaap vallen binnen in een uur.

Dat blauw licht je overdag alert houdt is geweldig, maar in de avonduren kan dit problematisch zijn. Dit is ook waarom veel apparaten een nachtmodus hebben, waardoor het scherm een gelige gloed krijgt.    

Werken blauw licht brillen eigenlijk wel?

Op de vraag of blauw licht brillen ook echt werken, hangt het antwoord af van wat je ermee wilt bereiken. 

Verwacht je dat het dragen ervan hoofdpijn oplost, of hoop je op een diepere nachtrust?

Hieronder bekijken we wat de wetenschap ervan te zeggen heeft. Ook halen we de individuele ervaringen van gebruikers aan. 

Blauw licht brillen maken in slaap vallen eenvoudiger

Heb je er moeite mee in slaap te vallen na een dag naar schermen turen, slaap je onrustig of word je te vroeg wakker? Dan kan een blauw licht filter bril waarschijnlijk soelaas brengen. 

Verschillende studies (1, 2, 3, 4, 5) hebben aangetoond dat het dragen van een bril die blauw licht blokkeert – vooral een paar uur voor het slapen gaan – significant kan bijdragen aan een betere nachtrust. 

Het beste zou natuurlijk zijn om na een uur of 8 al je schermgebruik volledig af te zweren. Dit blijkt in de praktijk voor veel mensen echter niet praktisch, en bovendien zijn er nog andere bronnen in je huis die blauw licht afscheiden en die je niet op nachtmodus kan zetten. Denk hier aan een bedlampje, badkamerlampen of het licht van je koelkast.

Voor het beste resultaat kun je voor een gecombineerde aanpak gaan: je apparaten die je op nachtmodus kunt zetten zet je op nachtmodus, en daarnaast draag je een blauw licht bril voor de extra bescherming die je anders mist.

Blue light brillen hebben waarschijnlijk geen direct effect op oog vermoeidheid en lange-termijn oogschade

Ik heb geen studies kunnen vinden die onomstotelijk aantonen dat blauw licht afkomstig van je computerscherm je ogen vermoeid en pijnlijk doen aanvoelen. 

Een meer waarschijnlijke verklaring is dat mensen te lang aaneengesloten intens naar hun scherm kijken en minder knipperen, waardoor ze drogere ogen krijgen. Dit kan leiden tot een wazige blik, droge ogen en hoofdpijn.

Als je werkt achter een computer is het belangrijk je lichaam en ogen zoveel mogelijk te ontzien. Wat voor je ogen goed werkt is om ongeveer elke 15-20 minuten weg te kijken van je scherm, naar iets wat op z’n een minst 7 meter van je vandaan is. Ikzelf kijk gedurende dag met regelmaat naar de overkant van de straat bijvoorbeeld.

Meer tips om op een gezonde manier te werken kun je vinden in ons artikel over ergonomisch werken

Je ziet veel bedrijven en opticiens die blauw licht brillen verkopen claimen dat ze helpen tegen maculadegeneratie. Maculadegeneratie is bij 50-plussers de voornaamste reden voor gezichtsverlies. Het leidt ertoe dat het middelste gedeelte achter op je oogbal – de macula – beschadigd raakt. 

Er zijn studies die aantonen dat extreem hoge hoeveelheden van blauw licht het risico op maculadegeneratie verhogen. Volgens onder anderen de National Library of Medicine en andere vooraanstaande wetenschappelijke organisaties geldt dit niet voor apparaten zoals laptops en telefoons.     

Dat gezegd hebbende kun je niet stellen dat het ontbreken van bewijs betekent dat er bewijs is dat blauw licht van schermen daadwerkelijk niet schadelijk is (“Absence of evidence is not evidence of absence”). En soms laat de wetenschap zien dat bepaalde inzichten pas na zeer grote vertraging gemeengoed worden. Denk bijvoorbeeld aan hoe lang dokters nog sigaretten voor je gezondheid hebben aanbevolen. 

Blue light filter brillen zouden dus kunnen helpen tegen maculadegeneratie, zoals de voorstanders claimen. Momenteel is het alleen zo dat het onomstotelijke bewijs hiervoor ontbreekt.

Blauw licht brillen voorkomen bij sommige mensen hoofdpijn en migraine

Hoewel onderzoek niet direct aantoont dat blauw licht brillen hoofdpijn en migraine kunnen voorkomen, lees je dat dit voor sommige mensen toch het geval lijkt te zijn. Hieronder vind je een stel positieve ervaringen van mensen die de brillen gebruiken die we aanbevelen:

Bril die doet wat hij moet doen en erg solide. Leuke verrassing ook het test lampje. Nu kan ik uren Netflixen zonder hoofdpijn! Denk dat ik er nog een paar extra bestel voor de gamers in huis.

De bril werkt erg goed bij het tv kijken ‘s avonds. Kreeg voorheen vaak pijn in mijn hoofd maar dat is door deze bril verleden tijd.

De blauwlicht bril zorgt ervoor dat ik lekker lang mijn serie kan binge-watchen, zonder enige vorm van pijn in mijn hoofd of ogen.

Ideaal voor deze lastige tijden.

Dit is natuurlijk op z'n best anekdotisch bewijs. Maar als je hoofdpijn krijgt van kijken naar een scherm, kan het dragen van een computerbril uitkomst bieden. Je zult het zelf moeten uitproberen. 

Zorg echter ook dat je de tip van hierboven toepast: kijk met enige regelmaat weg van je scherm.

Waar moet je op letten met het kopen van een blue light filter bril?

Blauw licht brillen zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Maar niet elke bril is van dezelfde kwaliteit. De brillen je in dit artikel terugvindt hebben we geselecteerd aan de hand van de volgende criteria. 

Comfort

Of het nou gaat om een bril op sterkte, een hippe zonnebril, of een blue light bril, is comfort zeer belangrijk. Als een bril niet comfortabel zit, ga je zoeken naar redenen hem niet te dragen. Wat het bezit ervan zinloos maakt. 

Daarnaast kan een slecht zittende bril leiden tot pijn aan je neus, oren en kan zelfs hoofdpijn veroorzaken. Hierom is het cruciaal een goed-zittende bril te kopen.

 • Je bril moet goed op je gezicht passen: hij moet niet te strak en niet te los zitten. Ook moet je je hoofd heen en weer kunnen wegen zonder dat je bril van je gezicht valt of druk zet op je oren of neus
 • Je bril moet niet constant van je neus glijden, zeker niet als je naar beneden kijkt. De rand van de bril moet geen contact maken met je voorhoofd, jukbeenderen of de zijkant van je gezicht (in de buurt van je slapen)

Elke bril die je draagt brengt gewenning met zich mee, maar in principe moet je een goede bril na een paar dagen praktisch niet meer voelen. 

Anti-reflecterende technologie

Voor een blauw licht filter bril is het ook belangrijk dat de glazen over anti-reflecterende technologie beschikken. Anders krijg je meer kans op hoofdpijn of pijn in je ogen.

De meeste brillen op sterkte beschikken al over deze technologie, maar als je nog nooit een bril hebt gedragen ben je je er mogelijk niet van bewust hoeveel dit kan schelen. Zeker als je de hele dag naar schermen kijkt.  

Dag- of nachtgebruik

Verschillende blue light brillen zijn geschikt voor verschillende dagdelen. Zo is het niet verstandig de slaapbril op onze lijst overdag te gebruiken, omdat hij te veel blauw licht blokkeert. Lichtgele brillenglazen of brillenglazen zonder kleur zijn meer geschikt voor gedurende de dag. 

Design

Toen ik in mijn jongere jaren schoorvoetend een bril begon te dragen, vond ik design volstrekt onbelangrijk. Dat klinkt misschien bizar, maar de reden was dat ik me niet wilde vereenzelvigen met m’n bril. Ik was niet van plan het een deel te laten uitmaken van m’n identiteit. Zo heb ik jarenlang rondgelopen met een foeilelijke bril, die ik op den duur meer en meer moest dragen. Een mooiere bril zou me een stuk meer levensplezier hebben verschaft.

Uiteindelijk trekt alles wat je op je hoofd zet veel aandacht. En ook al draag je hem slechts binnenshuis, je zult je een stuk lekkerder voelen bij een bril die er goed uit ziet. 

Afsluitend

Ik hoop dat dit artikel je op weg heeft geholpen met het vinden van de beste blauw licht bril. Hoewel de wetenschap er niet helemaal over uit is of deze brillen oogschade, pijn aan je ogen en hoofdpijn voorkomen, claimen veel gebruikers dat dit wel het geval is. 

Iets waar in ieder geval zowel gebruikers als de wetenschap het over eens zijn: blue light brillen verbeteren je slaap.

Dus vooral als je jezelf ’s avonds nog aan schermen blootstelt, kan een bril die blauw licht weg filtert een slimme investering zijn. 

4 reacties

 1. Ik zou ook graag een bril willen kopen met blauw licht filter. Ik ben benieuwd of het een verschil maakt. Mijn ogen zijn vaak erg moe wanneer ik een lange dag achter mijn computer heb gezeten. Goed om te weten dat deze al voor weinig geld te krijgen zijn.

  1. Ha Marie, veel mensen zijn er erg positief over. Ikzelf gebruik geen computerbril gedurende dag maar wel de Somnoblue slaapbril een paar uur voor het slapen. Helpt erg goed voor een diepere, betere slaap, vooral als je ’s avonds de neiging hebt naar schermen te turen. 🙂

 2. Wirish schreef:

  Joost!

  Hartelijk bedankt voor het schrijven van dit duidelijke artikel. Het artikel is erg praktisch geschreven door de beste blue blocking glasses die jij de lezer voorschoteld en is tevens wetenschappelijk onderbouwd. Ik heb er in iedergeval veel aan gehad en zal naar aanleiding van dit artikel zal ik de Somnoblue Slaapbril Pro aanschaffen.

  Nogmaals hartelijk dank voor de tijd en moeite die je in dit artikel hebt gestoken. Blijf zo doorgaan met het maken van deze waardevolle content.

  Met vriendelijke groet,

  Wirish

  1. Hi Wirish,

   Dank voor het compliment en fijn dat je zoveel aan het artikel hebt gehad! Veel plezier met de Somnoblue. 🙂

   Joost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *