De beste mobiele airco’s van 2021

De warme zomermaanden komen er weer aan. Op je thuiswerkplek kan het zomaar onaangenaam warm worden. We schreven eerder al een artikel over de beste ventilatoren voor een werkplek. Toch wil je soms net wat meer: echt verkoeling. Een mobiele airconditioning unit biedt uitkomst voor die paar warme weken per jaar in Nederland.

Mobiele airco’s kan je gemakkelijk overdag in je thuiskantoor zetten en ’s avonds bijvoorbeeld richting de slaapkamer rijden. Daarnaast kan je een mobiele airco met een gerust hart bij de kerst spulletjes opbergen en deze er weer bij pakken zodra het kwik begint te stijgen.

We hebben daarom de beste mobiele airco’s van 2021 voor je op een rijtje gezet. Hierbij letten we onder andere op de koelkracht (dat wordt uitgedrukt in BTU), het geluid en het gewicht.

De mobiele airco's die wij aanraden zijn te verkrijgen bij Bol & Amazon. Prijzen kunnen nogal wat verschillen per aanbieder. Kijk daarom bij beide. Dan weet je zeker dat je de beste prijs hebt.

Beste prijs-kwaliteit verhouding (onze keuze)

DeLonghi PAC EL112 CST 63 dB 950 W Zwart

lxbxh: 39,5 x 44,9 x 75,0| BTU: 11.000 | Gewicht: 30 kg |geschikt voor ruimtes: tot 40m2 | Energielabel: A+++

Zoek je de beste “allround” mobiele airco van dit moment? Dan is de DeLonghi PAC EL112 de beste keuze.

De BTU, dat is het “koelvermogen” is 11.000 en dat onder een energielabel van A+++. Daarmee moet de mobiele airco unit gemakkelijk warme ruimtes tot 40m2 koel maken.

Het apparaat koelt snel relatief grote oppervlakken en kan zonder al te veel moeite 12-15 graden koelen. De temperatuur die uit de airco komt is 8 graden Celsius en in theorie kan je jouw werkplek of kamer dus echt koud krijgen.

Zodra de doeltemperatuur bereikt is, gaat de DeLonghi airco direct over naar de stille modus. Zo kan je deze airco met een gerust hart aan hebben staan tijdens een meeting of in je slaapkamer wanneer het eerste zware werk verricht is.

Overigens is het geluid van de DeLonghi wanneer deze wel aan het koelen is ook beschaaft. In vergelijking met de meeste mobiele airco’s kan je het met X decibel zelfs zacht noemen.

De DeLonghi airco ontvochtigt ook direct de lucht. Op deze manier heb je geen last van die broeierige nachten of kleverige bureaus meer.

Verder is het apparaat robuust en slim ontworpen. Zo zit er bijvoorbeeld een thermometer in de afstandsbediening. Deze kan je dus bijvoorbeeld naast je bureau leggen. De temperatuur wordt dan daar gemeten (en dus niet bij het raam op de airco zelf bijvoorbeeld).

Het is een kwestie van smaak, maar ook het design – zover een mobiele airco mooi kan zijn – is strak en past goed bij elk interieur. Er wordt een raamkit meelevert zodat je je raam maar minimaal hoeft te openen en het toch iets extra isoleert. Kijk wel even of de raamkit bij jouw ramen past.

Enige minpuntje dat genoemd moet worden is de relatief korte slang (120 cm). Je kan de mobiele airco dus overal neerzetten, zolang het maar bij een raam in de buurt is. Veel mobiele airco’s hebben relatief korte slangen. Je kan verlengstukken kopen of zelf maken als je een beetje handig bent.

Al met al is de prijs kwaliteitsverhouding van de DeLonghi PAC EL112 erg goed en koelt deze snel door de krachtige motor en is die relatief stil. Daarnaast is alles goed en robuust uitgewerkt.

In ons stuk over de beste koffiezetters kwam DeLonghi ook uit de bus als de beste keuze. Hier gaat hetzelfde op: DeLonghi heeft echt goed gekeken naar welke functionaliteiten echt belangrijk zijn en hoe je het functioneel gaat gebruiken. Voeg deze zaken samen en je hebt weer een “nummer #1” plek te pakken in een lijst van start24.nl.

Ik heb zelf deze deLonghi ook. Hieronder staan een aantal foto's.

DeLonghi airco

Ik ben er erg blij mee. Hij trekt onze zolderkamer in een uur ongeveer 3 graden naar beneden. Met 2-3 uur is de kamer tot nu toe eigenlijk onder alle omstandigheden koel en comfortabel te noemen.

DeLonghi airco

Het enige echte minpunt wat ik tot nu toe ben tegengekomen, dat is de afwatering van de vochtvanger. Je moet hiervoor de airco eigenlijk onder een bakje houden ofzo. Je overleeft het wel, maar het is verre van handig.

De beste mobiele airco voor een beperkt budget

BLACK+DECKER 9GVUDB09 – Mobiele airco

lxbxh: 42,5 x 42,5 x 83,0| BTU: 9.000 | Gewicht: 26,9 kg |geschikt voor ruimtes: tot 30m2 | Energielabel: A

Heb je een beperkt budget, maar wil je toch een mobiele airco? Dan is de Black + Decker 9GVUDB09 de beste optie van 2021.

Je levert ten opzichte van de meeste modellen in deze lijst natuurlijk wel wat in: koelen gaat minder snel en het bereik is beperkter. Daarnaast is deze airco ook minder stil dan de meeste in deze lijst.

Wanneer het jou gaat om die paar graden die verkoeling zodat het allemaal net wat dragelijker wordt, dan heb je hier voldoende aan. Je kan deze Black + Decker airco gerust aanzetten en daarna in je koele kamer werken of slapen.

De Black & Decker Airco haalt een BTU van 9.000 daarmee kan deze 20m2 koelen. Dat is voor deze prijs helemaal niet slecht te noemen.

Verder zit er gewoon een afstandsbediening bij, kan je er de lucht mee ontvochtigen en kan je de airco ook alleen als ventilator gebruiken.

Als laatste, je krijgt er een raamkit bij. Dat verwacht je niet voor deze prijs. Met een Raamkit kan je de slang uit je raam hangen zonder dat het raam helemaal open staat (het isoleert iets). Mooi meegenomen dus. Losse raam kits zijn al snel 20-30 euro namelijk.

De beste mobiele airco zonder slang (ook de stilste mobiele airco)

Evolar EVO-ES9000

lxbxh: 92 x 49 x 33| BTU: 9.000 | Gewicht: 40 kg |geschikt voor ruimtes: tot 33m2 | Energielabel: A

De meeste mobiele airco’s werken met een slang die je uit het raam moet hangen om je warme lucht af te voeren.

Dat is niet altijd even efficiënt en soms onhandig. Je moet namelijk het raam open zetten om de slang naar buiten te hangen.

Dit zorgt ervoor dat je met moeite gekoelde lucht zo weer naar buiten glipt en dat bijvoorbeeld insecten of straatgeluid ook de kans hebben om binnen te komen. Een raamkit (een soort tentdoek dat je tussen je raam bevestigd) helpt iets, maar lang niet alles.

Niet getreurd. Je hebt ook mobiele airco’s zonder slang. Deze werken op een andere manier. Deze mobiele airco units vul je met water. Dat water wordt sterk gekoeld. Zo laad je als het ware je airco op.

Wanneer het water de doeltemperatuur gehaald heeft kan je de airco aanzetten en de kou van het koude water vrijgeven. Dit zorgt voor een koele ruimte en nagenoeg zonder geluid. Vergelijk het met het neerleggen van een slim ijsblok in je kamer.

De Evolar EVO-ES9000 is zo’n mobiele airco zonder slang en wat ons betreft de beste op dit moment. De Evolar EVO is fluisterstil en na 2-3 uur opladen koel je er gemakkelijk een ruimte van xxm2 mee tot xx graden koelen.

Het grote voordeel is dus dat je heel efficiënt kan koelen op een stille manier en geen slang uit je raam hoeft te gooien.

Elk voordeel heeft zijn nadeel: deze systemen zijn niet heel erg licht te noemen. Zeker wanneer je ze vult met water kan de mobiele airco zwaar worden. Je tilt de airco dan niet even snel naar een andere verdieping.

Wil je de airco gebruiken op verschillende verdiepingen of hou je niet van zwaar gesleep? Dan is wellicht een mobiele airco met een slang toch een betere oplossing voor je.

Is het gewicht geen punt? Dan heb je aan de Evolar Evo ES9000 een hele goede, betrouwbare mobiele airco zonder slang.

De beste mobiele airco voor grotere ruimtes

Eurom CoolPerfect 180 Wi-Fi mobiele airco

lxbxh: 58 x 32 x 77| BTU: 18.000 | Gewicht: 34 kg |geschikt voor ruimtes: tot 65m2 | Energielabel: A

De Eurom CoolPerfect 180 is de spreekwoordelijke buffel onder de mobiele airco’s.

Met een vermogen van 18.000 BTU is de mobiel airco van Eurom veruit de krachtigste in de lijst. De Cool Perfect 180 kan gemakkelijk ruimtes tot 65m2 afkoelen. Daarnaast is deze airco uitgerust met wifi.

Nu denk je vast, heeft mij airco echt wifi nodig? Terechte vraag. Ik vind vaak dat de witgoedfabrikanten wat doorslaan met het online maken van hun apparaten. Ovens met wifi, koelkasten met wifi, koffiezetters met wifi: tja zeg het maar.

In dit geval sta ik er wat anders in. Is wifi noodzakelijk voor een goede mobiele airco unit? Nee, absoluut niet. In dit geval maakt het het wel wat makkelijker. Je kan je airco aanzetten of uitzetten als je niet thuis bent. Zo kan je je werkplek of slaapkamer een paar uur van te voren gaan koelen.

Verder ontvochtigd de Eurom CoolPerfect en zuivert de airco de lucht ook nog eens.

Het energielabel en het geluidsniveau kunnen wellicht wat beter, maargoed het vermogen moet ergens vandaan komen.

Heb je dus een grotere ruimte zoals een kantoor of een hele verdieping van een woning? Dan kan je met de Eurom CoolPerfect zo de hele boel in één keer koelen. Je hoeft dan dus niet van kamertje naar kamertje met de airco, maar je zet gewoon alle deuren open en de Eurom CoolPerfect doet de rest. Het gewicht is met 34 kg overigens helemaal niet zo gek voor de kracht.

Samengevat ideaal dus voor het koelen van een kantoortuin een stel flexplekken of een huiskamer.

Je krijgt er trouwens ook een raamkit bij die ervoor zorgt dat je te koelen ruimte goed afgesloten blijft van de warme buitenlucht bij het naar buiten hangen van de slang.

Let wel op: het niet is verstandig deze airco (of andere zwaardere airco’s) in een (te) kleine ruimte te gebruiken. Dan koelt de kamer te snel af en kan het klam aan gaan voelen.

Samengevat: dit zijn de beste mobiele airco’s van 2021

Of je nu een mobiele airco wil gebruiken op je thuiswerkplek, of gewoon op je slaapkamer, dit zijn samengevat de beste mobiele airco's van 2021.

 • De DeLonghi Pinguino PAC EL120 geeft je het meeste waar voor je geld op dit moment.
 • De BLACK+DECKER 9GVUDB09 is de beste mobiele airco wanneer je een beperkt budget hebt.
 • De Evolar EVO-ES9000 is de beste mobiele airco zonder slang
 • De Eurom CoolPerfect 180 is de beste mobiele airco voor grotere ruimtes

Waar je op moet letten bij het kopen van een mobiele airco?

De volgenden punten zijn belangrijk om mee te nemen in je afweging:

 • Het aantal BTU
 • Het systeem: airco met slang of zonder slang
 • Het gewicht van mobiele airco’s
 • De raamkit
 • De prijsstelling
 • Mobiele airco’s t.o.v. buitenunits

Wat is BTU en waarom is het belangrijk bij het kopen van een mobiele airco?

BTU staat voor “British Thermal Units” en wordt gek genoeg met name gebruikt in de Verenigde Staten. Het geeft aan hoeveel warmte er nodig is om 1 pond water 1 graden fahrenheit te laten stijgen of te koelen.

Voor airco’s geeft het simpelweg het koelvermogen van de airco aan. Dit ligt in de regel tussen de 5.000 BTU en de 24.000 BTU.

Heeft een airco meer vermogen, dan kan die een groter oppervlakte koelen sneller koelen en beter koel houden.

Je kan in de regel zeggen dat wanneer het aantal BTU omhoog loopt de airco groter, zwaarder en duurder wordt.

Is meer BTU dan ook altijd beter? Nee. Hou in je achterhoofd dat een groot aantal BTU beter werkt een in een grote ruimte, maar in een kleine ruimte een nadelig effect kan hebben. Een kleine ruimte kan te snel afkoelen zonder dat het vocht ook goed wordt verwijderd. Zo kan er een koude en klam gevoel ontstaan. Je bent dan eigenlijk wolken aan het maken in je kamer. Dat is niet echt lekker en kan op termijn leiden tot zaken als schimmel en dergelijke.

Gebruik je een airco met weinig BTU in een grotere ruimte? Dan staat deze continu op vol vermogen te loeien en kost het relatief veel energie.

Het airco systeem: mobiele airco met slang of zonder slang?

De meest voorkomende variant mobiele airco’s werken via een slang uit het raam. Deze airco’s werken allemaal op min of meer dezelfde manier.

De airco zuigt eerst lucht af en filtert de lucht. Daarna wordt de lucht door een koelspiraal geleid en neemt de spiraal deze warmte op. 

In deze stap condenseert het vocht ook zodat de luchtvochtigheid goed blijft. De warme lucht wordt via de slang naar buiten geduwd en de koele gekoelde lucht wordt terug de kamer in gestuurd.

Mobiele airco’s zonder slang werken net anders.

Dit lijkt meer op een vriezer of waterkoeling van een computer. Water wordt gekoelt en warme lucht wordt langs het koude water gepompt. Zo koelt de lucht af en daalt de temperatuur.

Mobiele airco’s met en zonder slang hebben beide voor- en nadelen.

De mobiele airco met slang is vaak wat luidruchtiger, maar lichter en koelt sneller. De airco zonder slang is stiller, maar zwaarder en heeft wat meer tijd nodig.

Het gewicht van mobiele airco’s

Hou er rekening mee dat het begrip “mobiel” in mobiele airco nogal breed wordt opgevat. Veel mobiele airco’s zijn prima te verplaatsen, maar ze zijn alsnog tussen de 20 en 40 kilo en log vormgegeven. Dat til je dus niet elke avond vrolijk 3 trappen op. Denk dus wel degelijk goed na waar je de airco het meeste zal gebruiken. Verwacht ook niet dat je de airco gemakkelijk meesleept zonder gedoe naar andere plekken.

Raam kits voor mobiele airco’s

De meeste mobiele airco’s hebben een slang die lucht naar buiten pompt. Die slang moet uit het raam of uit de deur. Dit betekent ook dat een groot deel van het raam of de deur open komt te staan.

Dat is natuurlijk niet echt handig. Het is er één in de categorie “dweilen met de kraan open” of letterlijk “koelen met het raam open”). Daarom komen de meeste mobiele airco’s met een meegeleverde raamkit. Zo’n raamkit doe je als een soort buitentent om een deel van je raam heen. Hier sluit je dan je slang op aan. Zo win je toch “iets” isolatie en hou je vliegen, muggen en andere insecten buiten.

De meeste raam kits passen op draaikiepramen, maar voor dakramen zijn er maar weinig raam kits. Ik heb zelf dakramen en dit zorgde er bij mij voor dat je niet echt efficiënt aan het koelen bent.

Na lang zoeken heb ik toch een raamkit voor dakramen gevonden voor mobiele airco’s. Let wel op of je überhaupt met je aircoslang het dakraam haalt. Sommige slangen zijn aan de korte kant en een dakraam zit vaak hoger dan een draaikiepraam.

De prijsstelling van mobiele airco’s

Een goed koelsysteem kost in de regel gewoon geld. Je kan ervan uit gaan dat de duurdere apparaten in de regel ook beter zijn. Dat zie je terug in bijvoorbeeld vermogen.

Je ziet op facebook en op sites als Amazon of Bol ook nog wel eens mini airco’s voorbij komen voor op je nachtkastje en dergelijke. Hier mag je niet te veel van verwachten. Naar mijn mening kan je dan beter een ventilator kopen.

Veel van deze mini airco’s worden ook gebruikt door dropshippers en vallen in de kermis kwaliteit of Aliexpress kwaliteit.

Zijn mobiele airco’s net zo goed als airco’s met een buitenunit?

Nee, vaak zijn mobiele airco’s minder krachtig. Voordelen van een mobiele unit is dat je deze kan verplaatsen, waar een buiten unit in principe op een vaste plek terechtkomt. Daarmee komt ook de prijs hoger te liggen. Je moet een gat in je muur maken, en het ding moet opgehangen worden.

Ook zijn buitenunits vaak luidruchtiger, maar dat maakt minder uit omdat ze buiten staan te pompen.

In veel warmere landen zie je airconditioning units waar het apparaat aan de buitenmuur hangt. Dit zijn geen mobiele airco’s, maar “buitenunits”. Deze zijn vaak krachtiger, maar vergen ook meer installatie, meer onderhoud en zijn daarmee duurder.

Voor die paar dagen dat er sprake is van tropische warmte in Nederland loont dit niet voor de meeste mensen niet. Voor het gros van de mensen volstaat een mobiele airco unit ruimschoots.

De buitenunits zijn in de regel krachtiger en ook efficiënter in de praktijk. Je hebt namelijk geen gedoe met een slang uit een raam of een raamkit.

Buitenunits zijn in de meeste gevallen niet echt nodig voor die paar warme dagen. Je schiet met een bazooka op een mug. Heb je een commerciële locatie zoals een restaurant, winkel of een kantoorruimte, dan valt er veel voor te zeggen om het wel met een buitenunit te koelen.

Eén reactie

 1. Bedankt voor het delen van deze reviews voor airco’s. Een mobiele airco lijkt mij ook het handigst. Daarnaast klinkt het erg handig wanneer een airco wifi heeft. Zo kan ik deze op afstand bedienen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *