Affiliate marketing cursus: hoe vind je er één die werkt?

Online cursussen over geld verdienen hebben een slechte reputatie. Dit is terecht. Veel van dergelijke cursussen beloven je gouden bergen, of op z’n minst toegang tot een villa op Bali en een Tesla voor de deur. Het harde werk gedeelte wordt hierbij enigszins onder het tapijt geschoven.

Affiliate marketing cursussen vallen binnen deze categorie en hebben dus hetzelfde probleem. De meeste van dit soort cursussen zijn een complete verspilling van je geld en tijd.

In dit artikel noem ik 3 cursussen die je wel kunt vertrouwen (en die continue up-to-date worden gehouden), vertel ik je of je überhaupt een affiliate marketing cursus nodig hebt, en laat ik je weten op welk moment en onder welke voorwaarden het verstandig is er één aan te schaffen.  

De beste affiliate marketing cursussen

The Affiliate Lab

Affiliate Lab Affiliate Marketing cursus

The Affiliate Lab is de affiliate marketing cursus van Matt Diggity. Diggity’s naam staat min of meer synoniem aan affiliate marketing. Dit heeft een goede reden. Zijn cursus over en online community rondom affiliate marketing is een van de beste binnen de industrie.

Matt runt meerdere bedrijven. Naast deze cursus heeft hij o.a. een portfolio van niche websites en een online marketing bureau. Wat hij deelt in zijn cursus komt direct voort uit zijn eigen affiliate ervaring en wordt ondersteund door gedegen onderzoek (door middel van tests) en data.

Zijn cursus is extreem uitgebreid en tikt ieder aspect van affiliate marketing aan. Denk hier aan:

  • Een goede niche kiezen
  • Zoekwoorden onderzoek
  • Website structuur
  • Conversion Rate Optimization (CRO)
  • Linkbuilding
  • Opschalen van je site via het inhuren van externe schrijvers

Ik heb deze cursus zelf aangeschaft. Het is met gemak een van betere investeringen die ik heb gedaan in m’n affiliate marketing carrière.  

Authority Hacker

Authority Hacker affiliate marketing cursus

Mark en Gael van Authority Hacker zijn het enige duo binnen dit overzicht. Dit geeft hun materiaal een interessante dynamiek (om te zien wat ik bedoel, bekijk eens hun podcast).  

Hun cursus is even grondig en uitgebreid als die van Matt Diggity en hun affiliate marketing en SEO filosofie komt ook redelijk overeen met die van Matt.

Ik heb hun cursus niet zelf gekocht, maar heb wel hun gratis content (blog artikelen en podcast) door de jaren heen verslonden, en nog steeds luister ik wekelijks naar hun podcast.

Ook met Authority Hacker kun je niet de mist in gaan als het gaat om affiliate marketing cursussen.

Income School

Income School affiliate marketing cursus

Income School van Ricky Kesler legt de focus iets anders dan The Affiliate Lab en Authority Hacker. Het grootste verschil is dat het geen enkele aandacht besteedt aan het bouwen van links. Ricky bouwt geen links naar z’n eigen niche sites, en vertelt z’n studenten dit ook niet te doen.

In plaats hiervan draait alles om het produceren van de best mogelijke content en het vinden van makkelijk voor te ranken zoekwoorden.

Wat ook interessant is dat Income School hun eigen websites deelt. De meeste affiliate marketers doen dit niet uit angst voor concurrentie en copycats.

Dit maakt Income School de meest transparante affiliate marketing cursus die je zal vinden.

Wat is er mis met Nederlandse affiliate marketing cursussen?

Wanneer je Googelt op affiliate marketing cursussen, kom je namen tegen zoals Jacko Meijaard van de Affiliate Marketing Revolutie en Affiliate Marketing Meesterschap van Robert Jansen. Dit zijn twee van de bekendere Nederlandse affiliate marketing cursussen.  

Beide cursussen kosten om en nabij de 50 euro (trap niet in de “tijdelijke” deals die zeggen dat je 80% korting krijgt voor maar 12 uur of iets dergelijks: die deal is er altijd).

Dit is niet veel geld. Deze Nederlandse affiliate marketing cursussen zijn een stuk goedkoper dan de opties hierboven. Bovendien kan ik me voorstellen dat je het prettig vindt een cursus in het Nederlands te krijgen. Is het een idee om een van deze cursussen te proberen?  

Eerlijk is eerlijk, ik heb geen van deze cursussen zelf aangeschaft. Wel heb ik hun websites uitgebreid doorgelopen, blogs gelezen en YouTube kanalen bekeken. Vooral die laatste twee zijn een goede proxy voor de kwaliteit van een betaalde cursus: een goed YouTube kanaal en goede blog betekent meestal dat de cursus ook goed is.

De kwaliteit van Robert Jansen’s YouTube kanaal is twijfelachtig. Neem bijvoorbeeld zijn video over de beste affiliate marketing niches. De niches die hij hier noemt zijn de usual suspects, niches zoals gezondheid en fitness, liefde en dating en elektronica en gadgets. Het probleem is dat hij geen enkele context of data biedt om zijn keuzes te ondersteunen. Ook vertelt hij er niet bij dat de meeste van deze niches voor een beginner belachelijk competitief zijn, en dat er tussen komen zeer lastig is. Vergelijk zijn video over dit onderwerp met die van Matt Diggity, en je ziet een verschil van dag en nacht qua inhoud, detail en data.

Op zijn blog vind je aan paar goede artikelen, maar de meeste van zijn content mist nuance, concrete tips en diepgang.

Jacko Meijaard doet het niet veel beter dan Robert qua gratis content. Wel heeft hij een online community opgebouwd waar wellicht wat waarde in kan zitten voor je (je kunt deze bekijken zonder lid te zijn). Maar bedenk dat je een dergelijke community ook gratis kunt vinden op een site als Reddit (zie de /juststart sub-Reddit). Deze Reddit communies zijn bovendien actiever en bevatten behulpzamere mensen.   

Kijk, de Nederlandse achtergrond van beiden is een voordeel. Hun content is toegespitst op de Nederlandse markt. Ze spreken over affiliate partners zoals Bol.com die een uniek Nederlands fenomeen zijn. Dat is geruststellend.

Beide heren zou ik trouwens iedere dag van de week verkiezen boven lieden als Jia Ruan, Boyd Hoek of Joshua Kaats. Robert en Jacko voelen een stuk oprechter dan hen en zijn eerlijker over hoeveel moeilijker het is om online geld te verdienen.

Tegelijkertijd kun je vergif opnemen dat ze inhoudelijk tweederangs zijn ten opzichte van de internationale cursussen die ik hierboven beschrijf.

Daarnaast krijg je véél minder informatie. Logisch, gezien de lage prijzen. Kijkende naar de modules van Jacko’s cursus, zie je dat het niet meer is dan een beginnerscursus die je de beginselen laat zien van het opzetten van een affiliate site. Het groeien en managen ervan (de dingen waar je eigenlijk een cursus voor nodig hebt) komt niet aan bod, evenals informatie over geavanceerdere tactieken zoals link building etc.

Zoek je naar een echt goede, complete affiliate marketing cursus, verspil je tijd en geld dan niet aan het Nederlandse aanbod.

Hoe kies je een affiliate marketing cursus?

Wat voor jou de beste affiliate marketing cursus is, is iets persoonlijks. De beste cursus is er een die je niet alleen inhoudelijk sterk is, maar die je ook helemaal afrondt.  

Ik raad je aan allereerst de YouTube kanalen en blogs van degene die ik aanraad te bekijken. Slurp zoveel mogelijk waardevolle gratis informatie op als je kan.

Je zult merken dat de toon en stijl van ene beter bij je aansluit dan de ander. Kies de cursus die met jou het meest resoneert.

Het beste moment om een affiliate marketing cursus te kopen

Een goede affiliate marketing cursus is een stevige investering. Als je nog nieuw bent met affiliate marketing (oftewel, je hebt nog geen eigen site online staan) dan raad ik je niet aan direct je portemonnee te trekken.

Zoals ik hierboven al zei, is het belangrijk eerst de gratis content van een cursus te checken om te kijken wat goed bij je past.

Maar lanceer tegelijkertijd ook je eigen website. De beste manier om te leren is door te doen. Het opzetten van je eigen site kost niet langer dan een dagdeel.

Hier is een goed startpunt om dit te doen: onze eigen affiliate marketing handleiding. Zie dit als een uitgebreide, gratis introductiecursus in affiliate marketing. Niet alleen deel ik mijn gedachten over het kiezen van een goed onderwerp voor je site, maar ik ga ook in op het technische aspect van een site opzetten. Zo raad ik je een WordPress theme aan die je gratis kunt gebruiken. Deze theme gebruik ik zelf ook voor al m’n eigen websites. Ook laat ik je zien welke plugins en hosting ik gebruik.    

Kijk vervolgens eerst eens een paar maanden aan of je plezier haalt uit het runnen van een affiliate marketing website en je het wilt blijven doen. Investeer dan pas in een cursus. Het zou zonde zijn een cursus te kopen die vervolgens stof ligt te happen omdat je je interesse in affiliate marketing bent verloren.  

Conclusie

Als je van plan bent een affiliate marketing cursus te kopen, investeer dan in een goede. Dit kost een behoorlijk smak met geld, maar dit kun je er gemakkelijk uithalen zolang je bereidt bent de benodigde tijd en moeite in je affiliate project te steken.

Ik kan het me voorstellen dat je de prijzen van de cursussen in dit overzicht te gortig zijn. Toch zou ik de verleiding weerstaan om te kiezen voor een cursus van een paar tientjes. De goedkope Nederlandse cursussen lijken wellicht een aantrekkelijke optie, maar komen kwalitatief gezien niet in de buurt van hun internationale evenknieën.  

In plaats van zo’n cursus te kopen, zou ik me eerder storten op de talloze gratis content die er over affiliate marketing te vinden is.

De online “geld verdienen via een cursus” wereld is schimmig en heeft terecht een belabberde reputatie. Probeer affiliate marketing eerst eens zonder zo’n cursus, en koop er pas één wanneer je zeker weet dat je het wilt blijven doen.  

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een affiliate marketing cursus?

Voor een goede affiliate marketing cursus betaal je rond de $1.000. Op sommige momenten kan dit een paar 100 dollar minder zijn, bijvoorbeeld rond Black Friday.

Je komt wel eens cursussen tegen voor een tiende of minder dan de prijs. De kwaliteit van deze cursussen laat echter te wensen over. Je zult beter af met gratis bronnen dan met een goedkope affiliate marketing cursus.   


Is er een goede gratis affiliate marketing cursus?

Nee. Maar er zijn wel talloze YouTube kanalen en blogs met bakken aan waardevolle info waar je gratis toegang tot kunt krijgen. Een paar voorbeelden zijn Authority Hacker en Diggity Marketing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *