De beste bureaulamp van 2023

De beste bureaulamp vinden lijkt misschien een vrij eenvoudige opgave. Maar met duizenden modellen op de markt, vraag je je wellicht af of de ene lamp niet beter aansluit op je behoeften dan de ander.

Het antwoord is ja, en daarom hebben we onderzoek gedaan naar wat de beste bureaulampen zijn en wat deze beter maken dan de rest.

Of je nou je thuiswerkplek wilt verbeteren, je ogen wilt ontlasten of de juiste stemming wilt creëren om je werk gedaan te krijgen, een goede bureaulamp kan hiermee helpen.

Hieronder zie je een overzicht van de beste bureaulampen.  

De beste bureaulampen van 2023

De beste prijs-kwaliteit verhouding

Lucide VARIO LED: de beste bureaulamp van 2021.

Grootte: 13,5 x 60 x 42 cm | Gewicht: 1,4 kg | Materiaal: metaal | Wattage: 8 W

De Lucide VARIO LED is een van de beste bureaulampen die je op dit moment kunt krijgen. De ergonomische arm laat je de lamp in de exacte belichting hoek zetten die je wilt, en het bovenste deel van de lamp kun je 180 graden draaien. Bovendien kun je hem in hoogte verstellen.

Ook kun je de lamp verticaal openklappen en dichtklappen. Voor een lamp met zo’n strak en eenvoudig uiterlijk zijn de instelmogelijkheden ontzettend uitgebreid.

Via een touchpad kun je de lamp op 4 verschillende standen zetten:

 • Helderwit (om te lezen)
 • Wit met een tikkeltje grijs (om te werken)
 • Warm licht (om te relaxen)
 • Zeer zacht licht zonder blauw licht (voor ’s avonds)

Deze vier standen kun je ook nog eens allemaal aanpassen met een dimmer, waardoor je het licht precies zo kunt krijgen als je wenst:

Zoals je ziet, werkt dit doodeenvoudig. Ik gebruik de Lucide Vario zelf nu al meer dan een jaar en hij biedt precies waar ik naar op zoek ben in een bureaulamp.

Bottom line: de veelzijdigheid van deze bureaulamp gecombineerd met een schappelijke prijs maakt hem de beste keuze voor de meeste mensen.   

SKYLEO LED bureaulamp

De beste goedkope bureaulamp met klem

Grootte: 4,3 x 15 x 41,9 cm | Gewicht: 700 gram | Materiaal: aluminiumlegering | Wattage: 10 W 

Indien de ruimte op je bureau schaars is, biedt een bureaulamp met klem uitkomst. De SKYLEO LED bureaulamp is een lamp met uitgebreide licht- en ergonomische instelmogelijkheden die je in een handomdraai aan je bureau klemt.

Hij heeft 3 verschillende lichtmodi (wit licht – 6.000K, daglicht – 4.500K en warm licht – 3.000K) en 10 dimstanden. Dat betekent dat hij qua licht veelzijdigheid niet veel onder doet voor de Lucide Varia.

Daarbij zijn de ergonomische instelmogelijkheden zeer uitgebreid. Je kunt de lamp 360 graden draaien, de voet 225 graden, en daarbij kun je hem in meerder hoeken en posities instellen.

De lamp heeft een USB-verbinding waardoor je hem eventueel aan je monitor kunt koppelen. Dat scheelt je weer een stopcontact opening.  

De beste goedkope bureaulamp met een retro design

IKEA FORSÅ

Grootte: 12 x 15 x 35 cm | Gewicht: 2,6 kg | Materiaal: staal | Wattage: max 40 W 

Deze lamp van IKEA is een uitstekende optie voor als je een simpele lamp met een tijdloos design zoekt. Hij sluit bij praktisch ieder interieur aan en is al sinds jaar en dag een bestseller van de Zweedse meubelgigant.

De instelmogelijkheden van dit model zijn ook niet verkeerd: je kunt de lampenkop 360 graden draaien en de arm draait 180 graden. Dus je kunt het licht overal op schijnen, vanuit iedere hoek. De lamp heeft een robuuste, vrij zware bodem waardoor hij stevig staat en niet snel omvalt.

Dit is een lamp zonder poespas: zo zal je er zelf een lampje in mogen draaien, zijn er geen dimmogelijkheden en kun je ook niet het soort licht aanpassen. Hij kan aan, en hij kan uit. That’s it.

Dat je de lichttemperatuur en felheid niet kan bijsturen is een nadeel voor sommige mensen. Werk je bijvoorbeeld ’s avonds, of doe je veel close-up precisiewerk dan raad ik je dit model niet aan. Echter, voor huis- tuin en keukengebruik is de FORSÅ een uitstekende optie.

De beste bureaulamp voor precisiewerk

Daylight Luminos E35600 bureaulamp - LED

Sommige soorten werk vereisen het best mogelijke licht. Dat is precies wat de Daylight Luminis E35600 biedt. Teken je voor je werk, bijvoorbeeld als architect? Dan kan deze bureaulamp een geweldige investering zijn.

Hij heeft een zeer brede verlichting van 65 cm en een lange arm van 112 cm. Deze brede kap zorgt voor een perfect spreiding van het licht: je zult dus niet te maken hebben met storende schaduwen op je werkoppervlak.

Je kunt de lamp op drie helderheidsniveaus instellen via een dimmer. In tegenstelling tot de eerste twee lampen in dit artikel kun je deze lamp echter niet op verschillende lichttemperaturen instellen.

Wel kun je, zoals het uiterlijk verraad, de stand en hoek van dit model op praktisch iedere manier instellen:

Daylight Luminos instellingen.

Je klemt de lamp vast aan je bureau of werktafel. Door middel van een los verkrijgbare standaard kun je hem ook gebruiken om een ezel of beeldhouwwerk te belichten.  

De Daylight Luminos is een krachtpatser, en alleen een logische aanschaf wanneer je voor je werk echt het allerbeste van het allerbeste licht nodig hebt.

Voor ‘s avonds werken is de lamp een minder logische keuze – in ieder geval als je rekent op prettige nachtrust naderhand. Deze lamp doet één ding, en het doet dat ene ding voortreffelijk: het allerbeste licht bieden aan zij die close-up precisiewerk verrichten.

Wanneer heb je een bureaulamp nodig?

Veel mensen die vanachter hun bureau of tafel werken gebruiken de lamp die boven hun hoofd hangt. Echter, de pro’s raden een combinatie van licht aan afhankelijk van de kamer, om zo de juiste ambiance en een goede samenhang tussen schaduwval en licht te creëren:

 • Basislicht licht (bijvoorbeeld een plafondlamp)
 • Sfeerlicht (bijvoorbeeld kaarsen)
 • Functioneel licht

Een bureaulamp valt onder de noemer “functioneel licht.” Deze laat je de lichtverdeling op je werkplek zeer gericht controleren, waardoor je niet alleen je stemming maar ook je gezondheid positief kunt beïnvloeden.

De beste bureaulampen helpen je te focussen op hetgeen je op dat moment aan het doen bent. De generieke lichten in je huis doen dit niet. Als je wilt tekenen, wilt schrijven of een boek wilt lezen achter je bureau, dan maakt een bureaulamp dit eenvoudiger door een lichtbaken te schijnen op dat gebied.

Licht gebruiken dat toegespitst is op een specifieke taak heeft nog een voordeel: het kan het contrast verminderen tussen hetgeen waar je op focust en het omliggende gebied. Het reduceren van contrast is minder vermoeiend voor je ogen. Denk aan de keren dat je naar je telefoon keek ’s avonds in bed toen deze nog geen nachtmodus had: door het sterke contrast kwam dit veel harder aan op je ogen. Een bureaulamp kan helpen het gebied achter je computerscherm te verlichten, wat het contrast verminderd, en dus minder vermoeiend is voor je ogen.

Verder kun je functioneel licht eenvoudig aanpassen aan de tijd van de dag of je stemming. Een paar van de lampen die we je aanbevelen laten hebben bijvoorbeeld een stand zonder blauw licht. Onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht je slaap- en waakritme direct beïnvloed, doordat het je melatonine productie onderdrukt. Als je ’s avonds te veel blauw licht binnen krijgt, kan dit een negatieve impact op je slaapkwaliteit hebben.

Ben je iemand die graag ’s avonds werkt, dan kan de juiste bureaulamp dus helpen dit op een zo gezond mogelijke manier te doen.

Als geen close-up taken van achter je bureau verricht, geen vermoeienis aan je ogen voelt met je huidige verlichting, of nooit ’s avonds achter je bureau zit, dan heb je mogelijk geen bureaulamp nodig. Een goede sta lamp is dan wellicht een betere optie voor je.  

Kenmerken van een goede bureaulamp

Er zijn duizenden bureaulampen en sommigen zijn beter dan anderen. Hieronder kun je lezen wat wij de belangrijkste kenmerken van een goede bureaulamp vinden.

 • LED licht. LED-lampen gaan het meest efficiënt om met energie, gaan langer mee, worden niet warm en stellen je instaat de felheid en lichttemperatuur in te stellen
 • Verstelbaarheid. Sommige bureaulampen op onze lijst scoren beter op dit front dan anderen. Maar de lampen in dit artikel geven meer dan zat instelmogelijkheden om ergonomisch te kunnen werken. Naast het instellen van de hoek van het licht, laten de beste bureaulampen je ook de hoogte instellen. Mijn ervaring leert dat een breed scala aan verstelmogelijkheden een van de meest kritieke kenmerken van een goede bureaulamp is. Iedereen heeft een unieke voorkeur voor lichthoeken en lichtafstand. En wat voor de ene persoon natuurlijk voelt, voelt voor de ander hartstikke oncomfortabel  

Deze features zijn handig om te hebben en hebben ook een rol gespeeld in het opstellen van onze top 5:

 • Meerdere helderheid opties. De beste bureaulampen zet je niet slechts aan en uit, maar laten je ook de helderheid aanpassen naargelang je verschillende behoeften gedurende een dag
 • Instelbare lichttemperatuur. Naast de heldertijd, laat een echt goede bureaulamp je ook kiezen tussen meerdere soorten licht. Denk hier aan avondlicht, leeslicht, of licht wat perfect is om mee te werken. Avondlicht (wat geen blauw licht uitstraalt) is een must-have voor als je van plan bent je bureaulamp ook ’s avonds te gebruiken
 • USB-aansluiting. Dit natuurlijk verre van een kritieke feature voor een bureaulamp. Maar als je niet veel ruimte op je bureau hebt of weinig stopcontacten, dan is een USB-aansluiting waardoor je je lamp aan je monitor aan kan sluiten een mooie bonus
 • Een lichtknop op de lamp zelf. Met een bureaulamp is het handig dat je hem zonder moeite aan en uit kunt zetten en bij kunt stellen. Lampen met een lichtknop die aan het snoer zit maken dit niet wat minder eenvoudig – vooral niet als het snoer achter je bureau bungelt. We hebben hier een uitzondering gemaakt is voor de IKEA FORSÅ (gezien de aantrekkelijke prijs en het bijzonder design), waarbij de lichtknop gelukkig dicht bij de basis van de lamp zit. De SKYLEO LED en Daylight Luminos hebben ook een licht aan het snoer zitten. Dit is vergefelijk, aangezien je deze lampen aan je bureau klemt

Tot slot voldoen alle bureaulampen in dit artikel aan de volgende eisen:

 • Kwaliteit-hoogstaand. Aangezien je de hele dag pontificaal tegen je bureaulamp aankijkt, wil je er een hebben die van mooi materiaal is gemaakt. Eveneens is het belangrijk dat de lamp niet wiebelt (voor als je een verwoede typist bent) en hij vele jaren mee kan gaan
 • Makkelijk te gebruiken. Is het makkelijk om de lamp aan te zetten en te dimmen? Kun je makkelijk de hoogte of hoek aanpassen?
 • Goede lichtkwaliteit. Lampen mogen niet flikkeren of een licht uitstralen dat na verloop van tijd pijn doet aan je ogen

Afsluitend

Een bureaulamp kan je werkende leven aanzienlijk verbeteren. Krijg je op het moment last van je ogen tijdens het werken, heb je extra licht nodig voor close up taken, of werk je ’s avonds, dan is een bureaulamp een slimme investering.

Zoek je nog meer manieren om je thuiswerkplek naar het volgende level te tillen? Bekijk dan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *