Affiliate marketing zonder website: zo doe je dit

Affiliate marketing zonder website

Kun je geld verdienen met affiliate marketing, zonder website?

Het korte antwoord is “Ja.”

Het ietwat langere en genuanceerdere antwoord is “Ja, maar het is meestal een stuk ingewikkelder dan mét website. En het is voor de meeste mensen die graag met affiliate marketing hun geld willen verdienen een heel slecht idee.”

Ik ga je hieronder uitleggen hoe dit precies zit.

5 manieren om te verdienen met affiliate marketing zonder website

Ik beschrijf dit bewust niet als de “beste” manieren. Sommige van deze methodes zijn namelijk twijfelachtig, immoreel of ineffectief. Maar omdat veel mensen ze nog steeds aanbevelen, wil ik ze hier ook noemen en je uitleggen waarom het slechte ideeën zijn. 

Ik begin met de beste (maar lastige) manieren om geld te verdienen met affiliate marketing zonder website en eindig met de slechtste (die je ten alle kosten zou moeten vermijden).

1. Begin een YouTube kanaal

Als zoekmachine wordt YouTube steeds populairder. Daarom zie je ook steeds meer content creators hun advertentie inkomsten bijvullen met affiliate marketing.

Affiliate marketing op YouTube kun je doen op de volgende manieren:

  • Je voegt aan een video ergens in het midden of het eind een “gesponsorde advertentie” toe
  • Individuele product recensies (of unboxing video’s)
  • Product overzicht video’s (denk, “de 5 beste…”)

YouTubers die geld verdienen met affiliate marketing doen dit door affiliate links in de beschrijvingen van hun video’s te plaatsen. Wanneer een kijker op deze link klikt en het product koop, verdient de YouTuber geld.  

Affiliate marketing zonder website op YouTube

Een voorbeeld van een gesponsorde advertentie op een YouTube video

YouTube is een effectieve route voor affiliate inkomsten en talloze YouTubers verdienen er duizenden euro’s per maand mee (of meer).

Maar nu de uitdaging. Voordat je een beetje geld kunt verdienen met affiliate marketing op YouTube, heb je in de regel tienduizenden abonnees nodig. Zelf als je 15+ uur per week aan je YouTube kanaal besteedt, kan het gemakkelijk een jaar of langer kosten om hierop uit te komen.

Een ander probleem – en hier zal je altijd tegenaan lopen wanneer je op andermans platform je business bouwt – is dat YouTube zonder waarschuwing de stekker uit je kanaal kan trekken.

Toegegeven, dit is niet bijzonder waarschijnlijk wanneer je controversiële onderwerpen vermijdt, maar niettemin is het een risico waar je je van bewust moet zijn.

2. Bouw een email marketing lijst

Het bouwen van een email marketing lijst vereist geduld, een redelijke investering en een uitstekend inzicht in copywriting principes.

Het idee is hier als volgt: je maakt (of laat maken) een gratis product zoals een cursus of ebook en promoot dit vervolgens via social media. Mensen krijgen toegang tot dit product wanneer ze hun email adres geven.

Wat je ook doet, koop in elk geval nooit een lijst van bestaande email adressen. De kwaliteit hiervan is extreem laag en daarnaast is de kans behoorlijk dat je email marketing provider de stekker uit je account trekt omdat ze denken dat je een spammer bent.

Hoe je vervolgens geld verdient met je email lijst is door relevante producten te promoten.

Een voorbeeld van iemand die dit effectiever doet dan wie dan ook is Tim Ferriss.

Emaillijst Tim Ferriss

Schrijf je in voor zijn nieuwsbrief om inspiratie op te doen.   

3. Wordt een Instagram (of TikTok) influencer

Tsja, dit is een duidelijk voorbeeld van “makkelijk gezegd dan gedaan.”

Je kunt affiliate inkomsten verdienen via Instagram, TikTok of andere social media kanalen als influencer.

Als je dit leest en je hebt al tienduizenden actieve volgers, dan is dit verrassend eenvoudig. Sterker nog, als dit zo is zullen bedrijven vaak bij jou aankloppen om je te vragen of je hun producten voor ze wilt promoten.

Als je vanaf 0 begint, reken dan op jaren ploeteren om genoeg volgers te kunnen vergaren om er degelijke affiliate marketing inkomsten mee te kunnen verdienen.

Het alternatief is dat je op wonderbaarlijke wijze viral gaat, maar dat vereist meer geluk dan wijsheid.

4. Maak gebruik van PPC advertenties

Nu beginnen we aan te komen in de categorie van affiliate marketing strategieën zonder website die onpraktisch en/of (meestal) ineffectief zijn.

PPC verwijst naar pay-per-click. Denk hier aan advertenties je bovenaan de zoekresultaten van Google ziet.

Je hoort de meeste affiliate marketeers hier meestal niet over praten omdat ze mikken op gratis Google verkeer.

Maar er is een andere reden: dezer dagen wordt het je meestal niet toegestaan om direct via Google of iets soortgelijks een bezoeker direct naar een affiliate link door te sturen.

Zelfs als het al kon, dan zou het meestal leiden tot een onsuccesvolle campagnes doordat Google Ads veel duurder is dan 10-15 jaar geleden.   

In de praktijk zal je vaak aangewezen zijn op een landingspagina waarvoor je meestal toch weer een website nodig hebt.

Er zijn mensen die het lukt om via deze route flink geld te verdienen. Maar hen die het lukt geven meestal duizenden euro’s uit (of meer) om op een campagne te stuiten die winstgevend is.  

Anno nu is dit voor de meesten simpelweg geen goede route meer.

5. Plaats affiliate links in fora en Facebook groepen

Treurig genoeg zijn er nog steeds mensen die affiliate marketeers in spé aanbevelen affiliate links te plaatsen op fora en Facebook groepen. Vaak wordt dit advies verpakt in een jasje van “het bieden van behulpzame antwoorden.”

En er zijn nog genoeg mensen die dit proberen ook.

Ik zal je direct verklappen: van alle manieren in dit overzicht is dit ronduit de meest stompzinnige en minst effectieve manier.

Moderators en admins op online groepen zijn strontziek van dit soort snuisterijen en zullen je bannen voordat je met je ogen kunt knipperen.

Zelfs als je account niet direct wordt geblokkeerd, zullen andere leden voor je klaar staan met de pek en veren.

Als je mazzel hebt zal je misschien eens per heel veel maanden er een enkele verkoop uit kunnen slepen.

Ik raad je echter aan je karma te beschermen en affiliate inkomsten niet te verdienen op een manier die bij ieder mens op aarde het bloed onder de nagels vandaan haalt.

Conclusie

Naar mijn mening is het voor de meeste mensen met affiliate marketing ambities beter om een affiliate marketing website op te zetten. In de regel is dit goedkoper, sneller en eenvoudiger dan affiliate verdiensten op andere manieren te vergaren.

Nog een voordeel: een site is van jou en kun je uiteindelijk verkopen. Dat gaat je niet lukken met een YouTube kanaal.

Dat gezegd hebbende is het absoluut mogelijk om affiliate marketing te doen zonder website.

Maar wat je in de praktijk ziet is dat veel mensen de “niet website” kant op willen gaan omdat ze zich geïntimideerd voelen. Ze worden overweldigd door het jargon dat gepaard gaat met websites en verwachten dat een site helemaal overslaan gemakkelijker is.  

Hierbij denken ze er vaak niet aan dat:

  1. Iedereen dezer dagen binnen een dagdeel een website kan maken
  2. Er meer komt kijken bij het opzetten van, zeg een succesvol YouTube kanaal dan de eerste euro’s verdienen via een niche website

Conclusie: affiliate marketing zonder website kan heel lucratief zijn, maar stel wel je verwachting goed bij betreft de moeilijkheidsgraad.

Affiliate marketing (met of zonder website) is natuurlijk slechts een van vele manieren om online geld te verdienen. Bekijk ons artikel over online geld verdienen voor meer inspiratie.

Veelgestelde vragen

Is het makkelijker om geld te verdienen met affiliate marketing met of zonder website?

In de regel is het eenvoudiger om geld te verdienen met affiliate marketing met een website.

Hoewel er verscheidene manieren zijn om affiliate marketing inkomsten te vergaren zonder site (YouTube, Instagram, PPC), is een affiliate website de meest toegankelijke manier en iets wat ieder mens kan doen.


Wat is de beste manier om geld te verdienen met affiliate marketing zonder website?

YouTube. Ervan uitgaande dat het je lukt een behoorlijk publiek op te bouwen, zijn er verschillende effectieve manieren om via YouTube affiliate inkomsten te verdienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *