De 12 beste affiliate marketing niches in 2023

Affiliate marketing niche

De beste affiliate marketing niches hebben een hoog verdienpotentieel en blijven de komende jaren relevant. In dit artikel bespreek ik 12 van dit soort niches.  

Maar eerst ga ik je uitleggen hoe je een goede affiliate niche kiest. Kom je net kijken bij affiliate marketing, dan is het extra belangrijk een weldoordachte keuze te maken.

Tot slot ga ik het hebben over of je een brede niche of juist erg smalle niche (micro-niche) moet kiezen voor je affiliate site.

Let’s go!

Een goede affiliate marketing niche kiezen voor je site

In de kern moet een goede affiliate marketing niche hier aan voldoen:

 • Er moeten producten zijn die je kunt promoten via een affiliate programma
 • De commissies en het zoekvolume moeten hoog genoeg liggen om de investering die met een site gemoeid gaat de moeite waard te laten zijn
 • De niche moet evergreen zijn

Maar dit zijn slechts de randvoorwaarden. Er komt nog veel meer kijken bij het vinden van de juiste niche voor jouw website.

Hieronder mijn gedachten over hoe je de beste niche kiest. 

Interesse en bestaande expertise helpt (maar is niet altijd een vereiste)

Hoewel koffie een lucratieve niche is, zou ik er zelf nooit in stappen. De reden is simpel: ik drink geen koffie en de kans is klein dat ik dit ooit ga doen. Hoewel ik me er misschien een paar weken doorheen zou kunnen slepen, zou ik na een artikel of 10 geschreven te hebben over koffie de handdoek waarschijnlijk in de ring gooien.

Dit is het punt als je net begint met affiliate marketing: tenzij je een behoorlijk budget hebt, ga je de eerste content voor je site zelf schrijven.

(Dat geldt overigens ook voor veel gepokte en gemazelde affiliate marketeers die het budget er wel voor hebben: veel mensen willen een gevoel krijgen voor de niches waar ze actief in zijn.)

Als je geen enkele interesse in een onderwerp hebt, gaat het lastig worden kwalitatief hoogstaande content te schrijven die kan ranken (en kan blijven ranken).

Het hebben van geen of weinig expertise in een bepaalde niche is minder erg. Ik werk momenteel aan een site over cyber security. Hoewel ik rond het starten van de site weinig kennis over het onderwerp had, had ik er wel interesse in waardoor ik relatief snel veel over het onderwerp heb geleerd.

Voor de duidelijkheid: je hoeft niet te overstromen van passie voor een bepaalde niche. Maar een zekere interesse in het onderwerpt helpt.  

Hoeveel ervaring heb je met SEO en affiliate marketing?

Als je dit leest is de kans groot dat je nog geen of weinig ervaring hebt met affiliate marketing.

Voor je eerste site doe je er meestal verstandig aan te kiezen voor een iets “vriendelijkere” niche in plaats van tussen de haaien te springen.

Neem bijvoorbeeld YMYL niches. YMYL staat voor “your money, your life.” Het zijn onderwerpen die direct gemoeid gaan met je geld en je gezondheid. Google kijkt kritischer naar dit soort sites dan naar, zeg, een site over kantoorartikelen.

Als beginnende affiliate marketeer is slagen in dit soort niches lastig (maar, als het lukt is de beloning groot). 

Ben je bereid even ver te gaan als de concurrentie?

Typ commerciële zoekwoorden rondom je niche in en bekijk de content die verschijnt.

Kijk naar:

 • Kwaliteit van de content
 • Design en gebruikerservaring
 • Backlinks (zowel naar het artikel als de site als geheel)

Ben je bereid om even ver te gaan op deze 3 vlakken als de sites op pagina 1?

Ik zou dolgraag de Amerikaanse VPN niche aanpakken. Maar sites als Top10VPN zijn dan waar ik het tegenop neem:

De tijd en het geld die dit soort sites hebben gestoken in diepgravend onderzoek, hun zelfontwikkelde VPN test tools en partnerships met enorme sites, zijn dingen die ik niet kan matchen.

De enige manier om te kunnen concurreren zou het opslurpen van de kruimels rondom dit onderwerp zijn. Long-tail keywords die de dominante sites in de niche (nog) niet proberen binnen te halen.

Maar, ik kan natuurlijk ook gewoon de strijd aan gaan met sites waarvan ik denk dat ik een redelijke kans maak ze te verslaan.

Bestaande concurrentie is een goed iets – meestal

Te veel of te sterke concurrentie is niet ideaal, maar een compleet gebrek aan concurrentie is dit ook.

Als er op dit moment niches zijn waar geen enkele affiliate blogger over schrijft, betekent dat waarschijnlijk dat er geen droog brood in te verdienen is.

De beste affiliate marketing niches

De niches hieronder zijn “het beste” in de zin dat ze (in potentie) het meest lucratief zijn en daarnaast evergreen van aard. Als je de tijd, het geld en de moeite gaat steken in het starten van een affiliate site, dan is het logisch dat je je van tevoren afvraagt of de niche zelf winstgevend kan zijn op de lange termijn.

Gebruik het onderstaande als niet dan inspiratie: zoals je hierboven hebt kunnen lezen vereist het kiezen van de beste niche voor jouzelf enige nuance en is het zeer persoonsgebonden. 

Huisbeveiliging

Huisbeveiliging is iets waar ikzelf nooit zo over nadacht. Totdat er kort geleden bij familie werd ingebroken en hun huis flink overhoop werd gehaald. Een stuk belangijker dan de spullen die gestolen werden, was de psychische klap die dit gaf.

Iemand die zonder toestemming door je huis struint, spullen en jat, en vaak ook dingen sloopt is een extreem onprettige ervaring.

Bij mijn familie – en ik neem aan de meeste mensen bij wie wordt ingebroken – is de noodzaak hoog om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.

Mensen kunnen de beveiliging van hun huis vergroten door middel van alarmsystemen, extra sloten, camera’s en sensorlichten.  

Dit alles kost behoorlijk wat geld. Combineer dit met de urgentie die mensen voelen na een inbraak en je hebt een uitstekende niche te pakken.

In 2021 werden er zo’n 23.500 inbraken gepleegd in Nederland. Een stuk lager dan normaal omdat mensen vaker thuis waren in verband met corona. Je kunt er op rekenen dat de komende jaren de inbraken weer omhoog gaan.  

(Persoonlijke) financiën

Financiën is altijd al een van de meer lucratieve en daarmee competitieve niches geweest. Daarnaast kun je er rustig vanuit gaan dat deze niche tot aan het einde der tijden relevant gaat blijven.

Of het nou gaat om onderwerpen als creditcards of het open van een zakelijke bankrekening – met commissies van 100 euro is het logisch dat behoorlijk wat affiliate marketeers een poging wagen.

Toch denk ik dat je als kijkt naar de Nederlandse markt dat er nog behoorlijk wat kansen liggen.

Leg een site als Creditcard.nl naast het Amerikaanse NerdWallet.com en je ziet een diepe kloof op het gebied van content kwaliteit, -kwantiteit en gebruikerservaring.

Financiële affiliate sites

Met een unieke aanpak en hard werk, denk ik dat je een redelijke kans moet kunnen maken in het Nederlands over een product als creditcards.

Dit geldt ook voor dienstverlening zoals zakelijke bankrekeningen.  

Fitness en gewicht verliezen

Dit is ook een niche waarvan je praktisch zeker kunt zijn dat het over een eeuw nog steeds relevant is.

Hier is een citaat wat vaak aan Socrates wordt toegeschreven:

No man has the right to be an amateur in the matter of physical training. It is a shame for a man to grow old without seeing the beauty and strength of which his body is capable.

En je hoeft maar een blik te werpen op een standbeeld uit de klassieke oudheid om te zien dat mensen ook 3.000 jaar geleden fitte, gespierde lichamen hoog in het vaandel hielden.

Er zijn talloze producten binnen de fitness niche die je kunt promoten. Denk aan supplementen, gewichten (zoals dumbbells en kettlebells) en training programma’s.

Net als de niche hierboven valt ook dit onderwerp onder YMYL, dus bedenk dat je voor sites in deze niche meer moeite moet steken dan in de eerste de beste affiliate site.

Koffie

Ongeveer 9 op de 10 mensen in m’n omgeving biedt me met enige regelmaat een kop koffie aan. Sommige van deze mensen kennen me al vele decennia en weten dat ik nooit in m’n leven koffie heb gedronken.

Niettemin zit de koffie gewoonte zo diep ingesleten in de meeste mensen dat het aanbieden ervan automatisme is. 80% van de Nederlanders drinkt koffie en consumeert gemiddeld 3 koppen per dag.

Veel van deze mensen zijn bereid honderden euro’s neer te leggen voor een koffiemachine en alle randapparatuur die ermee gemoeid gaat.

Nu kun je de concurrentie in Nederland op het gebied van koffie affiliate sites gerust minimaal noemen. Zoek bijvoorbeeld op “beste koffiemachine” en het eerste organische resultaat is een artikel van 1900 woorden van iemand die niets meer doet dan bol.com beschrijvingen herschrijven. Op een site van minder dan 80 artikelen.

Daar liggen kansen.   

Groene en duurzame producten

Duurzaamheid is een al jaren een belangrijk en populair onderwerp. Nederlanders beginnen zich gemiddeld steeds “groener” te gedragen.

Dit uit zich ook in consumentengedrag wat leidt tot het aanschaffen van zonnepanelen, bio voeding en duurzame kleding.

Er zijn talloze groene niches die je kunt aanboren, met de geruststellende gedachte dat de vraag ernaar de komende jaren waarschijnlijk alleen maar hoger zal worden.  

Huisdieren

Ik heb zelf huisdieren gehad en heb veel mensen om me heen die een huisdier hebben. Dus ik weet in welke mate mensen bereid zijn hun harige vrienden te verwennen.

In 2020 telde Nederland meer dan 27 miljoen huisdieren. Ga maar na hoeveel speeltjes en andere dierenproducten hiervoor gekocht worden.

Ook dit is van oudsher een redelijk competitieve niche. Maar als je een dierenliefhebber bent en leuk over dieren weet te schrijven, kan dit de juiste niche voor jou zijn.

Persoonlijke ontwikkeling

Veel mensen hebben het gevoel dat ze nog niet helemaal “af” zijn. Dat verklaart waarom persoonlijke ontwikkeling wereldwijd een miljardenindustrie is, en zelfhulp boeken als warme broodjes over de toonbank gaan.

Veel mensen willen meer uit hun dagen halen, gezonder leven, meer geld verdienen en zich spiritueel ontplooien.

Aangezien bijna ieder mens op ieder punt van zijn of haar leven wel met iets in de knoop zit, zal er voor persoonlijke ontwikkeling altijd een markt zijn.

Als affiliate marketer kun je deze niche op talloze manieren aanvliegen. Voorbeelden van producten die je kunt promoten zijn boeken, supplementen, matrassen en cursussen.

De koning van de persoonlijke ontwikkeling industrie: Tim Ferriss

Tuinieren

Tuinieren klinkt misschien niet als de meest sexy niche, maar tuincentra draaien per jaar zo’n 2 miljard euro omzet. Het zal nu waarschijnlijk alweer iets gedaald zijn, maar tijdens de hoogtijdagen van corona werden 29% van deze tuinproducten online gekocht.

De hoeveelheid tuin gerelateerde producten is praktisch eindeloos: verlichting, gereedschap, decoratie… Genoeg om over te schrijven.   

Mensen houden van tuinieren. Het leegt je hoofd, je bent buiten en je beweegt. Dat zal de komende jaren niet gaan veranderen.

Als je zelf ook graag tijd in de tuin doorbrengt, kan tuinieren een zeer interessante niche voor je zijn om aan te boren.  

Beauty

Beauty is nog een geweldige evergreen affiliate marketing niche.

Net als de fitness en afvallen niche, is er eigenlijk geen moment in de moderne beschaving aan te wijzen dat mensen zichzelf niet mooier wilden maken.

Volgens de Amerikaanse webshop SkinStore geeft de gemiddelde vrouw $300.000 uit in haar leven aan beautyproducten. Dit werd gebaseerd op een steekproef van 3.000 vrouwen. Deze hoeveelheid is waarschijnlijk een flinke overschatting, en daarnaast laven Nederlandse vrouwen zich mogelijk minder aan de glitz en de glamour dan Amerikaanse vrouwen.

Maar wat de werkelijke hoeveelheid ook is, feit is dat beauty een miljarden industrie is.

Er zijn eindeloos veel beautyproducten beschikbaar en mensen zijn altijd op zoek naar advies over wat ze moeten kopen.

Daardoor liggen er grote kansen voor beauty bloggers.

Huisdecoratie

Recessie of geen recessie, huiseigenaren spenderen ten alle tijden flink.

Gemiddeld geven huiseigenaren 15.000 euro uit aan de inrichting voor een huis met 3 slaapkamers. Onder de uitgaven vallen meubels, een TV en verlichting.

Mensen investeren in hun huis om allerlei redenen. Van het vergroten van hun eigen woongenot tot het willen verkopen van hun huis.

Kijkende naar hoeveel geld mensen bereid zijn om uit te geven in hun huisdecoratie, kun je in deze niche als affiliate marketeer flink verdienen.   

Golf

Alles wat met golf te maken heeft is duur. Clubs, ballen, schoenen, het maakt niet uit. Zet het woord“golf” voor een product en je betaalt de hoofdprijs.

Golf is van oudsher een elite sport, maar de laatste jaren is het steeds toegankelijker geworden. Zo waren er in 2019 al bijna 380.000 geregistreerde golfers.  

Eén ding wat al deze golfers gemeen hebben is dat ze bereid zijn goed geld uit te geven aan hun hobby.

Nederlandse affiliate golf sites zijn niet van de allerbeste kwaliteit. Het is een niche waar je relatief eenvoudig in moet kunnen scoren.

De “review alles wat los en vast zit” niche

Er is in Nederland een affiliate marketing niche die nog steeds uitstekend werkt. Vanwege het ontbreken van een eenduidige naam noem ik dit de “review alles wat los en vast zit” niche.

Bezoek een affiliate site die in deze categorie valt en je wordt overspoeld met artikelen over de beste:

 • Insectenlampen
 • Vliegenmeppers
 • Draadloze oordoppen
 • Pasjeshouders
 • Melkkannen
 • Vijzels
 • Kaasstolpen
 • Gazonmest
 • Webcams
 • Strandballen
 • Bolderkarren

Kortom, ieder product wat je maar kunt bedenken – hoe obscuur dan ook.

De truc hier is volume en snel publiceren. Veel van de producten op deze sites kosten weinig waardoor de commissies laag zijn. Sites die het goed doen in deze niche hebben vaak meer dan 500 artikelen online staan.

Het goede nieuws is dat veel van de winnaars in deze niche van lage kwaliteit zijn. Slecht onderzochte content, slecht design, geen auteursnaam bij de artikelen, onduidelijkheid rondom wie er überhaupt achter de site zit…

Iemand met een beetje motivatie om goede content te publiceren moet het ver kunnen schoppen in deze niche.

Moet je een hele brede niche kiezen of juist heel smal gaan?

Het antwoord hierop is: allebei.

Kijk, als je een affiliate site begint wil je je opties open kunnen houden. Het is prima om in eerste instantie je puur te willen richten op bijvoorbeeld golf clubs (een smalle niche). Maar als je op een later moment ook zou willen schrijven over golfhandschoenen, dan werkt een domeinnaam als bestegolfclubs.nl niet goed.   

Het is slim je in eerste instantie te richten op een smalle niche of sub-niche. Wanneer je vanaf dag 1 compleet de breedte in gaat is het voor Google (meestal) lastig uit te vogelen waar je site over gaat. Hierdoor gaat hoog komen in Google een stuk langzamer.  

Maar zorg dat je altijd een domeinnaam kiest die ruimte biedt voor gerelateerde niches. Neem een domeinnaam zoals golfdigest.nl en je kunt je eerste zwik artikelen weiden aan de golf clubs. Wanneer je hier succes mee hebt, zou je over kunnen gaan op golfballen, enzovoorts.

Start24 is een site waar ik en m’n partner dit handig hebben aangepakt. Het is een brede domeinnaam die ons toelaat veel niches te tackelen. Onze strategie is ons een paar maanden te focussen op een hele specifieke niche en dan over te gaan op de volgende niche.

Ik heb echter ook een affiliate site met een véél te specifieke domeinnaam. Dat was een inschattingsfout.

Overigens hoef je natuurlijk niet meerdere niches in een site te behandelen. Het kan zo zijn dat je zo goed scoort met een zeer specifieke niche, dat het zinloos is om over te gaan op aanleunende niches. Maar dit weet je nooit helemaal van tevoren. Daarom is het altijd slim een domeinnaam te kiezen die bij een brede niche aansluit of waar meerdere niet-gerelateerde niches onder zouden kunnen vallen.

Conclusie

De affiliate marketing niche die je kiest kan je website maken of breken. Het is verstandig er goed over na te denken en veel onderzoek te doen.

Uiteindelijk is het niet zo makkelijk als een niche kiezen waar veel geld in te verdienen is. Het is een groot voordeel om affiniteit te hebben met de niche die je kiest. Daarnaast moet er een redelijke kans voor je zijn om de concurrentie van de troon te kunnen stoten.

De 12 affiliate niches die ik in dit artikel zouden je goed op weg moeten kunnen helpen.

Heb je al wat affiliate sites lopen, bekijk dan ons artikel over geavanceerde affiliate marketing tactieken.

Heb je nog vragen over het kiezen van een niche? Laat dan hieronder een bericht achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *