7 succesvolle affiliate marketing voorbeelden in 2023

Affiliate marketing voorbeelden

Wanneer veel mensen aan affiliate sites denken, is iets als dit het eerste wat bij ze op komt:

Voorbeeld van een affiliate marketing website

Het internet is gevuld met dit soort sites. Ze missen ambitie en zijn enkel ontworpen om je zo snel mogelijk op een affiliate link te laten klikken.

Hoewel dit soort sites maanden (of soms zelfs jaren) behoorlijk wat verkeer kunnen trekken, vegen zoekmachines ze vroeg of laat van de kaart.

Bij Start24 kijken we naar affiliate websites als ondernemingen die je bouwt voor de lange termijn. We geloven dat het loont om te investeren in goede content, goed design en op de eerste plaats waarde leveren aan je bezoekers.

Gelukkig staat het internet vol affiliate marketing voorbeelden die kunnen dienen als inspiratie voor ambitieuze affiliate marketeers.   

Voorbeelden van succesvolle affiliate marketing websites

Onderstaande affiliate sites zijn wat mij betreft het neusje van de zalm op het gebied van affiliate marketing. Ze zijn vooral internationaal omdat we in Nederland kwalitatief zo’n 5-10 jaar achter lopen op het gebied van affiliate sites.

Pas de tactieken van onderstaande sites toe en je hebt een (bijna) gegarandeerde manier om je affiliate site toekomstbestendig te maken en je concurrentie af te troeven.

Voor iedere site die ik hieronder noem laat ik je ook weten hoe ze geld verdienen en wat we van ze kunnen leren.

1. Wirecutter

Niche: consumenten producten reviews
Doel: mensen het beste product laten kopen binnen iedere categorie
Geschatte maandelijkse bezoekers: 5 miljoen

Wirecutter.com is sinds jaar en dag de gouden standaard tegen wie veel affiliate marketeers hun site leggen.

De site bestaat sinds 2011 en bespreekt gadgets, elektronica, keuken producten, outdoors producten en meer. De site groeide zo snel dat het in 2016 werd overgekocht door de New York Times.

Wirecutter product round up

Wirecutter staat erom bekend de producten die ze aanbevelen te onderwerpen aan rigoureuze tests – vaak uitgevoerd door een compleet panel. Ook schakelen ze dokters, wetenschappers en andere experts voor inzichten die ze aan hun artikelen toevoegen.

Hoe ze geld verdienen

Wirecutter verdient geld via bekende Amerikaanse affiliate programma’s zoals Amazon en Home Depot.

Je ziet heel soms een reclame voorbij komen in hun artikelen, maar het leeuwendeel van hun verdiensten bestaat uit affiliate commissies afkomstig van grote webshops.

Met deze content verdienen ze hun geld:

 • “De beste…” artikelen. Hier staan ze het meeste om bekend. Ze vergelijken en bevelen tot meestal 5 verschillende producten aan per categorie.
 • Vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld, hoe bescherm je jezelf, je kinderen en je huisdieren tegen vuurwerk geluid? In zo’n artikel raden ze dan strategisch producten aan die je hiervoor kunt gebruiken.

Wat we van ze kunnen leren

 • De waarde van diepgaand onderzoek. Wirecutter laat zien dat het kan lonen om producten uitgebreid te testen. Producten kopen vereist een behoorlijke investering (tenzij je gratis testmodellen van producenten kunt ontvangen). Maar de investering en extra tijd die er mee gemoeid gaat kan leiden tot content waar je concurrentie niet aan kan tippen.
 • Design. Veel sites in deze niche hebben een spammerig design. Wirecutter straalt autoriteit en betrouwbaarheid uit. Less is more. Het design is minimalistisch waardoor de producten die ze bespreken er duidelijk uitspringen (goed voor CTR).
 • Kwaliteit over kwantiteit. Wirecutter focust zich exclusief op diepgaande, uitgebreide content in plaats van massa’s aan matige content te publiceren.  

2. This Is Why I’m Broke

Niche: Gekke producten en cadeaus
Doel: Mensen op de hoogte stellen van bizarre spullen om hun geld aan te verspillen
Geschatte maandelijkse bezoekers: 1,2 miljoen

ThisIsWhyImBroke.com is een ode aan het internet van weleer. Een onschuldiger internet wat vooral dienst deed als een met humor gevuld tijdverdrijf.

De specialiteit van de site is het aanbevelen van ronduit bizarre producten. Ze doen dit met een dikke knipoog. Hoewel ik zelf nog nooit een van hun aanbevolen producten heb gekocht, bezoek ik de site van tijd tot tijd om te genieten van hun kurkdroge product beschrijvingen:

De site laat je producten sorteren aan de hand van nieuwigheid, populariteit en kosten. Ook zijn er speciale cadeau categorieën voor je ouders, kinderen, grootouders, collega’s en nog veel meer.

This Is Why I'm Broke home

Hoe ze geld verdienen

Voor zover ik kan inschatten verdient de site hun inkomsten 100% via affiliate marketing. Het grote gros van de links verwijst naar Amazon, maar ze verwijzen bezoekers ook direct door naar individuele fabrikanten en gebruiken affiliate marketing netwerken zoals Awin en Share a Sale (beiden zijn gericht op de Amerikaanse markt).

Je vindt hun affiliate links op hun productoverzicht pagina’s, maar ook in hun blog artikelen.  

Wat we van ze kunnen leren

 • Het hoeft niet altijd serieus. Veel affiliate content is droog en saai. Deze site laat zien dat het anders kan. Humor kan een uitstekende manier zijn om te groeien via social shares en mond-tot-mond reclame.  
 • Categorisering. De categorisering van hun producten gaat zeer diep. Hoe beter je je content kunt richten op een specifieke doelgroep, hoe beter het is.

3. Security.org

Niche: huisbeveiliging, smart home, digitale beveiliging
Doel: Mensen veilig te laten zijn in hun huis en online
Geschatte maandelijkse bezoekers: 850.000

Security.org is een site die zich binnen korte tijd omhoog heeft weten te worstelen in niet één maar 3 zeer competitieve affiliate marketing niches. De site bestaat nog maar sinds begin 2020.

Security.org voorbeeld affiliate marketing site

De website bespreekt huisbeveiliging en smart home producten zoals buitencamera’s, alarmsystemen, en deurbellen met camera’s, en digitale beveiliging producten zoals VPN’s en antivirussoftware.  

Hoe ze geld verdienen

Je komt geen enkele advertentie op Security.org tegen. De site verdient puur op affiliate marketing commissies. De meeste smart home producten kosten honderden euro’s en software zoals antivirus levert eveneens aantrekkelijke commissies op.

Als we kijken naar een specifieke content strategie dan zien we:

 • Product vergelijkingen. Bijvoorbeeld de beste 5 deurbel camera’s.
 • Individuele product reviews. Meestal linken hun product vergelijkingen door naar individuele review artikelen.
 • YouTube content. Veel artikelen bevatten YouTube filmpjes voor bezoekers die liever naar een video kijken dan content lezen.

Wat we van ze kunnen leren

 • Rustig, betrouwbaar design. Voor gevoelige onderwerpen zoals veiligheid en geld is het belangrijk te investeren in een rustig en zo betrouwbaar mogelijk design. Security.org heeft dit perfect aangepakt. Hun design past perfect bij de inhoud van hun site.
 • Website navigatie. De site heeft de perfecte interne link structuur. Er zijn meerdere super overzichtelijke hub pagina’s over een bepaald onderwerp, en alle artikelen linken op een logische manier door naar andere artikelen op de site. Hierdoor kun je alle belangrijke content op de site gemakkelijk vinden.
 • Het is mogelijk te concurreren op verschillende niches binnen één site. Het algemene thema van Security.org is “persoonlijke veiligheid,” maar het beveiligen van je computer is iets heel anders dan het beveiligen van je huis. De site laat zien dat meerdere niches prima onder één dak kunnen leven.

4. Skyscanner

Niche: Luchtvaart en reizen
Doel: Mensen helpen zo goedkoop mogelijke vliegtickets te vinden
Geschatte maandelijkse bezoekers: 15 miljoen

Skyscanner is een site die je hoogstwaarschijnlijk kent. De meeste mensen die vliegtickets willen kopen bezoeken als eerste stap Skyscanner.

Misschien heb je de site nooit met affiliate marketing geassocieerd, maar het is toch echt een affiliate site in de klassieke zin van het woord. Voor iedere bezoeker die via hun link een ticket aanschaft ontvangen ze een commissie van de luchtvaartmaatschappij.

Skyscanner is de status van simpele vergelijkingssite ontgroeit en is door de jaren heen verandert in een vertrouwt merk wat honderden miljoenen euro’s per jaar omzet.   

Hoe ze geld verdienen

Skyscanner verdient vooral geld door middel van commissies van luchtvaartmaatschappijen, hotels en autoverhuur.

Voor vliegtickets is de strategie simpel. Je zoekt een vlucht en krijgt een overzicht van de beschikbare vluchten met de goedkoopste bovenaan. De meeste mensen willen zo goedkoop mogelijk vliegen, dus ze krijgen direct te zien wat ze zoeken.

Wat we van ze kunnen leren

 • Ook reuzen moeten ergens beginnen. Misschien verbaast het je om zo’n gigantische site als Skyscanner in dit overzicht tegen te komen. Maar uiteindelijk moesten ook zij ergens beginnen. Het begon ooit als hobby project gestart door 3 jongemannen zonder financiering. Een affiliate project met de juiste visie kan uitgroeien tot een reus.
 • Internationaal liggen er veel kansen. Skyscanner is beschikbaar in tientallen talen. Kijk verder dan het Nederlands: waarom zou je je affiliate site vroeg of laat niet in het Duits of Frans lanceren?

5. Top10VPN

Niche: VPN
Doel: Mensen veilig laten internetten
Geschatte maandelijkse bezoekers: 1 miljoen

Top10VPN.com is een site die schrijft over VPN’s en cyber security, een van de moeilijkst binnen te dringen affiliate niches die er zijn.

De site barst van diepgaand, gedegen onderzoek (bijvoorbeeld over de totale kosten die internetstoringen met zich meebrengen), diepgaande product reviews en product vergelijkingen.

De site bestaat sinds 2016 en wordt gerund door 3 cyber security experts vanuit London.

Hoe ze geld verdienen

De site verdient geld op één manier, en dat is via commissies van individuele VPN affiliate programma’s.

Kijken we naar hun specifieke tactieken dan zien we:

 • Product reviews. Grondige tests en reviews van iedere VPN provider (bijvoorbeeld, continue de snelheid en uptime testen via zelfontwikkelde tools).
 • Product overzichten. Onderverdeeld in onder andere de beste VPN’s voor Windows, de beste VPN’s voor Windows, et cetera.

Wat we van ze kunnen leren

 • Investeer in tools. Zelfontwikkelde tools zoals bezoekers hun IP-adres laten zien of ze vertellen wat hun DNS server is, kan een geweldige manier zijn om passief backlinks te ontvangen. Daarnaast delen bezoekers dit soort tools graag.
 • Overzichtelijk design. Het lukt Top10VPN.com om een super veel informatie te geven over de producten die ze bespreken terwijl de lay-out overzichtelijk blijft. Bekijk hun individuele product reviews of hun beste VPN artikel om te zien wat ik bedoel.

6. Gaslicht.com

Niche: Energie
Doel: Mensen helpen over te stappen op goedkopere energie
Geschatte maandelijkse bezoekers: 150.000

Gaslicht.com is een website van Ben Woldring, een van de meest succesvolle internet ondernemers van Nederland.

Zijn bedrijf Bencom groep heeft meer dan 40 werknemers en heeft talloze vergelijking sites onder hun beheer, waaronder Poliswijzer.nl, Bellen.com en Internetten.nl (inderdaad, Ben heeft behoorlijk wat aantrekkelijke domeinnamen op de kop weten te tikken).

Gastlicht.com helpt je met het vinden van een goed en goedkoop energiepakket. De site doet het ondertussen zo goed dat ze een klantenservice hebben die op werkdagen tot 10 uur ’s avonds beschikbaar is.

Gaslicht.com, een voorbeeld van een Nederlandse affiliate site

Hoe ze geld verdienen

Wanneer je via de site overstapt op een andere energieprovider verdienen ze een eenmalige vergoeding. Ze verdienen puur hun inkomsten via affiliate marketing.

Wat we van ze kunnen leren

 • Behandel ook diensten of producten zonder affiliate programma. Niet iedere provider betaalt Gaslicht.com een vergoeding voor een doorverwijzing. Toch staan ook deze providers op de site. Een slimme manier om meer vertrouwen op te wekken bij je bezoekers.
 • Ken je doelgroep. De site behandelt een serieus onderwerp. De toon van de content en het design past hier goed bij. Je wordt op de site niet aangesproken met “je en jij” maar met “u.” Bedenk altijd goed voor wie je schrijft en pas je site hier op aan.  

7. Tweakers

Tweakers logo

Niche: Consumer tech en gadgets
Doel: Bezoekers op de hoogte houden van nieuwe tech en doorverwijzen naar de beste gadgets
Geschatte maandelijkse bezoekers: 6 miljoen

Tweakers is met gemak een van de meest bezochte websites van Nederland. De site bestaat al decennialang en is in die tijd uitgegroeid tot de go-to tech site met een actief forum.

De site staat vooral bekend om hun nieuws maar biedt ook product vergelijkingen en reviews.

Tweakers smartphone vergelijken

Hoe ze geld verdienen

Tweakers leunt als nieuwssite vooral op advertentiekosten maar verdient eveneens stevig aan affiliate marketing.

Ze schrijven onder anderen koopgidsen over producten als laptops en hoofdtelefoons en individuele product reviews.

Wat we van ze kunnen leren

 • Nieuws is een goede strategie. Tweakers begon als nieuwssite, maar je ziet ook aardig wat affiliate sites die op een later punt nieuws artikelen binnen toe te voegen. Nieuws artikelen kunnen helpen met het vergaren van geloofwaardigheid en backlinks.
 • Community. Tweakers werkt hard aan het onderhouden van een community. De gebruikers van Tweakers voegen veel content doe in de vorm van commentaar en forumberichten wat voor andere bezoekers weer meer waarde toevoegt.

Conclusie

Dit artikel bevat affiliate marketing voorbeelden in alle soorten en maten.

Voor de beste affiliate voorbeelden moet je in het buitenland zijn. De markt is een stuk verder ontwikkeld daar dan hier. Maar natuurlijk zijn er ook een aantal interessante Nederlandse affiliate sites waar je van kan leren, zoals Gaslicht.com en Tweakers.

Wil je je affiliate marketing kennis naar het volgende level tillen, bekijk dan ons overzicht over de beste affiliate marketing cursussen.

Heb je zelf goede affiliate site voorbeelden die je wilt delen? Laat dan hieronder een bericht achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *