De 5 beste videoconferentie diensten van 2022 (inclusief gratis opties)

Ben je op zoek naar de beste videoconferentie dienst voor jouw onderneming?

Met de toenemende hoeveelheid remote werken zijn bedrijven steeds meer afhankelijk van videoconferenties, videobellen en groep chats. Er is een enorm aanbod van zowel betaalde- als gratis videoconferentie diensten. Maar hoe kies je de juiste tool voor jouw organisatie?

In dit artikel neem ik de beste videoconferentie diensten onder de loep voor het managen van een team op afstand, het verbeteren van communicatie binnen je onderneming en het groeien van je business.  

1. G Suite / Google Meet

G Suite with Google app icons

Als G Suite gebruiker kun je gratis gebruik maken van Google Meet voor videoconferenties en video meetings.

Wanneer je onderneming draait op G Suite, zul je in de meeste gevallen geen aparte videoconferentie software nodig hebben. Zo goed werkt Google Meet. Daarbij biedt G Suite ook een business email adres (te koppelen aan je domeinnaam), Google Agenda, 30GB aan cloud opslagruimte, en Google apps zoals Sheets, Docs en meer (de Google equivalenten van de Microsoft Office apps).

Zelfs met een normale Google account kun je sinds kort van Google Meet gebruik maken.

Van de tools in deze lijst heeft Google Meet de meest intuïtieve userinterface. Ook integreert Google Meet met Google Agenda wat het sturen van een videocall uitnodiging doodeenvoudig maakt. Deze uitnodigingen kun je ook sturen naar mensen zonder Google account.

Google meet invite sturen via Google Agenda

Voor het opzetten van een videoconferentie heb je niet meer dan je browser nodig. Je hoeft dus geen aparte software te downloaden.

Ikzelf gebruik Google Meet al jaren, zowel voor intern- als extern gebruik (bijvoorbeeld voor sollicitatiegesprekken). Hoewel het minder functionaliteit heeft dan sommige andere opties in deze lijst, werkt het voor de meeste kleinere organisaties perfect.

Alle Google Meet varianten bieden de volgende features:

 • Mobiele app
 • Live ondertiteling (alleen in het Engels)
 • Scherm delen en presenteren

2. GoToMeeting

GoToMeeting logo

GoToMeeting is een van de beste videoconferentie diensten op te markt. Het is een uitstekende oplossing voor kleinere ondernemingen, zonder al te veel toeters en bellen.

In tegenstelling tot een paar van de andere opties op deze lijst, heeft GoToMeeting geen gratis pakket. Echter, je kunt de tool kosteloos uitproberen voor 14 dagen.

GoToMeeting heeft ongelimiteerde opname mogelijkheden evenals automatische transcripties van je telefonische vergaderingen.

Qua performance heeft GoToMeeting een streepje voor op veel van hun concurrenten. De audio is kraakhelder en de verbinding is extreem stabiel.

GoToMeeting mist een aantal van de meer geavanceerde mogelijkheden die andere diensten wel aanbieden, zoals het afnemen van peilingen. Persoonlijk maakt me dit niet uit. Voor mij hoeven videoconferentie diensten niet al te veel te kunnen om hun werk te doen. Daarbij komt dat GoToMeeting zeer betaalbaar is voor de kwaliteit die je krijgt.      

Alle pakketten hebben de volgende features:

 • HD-videoconferenties
 • Scherm delen en presenteren
 • Kies conferentielijnen
 • Geen limieten op aantal vergaderingen
 • Geen tijdslimieten voor vergaderingen
 • Persoonlijke vergaderzalen
 • Mobiele app
 • Slack-integratie
 • Salesforce-integratie
 • 24/7 klantenondersteuning

3. Zoom

Zoom logo

Zoom’s populariteit is recentelijk omhooggeschoten. Voor veel Nederlanders staan videoconferenties synoniem aan Zoom Video Conference. Dit is niet zonder reden. Zoom is een veelzijdige dienst met een breed scala aan betaalde- en gratis opties. Dit maakt het een goede keuze voor zowel individuen, kleine ondernemingen als grote organisaties.

Naast de gebruikelijke mogelijkheden voor videoconferenties en chatfuncties, biedt Zoom een aantal handige features die je team effectiever informatie laat uitwisselen. Je kunt marketingevenementen en townhall meetings houden met hun video-webinarfunctie, samenwerken met collega's via hun gepatenteerde Zoom Rooms-functie, en tientallen apps integreren voor extra functionaliteit.

Zoom is niet moeilijk te gebruiken, maar hun userinterface is wel van beduidend lagere kwaliteit dan die van bijvoorbeeld Google Meet.

Zoom heeft verder te kampen gehad met privacy problemen. Hoewel het bedrijf naar eigen zeggen deze issues heeft aangepakt, gebruiken sommige organisaties Zoom om die reden niet.   

4. Microsoft Teams

Microsoft Teams logo

Microsoft Teams is een veelzijdige communicatietool. Het wordt geleverd met 1-op-1 chats, groep chats, chat kanalen, bestanden delen en audio / video-conferentiefunctionaliteit. Naar dit laatste refereert Microsoft als “Meetings in Teams.”

Het is super eenvoudig om Teams op te zetten. Microsoft Teams werkt op alle besturingssystemen en apparaten, inclusief mobiele telefoons.

Teams is gratis, maar je krijgt nog meer functies met Microsoft 365 (voorheen Office 365), de cloud variant van Microsoft Office. Met Office 365 kun je een zakelijke e-mail krijgen en je hebt toegang tot alle Microsoft Office-apps, waaronder Outlook, Word, Excel en meer.

Meetings in Teams werkt zo goed dat als Office 365 gebruikt je in de meeste gevallen geen gespecialiseerde videoconferentie dienst meer zal nodig hebben.

Meetings in Teams heeft de volgende functionaliteiten:

 • Scherm delen en presenteren
 • Tot 300 deelnemers
 • Tot 10.000 toeschouwers
 • Voeg notities toe aan je meetings
 • Geen limieten op vergaderingen
 • Geen tijdslimieten voor vergaderingen
 • Mobiele app

5. UberConference

UberConference logo

UberConference is een geweldige, gratis te gebruiken videoconferentie tool om te communiceren met remote teams en klanten.

Het is bijzonder eenvoudig te gebruiken. Je kunt participanten uitnodigen door een linkje te delen. Je hoeft geen software te installeren. En wanneer je enkel simpele bel functionaliteit nodig hebt voor kleine groepen (tot 10 deelnemers), is de gratis optie een prima oplossing.

De mobiele app is een van sterkste punten van UberConference. Binnen de app stores behoort deze tot de best beoordeelde binnen zijn categorie. De app biedt dezelfde functionaliteit als de desktopversie, wat het eenvoudig maakt deel te nemen aan een vergadering als je onderweg bent.

Let wel op het volgende: UberConference werkt veruit het beste met Google Chrome. Als je een Internet Explorer gebruiker bent kunnen er problemen ontstaan.

De gratis en betaalde versies van UberConference bevatten de volgende features:

 • Onbeperkt aantal meetings
 • HD audio en video
 • Calls opnemen
 • Mobiele app

Wat is de beste videoconferentie dienst?

Alle bovenstaande videoconferentie diensten doen wat je van ze verwacht. Maar de een zal voor jouw organisatie meer geschikt zijn dan de ander.

Gebruik je al G Suite of Microsoft Teams? Dan zul je in de meeste gevallen prima met hun oplossing uit de voeten kunnen.

Ben je net begonnen met ondernemen en gebruik je nog geen enkele tool voor je business? Schrijf je dan in voor G Suite. Met een business email, cloud storage, Google Docs, Google Sheets, Google Calendar en Google Meet is dit veruit de beste operationele basis voor je onderneming.

Wil je de kwalitatief meest hoogstaande stand-alone videoconferentie, zonder te veel franjes? Dan is GoToMeeting de beste tool voor jouw organisatie.

Zoek je iets met meer functionaliteit? Kijk dan naar Zoom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *