De 5 beste Google Analytics plugins voor WordPress van 2022

Een WordPress website kan niet zonder Google Analytics.

De real-time data die je verzameld helpt je je marketingstrategie te optimaliseren, je bezoekers te leren begrijpen, en te zien welke content goed scoort en welke niet.

Met andere woorden: de kennis die je via Google Analytics vergaart kan directe impact hebben op je bottom line.

Je kunt handmatig Google Analytics code aan je site toevoegen, maar het is eenvoudiger om een plugin te gebruiken. Nog een voordeel hiervan: deze plugins plaatsen vaak een gebruiksvriendelijke variant van Google Analytics zelf in je WordPress dashboard.

In dit artikel ga je lezen wat de beste Google Analytics plugins zijn voor WordPress.

De 5 beste Google Analytics plugins voor WordPress

Hieronder bespreek ik deze Google Analytics plugins in meer detail.

MonsterInsights

MonsterInsights Google Analytics plugin

Met meer dan 3 miljoen actieve installaties is MonsterInsights de meest gebruikte Google Analytics plugin.

De kracht van MonsterInsights zit ‘m in het gebruikersgemak. Binnen enkele klikken heb je de plugin opgezet en krijg je toegang tot alle geavanceerde Google Analytics tracking functionaliteit.

Naast dat MonsterInsights op de juiste manier Google Analytics tracking code aan je site toevoegt, plaatst het een afgeslankte versie van Google Analytics in je WordPress dashboard. Het focust hier op de statistieken die er echt toe doen, wat het makkelijker te gebruiken maakt dan Google Analytics zelf.

Echter, om het meeste uit dit MonsterInsights dashboard te halen, moet je wel betalen voor de premium versie van de app. Vind je het geen punt je Google Analytics statistieken gewoon te bekijken via Google Analytics zelf, dan kun je van de gratis versie gebruik maken.    

GA Google Analytics

GA Google Analytics Pro

Ben je op zoek naar een lichte Google Analytics plugin die niets meer doet dan je WordPress site met Google Analytics verbinden?

Dan is GA Google Analytics de beste keuze. Deze plugin zorgt dat de Google Analytics tracking code aan alle pagina’s van je WordPress website wordt toegevoegd. Je kunt er zelfs voor zorgen dat jezelf en andere site administratoren niet door Google Analytics worden opgepikt. Hierdoor wordt je data niet aangetast door mensen die aan je site werken.

Qua features is dit hem wel wat deze plugin betreft. Het doet één ding en is heel goed in.

Er is ook een betaalde versie van GA Google Analytics die nog een aantal geavanceerde tracking mogelijkheden aanbiedt.  

Analytify

GA Google Analytics plugin

Analytify is een Google Analytics plugin die je net als MonsterInsights een Google Analytics dashboard binnen je WordPress dashboard geeft. Net als MonsterInsights, kost het niet meer dan een paar klikken om deze plugin te installeren.

Je krijgt page-level statistieken voor ieder bericht en iedere pagina van je site, evenals gedetailleerde statistieken voor bijvoorbeeld afbeelding galerijen en portfolio’s.

Met de gratis versie van Analytify krijg je onder anderen dit in je dashboard te zien:

 • Bezoekers
 • Page views
 • Nieuwe versus terugkerende bezoekers
 • Meest bezochte pagina’s
 • Geografische data

Met de premium versie van deze plugin kun je ook zien hoe mensen je website vinden en hem gebruiken.

Enhanced Ecommerce Google Analytics Plugin

Enahnced Ecommerce Google Analytics Plugin

Heb je een WooCommerce webshop? Dan is deze gratis WordPress plugin een zeer goede keuze.

Enhanced Ecommerce Google Analytics Plugin gebruikt de eCommerce tracking functionaliteit van Google Analytics om je webshop te optimaliseren aan de hand je bezoekers data.

De plugin ondersteunt alle gedetailleerde rapportages van Google Analytics, evenals rapporten die direct zijn toegespitst op ecommerce:

 • Shop gedrag
 • Checkout gedrag
 • Product resultaten
 • Verkoop resultaten

Deze ecommerce plugin houdt precies in de gaten hoe bezoekers je site gebruiken en hoe ze shoppen.

Rank Math

RankMath SEO plugin

Rank Math is niet een gespecialiseerde Google Analytics plugin. Het is een all-in-one SEO plugin waarmee je meta beschrijvingen, SEO-titels en schema aan je website toe kunt voegen. De app helpt je met het in orde krijgen van je on-page SEO en is een van de populairste SEO plugins van dit moment.

Hiernaast kun je Rank Math echter ook gebruiken om Google Analytics tracking code aan je website toe te voegen. Dat scheelt je weer een aparte plugin. Rank Math heeft zelfs een eenvoudige Google Analytics dashboard waarmee je de belangrijkste statistieken bij kunt houden.

Wijzelf gebruiken Rank Math voor Start24. Je kunt de plugin gratis gebruiken, maar ik raad je de Pro versie aan. Voor $59 per jaar kun je Rank Math Pro op zoveel websites gebruiken als je maar wilt. Daarnaast krijg je 24/7 premium support en veel meer mogelijkheden op het gebied van schema dan de gratis versie biedt.

Waarom heb je Google Analytics nodig?

Praktisch iedere website is gebaat bij Google Analytics. Dankzij de gedetailleerde inzichten die het biedt, kun je de koers van je website bepalen en waar nodig bij sturen.

Dit zijn een paar van de voordelen die Google Analytics biedt:

 • Weet hoe je verkeer op je site terecht komt. Landen bezoekers op je site via een zoekmachine, social media of via een andere site? Typen ze direct het adres van je site in hun browserbalk? Google Analytics geeft je antwoorden op al deze vragen.
 • Segmenteer je verkeer. Bekijk vanuit welke landen je bezoekers komen en of ze een mobiel of desktop gebruiken. Pas hier je content op aan.
 • Bekijk hoe bezoekers je site gebruiken. Met Google Analytics kun je zien of je bezoekers doorklikken naar andere content, hoelang ze op je site blijven en op welk punt ze afhaken.
 • Stel conversiedoelen op. Met zelf opgestelde conversiedoelen kun je iedere fase in de customer journey bijhouden.
 • Analyseer en verbeter je content. Google Analytics laat zien hoe veel tijd je bezoekers op een pagina doorbrengen en of ze in grote getalen terugschieten naar de zoekresultaten (bounce rate). Dit kan je veel vertellen over de kwaliteit van je pagina’s en of ze aan de zoekintentie van je bezoekers voldoen.

Met behulp van een Google Analytics plugin kun je gemakkelijk toegang krijgen tot deze inzichten.

Conclusie

Er zijn tientallen Google Analytics plugins op de markt. De bovenstaande 5 zijn de beste van dit enorme aanbod.

MonsterInsights is een uitstekende allrounder waarmee je eenvoudig Google Analytics in je WordPress dashboard kunt toevoegen. GA Google Analytics gaat voor een stuk eenvoudigere aanpak: deze plugin kun je alleen gebruiken om Google Analytics tracking code aan je website toe te voegen. Analytify is een goed alternatief op MonsterInsights. Enhanced Ecommerce Analytics Plugin is de ideale keuze voor wanneer je een webshop runt.

Rank Math is een algemene SEO plugin die ook Google Analytics tracking code aan je website laat toevoegen. Heb je nog geen SEO plugin? Kies dan voor Rank Math. Op deze manier hoef je ook niet meer een aparte Google Analytics plugin te installeren.

Meer lezen over WordPress plugins? Bekijk dan ons overzicht van de beste plugins voor zakelijke websites.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *