Agile of scrum: dit zijn de verschillen

Agile of scrum

Wanneer je meer wil leren over projectmanagement, dan lopen begrippen nog wel eens door elkaar heen. Werk je bijvoorbeeld agile of scrum? Het zijn twee van die begrippen die je vaak samen tegenkomt en door mensen geregeld als synoniemen voor elkaar worden gebruikt. Toch verschillen ze. Daarom leg ik je in dit artikel de grootste verschillen uit.

Lets go!

Om goede verschillen te kunnen schetsen moet je eerst weten wat agile projectmanagement en de scrum methode precies inhouden. 

Hieronder staat een korte samenvatting over de betekenis van scrum methode en agile werken. In de stukken staan verwijzingen naar meer uitgebreide artikelen over scrum of agile werken van Start24.

Wat is agile project management?

Eenvoudig gezegd is agile project management een filosofie of raamwerk dat projecten op iteratieve wijze aanpakt richting een eindresultaat. 

De agile filosofie komt uit de softwareontwikkeling en de “leefregels” zijn opgesteld in het Agile Manifesto

Organiseer je jouw project binnen deze kaders? Dan werk je in principe – formeel gezien – agile.

Binnen deze filosofie gebruik je wellicht een projectmanagement methodologie.

Er zijn veel verschillende projectmanagement methodologieën die gebruikt worden om de agile filosofie te implementeren.

Er zijn ondertussen al meer dan 50 bekende project management methoden die je kan gebruiken om de agile filosofie te implementeren. 

Enkele van de meest gebruikte methoden zijn Kanban, MVP en Scrum (psst, dat is meteen een groot verschil tussen agile en scrum). 

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel over agile werken.

Wat is scrum project management?

Scrum projectmanagement is een van de meest populaire agile methodologieën.

Waar Agile een filosofie is, is scrum een heldere methode met duidelijke regels en processen.

De scrum methodiek komt van origine ook uit de softwareontwikkeling en werkt ook in iteraties.

Scrum geeft een duidelijke set aan stappen en rolverdelingen om een project succesvol af te ronden.

Zo heeft een scrum projectteam altijd een product owner, een scrum master en teamleden als rollen.

Deze rollen werken samen in sprints, hebben retrospectives, een backlog en doen aan user story mapping.

Alles is daarmee gericht op het opleveren van stukken van het project waarbij er telkens gekeken wordt of de behoefte en gestelde project prioriteiten nog steeds correct zijn.

De product owner is verantwoordelijk voor het eindproduct binnen scrum. Het team en de scrummaster is verantwoordelijk voor het proces en daarmee het strikt volgen van de scrum methodologie.

Wil je meer over scrum weten? Lees dan dit artikel dat de scrum methodiek in meer detail uitlegt.

Het verschil tussen agile en scrum

Wanneer je door je wimpers kijkt lijken agile en scrum behoorlijk op elkaar. Het is dus niet gek dat deze begrippen verward worden. Toch zijn er duidelijke verschillen op te merken. 

Dit zijn de grootste verschillen tussen agile en scrum zijn:

  • Agile is een filosofie en geeft brede kaders, terwijl scrum een type agile methodologie is met duidelijke handvatten en toepasbaar binnen de agile filosofie.
  • Scrum wordt opgedeeld in korte sprints en kleinere en meerdere deliverables, terwijl bij agile alles aan het einde van het project wordt opgeleverd.
  • Bij agile zijn cross functionele teamleden betrokken, maar er zijn geen concrete afspraken over duidelijke rollen zoals binnen scrum. Daar heb je in principe drie rollen: de product owner, de scrum master en het teamlid.

Dus samengevat: de scrum methodiek is agile, maar niet alle manieren van agile werken volgen de scrum methodiek.

Er zijn nog veel meer methodieken die ook binnen het agile gedachtengoed passen.

Agile en andere methoden

Agile en scrum worden veruit het meeste door elkaar gehaald. Toch zijn er meer methodieken waarmee agile verward wordt. Hieronder staan de belangrijkste: de Watervalmethode en Kanban.

Agile en de waterval methode

De watervalmethode is een andere veelgebruikte manier om projectmanagement in te richten.

Waar agile iteratief is en telkens bijgesteld kan worden is de waterval methode rechtlijnig en biedt weinig tot geen ruimte om eerdere fasen tegen het licht te houden.

Wanneer je precies weet wat je wil ontwikkelingen, dan kan de waterval methode een goede benadering zijn. Denk hierbij aan bouwprojecten of bijvoorbeeld kleine overzichtelijke projecten met een duidelijk doel of resultaat. 
Daarnaast zijn opdrachtgevers of klanten bij de waterval methode gedurende het proces een stuk minder betrokken, terwijl binnen agile de feedback van de klant gedurende het traject bepalend is voor de richting. 

De Gantt chart is een goed voorbeeld van een visualisatie van de waterval methode.

Agile en Kanban

Kanban projectmanagement is een methodologie die probeert het projectmanagement proces te verbeteren door middel van workflow visualisatie met behulp van een tool genaamd een Kanban board.

Kanban is net als scrum een agile methodologie en past goed binnen de agile filosofie.

Een Kanban-bord bestaat uit kolommen die een specifieke fase in het projectmanagement proces voorstellen, met kaarten of post-its die taken voorstellen die in de juiste fase zijn geplaatst.

Deze kaartjes bewegen zich dan van links naar rechts door de verschillende kolommen op het Kanban bord. 

Kanban borden en de kanban methode is overigens ook weer een methodiek die gebruikt binnen scrum.

Volg je de kanban methode strikt, dan kan je maar een beperkt aantal taken opnemen die “in progress zijn”. Je kan dan nieuwe taken niet beginnen voordat die zijn afgerond.

Dit is binnen scrum iets vrijer gedefinieerd.

Software die je helpt bij projectmanagement

Of je nu uiteindelijk kiest voor de watervalmethode of toch voor een agile project management methodiek zoals Kanban of Scrum, je moet jezelf organiseren.

Dit kan op execelletjes en in wordbestandjes. Ik raad je echter sterk aan om hiervoor project management software te gebruiken.

Je hebt verschillende tools die het erg goed kunnen helpen bij het organiseren van een agile gemanaged project. Lees hier wat wij de vijf beste vinden. Tegenwoordig werken de meeste op basis van een freemium model en zijn redelijk gebruikersvriendelijk.

Mijn favoriet is Wrike. Ze bieden een eenvoudige maar krachtige project management omgeving.

Je kan er zowel het waterval model als praktisch alle agile georiënteerde project management methodieken gemakkelijk in managen. 

Klik hieronder om het gratis te proberen.

Ook zij werken op basis van een “freemium model” en je kan dus zonder gedoe uitgebreid proberen of het iets voor jouw project is.

Wil je meer weten over Wrike? Lees dan onze review. Wil je meer weten over planning software? Lees dan onze handleiding om de juiste planning software te vinden.

Wanneer kies je een agile project management vorm?

Om te beslissen of Agile geschikt is voor je project, raad ik je aan om te kijken naar de eisen en beperkingen die je verwacht binnen het project. 

Agile komt van origine uit softwareontwikkeling en is daar, net als scrum, enorm effectief voor.

Voor een breed scala aan andere projecten, bijvoorbeeld met hele duidelijke eisen en een duidelijke scope, moet je je afvragen of agile zinvol is.

Dan gaat het je waarschijnlijk niet lukken om de krachtige elementen van agile voor je te gebruiken en zal je wel met de mindere kanten van agile moeten “dealen”.

Past de agile filosofie in brede zin bij jouw traject?

Dan moet moet je daarna nog een methode of een set aan methodes kiezen die het beste bij jouw project passen moeten kijken naar de specifieke eisen en beperkingen die erbij komen kijken. 

Zo is Scrum typisch het meest geschikt voor projecten die geen duidelijke vereisten hebben en waarschijnlijk nog veel veranderingen zullen ondergaan.

De juiste methodiek is pas het begin

Goed, je gekozen methode is de eerste stap, maar de uitvoering is uiteindelijk net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan de methode voor je succes.

Je kan prima een minder voor de hand liggende projectmanagement methode kiezen en je project tot een succes maken.

Omgekeerd kan je de best passende projectmanagement methode kiezen en je hele project de vernieling in jagen door een slechte uitvoering.

Bij scrum zie je dat mensen bijvoorbeeld worden opgeleid voor de rollen om dit soort risico’s te beperken.

Ook zie je dat wanneer organisaties een project met scrum willen starten, dat zij de eerste periode in ieder geval een ervaren product owner en een ervaren scrum master extern inhuren om ervoor te zorgen dat hun project goed gaat draaien.

Mocht je vragen hebben, laat dan hieronder een berichtje achter. Dan denk ik graag mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *