A2 Hosting review: degelijke hosting die wat steken laat vallen (2022)

A2 Hosting is een goede hosting provider die zich niet (meer) kan meten met de top op hosting gebied. In deze A2 Hosting review neem ik deze Amerikaanse provider onder de loep en vertel ik je waar je op moet letten, mocht je hen overwegen.


Onze score:


A2 Hosting voordelen

 • LiteSpeed servers (bij hun duurdere pakketten)
 • Automatische backups (bij hun duurdere pakketten)
 • Uitstekende 24/7 klantenservice
 • Aantrekkelijke instaptarieven

A2 Hosting nadelen

 • Goedkopere pakketten voelen enigszins schraal
 • Hadden een heftig ransomware incident
 • Uptime is niet geweldig

A2 Hosting is een van de OG’s van de hosting industrie. Ze bestaan al sinds 2003 en huisvesten onderhand meer dan een miljoen sites. Het is een geliefd merk, iets wat je terugziet in hun gebruiker reviews die grotendeels positief zijn. Een van hun datacenters bevindt zich in Amsterdam, waardoor ze een goede keuze zouden kunnen zijn voor Nederlanders.  

De provider heeft een behoorlijke goede IT-infrastructuur maar reserveert hun beste features en resources exclusief voor hun duurdere pakketten. Hun goedkopere pakketten (die na het instaptarief eigenlijk niet meer zo goedkoop zijn) voelen enigszins schraal omdat ze geen gebruik maken van A2 Hosting’s snelle LiteSpeed servers en cruciale features zoals automatische backups missen.

Providers zoals mijn.host, Cloud86 en NameHero draaien al hun hosting pakketten op LiteSpeed servers en bieden bij ieder pakket automatische backups aan.

A2 Hosting heeft uitstekende klantenservice die je 24/7 kunt bereiken, maar laten steken vallen als het gaat om uptime.

In deze A2 Hosting review ga ik dieper op het bovenstaande in. Aan het einde geef ik je ook een paar goede hosting alternatieven die meer waar voor je geld bieden.

A2 Hosting in één oogopslag

Uptime garantie
Klantenservice24/7 live chat, telefoon, support tickets
Managed WordPress
Soorten hostingShared, VPS, dedicated, reseller
Basis features100 GB opslag, SSL-certificaat, website verhuizing
Meest geschikt voorKleine ondernemingen
Server locatiesAmsterdam, Singapore, Michigan (VS), Arizona (VS)
Prijs vanaf$2,99 (na verlenging $10,99)

A2 Hosting snelheid, uptime en klantenservice

Snelheid

A2 Hosting scoort uitstekend op het gebied van snelheid, maar alleen bij hun duurdere pakketten. Kies je voor hun Startup of Drive pakket dan draait je site niet op hun superieure LiteSpeed servers. Dit is een enigszins verrassende keuze, vooral omdat die goedkoopste pakketten eigenlijk helemaal niet zo goedkoop zijn: je betaalt een tientje per maand na het instaptarief.

A2 Hosting investeert flink in hun server infrastructuur. Zo waren ze een van de eerste hosting providers met SSD (Solid State Drives) opslag wat zo’n 300% sneller is dan traditionele harde schijven.  

De provider scoort goed op het gebied van TTFB: ook bij hun goedkopere pakketten zit dit rond de 300ms.

Uptime

Het is fijn om een snelle website te hebben, maar je hebt niets aan deze snelheid als hij niet te bereiken is.

A2 Hosting biedt een uptime garantie van 99.9%. Dit is op zich niet echt een geruststelling omdat dit in theorie betekent dat je site alsnog vele uren per jaar offline zou kunnen zijn.

A2 Hosting heeft gelukkig een status pagina waar je kunt zien hoe vaak er iets mis is met hun servers. Klik door een paar pagina’s heen en je ziet een verrassende hoeveelheid aan onverwachte storingen en gepland onderhoud. Gepland onderhoud is iets waar iedere webhost mee te maken heeft, maar bij A2 Hosting lijkt de frequentie een stuk hoger te liggen dan gemiddeld.  

A2 Hosting storingen en downtime

Klantenservice

Je kunt A2 Hosting 24/7 bereiken via live chat, ticket support en telefoon. Daarnaast beschikken ze over een uitgebreide kennisbank.

A2 Hosting klantenservice

In mijn ervaring is de klantenservice van A2 Hosting uitstekend. Deze mening lijkt grotendeels gedeeld te worden door het gros van hun gebruikers, kijkende naar online reviews.

De support medewerkers van A2 Hosting zijn erg “hands-on.” Ze helpen je met aangepaste installaties voor web apps en bieden oplossingen waarbij de medewerker het probleem direct voor je zal oplossen, in plaats van je door het proces heen te praten of een link stuurt naar hun kennisbank. Hoewel misschien niet iedere gebruiker dit nodig vindt, geeft het wel aan dat ze klantenondersteuning zien als een investering in plaats van als een kostenpost.

Andere belangrijke overwegingen

Dashboard

A2 Hosting maakt gebruik van cPanel, een van de bekendste en meest gebruikte hosting management dashboards. Het oogt wat stoffig maar werkt eenvoudig, en is een duidelijk voordeel als je vorige hosting provider ook cPanel aanbod.

Beveiliging

Naast de uptime issues waar A2 Hosting mee te kampen heeft, werd de provider in 2019 geraakt door een ransomware aanval (lees hier meer over ransomware) waar je u tegen zegt.

Hun datacenter lag er maar liefst twee weken uit waardoor alle sites gedurende die tijd niet te bereiken waren. Erger nog, sommige klanten hadden geen backups (of geen recente backups) waardoor ze hun site definitief kwijt waren of aan maanden oude versie van hun site terugkregen (zorg dat je daarom altijd je eigen backups maakt boven op de backups van je hosting provider).

Je kunt je een succesvolle ransomware aanval voorstellen bij een ziekenhuis of school dat nog draait op Windows XP computers. Maar bij een hosting bedrijf dat zich op de cutting edge van technologie zou moeten bevinden, is het ronduit bizar.

Sindsdien hebben ze uiteraard maatregelen getroffen (door hun kwetsbare Windows servers te vervangen), maar je moet je afvragen of je je comfortabel gaat voelen bij een host waar zoiets als dit überhaupt kan gebeuren.

Hosting features en extra’s

A2 Hosting biedt de volgende features en extraatjes:

 • Véél opslag (minstens 100 GB bij hun goedkoopste pakket al)
 • Website verhuisdienst
 • Automatische backups (maar niet bij hun goedkoopste pakketten)
 • SSL-certificaat
 • Staging/testomgeving (om op een veilige manier nieuwe features te kunnen testen

A2 Hosting hosting pakketten en tarieven

A2 Hosting is goedkoop zolang je bereidt bent jaren vooruit te betalen. Betaal je 3 jaar vooruit, dan kost hun hosting $3,99 per maand voor hun goedkoopste pakket. Daarna schiet de prijs echter omhoog naar $10,99 per maand. Wat mij betreft staat deze prijs niet helemaal in verhouding tot wat je krijgt.

A2 Hosting shared hosting pakketten

A2 Hosting biedt ook WordPress hosting, VPS hosting, dedicated hosting en reseller hosting.

Conclusie

Al met al is A2 Hosting een degelijke hosting provider. De dienst is door de jaren heen echter rechts en links ingehaald door hosting providers die meer waar voor je geld bieden, waaronder Cloud86 (bezoek hun site hier), Hostinger (bezoek hun site hier) en SiteGround (bezoek hun site hier).

A2 Hosting is snel, maar onthoudt hun goedkopere hosting pakketten van hun beste technologie. Hun uptime zou beter kunnen. Hun instaptarieven zijn erg aantrekkelijk, maar na verlenging betaal je al gauw het drievoudige.

Daarom kan ik A2 Hosting niet aanbevelen.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *