De beste email marketing software (2022)

Email marketing is een van de beste manieren om je publiek te bereiken. Je lijst met emails is immuun voor Google algoritme updates of social media platforms die hun spelregels ineens veranderen.

Voor veel ondernemingen en individuen geldt: hoe eerder je begint met het opbouwen van een email lijst, hoe beter. Maar nu is de vraag: wat is de beste email marketing software?

Als met de meeste SaaS is de keuze hoeveelheid gigantisch. Hoewel veel email marketing software op het eerste gezicht erg op elkaar lijkt, zijn de verschillen tussen verschillende diensten groot. De een zal een stuk beter bij je aansluiten dan de ander.

Hieronder vind je mijn top 5 favoriete email marketing software.

De beste email marketing software

 • ConvertKit – beste voor individuen
 • HubSpot – beste voor middelgrote bedrijven
 • MailerLite – beste gratis pakket
 • Sendinblue – beste voor marketers die ook SMS gebruiken
 • GetResponse – beste voor webinars

ConvertKit – beste voor individuen

ConvertKit home

Email delivery: 91,4%
Gratis uitproberen: 14 dagen
Gratis pakket: nee
Integraties: 70

ConvertKit lanceerde aanzienlijk later dan gevestigde spelers zoals MailChimp en Aweber, en bevond daardoor in een lastige positie.

Maar Nathan Barry, de oprichter van ConvertKit, zag een duidelijk gat in de markt in de wereld van email marketing software. Dit gat hebben ze gevuld door het bieden van een dienst die krachtig genoeg was om te concurreren met de grote spelers, maar tegelijkertijd veel toegankelijker en gemakkelijker te gebruiken is voor de gemiddelde mens.  

Onder de geavanceerde features die ConvertKit aanbiedt bevinden zich:

 • Automations. Bouw geautomatiseerde funnels waarmee je mensen dingen kan sturen aan de hand van hun persoonlijke interesses.
 • Verkoop digitale producten. Doe dit direct via ConvertKit, of integreer een third party ecommerce oplossing.
 • Email designer. Maak zowel emails zonder enige opmaak (voor een persoonlijke aanpak), of gebruik geavanceerde templates voor meer complexe designs.
 • A/B testen. Hoewel dit beperkt is tot het onderwerp van je emails – niet de inhoud zelf.

Voor wie is ConvertBox geschikt?

ConvertBox richt zich puur op creators, oftewel (creatieve) individuen. Denk hier aan bloggers, musici, auteurs, coaches en podcasters. Onder hun gebruikers vind je Arnold Schwarzenegger, Tim Ferriss en Tim McGraw.   

HubSpot – beste voor middelgrote bedrijven

HubSpot home

Email delivery: N/A
Gratis uitproberen: Nee
Gratis pakket: Ja, hoewel je slechts toegang krijgt tot een fractie van hun email marketing tools
Integraties: 320

HubSpot is een beest van een bedrijf. Het bestaat al sinds 2006, heeft bijna 6.000 werknemers en heeft een software oplossing waar je bijna alles mee kan qua het runnen van je business. Ze staan waarschijnlijk het meest bekend om hun CRM systeem, maar je kunt er ook mee bloggen, je SEO mee managen en er dus een emaillijst mee opbouwen.

Gezien het zoveel dingen tegelijkertijd doet, vraag je je misschien af of het wel goed kan zijn in al deze verschillende taken. Kan het een beetje meekomen met de meer gespecialiseerde email marketing oplossingen?

Als je het mij vraagt: ja. Ze hebben een zeer goed werkende tag functie om je bezoekers mee te segmenteren. Ook hebben ze een makkelijk te gebruiken drag-and-drop tool voor het creëren van emails.

Ze hebben ook een intuïtieve email automation functie met genoeg functionaliteit om complexe funnels in elkaar te draaien.  

Ook integreert de boel natuurlijk perfect met hun CRM. En voor de data liefhebbers: je kunt vol de details induiken dankzij hun extreem uitgebreide rapportages.

Voor wie is HubSpot geschikt?

Vooral voor middelgrote (en grote) ondernemingen. Als kleine onderneming of individu, zou je uiteindelijk mogelijk betalen voor allerlei features die je helemaal niet nodig hebt. HubSpot probeert van alle walletjes mee te eten. Dat is op zich geen slechte strategie, maar maakt het wel overkill in veel gevallen.  

MailerLite – beste voor kleine ondernemingen en bloggers

MailerLite home

Email delivery: 94,8%
Gratis uitproberen: 14 dagen van premium features
Gratis pakket: Ja, tot 1.000 contacten en 12.000 emails per maand
Integraties: 48

MailerLite is een elegante email marketing oplossing die krachtiger is dan de naam (en kosten) wellicht suggereert. Dit is de email software die ikzelf gebruik voor m’n meeste websites.  

MailerLite is een van de meer prijsvriendelijke email marketing oplossingen op de markt: je betaalt $9 per maand voor 1.000 abonnees. Daarnaast kun je een uitgeklede versie van MailerLite gratis gebruiken tot 1.000 abonnees. Perfect voor wanneer je net begint met email marketing en het nog geen integraal onderdeel is van je strategie.

De software zit ook standaard geïntegreerd in een aantal populaire WordPress themes. Mocht je je site met Kadence hebben gemaakt, dan kun je gemakkelijk toegang krijgen tot MailerLite via hun formulieren widget.

MailerLite beschikt over een eenvoudig te gebruiken drag-and-drop email bouwer waarmee je eenvoudig prachtige emails in elkaar kunt zetten. Daarnaast heeft het super gemakkelijk te gebruiken automation functionaliteit om funnels mee in elkaar te zetten.

Voeg triggers toe en koppel een mooie aaneenschakeling van geautomatiseerde emails aan elkaar.

Je kunt ook A/B testen draaien waarbij je het email onderwerp, de afzender en de inhoud van je emails kunt testen.

Rapportages en statistieken zijn minder uitgebreid dan die van, zeg, HubSpot, maar zijn uitgebreid genoeg voor de doelgroep waar MailerLite zich op richt.

Voor wie is MailerLite geschikt?

Kleinere ondernemingen en bloggers. Het is perfect voor wanneer je net begint met het opbouwen van een emaillijst omdat je het tot je eerste 1.000 inschrijvingen gratis kunt gebruiken. Het biedt daarnaast praktisch alle features die je nodig hebt, hoewel het geavanceerde segmentering features mist.

Sendinblue – beste voor marketers die ook SMS gebruiken

Sendinblue home

Email delivery: 88,8%
Gratis uitproberen: Ja
Gratis pakket: Tot 300 emails per dag met oneindig veel inschrijvingen
Integraties: 480

Sendinblue is gelanceerd in 2012, en pakt dingen net iets anders aan dan de meer gevestigde spelers zoals MailChimp. Zo betaal je niet voor de grootte van je email lijst, maar voor hoeveel emails je per maand stuurt.

Om een idee te geven: je betaalt €19 per maand voor het verzenden van 20.000 emails, wat een zeer goede deal kan zijn afhankelijk van hoe frequent je emails stuurt naar je publiek.

Hun drag-and-drop email editor is misschien niet de beste op de markt, maar werkt zondermeer naar behoren. Het is intuïtief genoeg, en het is Sendinblue gelukt een hoop functionaliteit op het scherm samen te brengen zonder dat de interface er overweldigend uitziet.

Als het sturen van Sms’jes een must voor je is, dan zal Sendinblue je aanspreken. Het is de enige email marketing software in dit overzicht met SMS functionaliteit ingebakken.

Voor wie is Sendinblue geschikt?

Ondernemingen die SMS berichten willen combineren met hun email marketing. Daarnaast is het prijsvriendelijk genoeg voor individuen.

GetResponse – beste voor webinars

GetResponse home

Email delivery: 85,4%
Gratis uitproberen: 30 dagen
Gratis pakket: Nee
Integraties: 178

GetResponse bestaat sinds 2000 – praktisch het prehistorische tijdperk in termen van het internet.

Maar het bedrijf heeft niet stil gezeten sinds die tijd, en kan zich anno nu nog steeds scharen onder de betere email marketing diensten.

Denk hier aan de mogelijkheid om Facebook en Instagram advertenties te maken zonder de GetResponse interface te hoeven verlaten.

Tel daar bovenop zaken als autoresponders, contact management wat werkt met tags, een landingpagina bouwer, en je hebt een veelzijdig en krachtig stuk marketing software.

Voor wie is GetResponse geschikt?

Marketers en ondernemingen die van plan zijn webinars op te nemen in hun marketing activiteiten. Hiervoor is de dienst ideaal.

En MailChimp dan?

Je vraagt je misschien af waarom MailChimp niet in deze top 5 staat.

MailChimp staat voor veel mensen synoniem aan email marketing. Het is aanmerkelijk veel populairder dan de andere diensten in dit overzicht: ze hebben meer dan 15 miljoen gebruikers.

Ze moeten vast wel iets goed doen, toch?

En dat is ook zo. Zo vind ik ze best vrijgevig als het aankomt op hun gratis pakketten. Sterker nog, ik gebruik al jarenlang hun gratis pakket voor een van m’n websites.

In het verleden heb ik ook gebruik gemaakt van hun betaalde pakketten en een lijst gemanaged van tienduizenden managers. Toegegeven: zaken als het segmenteren van je publiek werken goed en de interface van MailChimp is voor het grootste deel best oké.

Echter, waar de dienst tekort schiet is visualisatie. Je kunt niet eenvoudig geautomatiseerde work flows in elkaar draaien omdat visualisatie mist.

De dienst is voorbij geschoten door de concurrentie.

Online wordt MailChimp afgebrand voor haar gebruikers, hoewel ik zelf wat minder streng ben:

MailChimp TrustPilot

Maar de bottom line is dat er simpelweg betere alternatieven op de markt zijn dezer dagen.

Conclusie

Hier is nogmaals de top 5 beste email marketing software:

 • ConvertKit – beste voor individuen
 • HubSpot – beste voor middelgrote bedrijven
 • MailerLite – beste gratis pakket
 • Sendinblue – beste voor marketers die ook SMS gebruiken
 • GetResponse – beste voor webinars

Ben je er nog niet helemaal uit welke je moet kiezen? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik denk graag met je mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *