Hou je werkplek koel! Dit zijn de beste ventilatoren voor je werkplek van 2020

Wat is de beste ventilator voor je werkplek in 2020?

door | 2 juli, 2020

Elk jaar denk je bij jezelf hetzelfde: “ik moet er een paar kopen voor het kantoor”. Elk jaar doe je het niet. Het is immers altijd maar een paar dagen echt warm in Nederland, en de meeste mensen gaan toch op vakantie dus zijn niet aan het werk. Tegen de tijd dat je er zelf ook eindelijk van overtuigd bent, zijn alle goede modellen uitgekocht. Elk jaar dat dit gebeurt mis je een kans om productiviteit en werknemerstevredenheid op niveau te houden.

De arbo wetgeving stelt dat 28 graden de maximale toegestane temperatuur is voor kantoorwerk. Het is echter aan te raden al bij veel lagere temperaturen je team een ventilator te geven. Het is eigenlijk een totale no-brainer. Onderzoek toont aan dat de productiviteit bij bijna iedereen inzakt bij warm weer. Mensen in loondienst zijn echt vele malen duurder dan een ventilator. Het is dus een kleine investering die zich direct terugbetaald doordat productiviteit hoog blijft.

Zelf heb ik bij een bedrijf gewerkt waar ze hier anders over dachten en elke euro wilde sparen ten koste van de medewerkers. Er waren 3 kleine ventilatoren voor 30 mensen. Gevolgen: onbegrip en frustratie richting de leiding van het bedrijf, veel lagere productiviteit en onderlinge ruzietjes over wie nu het meeste recht had op de ventilator.

Heb je geen team of werkt iedereen veel thuis? Hetzelfde blijft gelden. Zorg goed voor jezelf en voor je mensen want het betaald zich eigenlijk direct terug.

Focus start bij een goed ingerichte werkplek

Wil je zo succesvol mogelijk zijn is het belangrijk om je omgeving zo in te richten dat je zo comfortabel mogelijk kunt werken. Denk hierbij aan goed internet, een goede bureaustoel, maar ook zeker aan goede ventilatie en temperatuurregeling. Het zijn dingen die vaak weggecijferd worden en van marginaal belang lijken, maar het zijn net die warme weken dat je het verschil kan maken.

Ik heb daarom een rondje langs de velden gemaakt en onderzocht wat de beste en meest gebruikte ventilatoren zijn. Er staan een aantal luxe versies tussen, maar ook een aantal prijsvechters die door hun sterke prijs-kwaliteit ook goed zijn.    

De beste prijs-kwaliteit verhouding

Northwall Mini USB Ventilator

Northwall Mini USB Ventilator

Kleuren: zwart en champagne | Materiaal buitenkant: plastic | Diameter: 10 cm | Aantal standen:

De ventilator van Northwall heeft de beste prijs kwaliteitsverhouding naar mijn mening. Het model is robuust, stijlvol en volledig instelbaar. Het ventilatortje is krachtig en compact. Ook is de ventilator aan te sluiten via usb. Dat betekent dat je hier per werkplek meer dan genoeg aan hebt. Je kan de ventilator tot 30° kantelen zodat je precies de juiste hoek kan kiezen. Al met al een top dingetje dat zo een paar jaar mee kan.

De beste budget-ventilator

Gembird USB Ventilator

Gembird USB Ventilator

Kleuren: zwart | Materiaal buitenkant: metaal | Diameter: 10 cm | Aantal standen:

De USB ventilator van Gembird is voor de echte prijsvechters. Dus wil je in ieder geval iets aan verkoeling geven aan je medewerkers, dan is dit een prima, minimale, optie. Het is een ventilator met weinig poespas en voelt ook niet echt solide aan. Heb je een bedrijf met erg veel werkplekken of een klein budget? Dan scheelt het uiteindelijk natuurlijk behoorlijk of je voor een prijsvechter gaat of een iets duurdere versie. Deze Gembird ventilator doet het, maar niets meer en niets minder dan dat. Dat is niet gek: je krijgt waar je voor betaalt. 

Desondanks, laten we niet vergeten dat een ventilator van goud uiteindelijk ook gewoon lucht verplaatst. Dat doet deze dus ook, maar dan voor nog geen 10 euro per werkplek. Je kan dus gerust een doos vol kopen zonder je zorgen te maken over de prijs.

De beste kantoor ventilator voor onder €50

Honeywell HT900E

Honeywell HT900E

Kleuren: zwart | Materiaal buitenkant: plastic | Diameter: 18 cm | Aantal standen:

De Honeywell HT900E is een slag groter dan de bovenstaande opties. Dat betekent meer volume en in dit geval ook meer standen. Het betekent niet meteen meer geluid. Dit model staat namelijk te boeken als een van de meest geruisloze ventilatoren voor de grootte en is tot 25% stiller dan vergelijkbare ventilatoren. Dat is behoorlijk belangrijk als straks iedereen in de kantoortuin een ventilator op het bureau heeft of wanneer je thuis je Zoom- of Teams overleg in wil stappen. Door de grootte is het geen USB ventilator en moet je je afvragen of je deze ook echt makkelijk op je bureau kwijt kan en wil. Je kan de HT900 wel goed ophangen of op de grond zetten. Heb je een redelijk klein kantoor of werk je met meerdere mensen aan een grote of lange tafel? Dan heb je misschien aan 1 of 2 ervan genoeg.

De beste ventilator voor de techies onder ons

Duux Whisper Flex Smart Ventilator

Duux Whisper Flex Smart Ventilator Zwart met wifi

Kleuren: zwart | Materiaal buitenkant: ijzer | Diameter: 34 cm | Aantal standen: 26 

Een mooi Nederlands vlaggenschip: Duux staat voor Dutch Luxery. Deze design ventilator komt gewoon uit het mooie Uden en is dus gemaakt met de kieskeurige Nederlander in het achterhoofd. Het is de eerste “smart ventilator” op deze lijst en de eerste waar ook iets meer moeite in het design en de beleving gestoken is.

De Duux Whisper Flex is erg stil en heeft 26 standen. Je kan de ventilator met een app aansturen of via het mooi gedesignde LCD schermpje. Deze gaat trouwens ook uit wanneer je de ventilator aangeeft dat je gaat slapen of wanneer je er klaar mee bent om tegen een schermpje aan te kijken. De ventilator is vrij groot, maar super stil. Heb je een ruimtelijke werkplek dan is dit echt een goede optie. Een ander mooie bijkomstigheid is dat je er een accu bij kunt aanschaffen die ervoor zorgt dat je de ventilator eigenlijk door de hele ruimte kan verplaatsen.

Wel is de ventilator vrij groot en dus niet echt handig voor een werkplek als instant verkoeling. Echter, ben jij een hip en jong bedrijf? Dan is dit dus wel een hele goede optie, want reken maar dat iedereen die je kantoor bezoekt even met de 26 standen wil spelen. Al met al, deze past goed bij een hip imago en kan je mooi gebruiken als conversation starter.

Het paradepaardje onder de ventilatoren

Dyson Pure Hot+Cool Link

Dyson Pure Hot+Cool Link

Kleuren: wit & grijs | Materiaal buitenkant: ijzer | Diameter: 26 cm | Aantal standen: 10 

De Dyson Pure Hot+Cool Link heeft echt alles wat je kan bedenken. De ventilator heeft een strak iconisch design en past op je bureau door de langwerpige vorm. Verder kan het ding verwarmen, verkoelen  en gewoon ventileren.

Ook kan je nog kiezen voor een gefocusseerde luchtstroom of een brede waaier aan ventilatie. Alles kan je eenvoudig bepalen via een app die ook de luchtkwaliteit meet. Als klapper op de vuurpijl zorgt de Dyson pure Hot+Cool ook nog eens voor schone lucht. Het reinigt via het 360-HEPA filter namelijk het merendeel van pollen en andere akelige deeltjes uit de lucht. Verder heeft de ventilator 10 standen, dat is een stuk minder dan de Duux, maargoed, met 10 standen moet je makkelijk uit de voeten kunnen.  

Twee minpunten die toch even genoemd moeten worden: het de ventilator kan niet via USB aangesloten worden en het heeft echt een hele inspiratieloze naam.

Toch is dit het beste van het beste naar mijn idee. De Dyson Pure Hot+Cool Link heeft een iconisch design en is van topkwaliteit. Iedereen herkent het als “een van die duurdere ventilatoren die ze zelf nooit hebben gekocht”. Het is de Rolex onder de ventilatoren, echter zal deze naar verwachting niet meer waard worden.

Geluidstille kleine ventilatoren zijn het beste 

De twee belangrijkste punten die ik in overweging zou nemen is toch de geluidsstilte en de grootte van de ventilator. Dit hebben eigenlijk bijna alle bovenstaande opties gemeen. Met uitzondering van de Duux kan je ze allemaal makkelijk op je bureau kwijt.

Een kleine ventilator op je bureau die stil is werkt dan het beste. Zo kan iemand gewoon bellen met de ventilator aan en hebben ook collega’s weinig last van het geluid. Ook kan je kleine ventilatoren weer makkelijk opbergen ergens tussen je kerstversiering en oude promotiemateriaal zonder dat je al te veel plek voor moet opofferen.


Tom Berger

Sinds 2013 bezig met startups en ondernemerschap in Duitsland en Nederland

Verder lezen

De beste bureaustoelen van 2020

De beste bureaustoelen van 2020

Als ondernemer zul je in veel gevallen van thuis werken. En aangezien je nogal wat uren zittend door zal brengen, is...

Share This