De beste printer voor thuis (2023)

Printers zijn irritante apparaten. Dus als je er één nodig hebt, is het extra belangrijk een goed model te kiezen.

Als je op zoek bent naar de beste printer voor thuis, dan ben je hier aan het juiste adres. Ik heb onderzoek gedaan naar de beste all-in-one printers, maar ook single-function printers die minimale ruimte innemen komen aan bod. Ook kijken we per printer naar de inktprijs per geprinte pagina.  

Alle printers die we aanbevelen

De beste printers voor thuis

De beste all-in-one printer (met goedkope inkt)

Epson EcoTank ET-2721 - All-in-One Printer.

Grootte: 37,5 cm (b) x 34,7 cm (d) x 17,9 cm (h) | Gewicht: 4 kg | Printsnelheid (zwart/wit / kleur): 10 / 5 pagina’s per minuut | Kosten per pagina (zwart/wit / kleur): 0,2 cent / 0,3 cent

Voor wie is deze printer geschikt: Gezinnen – vooral met kinderen die naar school gaan – of mensen die een printer zoeken die alles kan en meerdere keren per week printen.

Wat maakt deze printer goed: De Epson EcoTank ET-2825 is niet de meest krachtige Epson inkjet printer op de markt, maar het is de beste printer voor de meeste mensen. Hij is zeer eenvoudig op te zetten en biedt een perfecte mengelmoes van printkwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid waar de meeste andere printers niet aan kunnen tippen.

In plaats van inktpatronen gebruikt deze printer een inktreservoir. Het grootste voordeel hiervan? De kosten. Je betaalt hierdoor niet meer dan 0,3 cent per pagina wat een factor van 20-30 minder is dan printers die inktpatronen gebruiken.

Dit inktreservoir werkt als volgt: je hebt 4 kleuren (zwart, geel, magenta, cyaan) en vult deze kleuren bij wanneer er eentje leeg is. Hierdoor hoef je dus nooit meer halfvolle cardridges weg te gooien omdat er een kleur mist.

Een ander voordeel van deze multifunctionele printer is het design. Printers zijn vaak lelijke bakbeesten. Deze Epson echter is rank en mooi ontworpen. Het touchscreen is iets te klein, maar dat is niet een onoverkomelijk probleem.

Daarbij komt dat je kan verbinden met deze printer via WiFi Direct, de eigen WiFi verbinding van de printer. Dit zorgt voor veel minder verbindingsproblemen dan met de meeste printers het geval is.

Printers zijn en blijven ondingen, maar deze zal je leed aanzienlijk verzachten.

De beste goedkope printer

Grootte (BxDxH): 43,25 cm x 51,15 x 13,1 cm | Gewicht: 5,22 kg | Printsnelheid (zwart/wit / kleur): 10 / 7 pagina’s per minuut | Kosten per pagina (zwart/wit – kleur): 9 cent

Voor wie is deze printer geschikt: Iedereen die zo en dan wilt kunnen printen en scannen.   

Wat maakt deze printer goed: De HP ENVY 6020e is een uitstekende all-rounder waar je mee kunt printen, kopiëren en scannen.

Je kunt eenvoudig printopdrachten sturen via je laptop, telefoon of tablet.

Omdat hij gebruik maakt van inktpatronen kunnen de kosten behoorlijk oplopen als je een veel-gebruiker bent (9 cent per pagina). Maar als je slechts af en toe iets wilt printen dan is het een prima keuze.

Met deze printer kun je HP’s Instant Ink abonnement afsluiten, een maandelijks opzegbaar abonnement waarmee je nooit zonder inkt zit. Dit klinkt erg handig, maar je moet je afvragen of het wel rendabel voor jouw specifieke situatie is. Zo zal je mogelijk sommige maanden een stuk meer printen dan anderen.

En zelfs als je een echte veel-gebruiker bent die consistent honderden pagina’s per maand print, dan zal je nog steeds goedkoper uit zijn met de bovengenoemde Epson printer.

De beste laserprinter (zonder poespas)

HP LaserJet Pro M15w – Zwart/wit Laserprinter

Grootte (BxDxH): 34,6 cm x 34,8 cm x 28 cm | Gewicht: 3,8 kg | Printsnelheid (zwart/wit): 25 pagina’s per minuut | Kosten per pagina (zwart/wit): 6 cent

Voor wie is deze printer geschikt: Mensen die niet vaak hoeven te printen, maar het toch praktisch vinden er een te hebben voor de paar keer per jaar dat ze een printje moeten maken.

Wat maakt deze printer goed: In een zee van printers die gebouwd zijn naar de jack of all trades, master of none filosofie, staat deze printer fier overeind als een van de weinige populaire modellen die slechts één ding doet.

Je kunt met HP LaserJet Pro alleen printen, en dan ook nog eens enkel in het zwart/wit. Het is een apparaat zonder poespas en zonder pretenties. Hij doet maar één ding, maar is hier erg goed in.

Het grote voordeel van dit type printer? Laserprinters zijn veel sneller dan inkjet printers (deze print 25 pagina’s per minuut) en printen ook scherper. Daarbij kun je ze maanden laten staan zonder dat de inkt uitdroogt. Het zijn al met al veel robuustere apparaten die langer meegaan en minder problemen met zich meebrengen dan printers die inkt gebruiken.

Een ander voordeel van deze specifieke laserprinter is dat hij klein en compact is. Ook zijn de kosten per pagina erg te overzien.

De beste compacte printer

Epson Workforce WF-110W - Draagbare Inkjet Printer

Grootte (BxDxH): 30,9 x 19,9 cm x 6,1 cm | Gewicht: 1,6 kg | Printsnelheid (zwart/wit – kleur): 7 / 4 pagina’s per minuut  | Kosten per pagina (zwart/wit – kleur): 2,6 cent

Voor wie is deze printer geschikt: Mensen wiens thuiskantoor klein is of al tot op de nok gevuld is met spullen, of die graag met hun printer de hort op gaan.

Wat maakt deze printer goed: Allereerst de grootte. De Epson Workforce is een verrassend klein model wat praktisch geen ruimte inneemt en niet opvalt. Zit je om ruimte verlegen, dan is dit de ideale printer voor jou. Je kunt hem logischerwijs alleen gebruiken om printjes mee af te drukken – niet scannen of kopiëren.

Hoewel hij inktpatronen gebruikt, doet hij dit zeer zuinig, waardoor je niet meer dan 2,6 cent per pagina kwijt bent.

Leuk feitje is dat hij een ingebouwde batterij heeft, waardoor je tot 50 pagina’s kunt printen zonder voedingskabel. Handig als je hem onderweg wilt gebruiken. Ook kun je hem onderweg makkelijk opladen via de USB-aansluiting.

De printer heeft tevens een ingebouwd kleurenscherm waarmee je hem makkelijk kunt verbinden via WiFi en hem kunt instellen.

De beste printer voor foto's

Grootte (BxDxH): 52,6 cm x 41,6 cm x 16,8 cm | Gewicht: 11 kg | Printsnelheid (zwart/wit – kleur): 25 pagina’s per minuut | Kosten per pagina (zwart/wit – kleur): 0,2 cent / 0,3 cent

Voor wie is deze printer geschikt: Mensen die het beste van het beste willen als het aankomt op printkwaliteit en heel veel printen (400+ pagina’s per maand).  

Wat maakt deze printer goed: Dit model is de grote broer van de eerste printer die je in deze lijst zag, en hij is de perfecte printer voor mensen die naar de beste all-in-one printer op de markt zoeken.

Het grootste verschil met de ET-2721 zit hem in de printkwaliteit. Met dit model print je prachtige foto’s zonder witte rand. Omdat deze printer ook gebruik maakt van zwarte foto-inkt, krijg je een stuk realistischere kleurweergave en zwartwaarden dan bij normale printers. Ook print hij met 25 pagina’s per minuut een stuk sneller.

Nog een voordeel: je kunt ook op A3-formaat printen.

Hoewel je een redelijk bedrag betaalt voor deze printer, zijn de printkosten extreem bescheiden. Je betaald gemiddeld 0,3 cent voor pagina in kleur.

Als je niet van plan bent foto’s te printen dan is dit model absoluut overkill. Maar als je een printer zoekt die zowel voor zakelijk- als privégebruik praktisch alle andere printers in het stof laat bijten, dan raad ik je deze aan.   

Vragen om jezelf te stellen voordat je een printer voor thuis koopt

Om erachter te komen welke printer het beste is voor jou kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Hoe veel print je? Meer dan 500 pagina’s per maand? Dan zijn de Epson EcoTank printers de perfecte keuze. Doordat deze printers met een printreservoir werken zal je de hogere kosten van deze apparaten er binnen no-time uit hebben gehaald. Print je hoogstens één keer per maand iets of nog minder? Kies dan de HP LaserJet Pro M15w en combineer deze printer met een goede scan app (ikzelf gebruik Genius Scan). Zit je tussen deze twee uitersten in, kijk dan naar de HP ENVY 6022 of de Epson Workforce.  
  • Hoe vaak scan je documenten? En scan je dubbelzijdig? Als je meerdere keren per maand print en dubbelzijdige scans gemakkelijk wilt kunnen maken, dan is een all-in-one printer een logische keuze. Maar als je praktisch nooit scant, kijk dan of de laserprinter in dit artikel of de single-function Epson Workforce niet beter voor je zijn.
  • Print je vaak in kleur, en wil je foto’s mooi kunnen printen? Dan is de Epson EcoTank ET-7750 ideaal. Indien in kleur printen een overbodige luxe voor je is, kies dan voor de HP Laserjet Pro.
  • Hoeveel ruimte heb je? Gezien de pandemie kan het goed zijn dat je thuiswerkplek van redelijk wat nieuwe gadgets is voorzien. Als dat zo is, zul je misschien niet veel ruimte meer over hebben voor een bakbeest van een printer. De Epson Workforce WF-110W biedt hier uitkomst.  

Zoals bovenstaande vragen verraden zijn all-in-one printers – die de markt domineren – lang niet voor iedereen een logische keuze. Zeker niet als je op zoek bent naar een simpele printer voor thuis.  

All-in-one printers nemen meer ruimte in, zijn duurder en hebben meer manieren om kapot te gaan. Daarnaast staan drogen inktjets uit en lopen vast nadat ze een tijd lang niet zijn gebruikt. En om ze weer aan de praat te krijgen zal je ze moeten schoonmaken, waarmee je inkt verspild en waardoor je kosten omhooggaan.

Dat gebeurt wellicht praktisch nooit als je printer meerdere keren per maand staat te ronken. Maar als je iemand bent die maandenlang niets print en hem weer eens nodig hebt, is een vastlopende printer het laatste waar je op zit te wachten. Een laserprinter kun je zonder problemen weken of maandenlang laten stofhappen.

Gelukkig zijn printers een stuk beter geworden

Hoe je het wendt of keert, printers blijven vreselijke apparaten. Maar de laatste jaren is de situatie aanmerkelijk verbeterd. Zo zorgen printers met een inktreservoir ervoor dat als je een veel-gebruiker bent printen je niet meer een rib uit het lijf kost. Printers met een inktreservoir kunnen je kosten per geprinte pagina een factor 30 lager maken dan met inktpatroon printers.

Draadloos printen werkt tegenwoordig véél beter dan een paar jaar terug. Merken zoals HP hebben eindelijk 5 Ghz WiFi omarmd, en spreken over “zelfhelende” internetverbindingen. Dat betekent dat printers zelf verbindingsproblemen detecteren en deze automatisch oplossen.

Al met al is het vinden van een goede printer voor thuis er tegenwoordig dus een stuk eenvoudiger op geworden.

Beste printer met papier en gele achtergrond

Conclusie

Wat uiteindelijk de beste printer voor jou is, hangt af van je specifieke wensen en gebruik.

Hier zijn nogmaals de 5 beste printers:

Heb je nog vragen over een van de printers die we hier besproken hebben? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Veel gestelde vragen

Is een inkjetprinter duurder per geprinte pagina dan een laserprinter?

Vroeger was dit wel zo, maar met de komst van inktreservoirs is dit niet meer het geval.

De kosten per pagina met een inkjet printer met inktreservoirs ligt op rond de 0,2 cent, terwijl je met een laserprinter rond de 6 cent per pagina zit.

Het voordeel van een laserprinter is wel dat hij niet uitdroogt. Dat maakt een laserprinter perfect voor infrequent gebruik.


Wat is het verschil tussen een inktpatroon en een inktreservoir?

Bij een inktreservoir vul je zelf de kleuren bij, terwijl je een inktpatroon in je printer klikt en deze in zijn geheel vervangt wanneer hij op is.

Het voordeel van een inktreservoir is dat het financieel veel voordeliger is dan een inktpatroon per geprinte pagina. Wel zijn printers met een inktreservoir duurder dan printers met een inktpatroon.

2 reacties

  1. Matthijs van der Meer schreef:

    Handig overzicht. Ik ben al een tijdje aan het nadenken over het kopen van een nieuwe printer. Ik wilde eerst een all in one printer kopen, maar denk toch niet dat dit logisch is omdat ik al die functionaliteit eigenlijk niet nodig heb. Aangezien die laserprinter ook wifi verbinding heeft, lijkt me dat een goede keuze voor mij.

    1. Hey Matthijs, bedankt voor je reactie! Een laserprinter is inderdaad uitstekend als je een printer alleen gebruikt voor het printen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *