bHosted review: verouderd, traag en klungelig (2022)

bHosted is een prehistorisch aanvoelend webhosting bedrijf. De meest aantrekkelijke aspecten van deze provider is hun onafhankelijkheid en het feit dat ze meer dan 20 jaar bestaan. Voor de rest zijn er weinig zaken waarmee ze zich op een positieve manier onderscheiden van hun concurrentie. 

bHosted review overzicht

Snelheid

Trage TTFB en lange tijd tot volledig laden van pagina.

Uptime

Uitstekende uptime: geen klachten van gebruikers.

Support

Relatief snel qua respons maar niet capabel.

Eenvoud

Een niet om aan te zien, onoverzichtelijk dashboard.

Features

Belangrijkste features zijn er, maar niets speciaals.

Kosten

Standaard pakketten zijn aantrekkelijk geprijsd.

Onze score:

2,5 / 5

Voordelen

 • Onafhankelijk hosting bedrijf wat al meer dan 20 jaar bestaat
 • Goede uptime
 • Goede prijsvoering

Nadelen

 • Lastig te gebruiken voor beginners
 • Trage servers
 • Klantenservice is matig
 • Website en dashboard oogt prehistorisch
 • Geen bijzondere features of onderscheidende factoren
 • Je moet een aparte account aanmaken voor de klantenservice

bHosted is een onafhankelijke hosting provider gevestigd in Roosendaal met iets minder dan 10.000 klanten.

De website van bHosted voelt als een hommage aan het web van de jaren 2000: een header die niet de volle breedte van de pagina beslaat, kleine priegellettertjes en een menu met een gradient.

Hoewel je een boek niet op z’n kaft moet beoordelen, laat een serieuze onderneming die een website heeft die er in 2010 nog ouderwets uit had gezien, je even achter de oren krabben. Vooral als het gaat om een bedrijf wat webhosting aanbiedt.

Helaas is het twijfelachtige design van de bHosted website een voorbode op de kwaliteit van de dienstverlening. De service voelt klungelig, maakt gebruik van achterhaalde dashboards en is traag. De klantenservice is niets om over naar huis te schrijven, evenals de WordPress features die het bedrijf biedt (of het gebrek hieraan).

Het is aardig dat bHosted pakketten aanbiedt vanaf 12 euro per jaar, hoewel de specificaties hiervan zo beperkt zijn, dat je hier alleen je gram kunt halen met minuscule hobby websites.

Deze bHosted review gaat op dit alles en nog veel meer in. Ook noem ik alternatieve hosting providers die je voor een vergelijkbaar kostenplaatje veel betere hosting bieden.

TIP: Onze Cloud86 review laat zien dat deze provider sneller en stabieler dan VDX. Daarnaast bestaat hun klantenservice uit WordPress experts.

Klik hier voor de beste Cloud86 prijs.

bHosted in één oogopslag

Uptime garantie
KlantenserviceLive chat, email, WhatsApp (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00)
Managed WordPress
Soorten hostingShared, VPS (Windows en Linux), reseller
Basis features1-50 GB opslag, email hosting, 12 uurlijkse backups
Meest geschikt voorKleinere websites
Server locatiesSteenbergen
Prijs vanaf€12.00 per jaar

bHosted snelheid, uptime en klantenservice

Qua uptime presteert bHosted prima. De snelheid laat echter te wensen over en ook hun klantenservice scoort ondermaats.

Snelheid

Geen mens ter wereld houdt van langzame websites. Bovendien scoren langzame websites slechter in Google. Er zijn talloze factoren die invloed hebben op website snelheid (caching, codering van je theme, plugins), maar uiteindelijk valt of staat alles met je webhosting. Het is de fundering. Is je webhosting traag, dan zal je nooit een echt snelle site kunnen krijgen.

bHosted is verre van de traagste hosting provider van Nederland, maar scoort niettemin ondermaats.

Om de snelheid van bHosted te testen ben ik aan de slag gegaan met hun Hosting 10 GB (€8 per maand, maar je betaalt per jaar) pakket.

Hierop heb ik een WordPress test website geïnstalleerd die er zo uit ziet:

 • WordPress theme: Kadence
 • Plugins: Block Navigation, Kadence Blocks, Post Duplicator
 • SSL-certificaat (Let’s Encrypt)
 • Geen snelheid of caching optimalisaties

Dit is exact dezelfde website die ik heb gebruikt voor al m’n andere webhosting reviews waardoor ik een goede, eerlijke vergelijking kan maken tussen de verschillende hosting aanbieders.

Ik heb de snelheid van de site getest via de snelheidstester GTmetrix. Deze tool geeft een helder 360 graden beeld van de snelheid van een site. Ik heb de test meerdere keren gedurende een week gedraaid om zeker te stellen dat de resultaten consistent en betrouwbaar zijn.

bHosted GTMetrix test

Al het groen wat je hier ziet is vooral toe te schrijven aan de kwaliteit van het WordPress thema wat ik gebruik en de lichte plugins die op de site geïnstalleerd staan.

De interessante maatstaven om naar te kijken zijn de Time to First Byte (TTFB) en de totale laadtijd van de pagina. TTFB vertelt je hoe lang na het openen van de pagina deze begint in te laden. Uit de test kwam een TTFB van 575 ms naar voren. Om dit in perspectief te plaatsen: volgens Google is valt een goede TTFB onder de 200 ms.

Tig andere hosting providers scoren hier aanmerkelijk beter, met hosting pakketten die hetzelfde of een stuk minder kosten.

De totale laadtijd van de pagina komt uit op meer dan 1,2 seconden, wat ongeveer 3 keer zo traag is als de snelste WordPress hosting providers van Nederland.

bHosted gebruikt Apache servers die aanmerkelijk trager zijn dan NGINX en LiteSpeed servers (die veel moderne hosting providers gebruiken), dus deze resultaten zijn niet verrassend.

Uptime

In de regel zijn uptime tests in hosting reviews zinloos omdat ze praktisch gesproken een enkele maand en een enkele server bestrijken. Dit geeft niet een accuraat beeld hoe het zit met de uptime van een hosting provider jaar in jaar uit.

Wat ik daarom doe is op zoek gaan naar grootschalige storingen die een provider in het verleden heeft gehad (en hoe ze hier mee omgingen), klanten reviews doorspitten en de status pagina (als die er is) uitpluizen.

Ik heb geen meldingen kunnen vinden over grootschalige bHosted storingen, noch een significante hoeveelheid meldingen van klanten dat hun website er uit lag. bHosted heeft een storingspagina, die ook vrij leeg is (een goed teken).

bHosted status pagina

De conclusie is daarom dat de uptime van bHosted meer dan prima is.

Wel jammer is dat bHosted geen uptime garantie biedt. 

Klantenservice

De klantenservice van bHosted is tussen maandag en vrijdag te bereiken tussen 9 en 5 via email tickets, telefonisch en WhatsApp. Daarnaast heeft bHosted een kennisbank waar je niet al te veel van hoeft te verwachten. De kennisbank voelt ietwat summier en de content is niet altijd even duidelijk.

bHosted kennisbank

Wat vrij onhandig is, is dat je een aparte account moet aanmaken om bij de klantenservice terecht te kunnen. Het is de eerste keer dat ik dit bij een hosting bedrijf heb gezien, en het komt onprofessioneel over.

bHosted account aanmaken voor klantenservice.

Wel een sterk punt: ze hebben een storingslijn die je 24/7 kunt bereiken voor noodgevallen (bijvoorbeeld als je site er uit ligt).

De klantenservice medewerkers van bHosted zijn relatief snel (voor Nederlandse begrippen), maar niet erg behulpzaam. Per email moet je ongeveer 20-30 minuten op een antwoord wachten. Telefonisch kun je meestal direct terecht.

De vragen die ik stelde werden maar deels beantwoord (de medewerker sloeg één vraag in z’n geheel over), en werden (met de belangrijkste vraag) ook niet goed beantwoord.

Het probleem wat ik aankaartte was dat m’n site niet snel laadt. De medewerker ontkende allereerst dit probleem en reikte vervolgens een middelmatige en incomplete oplossing aan (door me een van de minder effectieve caching plugins aan te raden). Vergelijk deze reactie met die van Esmero. Toen ik daar noemde dat m’n site traag laadde werd alles uit de kast getrokken om het probleem te verhelpen – meer dan je van een hosting provider redelijkerwijs kunt verwachten.

Ik ben dus behoorlijk op de klantenservice van bHosted afgeknapt. En zou er niet aan moeten denken zelf met een dergelijke klantenservice te maken te hebben als het gaat om het hosten van m’n site.

Ook belangrijk

Andere belangrijke hosting factoren zijn gebruiksvriendelijkheid (wat grotendeels samenhangt met het dashboard wat wordt gebruikt) en de features en extraatjes die een provider biedt.

Hoe zit het hier mee?

Dashboard & gebruiksvriendelijkheid

De dashboards die bHosted gebruikt ogen zeldzaam onaantrekkelijk en zijn – vooral voor beginners – extreem onhandig te navigeren.

Allereerst is er het zelfontworpen dashboard van bHosted, wat simpelweg een overzicht is van lijstjes verspreid over verschillende categorieën uitgesmeerd over 3 kolommen.

bHosted dashboard

Je vindt uiteindelijk wel wat je zoekt. Maar het ziet er klungelig en lui uit en geeft bHosted een goedkope indruk, terwijl redelijk wat van hun hosting pakketten aan de prijzige kant zijn.

Het wordt allemaal niet beter zodra je inlogt op DirectAdmin – een cPanel alternatief via waar je meer gespecialiseerde hosting taken uitvoert zoals je PHP versie aanpassen en een web app zoals WordPress installeren. bHosted gebruikt een oudere versie van DirectAdmin. Dit werkt al onhandig voor ervaren gebruikers, laat staan voor beginners.

DirectAdmin bHosted

Het is me een raadsel waarom bHosted niet de nieuwste versie van DirectAdmin gebruikt.

Hosting features en extra’s

bHosted biedt email hosting, automatische backups en een gratis SSL-certificaat. Via DirectAdmin kun je ook een testomgeving opzetten waar je veranderingen aan je website kunt doorvoeren zonder dat je bezoekers dit zien op je live site.

Ondanks dat ze claimen WordPress hosting aan te bieden, hebben ze geen specifieke WordPress features.

Ook bieden ze geen verhuisservice aan.

De features zijn – net als de meeste andere aspecten van bHosted – niet iets om over naar huis te schrijven.

bHosted hosting pakketten en tarieven

bHosted biedt shared (standaard) hosting, VPS hosting en reseller hosting aan. Ze hebben ook een aparte WordPress hosting pagina, die echter (op de naam na) identiek is aan hun shared hosting.

Dit zijn hun standaard hosting pakketten:

bHosted pakketten

Ze beginnen bij €12 per jaar en lopen op tot €384 per jaar. Het verschil in de specificaties tussen de pakketten zit ‘m in 3 dingen:

 • Schijfruimte (van 1GB tot 50GB)
 • Mailboxen (200 tot 10.000)
 • Data (20GB tot 640GB data per maand)

In verhouding tot wat je betaalt zijn deze specificaties vrij behoorlijk.

Hun VPS hosting komt in twee smaken: Linux en Windows. Deze zijn beiden enigszins aan de prijzige kant.

Al met al kost bHosted niet echt veel, maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen, krijg je er dan ook een weinig spectaculaire dienstverlening voor terug.

bHosted conclusie & alternatieven

Er is geen enkele reden te bedenken om voor de webhosting van bHosted te kiezen. De concurrentie is hen al jaren geleden voorbij gestreefd. De provider biedt trage hosting aan, schiet te kort qua gebruiksvriendelijkheid en features en heeft een klantenservice die het allemaal niet zoveel interesseert.

Wat voor ze spreekt is dat ze al meer dan 20 jaar een onafhankelijke partij zijn. Dit is een unicum in een landschap waar hosting providers aan de lopende band opgeslokt worden door conglomeraten.

Ze zijn echter verre van de enige onafhankelijke spelers. Hier zijn twee alternatieven die op ieder vlak een betere keuze zijn dan bHosted:

 • Cloud86. Een hosting provider van Nederlandse bodem die zich bevindt in Friesland. Dankzij hun LiteSpeed servers draait je site supersnel bij hen en ze hebben een klantenservice die echt met je meedenkt. Lees meer over Cloud86 in onze review.
 • SiteGround. Een goede keuze mocht je bereid zijn met een internationale hosting provider in zee te gaan. Ze bieden geen Nederlandse ondersteuning, maar zijn 24/7 via live chat te bereiken en hebben supersnelle webhosting die draait op het Google Cloud platform. Lees meer over SiteGround in onze review.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *