De beste zakelijke webcams van 2021

Logitech C920HD

Thuiswerken is de norm geworden. De komende jaren zal er meer thuis gewerkt worden dan ooit tevoren. Daarmee zijn overleggen via Zoom, Google Meet of Microsoft Teams niet meer weg te denken uit onze werkdag. Het zakelijk gebruik van de webcam was nog nooit zo hoog.

Je zal zulke overleggen natuurlijk via je telefoon of ingebouwde webcam kunnen doen. Maar de beeldkwaliteit van de meeste ingebouwde camera’s kan nog een stuk beter en is soms op het randje van acceptabel. Voor veel zakelijke overleggen is dat niet wenselijk.

Wil je kraakhelder beeld delen in HD-kwaliteit? Dan is het slim om een losse webcam te overwegen. In dit artikel bespreken we de beste webcams voor zakelijk gebruik in 2021.

De camera’s die wij aanraden zijn te verkrijgen bij Bol, Amazon & Coolblue. Prijzen kunnen nogal wat verschillen per aanbieder. Kijk daarom bij beide. Dan weet je zeker dat je de beste prijs hebt.

Beste prijs-kwaliteit verhouding (onze keuze)

Logitech C920 HD Pro

Resolutie: 1080p; full HD | Framerate: 30 fps | Kijkhoek: 78 graden | Microfoon: ja, stereo

Net als bij de ergonomische muizen staat ook Logitech hier duidelijk bovenaan. Wil je een goede webcam die je ontzorgt en goede kwaliteit geeft? Dan is de C920 HD Pro van Logitech de beste keuze.

De camera is full HD. De camera haalt 1080p op Skype en op Facetime haal je HD 720p. Dit wordt gerealiseerd door de slimme ingebouwde compressietechnologie. Die zorgt ervoor dat de camera vloeiend en snel kan streamen op hoge kwaliteit. Zo belast het jouw computer minder en loopt eigenlijk alles soepeler.

Een aantal zaken verdienen extra aandacht: de C920 heeft zeer snelle autofocus en past ook de witbalans direct automatisch aan op de hoeveelheid licht aanwezig. Door de redelijk wijde hoek van de camera (78 graden) kan je de camera zowel in je eentje goed gebruiken als met meerdere mensen.

Het design is strak en je kan de webcam op nagenoeg alle beeldschermen klippen zonder probleem.

Verder komt de cam uitgerust met software waarmee je onder andere de achtergrond kan aanpassen. Dit ziet er, in tegenstelling tot de meeste software, bijzonder goed uit bij de Logitech C920. Je kan dus zonder zorgen een belangrijke videocall doen in je washok zonder dat iemand het doorheeft.

Als laatste kan je de camera ook gebruiken om foto’s mee te nemen en heeft de camera twee ingebouwde microfoons voor stereo audio.

Alles bij elkaar haal je met de Logitch C920 HD Pro een sterke webcam in huis waarmee je ervan op aan kan dat je goed uit de verf komt met overleggen.

De toegespitste broertjes van de C920: de C933 Pro Stream en de C930C business

De C920 heeft er twee nieuwe broertje erbij gekregen: de Logitech C922 Pro Stream en de Logitech C930C business webcam.

Beide lijken in termen van kwaliteit erg op de C920. Tot nu toe is de C920 nog de beste allrounder naar onze mening.

De C922 zal de streamers en gamers wat beter passen en de C930C business webcam heeft een bredere kijkhoek (90 graden).

Hiermee kan je dus iets meer gezelschap op het beeld krijgen dan met de C920. Dat kan interessant zijn wanneer je de cam wil gebruiken op kantoor of overleggen met meerdere mensen op dezelfde locatie.

Beste webcam voor een klein budget

Logitech C270 HD

Resolutie: 720p | Framerate: 30 fpsKijkhoek: 60 graden | Microfoon: ja

Heb je een beperkt budget en wil je toch net iets meer dan je ingebouwde cam? Dan kom je met het kleine broertje van de C920, de C270 HD van Logitech een heel eind. Het hoeft dan ook geen godsvermogens te kosten om toch alle “ingebouwde camera mensen” voorbij te streven.

De C270 HD heeft een HD-camera en op Skype haal je al video bellend een scherpte van 720p in termen van kwaliteit. Het is verder een camera met weinig poespas. De camera heeft geen kapje om je privacy te beschermen, maar een simpele post-IT kan je hierbij helpen.

Er zit wel een goede microfoon ingebouwd die automatisch achtergrondgeluid onderdrukt.
Verder kan je direct opnames uploaden op naar Facebook of Youtube. Hoe vaak je dit echter zal gebruiken is twijfelachtig.

Samengevat, wil je net wat meer dan een ingebouwde camera, maar hoef je ook weer niet het beste van het beste? Dan is de Logitech C270 HD een goede budget optie voor een webcam waar je prima mee kan videobellen.

De beste webcam met ingebouwde ringlamp

Razer Kiyo Webcam

Resolutie: 1080p; full HD | Framerate: 30 fps bij 1080p; 60 fps bij 720p | Kijkhoek: 81.6 graden | Microfoon: ja

Werk je in een slecht verlichte ruimte of maak je regelmatig opnames voor bijvoorbeeld webinars? Goed licht kan het verschil maken tussen slechte blurry beelden of kraakheldere video.

Een webcam met een ingebouwde ringlamp kan ervoor zorgen dat je goed uit de verf komt. De Kiyo webcam van Razer is er zo’n 1tje.

De ingebouwde lamp voorkomt harde schaduwen en zorgt ervoor dat jij als leidend voorwerp gelijkmatig verlicht bent. Je kan de hoeveelheid licht natuurlijk eenvoudig aanpassen naar smaak.

De Razer Kiyo haalt een resolutie van 1080p, heeft een precieze autofocus. De lens heeft een aardig brede hoek (81+ graden). Hierdoor kan je ook met meerdere mensen achter de cam zitten zonder dat je bij elkaar op schoot hoeft.

Het design van de Razer is slim: je kan de camera gemakkelijk omhoog klappen zodat er niemand ongewenst kan mee kijken.

De Kiyo wordt regelmatig gebruikt voor streaming en in de zakelijke wereld voor het opnemen van webinars.

Daarbij is consistent licht belangrijk. Je wil niet dat de hoeveelheid licht in je webinar afhankelijk is van het seizoen of het tijdstip van de opname. Met de Razer Kiyo zit je dus goed wat consistent opnemen betreft.

De Razer Kiyo is redelijk aan de prijs voor de specs. Echter, wanneer je een camera en consistente verlichting nodig hebt sla je twee vliegen in één klap.

Aan een losse webcam en een beetje ringlamp ben je waarschijnlijk meer kwijt.

Hou wel in je achterhoofd dat de ingebouwde ringlamp in de cam een stuk kleiner en minder krachtig is dan de meeste externe ringlampen.

De beste zakelijke webcam voor mensen die meer willen

Jabra Panacast MS

Resolutie2160p; 4K | Framerate: 22 fps bij 4K; 30 fps bij 1080p | Kijkhoek: 180 graden | Microfoon: ja, stereo

De Jabra PanaCast MS is de Rolce Royce onder de webcams. Het is de eerste 4k webcam met een 180 graden beeld. Ter vergelijking, de meesten komen niet verder dan 120 graden.
 Zo kan je op met een grote groep mensen goed in beeld komen. Jabra realiseert dit met drie verschillende 13 megapixelcameras.

Slimme ingebouwde technologie lijmt het beeld van de drie camera’s vloeiend aan elkaar. tot één egaal beeld. Daarmee geeft de cam een levensechte ervaring voor de mensen aan de andere kant van de lijn.

Verder optimaliseert de camera automatisch de videokwaliteit onder verschillend licht. Zo hoef je je minimaal zorgen te maken over verlichting in de ruimte.

Als laatste innovatieve feature heeft de Jabra PanaCast een slimme zoom. De camera ziet hoeveel personen er zijn en past daar het zoomniveau op aan.

Begin je een gesprek alleen en komen er daarna meerdere mensen bij? Dan zoomt de webcam uit totdat iedereen goed in beeld is.

Goed om op te merken, er zitten 2 ingebouwde microfoons in. Dit zorgt voor stereo audio.

Jabra maakt naast deze camera echter een reeks aan losse conferentie microfoons en speakers. Mocht je de camera overwegen, dan raad ik je aan om er ook een Jabra SPEAK bij te kopen. Deze setup gezamenlijk zorgt ervoor dat digitale overleggen die voelen alsof je bij elkaar in dezelfde ruimte zit.

De prijs is stevig. Echter, de Jabra PanaCast MS is nog steeds een stuk goedkoper dan de gemiddelde businessclass ticket naar de andere kant van de wereld en bijbehorende hotelovernachting.

Let op: dit model is erg populair. Mocht de Jabra PanaCast MS niet beschikbaar zijn, raad ik je de Iris 4K Ultra HD van Trust als alternatief aan voor conferentieruimtes.

Samengevat: dit zijn de beste zakelijke webcams van 2021

  • Logitech C920 HD Pro Webcam of haar broertjes de Logitech C930 en de Logitech C930C Business als de beste overall keuze
  • Logitech C270 HD webcam voor een kleiner budget
  • Razer Kiyo Streaming Webcam ideaal voor het opnemen van webinars
  • Jambra Panacast MS voor het zwaardere zakelijke gebruik

Update: zelf gebruik ik de C920HD ondertussen een aantal maanden

Sinds een aantal maanden heb ik de C920HD. Ik gebruik ‘m het meeste bij videobellen. Ik merk dat men aan de andere kant van de lijn mij beter hoort en ziet.

Met een beperkte webcam en microfoon in mijn laptop merkte ik dat ik toch telkens zo langzaam en duidelijk mogelijk probeerde te spreken.

Nu kan ik gewoon praten alsof men bij mij in dezelfde ruimte zit. Voor mij is dat een groot voordeel.

De C920HD

Ook de lichtcorrectie vind ik erg goed. Staat de zon er vol in, dan heeft ook de C920HD het moeilijk, maar in de meeste gevallen zie ik een gebalanceerd beeld terugkomen.

De C920HD thuis uitgeklapt

Hierboven noem ik het uiterlijk robuust. Dat wil ik nog een keer onderstrepen. De camera is zwaar en stevig uitgevoerd en kan duidelijk tegen een stootje.

Is er dan niets te verbeteren? Ja, toch wel. Een shutter waarmee je de camera kan afsluiten wanneer je deze niet gebruik zou helpen. Ik trek nu maar de USB-kabel eruit, of draai de camera naar beneden. Een klein shutter’tje zal veel kunnen helpen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een webcam?

Wanneer je overweegt om een losse webcam te kopen let dan op de volgende zaken.

Wat is de maximale streamkwaliteit van de webcam?

De webcams worden vaak aangeprezen als HD of 4K. De camera kan dat dan inderdaad ook aan. Echter, streamen op de hoogste kwaliteit is vaak niet haalbaar. Zo haalt de Logitech C920 bijvoorbeeld bij Skype een 1080p en bij Facetime 720p. Er zijn ook webcams op de markt waarbij het gat aanzienlijk groter is. Dan zegt “HD” niet zo gek veel meer. Let hierop.

Hoe gaat de webcam om met veranderend licht?

Je zal het vast herkennen van oude webcams: zodra het een beetje donker is, veranderd het beeld in een grote blur. Veel moderne webcams hebben ingebouwde software om de witbalans aan te passen zodat het beeld bij suboptimale verlichting toch redelijk goed is. Let hierop.

Ingebouwde microfoon in de webcam

Veel webcams hebben tegenwoordig een ingebouwde microfoon. Deze microfoon zal in veel gevallen ook beter zijn dan de ingebouwde microfoon van je laptop. Zijn er meerdere microfoons ingebouwd? Dan kan je webcam stereo geluid opnemen en overdragen. Dit is vaak fijner voor de kijker of luisteraar. Mocht je echt gaan voor topkwaliteit geluid in combinatie met je webcam, overweeg dan een losse microfoon als de USB microfoon van Snowball.

Framerate (FPS) van de webcam

De framerate van een webcam is de hoeveelheid beelden per seconde de webcam kan maken en tonen. Hoe hoger de framerate (FPS) hoe vloeiender het beeld overkomt. Een webcam met een hogere framerate geeft je dus vloeiender beeld.

Design en ontwerp

Je wil je webcam op je laptop of scherm kunnen zetten en met een goed gevoel ook mee kunnen nemen wanneer je op vakantie bent of gaat remote werken. Kijk daarom even hoe goed een webcam te bevestigen is op schermen van verschillende diktes. Sommige webcams kan je trouwens op een statief zetten.

Ga je op pad met je cam? Zorg dat je dan een cam met een hoesje over de lens zoekt.

Met alleen een goede webcam ben je er niet

Een goede thuiswerkplek bestaat uit veel meer dan alleen maar een goede webcam. Denk aan een goede ergonomische werkhouding, een goede bureaustoel of bijvoorbeeld een goede koptelefoon. Verder kan het je helpen om deze tips voor thuiswerken te bekijken.

Mocht je vragen hebben over thuiswerken, laat hieronder gerust een berichtje achter. Dan helpen we je op weg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *