De beste printer voor thuis (2021)

Printers zijn irritante apparaten. Dus als je er één nodig hebt, is het extra belangrijk een goed model te kiezen.

Als je op zoek bent naar de beste printer voor thuis, dan ben je hier aan het juiste adres. We bespreken hier een stel uitstekende all-in-one printers, maar ook single-function printers die minimale ruimte innemen komen aan bod. Ook kijken we naar de inktprijs per geprinte pagina.   

De beste all-in-one printer (met goedkope inkt)

Epson EcoTank ET-2721 - All-in-One Printer.

Epson EcoTank ET-2721 – All-in-One Printer

Grootte: 37,5 cm (b) x 34,7 cm (d) x 17,9 cm (h) | Gewicht: 4 kg | Printsnelheid (zwart/wit / kleur): 10 / 5 pagina’s per minuut | Kosten per pagina (zwart/wit / kleur): 0,2 cent / 0,3 cent

Voor wie is deze printer geschikt: Gezinnen – vooral met kinderen die naar school gaan – of mensen die een printer zoeken die alles kan en regelmatig (meerdere keren per week) printen.

Wat maakt deze printer goed: De Epson EcoTank ET-2721 is niet de meest krachtige Epson inkjet printer op de markt, maar het is de beste printer voor de meeste mensen. Hij is zeer eenvoudig op te zetten en biedt een perfecte mengelmoes van printkwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid waar de meeste andere printers niet aan kunnen tippen.

In plaats van inktpatronen gebruikt deze printer een inktreservoir. Het grootste voordeel hiervan? De kosten. Je betaalt hierdoor niet meer dan 0,3 cent per pagina wat een factor van 20-30 minder is dan printers die inktpatronen gebruiken.

Dit inktreservoir werkt als volgt: je hebt 4 kleuren (zwart, geel, magenta, cyaan) en vult deze kleuren bij wanneer er eentje leeg is. Hierdoor hoef je dus nooit meer halfvolle cardridges weg te gooien omdat er een kleur mist.

Een ander voordeel van deze printer is het design. Printers zijn vaak lelijke bakbeesten. Deze Epson echter is rank en mooi ontworpen. Het touchscreen is iets te klein, maar dat is niet een onoverkomelijk probleem.

Daarbij komt dat je kan verbinden met deze printer via WiFi Direct, het eigen WiFi van de printer. Dit zorgt voor veel minder verbindingsproblemen dan met de meeste printers het geval is.

Printers zijn en blijven ondingen, maar deze zal je leed aanzienlijk verzachten.

De beste goedkope printer

HP ENVY 6022

Grootte (BxDxH): 43,25 cm x 51,15 x 13,1 cm | Gewicht: 5,22 kg | Printsnelheid (zwart/wit / kleur): 10 / 7 pagina’s per minuut | Kosten per pagina (zwart/wit – kleur): 9 cent

Voor wie is deze printer geschikt: Iedereen die zo en dan wilt kunnen printen en scannen.   

Wat maakt deze printer goed: De HP ENVY 6022 is een uitstekende all-rounder waar je mee kunt printen, kopiëren en scannen.

Je kunt eenvoudig printopdrachten sturen via je laptop, telefoon of tablet.

Omdat hij gebruik maakt van inktpatronen kunnen de kosten behoorlijk oplopen als je een veel-gebruiker bent (9 cent per pagina). Maar als je slechts af en toe iets wilt printen dan is het een prima keuze.

Met deze printer kun je HP’s Instant Ink abonnement afsluiten, een maandelijks opzegbaar abonnement waarmee je nooit zonder inkt zit. Dit klinkt erg handig, maar je moet je afvragen of het wel rendabel voor jouw specifieke situatie is. Zo zal je mogelijk sommige maanden een stuk meer printen dan anderen.

En zelfs als je een echte veel-gebruiker bent die consistent honderden pagina’s per maand print, dan zal je nog steeds goedkoper uit zijn met de bovengenoemde Epson printer.

De beste laserprinter (zonder poespas)

HP LaserJet Pro M15w – Zwart/wit Laserprinter

HP LaserJet Pro M15w – Zwart/wit Laserprinter

Grootte (BxDxH): 34,6 cm x 34,8 cm x 28 cm | Gewicht: 3,8 kg | Printsnelheid (zwart/wit): 25 pagina’s per minuut | Kosten per pagina (zwart/wit): 6 cent

Voor wie is deze printer geschikt: Mensen die niet vaak hoeven te printen, maar het toch praktisch vinden er een te hebben voor de paar keer per jaar dat ze een printje moeten maken.

Wat maakt deze printer goed: In een zee van printers die gebouwd zijn naar de “jack of all trades, master of none” filosofie, staat deze printer fier overeind als een van de weinige populaire modellen die slechts één ding doet.

Je kunt met HP LaserJet Pro M15w alleen printen, en dan ook nog eens enkel in het zwart/wit. Het is een apparaat zonder poespas en zonder pretenties. Hij doet maar één ding, maar is hier erg goed in.

Het grote voordeel van zo’n single-purpose printer? Laserprinters zijn veel sneller dan inkjet printers (deze print 25 pagina’s per minuut) en printen ook scherper. Daarbij kun je ze maanden laten staan zonder dat de inkt uitdroogt. Het zijn al met al veel robuustere apparaten die langer meegaan en minder problemen met zich meebrengen dan printers die inkt gebruiken.

Een ander voordeel van deze specifieke laserprinter is dat hij klein en compact is. Ook zijn de kosten per pagina erg te overzien.

De beste compacte printer

Epson Workforce WF-110W - Draagbare Inkjet Printer

Epson Workforce WF-110W – Draagbare Inkjet Printer

Grootte (BxDxH): 30,9 x 19,9 cm x 6,1 cm | Gewicht: 1,6 kg | Printsnelheid (zwart/wit – kleur): 7 / 4 pagina’s per minuut  | Kosten per pagina (zwart/wit – kleur): 2,6 cent

Voor wie is deze printer geschikt: Mensen wiens thuiskantoor klein is of al tot op de nok gevuld is met spullen, of die graag met hun printer de hort op gaan.

Wat maakt deze printer goed: Allereerst de grootte. De Epson Workforce is een verrassend klein model wat praktisch geen ruimte inneemt en niet opvalt. Zit je om ruimte verlegen, dan is dit ideaal. Je kunt er logischerwijs enkel mee printen – niet scannen of kopiëren.

Hoewel hij inktpatronen gebruikt, doet hij dit zeer zuinig, waardoor je niet meer dan 2,6 cent per pagina kwijt bent.

Leuk feitje is dat hij een ingebouwde batterij heeft, waardoor je tot 50 pagina’s kunt printen zonder voedingskabel. Handig als je hem onderweg wilt gebruiken. Ook kun je hem onderweg makkelijk opladen via de USB-aansluiting.

De printer heeft tevens een ingebouwd kleurenscherm waarmee je hem makkelijk kunt verbinden via WiFi en hem kunt instellen.

En… een geweldige printer voor foto’s

Epson EcoTank ET-7750 – All-in-One Printer

Grootte (BxDxH): 52,6 cm x 41,6 cm x 16,8 cm | Gewicht: 11 kg | Printsnelheid (zwart/wit – kleur): 25 pagina’s per minuut | Kosten per pagina (zwart/wit – kleur): 0,2 cent / 0,3 cent

Voor wie is deze printer geschikt: Mensen die het beste van het beste willen als het aankomt op printkwaliteit en heel veel printen (400+ pagina’s per maand).  

Wat maakt deze printer goed: Dit model is de grote broer van de eerste printer die je deze lijst zag, en hij is de perfecte printer voor mensen die naar de beste all-in-one printer op de markt zoeken.

Het grootste verschil met de ET-2721 zit hem in de printkwaliteit. Met dit model print je prachtige foto’s zonder witte rand. Omdat deze printer ook gebruik maakt van zwarte foto-inkt, krijg je een stuk realistischere kleurweergave en zwartwaarden dan bij normale printers. Ook print hij met 25 pagina’s per minuut een stuk sneller.

Nog een voordeel: je kunt ook op A3-formaat printen.

Hoewel je een redelijk bedrag betaalt voor deze printer, zijn de printkosten extreem bescheiden. Je betaald gemiddeld 0,3 cent voor pagina in kleur.

Als je niet van plan bent foto’s te printen dan is dit model absoluut overkill. Maar als je een printer zoekt die zowel voor zakelijk- als privégebruik praktisch alle andere printers in het stof laat bijten, dan raad ik je deze aan.   

Vragen om jezelf te stellen voordat je een printer voor thuis koopt

Om erachter te komen welke printer het beste is voor jou kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Hoe veel print je? Meer dan 500 pagina’s per maand? Dan zijn de Epson EcoTank printers de perfecte keuze. Doordat deze printers met een printreservoir werken zal je de hogere kosten van deze apparaten er binnen no-time uit hebben gehaald. Print je hoogstens één keer per maand iets of nog minder? Kies dan de HP LaserJet Pro M15w en combineer deze printer met een goede scan app (ikzelf gebruik Genius Scan). Zit je tussen deze twee uitersten in, kijk dan naar de HP ENVY 6022 of de Epson Workforce  
  • Hoe vaak scan je documenten? En scan je dubbelzijdig? Als je meerdere keren per maand print en dubbelzijdige scans gemakkelijk wilt kunnen maken, dan is een all-in-one printer een logische keuze. Maar als je praktisch nooit scant, kijk dan of de laserprinter in dit artikel of de single-function Epson Workforce niet beter voor je zijn
  • Print je vaak in kleur, en wil je foto’s mooi kunnen printen? Dan is de Epson EcoTank ET-7750 ideaal. Indien in kleur printen een overbodige luxe voor je is, kies dan voor de HP Laserjet Pro
  • Hoeveel ruimte heb je? Gezien de pandemie kan het goed zijn dat je thuiswerkplek van redelijk wat nieuwe gadgets is voorzien. Als dat zo is, zul je misschien niet veel ruimte meer over hebben voor een bakbeest van een printer. De Epson Workforce WF-110W biedt hier uitkomst  

Zoals bovenstaande vragen verraden zijn all-in-one printers – die de markt domineren – lang niet voor iedereen een logische keuze. Zeker niet als je op zoek bent naar een simpele printer voor thuis.  

All-in-one printers nemen meer ruimte in, zijn duurder en hebben meer manieren om kapot te gaan. Daarnaast staan drogen inktjets uit en lopen vast nadat ze een tijd lang niet zijn gebruikt. En om ze weer aan de praat te krijgen zal je ze moeten schoonmaken, waarmee je inkt verspild en waardoor je kosten omhooggaan.

Dat gebeurt wellicht praktisch nooit als je printer meerdere keren per maand staat te ronken. Maar als je iemand bent die maandenlang niets print en hem weer eens nodig hebt, is een vastlopende printer het laatste waar je op zit te wachten. Een laserprinter kun je zonder problemen weken of maandenlang laten stofhappen.

Hoe je het wendt of keert, printers blijven vreselijke apparaten. Maar de laatste jaren is de situatie aanmerkelijk verbeterd. Zo zorgen printers met een inktreservoir ervoor dat als je een veel-gebruiker bent printen je niet meer een rib uit het lijf kost. Printers met een inktreservoir kunnen je kosten per geprinte pagina een factor 30 lager maken dan met inktpatroon printers.

Draadloos printen werkt tegenwoordig véél beter dan een paar jaar terug. Merken zoals HP hebben eindelijk 5 Ghz WiFi omarmd, en spreken over “zelfhelende” internetverbindingen. Dat betekent dat printers zelf verbindingsproblemen detecteren en deze automatisch oplossen.

Al met al is het vinden van een goede printer voor thuis er tegenwoordig dus een stuk eenvoudiger op geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *