Wat is een agile coach?

Wat is een agile coach

Wanneer je op een manier met scrum of agile te maken hebt, dan kom je deze rol ongetwijfeld tegen: de agile coach. Maar, wat doen agile coaches precies? En, wanneer kan je wat verwachten van een agile coach? In dit artikel leg ik je in vogelvlucht de kern uit.

Laten we beginnen!

Wat is een agile coach?

Een agile coach is diegene die uiteindelijk binnen het team of de organisatie verantwoordelijk is voor het maken en verbeteren van agile processen.

Er zijn verschillende soorten agile coaches die ook verschillende senioriteit hebben en zich focussen op verschillende onderdelen binnen een bedrijf.

Daarover later meer.

Je zal agile coaches vaker zien wanneer een bedrijf of afdeling besluit agile te gaan werken.

Bij zo’n grote verandering heb je mensen nodig die het agile werken door en door kennen en teams, afdelingen en soms zelfs hele organisaties aan de hand nemen.

Samengevat zorgen agile coaches ervoor dat agile goed wordt geïmplementeerd.

Waarom heb je een agile coach nodig?

Je zou misschien zeggen, “Tom, ik heb al jullie stukken gelezen over agile en scrum. Waarom zou ik een agile coach nodig hebben?”.

Terechte vraag.

Agile en scrum in concept begrijpen is vaak goed te doen.

Het daadwerkelijk toepassen in een grote organisatie waar iedereen vastgeroest zit in oude patronen, vooroordelen heeft en misschien niet zo zit te wachten op “weer een verandering” is een ander verhaal.

Je ziet geregeld dat het bestuur van een bedrijf grootste agile plannen heeft met bijbehorende verwachtingen. Ook zie je dat heel veel van deze bedrijven uiteindelijk teleurgesteld achterblijven.

Agile coaches begeleiden – delen van – de agile transformatie. Ze dragen bij aan het stellen van realistische verwachtingen en ondersteunen de organisatie om de juiste vorm van agile werken te vinden die voor hen past.

Het is verleidelijk om te denken wanneer je over scrum of agile leest dat het modellen zijn die je simpelweg toepast en op een vrijdagmiddag implementeert.

Maar, is men op de finance afdeling die de budgetten moet goedkeuren wel net zo klaar voor als jouw team om agile te werken?

Nee? Hoe los je dit op dan?

Zo zijn er duizenden situaties te verzinnen waarin agile gewoon net niet lekker werkt. Dan kan een agile coach duiden waar het mis loopt en helpen het op te lossen.

Een agile coach houdt zo dus bedrijven bij de les en begeleid het bouwen van agile teams binnen de organisatie.

Uiteindelijk helpt de rol het besparen van geld en tijd.

Zie een agile coach daarom ook als een investering die je nodig hebt om de vruchten te gaan plukken van agile als organisatie.

Verschillende agile coaches

Ik noemde al kort dat er verschillende soorten agile coaches zijn. Zo’n beetje elk onderdeel van agile of scrum kan een eigen coach hebben, zoals een scrum master maar ook bijvoorbeeld een “kanban coach”.

Je komt de volgende verschillende “niveaus” van de rol agile coach tegen:

  • Agile Team facilitator
  • Agile Coach
  • Enterprise agile coach

Agile Team facilitator

De naam zegt het al. De agile team facilitator richt zich met name op het team proces van een agile team.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld een scrum master, scrum coach of Kanban coach die echt het interne teamproces verder kunnen brengen als agile team facilitator.

Het uiteindelijke doel is om het team beter te laten samenwerken en de productiviteit zo te verhogen.

Het is voor een agile team facilitator wel handig om de vaardigheden die het team nodig heeft te beheersen. Denk bijvoorbeeld aan kennis van UI/UX of kennis van softwareontwikkeling.

Idealiter heeft een agile team facilitator een “X-shaped profiel” (als stap na een “T-shaped” profiel).

Heb je als team facilitator geen diepgaande kennis van de werkzaamheden van het team? Dan loop je uiteindelijk het risico dat je niet goed genoeg het team kan begrijpen en kan begeleiden.

Je moet als agile team facilitator ook inhoudelijk met teamleden in discussie kunnen treden. Daar heb je simpelweg een aardige basiskennis voor nodig.

Daarom zie je ook vaak dat bijvoorbeeld de rol van scrum master wordt ingevuld door teamleden van het team zelf.

Is het een full time rol? Vaak niet.

Alleen bij de start van een – onervaren – agile team kan het aan te raden zijn om er een agile facilitator er full time bij te betrekken.

Naarmate het team meer gewend is samen te werken of uit veel ervaren teamleden bestaat, kan je de rol prima part time invullen.

Dat kan door teamleden of door een externe facilitator. Beide keuzes hebben voor- en nadelen.

Agile Coach

Dan de Agile Coach zelf. Je hebt dus verschillende agile coaches, maar ook dé agile coach.

In de regel zal iemand eerst een agile team facilitator zijn en daarna doorgroeien naar een “volwaardige” agile coach. Het domein van een agile coach ligt namelijk door de organisatie heen en daarmee ook team overstijgend.

Een agile coach kan natuurlijk ook een team individueel begeleiden, echter in de praktijk zie je dat de agile coach op zijn of haar beurt in regel weer de agile team facilitators ondersteund om belemmeringen die extern aan een team ligt weg te nemen.

Enterprise agile coach

Soms gaan er erg grote en complexe organisaties over op een agile werkwijze.

Dan kan het zelfs voor een agile coach nog wel wat te uitdagend zijn om alles bij elkaar te brengen.

Hiervoor is daarom een extra rol voor in het leven geroepen.

De enterprise agile coach. Deze rol ligt in principe in het verlengde van de agile coach, maar heeft de focus liggen op het organisatie niveau.

De kennis en kunde zal grotendeels gelijk zijn aan die van een agile coach, maar door veel ervaring en een breder begrip van verschillende agile raamwerken voor organisaties zoals het SAFe framework of LeSS.

Een agile coach op enterprise niveau zal niet veel bezig zijn met het operationele werk, maar vooral ervoor proberen te zorgen dat de bovengenoemde modellen goed tot hun recht komen.

Dat vergt leiderschap, ervaring en expertise. De kern van de agile transformatie ligt bij deze rol in handen.

Is een agile coach een fulltime rol?

In de meeste gevallen is een agile coach tijdelijk betrokken bij de organisatie. ]

Sterker nog, het is aan te raden om agile coaches te betrekken bij het implementeren of aanscherpen van agile in het bedrijf.

Wanneer alles echter goed loopt, zullen de meeste bedrijven geen full time agile coach nodig hebben. In zo’n geval kan een periodieke check-in al voldoende helpen.

Hoe word ik een Agile Coach?

In principe kan iedereen zich agile coach noemen. Uitvoerige ervaring als Scrum master lijkt me een logische eerste stap.

Daarnaast zijn er meerdere gerenommeerde partijen waar je een certificaat kan halen na een training. 

Heb je zo’n certificaat, dan zal je eerder aan een baan of opdracht komen in als agile coach.

Welke software kan ik het beste gebruiken om een agile bedrijf te organisateren?

Projectmanagement vraagt om handige project management software.

Het hangt er enigszins van af in welke context je een agile project wil uitvoeren welke software het beste past.

In dit artikel zoom ik in op de beste project management tools voor agile werken en scrum. Ik doe dat vanuit verschillende invalshoeken.

Een keihard IT project stelt natuurlijk andere eisen aan de projectmanagement software dan een minder technisch project.

Wil je een all round tool voor je agile project gebruiken?

Probeer dan Monday eens. Je kan gemakkelijk een hele agile workflow hierin opbouwen waarin elk team eigen scrum artifacts kan bijhouden en met Kanban borden kan werken.

Het werk op basis van een freemium model. Normaal ben ik daar geen fan van, maar in het geval van Monday biedt het al genoeg gratis om een agile project te managen.

Mocht je dan besluiten meer gebruikers of features nodig te hebben, dan kan je tegen lage kosten per gebruiker opschalen.

Hier vind je trouwens onze Wrike review.

Agile coaches zijn een slimme investering

Samengevat, ik zal altijd aanraden om agile coaches tijdelijk te betrekken bij een agile transitie.

Zonder agile coaches wordt het een risicovolle transitie en kan het je echt veel geld en tijd gaan kosten.

Ik ben benieuwd wat jouw ideeën zijn.

Laat die vooral hieronder achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *