Automatische WordPress updates: alles wat je moet weten

automatische wordpress updates

In dit artikel behandel ik alles over automatische WordPress updates wat je moet weten.

Ik laat je zien hoe je ze inschakelt, hoe je ze uitschakelt, en hoe je dit doet zowel voor je WordPress installatie zelf als voor je theme en plugins.

Daarna ga ik over de redenen waarom je automatische WordPress updates wel of niet moet gebruiken.

Automatische WordPress updates in- en uitschakelen

Automatische WordPress updates zijn zowel beschikbaar voor de WordPress installatie zelf als voor themes en plugins.

WordPress installatie

De eenvoudige manier om automatische WordPress installaties in- of uit te schakelen is via je hosting dashboard. Hoe je dit doet verschilt net een beetje per host.

Als je bijvoorbeeld SiteGround gebruikt, dan ga je naar Autoupdate onder het kopje WordPress binnen de Site Tools.

Automatische WordPress updates via SiteGround Site Tools

Hier kun je vervolgens de automatische updates van je WordPress installatie instellen voor zowel de grote updates als de kleine.

(Eén ding: SiteGround is een managed WordPress hosting provider, dus je kunt via hun dashboard automatische WordPress updates niet volledig uitschakelen: je kunt ze maximaal met 72 uur vertragen.)

De grote updates – bijvoorbeeld van versie 5.8.3 naar 5.9, of van versie 5.9.6 naar versie 6 – vertegenwoordigen aanmerkelijke veranderingen binnen de WordPress core. Het kan zijn dat een dergelijke verandering conflicteert met je WordPress thema of plugins.

Met kleine updates die draaien om bug fixes (bijvoorbeeld 6.1.1 naar 6.2.2.) is die kans dat dit gebeurt aanmerkelijk kleiner.

Het is meestal verstandig om de kleine updates automatisch te laten draaien, en de grote updates niet automatisch te laten draaien of een vertraging toe te passen (zoals je kan doen met SiteGround).

Als je automatische WordPress updates bij een managed WordPress host volledig wilt uitschakelen, dan voeg je de volgende regel code toe aan het wp-config.php bestand wat zich binnen de root-folder bevindt:

define( ‘AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED', true );

Theme en plugins

Niet alleen je WordPress installatie, maar ook je theme en plugins beschikken over automatische update mogelijkheden.

Deze stel je in binnen je WordPress dashboard.

Voor het in- en uitschakelen van automatische updates voor je thema, ga je naar Themes onder Appearance. Onder de titel van je theme vind je de knop Enable auto-updates (of Disable auto-updates).

Automatische updates WordPress thema

Voor het in- en uitschakelen van automatische updates voor je plugins, ga je naar Plugins. Daar vind je onder iedere plugin de knop Enable auto-updates (of Disable auto-updates).

Redenen en situaties om automatische WordPress updates in te schakelen

Er zijn een aantal redenen en situaties waarvoor en waarin het logisch is om gebruik te maken van automatische WordPress updates (zowel voor je WordPress installatie als voor je thema en plugins.

  • Achterhaalde software brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Het niet up-to-date houden van je WordPress website maakt hem kwetsbaar voor hackers.
  • Het scheelt tijd. In plaats van constant je dashboard te moeten checken of er updates te zijn, worden deze nu automatisch geïnstalleerd.
  • Je website heeft weinig plugins en goed gecodeerd thema met een actieve ontwikkelaar. In deze situatie kan er bijna nooit iets fout gaan met updates. De risico’s zijn dus minimaal.

Zelf heb ik automatische updates aan staan voor zowel de WordPress installatie als m’n thema en plugins. Hier moet ik bij zeggen dat voor de grote WordPress updates ik een vertraging heb ingesteld van 72 uur. Mocht zo’n grote update conflicteren met een thema of plugin, of andere problemen met zich meebrengen, dan vertrouw ik erop dat dit binnen deze tijdspanne is opgelost.

Redenen en situaties om automatische WordPress updates uit te schakelen

Hoewel ik geloof dat in veel gevallen het handig is automatische WordPress updates aan hebben staan, zijn er ook een aantal redenen om ze uit te schakelen.

  • Je hebt een mission-critical website waar absoluut niks mis mee mag gaan. Denk bijvoorbeeld aan een grote ecommerce shop. Om het zekere voor het onzekere te nemen, wil je in dit geval waarschijnlijk iedere update handmatig toepassen om zeker te weten dat alles nadien nog goed werkt.
  • Je hebt zelf veranderingen doorgevoerd aan de WordPress core. Automatische updates kunnen in dit geval zeker problemen gaan opleveren.
  • Je wilt volledige controle over je website. Simpel.

Afsluitend

Het in- en uitschakelen van automatische WordPress updates is zeer eenvoudig.

In de meeste gevallen is het handig ze aan te hebben staan. Maar als je per se volledige controle over je WordPress website wilt hebben, kun je ze gelukkig ook binnen een paar klikken uitschakelen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je WordPress updaten?

Eigenlijk zodra er een nieuwe update is (tenzij deze update problemen op je site veroorzaakt). Net als je met computer en telefoon, is het een stuk veiliger ook je website software up-to-date te houden.


Hoe kan je WordPress updaten?

Via je hosting dashboard (kopje updates). Je kunt deze updates ook automatisch laten gebeuren.


Waarom moet je WordPress updaten?

Een paar redenen. Allereerst omdat de kansen om slachtoffer van een hack-aanval te worden aanzienlijk vermindert. Daarnaast brengen updates nieuwe features en bug-fixes met zich mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *