Dit zijn de beste koffiemachines van 2024

Wil je jouw werkdag een stuk leuker maken? Zorg dan dat je een goede koffiemachine in huis haalt voor op je thuiswerkplek of dat je de investering in een goede machine op kantoor maakt. Of je nu je cappuccino, latte macchiato of espresso wil, je hebt er een goede machine voor nodig.

Er zijn duizenden koffiemachines op de markt. Erg veel goede, erg veel middelmatige en vooral een hoop ondoordachte koffiemachines. Zoals altijd in onze rankings kiezen wij de beste keuze uit op basis van de prijs-kwaliteit. Dit doen we door verschillende aspecten van de koffiemachines goed te onderzoeken. Onderaan het artikel staat meer informatie over de verschillende vragen die je jezelf kan stellen.

De 5 beste koffiemachines

DeLonghi Magnifica S ECAM

Beste prijs-kwaliteitverhouding (onze keuze)

Onze keuze

 • Gaat vele jaren mee
 • Kunt er melk mee schuimen
 • Zet tot twee espresso tegelijkertijd
 • Makkelijk te gebruiken

Afmetingen (HxLxD): 35,1 x 43 x 23,8 cm | Waterreservoir: 1,8 liter | Melkopschuimer: ja | Koffie reservoir: bonen (250g) en gemalen koffie | Machine type: volautomatisch

Het is een hele mond vol: DeLonghi Magnifica S ECAM. Deze koffiemachine is door ons geselecteerd als de koffiemachine met de beste prijs-kwaliteit verhouding die op de markt beschikbaar is. Voor het overgrote deel van de gebruikers zal deze koffiezetter alles bieden dat nodig is voor een goede dagelijkse kop koffie.

De Magnifica S is beschikbaar in een zilveren en een zwarte variant en doet wat design betreft niet onder voor de luxere koffiezetters.

Laten we er geen doekjes om winden: in het hogere segment zijn er koffiezetters op de markt die meer bieden dan de Magnifica S. Deze zijn echter een stuk meer aan de prijs.

De De’Longhi koffiemachine is daarentegen een echte all-rounder zonder erg veel poespas. Toch heeft de koffiezetter alle belangrijke functionaliteiten. Eigenlijk alle functionaliteiten die je minimaal wil hebben zitten erop en zijn goed uitgewerkt.

Je kan er bonenkoffie in gooien of reeds gemalen koffie. Vervolgens kan je kiezen tussen “espresso” of “lungo” (dat is het Nederlandse “bakkie” koffie).

Daarnaast kan er melk mee opschuimen of de maalgraad, de temperatuur en de koffiesterkte naar smaak afstemmen.

Zonder namen te noemen: er zijn een hoop modellen die op papier en op prijs concurreren met de DeLonghi Magnifica, maar toch echt een stuk minder goed zijn in de praktijk.

Vaak is het zo dat je bij deze apparaten die veel beloven teleurgesteld achterblijft.

Bij deze modellen zie je dat bijvoorbeeld terug in slecht uitgewerkte instellingen, kleine reservoirs, snel teruglopende druk bij veel gebruik en totaal onwerkbare melkopschuimers waarbij schoonmaken onhandig is en veel tijd kost.

Dat is met de Magnifica S niet het geval. De machine doet wat er beloofd wordt. De machine heeft een groot bonen- en waterreservoir en ook de container voor koffiepulp is relatief groot.

Zo sta je dus niet om de 5 koppen bij de kraan of de afvalbak.

Ik heb DeLonghi Magnifica S zelf ook

We hebben deze koffiezetter van De’Longhi een jaar of drie terug voor ons bedrijf gekocht.

Ik gok dat er op een dag een kop of 20-25 bij ons doorheen gaan.

We waren in eerste instantie bang dat we op dat tempo vrij snel tegen ouderdomsverschijnselen zouden aanlopen als minder warmte en minder druk.

Dat is tot op de dag van vandaag nog niet gebeurt en zo’n 3000 koppen later gaat de De’Longhi Magnifica nog als een trein. Zelfs zonder dat we telkens op de klok het systeem ontkalken.

Al met al is de DeLonghi Magnifica S een top koffiemachine die ik graag aanbeveel. Zowel voor thuis als voor kleinere kantoren is dit een hele goede optie.

Koop de DeLonghi Magnifica S ECAM op bol.com of Coolblue.

Siemens EQ6 Plus

De beste koffiemachine onder de 750 euro

 • Hoeveelheid melk en Espresso aanpasbaar
 • Sla 2 favorieten op
 • Uitstekend design
 • Sterke pomp (tot 19 bar druk)

Afmetingen (HxLxD): 38,5 x 46,5 x 28 cm | Waterreservoir: 1,8 liter | Melkopschuimer: ja | Koffie reservoir: bonen (300g) en gemalen koffie | Machine type: volautomatisch

Zoals je van Siemens mag verwachten is alle keukenapparatuur degelijk. Ook de koffiemachines van Siemens zijn goed. Met name de EQ6 Plus valt bij mij in de smaak. De prijs is aanzienlijk, daartegenover staat dat je ervan uit kan gaan dat je elke dag goed begint met een goede kop koffie.

De EQ6 Plus is een van de meest hoogstaande koffiezetters van Siemens. Dit zie je terug in de afwerking en bijvoorbeeld de rijke keuzemogelijkheid om je koffie nauwkeurig te configureren.

Je kan namelijk meerdere favorieten instellen en precies deze verhoudingen de volgende keer met druk op de knop realiseren.

Verder kan je er zowel filterkoffie in gooien als bonen. Met het relatief grote waterreservoir en koffie reservoir kan je voor huis-, tuin- en keukengebruik gemakkelijk een aantal dagen door zonder dat je erover hoeft na te denken.

Verder is de Siemens EQ6 uitermate goed schoon te maken: je kan het hele koffiezet gedeelte eruit halen en afspoelen.

Als laatste pluspunt heeft deze koffiezetter een sterke pomp die een druk van tot 19 bar kan realiseren. Voor een espresso is in de regel “maar” 9 bar druk nodig om een lekkere kop te maken. Toch is dit echt een pluspunt. Bij de meeste machines ontstaat drukverval tussen de pomp en tot het punt waar de koffie gemaakt wordt in het systeem. Is de druk lager, dan is de koffie waterig.

Met een pomp die net wat meer aankan weet je zeker dat die niet snel opgeeft en je met een gerust hart ook 2 koppen tergelijketijd zet met dezelfde kwaliteit als 1 kop.

Let wel op, het melkreservoir wordt niet meegeleverd. Die mag je los kopen. Je kan gewoon een kop met melk gebruiken, maar voor zo’n 700 euro en een strak design is dat misschien niet wat je wil.

Koop de Siemens EQ6 Plus hier.

Krups Nespresso Essenza Mini

De best koffiemachine onder de 100 euro

 • Compact formaat
 • 2 instelbare kopgroottes
 • Makkelijk te gebruiken
 • Maakt weinig geluid

Afmetingen (HxLxD): 20,4 x 33 x 8,4 cm | Waterreservoir: 0,6 liter | Melkopschuimer: nee | Koffie reservoir: (nespresso) capsules | Machine type: automatisch

Een volautomatische koffiemachine kost al vrij snel een aardig bedrag. Heb je dat er niet voor over, dan is de Krups Nespresso Essenza Mini een hele goede keuze. Je maakt er een goede espresso of lungo mee.

De koffiezetter van het Duitse Krups is speciaal gemaakt voor Nespresso capsules. Je kan er natuurlijk ook “nespresso” capsules van bijvoorbeeld DE of een ander merk in stoppen.

Drink je een paar koppen per dag binnen je huishouden, dan heb je aan deze koffiezetter meer dan genoeg. De nespresso capsules komen in verschillende smaken en de kwaliteit van de koffie is in de regel goed te noemen voor zo’n klein apparaat.

Prive gebruik ik deze koffiezetter ondertussen een jaar en geniet elke dag nog van mijn kop koffie.

Hou er wel rekening mee dat ondanks dat de koffiemachine redelijk laag geprijsd is, de capsules relatief duur zijn. Accessoires als een melkschuimer of Nespresso kopjes zijn in verhouding nog veel duurder.

Daarom raad ik je aan om van te voren te berekenen vanaf wanneer je voordeliger uit bent met een duurder apparaat. De originele capsules van Nespresso kosten zo'n €0,40 per stuk. Het is voor te stellen dat je na een jaar of twee een break even punt bereikt en je net zo goed een groter, duurder maar ook beter apparaat had kunnen kopen.

Koop de Krups Nespresso Essenza Mini op bol.com of Coolblue.

Bialetti Moka Express Percolator

De beste koffiemachine voor een prijsbewuste liefhebber

 • Koffie maken op de klassieke manier
 • Zeer betaalbaar
 • Makkelijk schoon te maken
 • Gaat extreem lang mee

Afmetingen (HxLxD): 17,5 x 14,4 x 8,3 cm | Waterreservoir: 0,16 liter | Melkopschuimer: nee | Koffie reservoir: gemalen koffie | Machine type: analoog

In tegenstelling tot de meeste koffiezetters op deze lijst is dit geen (volautomatische) espresso machine. Bialetti Moka Express Percolator koffiezetter werkt op een andere manier.

Deze apparaten heten ook wel “moka potten”. Het concept is simpel. Je doet onderin de moka pot water. Je doet een beetje gemalen koffie in een ijzeren reservoir. Daarna zet je de Moka Express op het fornuis.

Het water gaat koken, de stoom gaat door de gemalen koffie heen en condenseert in het reservoir bovenin. Et voila. Een heerlijke kop koffie.

De Bialetta Moka Express is de meest gerenommeerde moka koffiezetter ter wereld en is bekend door het iconische logo op de zijkant.

Een Mokamaker is goedkoop, werkt altijd en overal en het zorgt ervoor dat je hele huis naar verse koffie ruikt.

Toen ik in Berlijn woonde viel het me op dat vooral veel jongeren met een beperkt budget besloten wat meer tijd en aandacht te besteden aan het zetten van de kop koffie. Met de Bialetti Moka Express hoef je geen barista te zijn om toch meer plezier te halen en wat meer te genieten van het koffiezetten.

De koffiezetters van Bialetti zijn te vergelijken met een LP-speler ten opzichte van Spotify: het geeft iets extra’s mee dat je niet kan realiseren met de alle volautomatische of gelikte machines.

Let wel op, je moet het het wel elke keer even schoonmaken.

Koop de Bialetti Moka Express Percolator op bol.com of Coolblue.

JURA S8 Espressomachine

De beste volautomatische koffiemachine voor mensen die meer willen

 • Bijna piston machine kwaliteit
 • Maalt bonen in minder dan 2,5 seconden
 • Goed voor grotere bedrijven
 • Prachtig design

Afmetingen (HxLxD): 34,8 x 43,9 x 28 cm | Waterreservoir: 1,9 liter | Melkopschuimer: ja, ingebouwd | Koffie reservoir: bonen (280g) en gemalen koffie | Machine type: volautomatisch

Er zijn erg veel koffiemachines in het hoge segment. Ik vind op dit moment daar de JURA S8 het meeste bieden. Je betaald een stevig bedrag, maar je zal niet veel dichter bij de kwaliteit van een piston machine komen met een volautomatische koffiezetter.

De JURA S8 zit vol met slimmigheden en instellingen om je koffie de best mogelijke smaak mee te geven. Zo maalt de koffiezetter de bonen in minder dan 2,5 seconden en is het interne reservoir voor gemalen koffie geoptimaliseerd. Zo krijg je de meest verse koffie.

Ook is de extractietijd geoptimaliseerd door pulserend water door de koffie te pompen. Verder is er een goed uitgewerkt touch screen met daarop alle opties die je mag verwachten van een koffiemachine van deze prijs. Hier selecteer je welke koffie je wil en hoe de verhoudingen moeten zijn.

Daarnaast kan je er heet water mee zetten voor thee. Al gaat het bij een stevige kop thee redelijk hard met het watergebruik.

Uiteraard zit er een melkopschuimer ingebouwd die zorgt dat de cappuccino, latte macchiato of de flat white er perfect uitkomen.

Heb je een kantoor en wil je goede koffie voor je medewerkers, dan is dit een echt een top keuze. Met de DeLongi Magnifica S redden wij het nu op ons kantoor met 6 FTE. Het bedrijf in Berlijn waar ik werkte redde het met de JURA S8 voor 30 man.

Het geeft ook je kantoor en je team het idee dat je iets extra biedt. Daarmee is het een relatief klein gebaar dat sowieso gewaardeerd wordt.

Koop je er nog een JURA Smart Connect dongel bij, dan kan je via de JURA app het koffiegebruik uitlezen.

Dit is voor je thuiswerkplek misschien minder relevant, maar zet je deze op je kantoor neer kan het iets zijn wat de moeite waard is om in de gaten te houden.

Je kan via de JURA app ook koffiezetten. Ik ben er echter nog niet achter waarom iemand dat ooit zou willen doen.

De dongel kost niet gek veel, maar het is wel een gemiste kans dit er niet standaard bij te leveren voor zo’n compleet apparaat.

Koop de JURA S8 Espressomachine op bol.com of Coolblue.

Samengevat: dit zijn de beste koffiemachines van 2024

Ben je op zoek naar een koffiemachine? Dan zijn dit onze beste opties:

 • De DeLonghi Magnifica S biedt de beste prijs kwaliteit
 • De Siemens EQ6 Plus is de beste keuze onder de 750 euro
 • De Krups Nespresso Essenza Mini is de beste keuze voor een klein budget
 • De Bialetti Moka Express Percolator is de beste voor de prijsbewuste liefhebber
 • De JURA s8 is de meest complete volautomatische koffiemachine voor mensen die meer willen

Waar moet je op letten bij het kopen van een koffiemachine?

Wanneer je overweegt om een koffiemachine te kopen let dan op de volgende zaken.

Hoe groot zijn de reservoirs van de koffiemachine?

Het zijn dingen waar je misschien niet over nadenkt: hoeveel water, bonen en koffiepulp kan de machine opslaan? Een standaard kop koffie is 125 ml. In een koffiemok gaat ongeveer 150 ml. Een kop koffie kost daarnaast ongeveer 8 gram koffie.

Met een waterreservoir van 1 liter heb je dus genoeg voor 6-8 koppen. Het bonenreservoir is een minder groot punt. Met 8 gram kan je bij de meeste reservoirs minimaal een kop of 20 zetten voordat je de bonen moet bijvullen. Het is verstandig om ook even na te gaan of de machine koffie zet wanneer het reservoir leeg is of dat de machine dit signaleert. Dat laatste doen de meeste high-end machines gelukkig.

Zo heb je dus geen halve of slappe koffie zonder dat je het door hebt.

Koffie zetten is leuk, de pulp en de druppelvanger weggooien minder leuk. De grotere machines hebben in de regel ook een groter reservoir. Het is aan te raden om goed te kijken of deze twee afvalcontainers niet buitensporig klein zijn. Dan moet je alsnog veelvuldig andere dingen doen dan alleen koffie zetten.

Het nadeel van een groter afval reservoir voor koffiemachines is dat er langere tijd natte koffie in zit. De kans dat je schimmel krijgt in het reservoir is daarmee aanwezig en periodiek schoonmaken is aan te raden.

Hoeveel bar geeft de pomp maximaal van de koffiemachine?

Veel koffiemachines hebben een middelmatige pomp. De druk waarmee het water door de koffie wordt geperst is een van belangrijkste factoren voor het succes van de koffie. Om een goede espresso te maken heb je ongeveer 9 bar aan druk nodig op het moment dat het water door de koffie loopt.

Er zit bij veel machines wat drukverlies tussen de pomp en de plek waar water en koffie samenkomen. Een machine met een hoger maximaal aantal bars kan dus geen kwaad. Niet elke pomp is kwalitatief even goed ongeacht het aantal bar druk dat deze kan geven.

Mijn inschatting is dat je in de meeste gevallen voor een volautomatische koffiemachine aan een pomp die maximaal 15 bar kan leveren genoeg hebt.

Mocht de pomp dan over de tijd wat vermogen inleveren hoef je dit niet meteen terug te zien in de kwaliteit van je kop koffie.

Hoe groot is de koffiemachine

Je moet je koffiemachine uiteindelijk ergens neerzetten. Hou er rekening mee dat de volautomatische koffiemachines in de hogere prijsklasse erg robuust maar ook erg groot zijn. Meet dus vooraf even of de koffiezetter op de beoogde plek past.

Hoeveel koffie ga je zetten?

Het is verstandig bij het kopen van een koffiemachine om even na te gaan hoeveel en hoe je jouw koffie drinkt. Wanneer jij het meest geholpen bent met een “bakkie pleur” dan zal je nagenoeg nooit gebruik zal maken van de melkschuimer.

Drink je alleen maar cappuccino's? Dan is een ingebouwde melkschuimer misschien juist een uitkomst.

Design en ontwerp

Niet elke koffiemachine is even robuust of hoogwaardig uitgevoerd. De reservoirs zijn vaak van plastic en kunnen krasjes krijgen. Ook zitten soms zaken op onhandige plekken. Kijk voor de aankoop van een koffiemachine goed waar de reservoirs zitten en hoeveel poetswerk er bij komt kijken. Het zou zonde zijn als je machine mooi in de hoek van de keuken past, maar je de koffiemachine telkens moet verplaatsen om een reservoir leeg te gooien of bij te vullen.

Conclusie: denk goed na over gebruik

Wanneer je op zoek bent naar een goede koffiemachine, denk dan goed na over het gebruiksdoel. Laat je niet verleiden tot impulsaankopen en alle toeters en bellen. Focus je daarentegen op de zaken die sowieso op orde moeten zijn.

Pro tip: let vooral bij de luxere modellen op de uitwerking van de omgeving op het display en de software erachter. Dat zegt veel over het apparaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *