Draadloze oordopjes: dit zijn de beste opties van 2022 [januari update]

de beste draadloze oordopjes

De beste draadloze oordopjes van 2022

combineren fantastische audio prestaties en betrouwbare Bluetooth-connectiviteit met compacte en (meestal) fantastische ontwerpen.

Er zijn talloze redenen waarom je misschien een setje van de beste draadloze oordopjes wilt kopen. Zo werken ze perfect in verschillende perfect situaties. Zoals thuiswerken, tijdens woon-werkverkeer of tijdens het sporten.

We gaven eerder al een overzicht van de beste koptelefoons die ideaal zijn voor thuiswerken. Dit waren allemaal “over ear” koptelefoons.  

Deze “over ear” koptelefoons zijn vaak een stuk groter. Daar zit niet iedereen op te wachten. Je gooit zo’n over ear koptelefoon niet even in je tas of in je jaszak.

De draadloze oordopjes in deze lijst zijn ontworpen om in je oor te blijven zitten. Ook bij het bewegen. Ze komen daarnaast allemaal met een opbergdoos waarin ook een extra batterij zit. Zo zal je nagenoeg altijd gebruik kunnen maken van je draadloze oordopjes.

Er is enorm veel keuze. Het kan lastig zijn om daarom zelf de beste oordopjes te vinden. Wij zetten daarom de beste keuzes voor verschillende budgetten en situaties op een rijtje.

De draadloze oordopjes die wij aanraden zijn te verkrijgen bij Bol, Amazon & Coolblue. Prijzen kunnen nogal wat verschillen per aanbieder. Kijk daarom bij alle. Dan weet je zeker dat je de beste prijs hebt.

Beste prijs-kwaliteit verhouding (onze keuze)

Sony WF-1000XM3

Sony WF-1000XM3

Gewicht: 8,5 gram | Batterijduur: 24 uur max | Batterij oplaadcase: ja | Active noise cancelling: ja | Waterdicht: IP00; geen bescherming

De Sony WF-1000XM3’s zijn wat ons betreft de beste draadloze oordopjes van 2022. Op dit moment geven deze de beste “bang for your buck”. Ze concurreren met de AirPods Pro van Apple en de MOMENTUM True Wireless 2 van Sennheiser. De prijs van de Sony WF-1000XM3 ligt echter een stuk lager.

De geluidskwaliteit is uitstekend en het is duidelijk dat Sony voor de “normale gebruiker” vandaag de dag bij de allerbeste behoort op het gebied van audio via koptelefoons.

Onder anderen de midden tonen krijgen een extra zetje mee. Op deze manier blijven stemmen en zang goed hoorbaar en worden deze niet overschaduwde door de bassen en blijft alles kraakhelder.

Het is Sony gelukt om hun revolutionaire en bijzonder goede actieve noise cancelling van de over ear koptelefoon modellen (zoals de WH-1000XM4; onze beste keuze voor over ears) ook te gebruiken voor deze veel kleinere variant.

De noise cancelling doet het met name goed bij lage, monotone geluiden zoals drogers of vliegtuigmotoren.

Ben je dus op zoek naar goede audiokwaliteit of is noise cancelling belangrijk voor je? Dan zijn de WF-1000XM3’s een uitstekende keuze.

Beide earbuds hebben touch controls en door te tikken kan je verschillende acties uitvoeren.

Er zitten verder 2 microfoons ingebouwd die zoveel dienen voor bellen en spraakopnames als voor de meting van omgevingsgeluid voor de active noise cancelling.

Volledig opgeladen geven de earbuds je zo’n 4,5 – 5 uur afspeeltijd met noise cancelling aan. Zet je noise cancelling uit, krijg je hier mee speeltijd voor terug. Noise cancelling vraagt namelijk behoorlijk wat van je oordopjes.

Wanneer ze leeg zijn heb je na een minuut of 10 weer anderhalf uur speeltijd opgeladen. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk nooit zonder komt te zitten.

Het meegeleverde opbergdoosje annex oplader geeft je nog eens 12 tot 15 uur extra mee.

Je configureert de oordopjes van Sony met de Sony headphones app die zowel voor Android als Apple beschikbaar is. Hier stel je de touch controls in, zie je de batterijstatus en kies je bijvoorbeeld verschillende audio instellingen.

De pasvorm is goed te noemen voor veruit de meeste mensen. Je kan er met een gerust hart mee sporten en je krijg verschillende siliconen oordopjes in verschillende maten meegeleverd zodat je kan de juiste maat kan zoeken.

Zijn er minpunten te noemen aan de WF-1000XM3’s?

Ja, uiteraard. Ondanks dat ze de beste prijs-kwaliteit bieden is er altijd wel iets te klagen.

Ze zijn in vergelijk met de directe concurrentie best groot en zwaar.  Voor het oplaaddoosje is dit nog meer van toepassing. Deze is bijna 2 keer zo groot als directe concurrent Apple AirPods Pro.

Waar de meeste oplaaddoosjes zo in je broekzak verdwijnen, moet je bij het doosje van de WF-1000XM3’s wel even passen en meten met sleutels, portemonnee of telefoon.

De draadloze oordopjes met het beste geluid

Sennheiser MOMENTUM True Wireless II

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2

Gewicht: 6,0 gram | Batterijduur: 28 uur max | Batterij oplaadcase: ja | Active noise cancelling: ja | Waterdicht: IPX4, spatwaterdicht

De MOMENTUM True Wireless 2 van Sennheiser zijn op dit moment de beste draadloze oordopjes wanneer het aankomt op geluidskwaliteit.

Ze zijn iets kleiner dan de Sony WF-1000XM3’s maar vergeleken met bijvoorbeeld de Galaxy Buds wat zwaarder. Toch zitten de Momentums 2 voor langere tijd comfortabel en kan je er gerust een middag mee in lopen.

In dit model heeft Sennheiser voor het eerst actieve noise-cancelling opgenomen en doet dit erg goed. Je kan de noise cancelling aan- of uitzetten door een Touch control in te stellen via de Sennheiser app op je telefoon.

De batterij gaat lang mee en in het opbergdoosje zit een batterij die je nog zo’n 20-21 uur extra batterij geeft. De MOMENTUM 2 zelf geven je zo’n 7 uur muziek.

Het opbergdoosje zelf is erg netjes ontworpen en heeft een stoffen buitenkant. Hou er rekening mee dat het kan vlekken of pluizen als je het achteloos in je tas of jaszak gooit.

Het beste geluid uit volledig draadloze oordopjes tot nu toe

Dan de geluidskwaliteit. Daar zijn ze op toch net wat beter dan de Sony WF-1000XM3’s en een stuk beter dan de AirPods Pro. Het gehele geluidsspectrum is echt erg goed te noemen.

Of je nu een serie kijkt met explosies, popmuziek luistert of juist hele subtiele muziek met meer diepgang: de Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 geeft je het beste wat mogelijk is op dit moment voor draadloze oordopjes. Wil je beter geluid dan dit? Overweeg dan een koptelefoon.

Waarom zijn ze niet onze beste keuze? Wanneer zelfs Apple’s pricing lager ligt dan die van jou, dan mag je de prijs stevig noemen. Daarmee is de prijs-kwaliteitsverhouding van de Sennheiser MOMENTUM True wireless 2 minder goed dan van de Sony WF-1000XM3’s.

Maak de prijs je minder uit? Dan zijn deze draadloze oordopjes het beste van het beste.

De beste draadloze oordopjes voor iPhone gebruikers

Apple AirPods Pro

Apple AirPods Pro

Gewicht: 5,4 gram | Batterijduur: 24 uur max | Batterij oplaadcase: ja | Active noise cancelling: ja | Waterdicht: IPX4, spatwaterdicht

Apple's beste AirPods Pro van 2022, de AirPods Pro, bieden actieve noise cancelling en een goede geluidskwaliteit. Wat de geluidskwaliteit betreft lenen de AirPods Pro zich iets beter voor zang en bass en iets minder voor puur instrumentale muziek zoals klassieke concerten.

De noise cancelling is erg goed te noemen. De noise cancelling van Sony’s WF-1000XM3’s is echter nog net wat beter.

De AirPods Pro hebben een pasvorm die veel beter zit dan de vorige versies. Er zit ook een transparantie modus ingebouwd. Zo kan je de buitenwereld binnenlaten zonder de AirPods uit te doen. Daarnaast zitten er twee ingebouwde microfoons in zodat bellen of spraakopnames maken goed gaat.

Het is opvallend hoe ongelofelijk goed alle AirPods het doen op bijvoorbeeld de fiets. Bij veel wind heb je nooit het idee dat ze uit je oren kunnen vallen. Ook is bellen op de fiets goed te doen bij een matige wind.

Heb je een iPhone en bijvoorbeeld een Apple Watch? Dan integreert alles – zoals je van Apple gewend bent – naadloos.

Je kan Siri aanroepen met een tikje op je oordopje en bijvoorbeeld de batterijstatus netjes geïntegreerd terugvinden in je iPhone.

Ook de kleinste details zijn erg goed uitgedacht: mocht je ooit een oordopje verliezen dan kan je zien waar deze het laatste contact heeft gehad met je telefoon (via iCloud /Zoek mijn iPhone). Ook kunnen ze een geluid afspelen mocht je ze in huis kwijt zijn.

Zijn het ook de kwalitatief gezien de beste draadloze oordopjes van 2022?

Nee. Die eer gaat naar WF-1000XM3’s. Je kan de oordopjes natuurlijk gebruiken wanneer je geen andere Apple producten hebt, maar dan verlies je een groot deel van de gebruikerservaring en daarmee is de prijs-kwaliteitsverhouding ineens een stuk minder aantrekkelijk.

Mocht je nu de prijs van de AirPods Pro net een stapje te ver vinden gaan, maar wil je wel AirPods? Overweeg dan de AirPods 2. Deze zijn wat eenvoudiger en hebben geen noise cancelling. Toch bieden deze nog steeds goede kwaliteit.

De beste draadloze oordopjes voor Samsung Galaxy gebruikers

Galaxy Buds Pro

Galaxy Buds Pro

Gewicht: 5,6 gram | Batterijduur: 28 uur max | Batterij oplaadcase: ja | Active noise cancelling: ja | Waterdicht: IPX7, dompel waterdicht

Samsung maakt al jaren behoorlijk goede draadloze oordopjes voor hele schappelijke prijzen met modellen als de Galaxy Buds Plus en Galaxy Buds Live.

De Galaxy Buds Pro zijn de nieuwste “high-end” versie van Samsung. De geluidskwaliteit is een stuk hoger en de Galaxy Buds Pro hebben verbeterde active noise cancelling.

De geluidskwaliteit en de kwaliteit van de microfoons is goed en komt in de buurt van de WF-1000XM3’s. De oordopjes hebben een goede diepe en heldere bas en de hoge tonen worden ook wat helderder weergegeven.

Je kan de Galaxy Buds Pro goed gebruiken voor sporten of woon-werk. Ook goed om te realiseren: de oordopjes zijn IPX7 gecertificeerd. Dat wil zeggen dat ze volledig (dompel)waterdicht zijn. Je kan er niet mee zwemmen, maar bijvoorbeeld kort afspoelen kan je gewoon doen.

Met de bijbehorende app van Samsung voor zowel Android als iOS zie je gemakkelijk de beschikbare batterij en stel je touch controls in voor het tikken op de oordopjes.

De batterijen van de Samsung Galaxy Buds Pro zijn sowieso geroemd: ze geven je zo’n 10-11 uur speeltijd op een gemiddeld geluidsniveau.

Het oplaad- en opbergdoosje geeft je zo’n 20 uur extra batterij.

De Galaxy Buds Pro komen in drie standaardkleuren en je kan ze opladen via USB-C of draadloos.

Heb je een Samsung Galaxy telefoon? Dan “past” alles gewoon goed. Je hebt dan met de Samsung Galaxy Buds Pro hele betrouwbare en goed uitgewerkte oordopjes voor een scherpe prijs.

De beste draadloze oordopjes voor een beperkt budget (onder 75 euro)

BeHello Draadloze In-Ear Oordopjes

BeHello Draadloze In-Ear Oordopjes

Gewicht: 40 gram | Batterijduur: 6 uur max | Batterij oplaadcase: ja | Active noise cancelling: ja | Waterdicht: IP00; geen bescherming

Niet iedereen kan of wil een groot bedrag uitgeven aan een setje oordopjes. Toch zullen veel mensen wel graag muziek willen luisteren tijdens het sporten of hands-free willen bellen. De BeHello In-Ear oordopjes zijn de oplossing.

Net als de andere koptelefoons in deze lijst zijn de BeHello draadloze oordopjes en komen ze met een oplaad doosje. Voor het bedrag verwacht je waarschijnlijk niet al te veel.

Oké, de geluidskwaliteit is minder dan van de high-end draadloze oordopjes in de lijst. Toch is de geluidskwaliteit voor deze prijs van een hoog niveau. In alle redelijkheid is de kwaliteit boven verwachting te noemen.

Daarnaast kan je de oortjes zo’n 6 uur gebruiken wanneer opgeladen. De meegeleverde case zorgt dat je verder eigenlijk altijd genoeg batterij hebt om muziek te luisteren. Dat is ook helemaal niet slecht.

Opladen van het opbergdoosje gaat trouwens via de meegeleverde draadloze oplader. Dat is een bonus voor deze prijs.

Verder zit er een redelijke ingebouwde microfoon in en kan je dus ook bellen of spraakopnames maken wanneer je onderweg bent.

Krijg je wel waar voor je geld?

Je vraagt je misschien af al deze functionaliteiten wel uit kunnen voor minder dan 50 euro.

Terechte vraag. Bij veel van deze draadloze in ear oordopjes is het een “hit or miss”.

Als tiener heb ik menige hoeveelheden zakgeld stukgeslagen op oordopjes van dit kaliber om teleurgesteld achter te blijven. Sommige zijn ronduit slecht en geldverspilling.

Andere zijn echter boven verwachting goed.

Daar valt wat mij betreft de BeHello onder. Er zitten goede batterijen in. De bluetooth verbinding werkt stabiel en het geluid is goed te noemen voor de prijs.

De afwerking van de BeHello’s is verder robuust. Het enige “risico” zijn de contact geleiders tussen de earbuds en het oplaaddoosje.

Deze steken behoorlijk uit en zijn vrij onbeschermd. Verbuigen de geleiders of worden deze door normaal gebruik wat naar binnen gedrukt? Dan kan je problemen krijgen met opladen.

Ik heb tot op heden weinig kunnen vinden over concrete problemen hiermee op het internet. Toch zijn dit in de regel zwakke plekken.

Heb je een beperkt budget, maar wil je toch volop genieten van de vrijheid die draadloze oordopjes je geven?

Of wil je eerst eens kijken of draadloze oordopjes je sowieso bevallen voordat je er een groot bedrag aan uit geeft? Dan zijn de BeHello draadloze in-ear oordopjes een goede keuze.

Samengevat: dit zijn de 5 beste draadloze oordopjes van 2022

Of je nu met draadloze oordopjes wil thuiswerken, in de kantoortuin of wil gebruiken voor je Zoom calls, dit zijn samengevat de beste draadloze oordopjes van 2022.

  • Sony WF-1000XM3 zijn de beste oordopjes van 2022 en bieden op alle vlakken samen het meeste waar voor je geld.
  • Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 geven de beste geluidskwaliteit op dit moment
  • Apple AirPods Pro zijn de beste draadloze oordopjes voor iPhone bezitters
  • BeHello Draadloze In-Ear Oordopjes zijn de beste oordopjes voor een beperkt budget

Waar moet ik op letten bij het kopen van draadloze oordopjes?

Wanneer je overweegt om een draadloze oordopjes te kopen let dan op de volgende zaken:

  • Het gebruiksdoel
  • De batterijduur
  • Het laaddoosje
  • De waterdichtheid
  • De levensduur

Waarvoor gebruik ik draadloze oordopjes?

Voordat je een keuze maakt, vraag jezelf af waarvoor je de oordopjes overwegend wil gaan gebruiken. De oordopjes in deze lijst zijn allen gericht op verschillende gebruiksdoeleinden en zijn in die zin “allrounders”.

Wil je ze eigenlijk alleen gebruiken voor sport? Overweeg dan om een setje te kopen die speciaal voor sporten ontwikkeld is en beter met zweet om kan gaan dan deze allrounders. Dan is de aanwezigheid van bijvoorbeeld een IPX waardering een belangrijke overweging.

Wil je ze met name gaan gebruiken in een kantoortuin? Let dan met name op de ruisonderdrukking mogelijkheden bijvoorbeeld.

Moet ik me zorgen maken over de batterijduur bij draadloze oordopjes?

Nee. Eigenlijk niet meer. Eigenlijk alle draadloze oordopjes komen met een opbergdoosje met een ingebouwde batterij.

Dit zorgt dat je altijd nog 3-4 keer laadtijd op zak hebt. De meeste oordopjes gaan ten minste 5 uur mee wanneer opgeladen.

Heb je je opbergdoosje ook opgeladen? Dan heb je al snel 15 uur afspeeltijd bij je. De enige uitdagingen die je dan nog hebt zijn buitengewoon lange reizen.

Waar moet ik op letten bij het opbergdoosje?

Hou er rekening mee dat je opbergdoosje aan de buitenkant op termijn kan gaan beschadigen. Je gooit het opbergdoosje in je jas, tas of broekzak.

Het is bijna onvermijdelijk dat je sleutels er een keer naast liggen en het begint te krassen.

Ook kan het doosje bekneld zitten waardoor er wat druk op de scharnieren komt te staan. Let daarom op de grootte van het doosje en op de uitwerking en zet het af tegen je gebruiksdoel.

Probeer je in te beelden hoe het doosje er na een jaar actief gebruik uit ziet. Ikzelf gebruik een hoesje voor mijn AirPod Pro’s om zo krassen en andere beschadigingen te voorkomen.

In hoeverre kunnen de draadloze oordopjes tegen water?

Dit kan erg verschillen. Lang niet alle draadloze oordopjes kunnen tegen water of zijn daarvoor gecertificeerd. Ook de “high-end” oordopjes niet allemaal.

De internationale standaard hiervoor wordt gehanteerd door de IPX waardering.

Dit geldt voor allerlei producten, niet alleen voor oordopjes. Vanaf IPX7 zijn apparaten “dompel waterdicht” dat wil zoveel zeggen als dat je er tot een meter diepte voor max een half uur mee onder water kan. In de regel wordt dit beschouwd alles volledig waterdicht.

Gebaseerd op die waardering kan je dus met oordopjes met IPX7 of hoger douchen bijvoorbeeld. Hogere ratings zijn bijvoorbeeld voor horloges interessant of voor mensen in de duiksport. Voor de “normale gebruiker” zit je met IPX7 goed. De meeste oordopjes op onze lijst hebben deze waardering.

Wat is de levensduur van draadloze oordopjes?

Waar je vroeger iets kocht dat 10-20 jaar meeging, valt nu alles met een paar jaar uit elkaar. Telefoons, smartwatches en draadloze oordopjes horen hierbij.

Dit komt in veel gevallen door de ingebouwde batterij.  Het verschilt een beetje van batterij tot batterij, maar de norm is dat je een batterij van wireless oordopjes zo’n 500 keer kan opladen.

Je mag er in de regel vanuit gaan dat bij dagelijks gebruik je na een jaar of 1,5 verval begint te merken. Gebruik je de oordopjes minder of heb je geluk met je batterij?

Dan kan ligt de levensduur een stuk hoger. Anderhalf jaar is een redelijke verwachting om te hebben. Alles daarboven is een bonus.

Wat is het verschil tussen “wireless” en “true wireless” oordopjes?

Je ziet deze termen nog wel eens voorbijkomen. “True wireless” oordopjes hebben geen kabel tussen de oordopjes zelf, maar bestaan uit 2 compleet losse oordopjes.

“Wireless” oordopjes betekent dat ze draadloos zijn van de muziekbron, maar dat er nog een kabeltje tussen de oordopjes kan zitten.

Conclusie: kijk naar je gebruikscontext

Wanneer je op zoek bent naar goede draadloze oordopjes, kijk vooral naar je gebruikscontext. Dat gaat dus verder dan alleen het oordopje zelf.

In algemene zin zijn alle oordopjes op deze lijst goede opties. Toch zullen sommige in een bepaalde context beter tot hun recht komen dan andere.

Denk hier goed over na voordat je tot aankoop overgaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *