Wil je het antwoord direct hebben? De beste WordPress hosting voor de meeste mensen is Cloud86 omdat het volledig geoptimaliseerd is voor WordPress, waanzinnige performance heeft en hun klantenservice tjokvol WordPress experts zit.

Tuurlijk, je kunt iedere willekeurige hosting provider gebruiken voor je WordPress site. Maar een voor WordPress geoptimaliseerde hosting provider biedt meer snelheid, betere beveiliging en robuustere support.

We hebben door de jaren heen 30+ providers getest op deze vlakken. Ook spitten we sinds jaar en dag online fora en gebruikersreviews over WordPress hosting door voor een zo compleet mogelijk beeld.

Lees verder om te ontdekken wat de beste WordPress hosting voor jouw behoeften is.  

Beste WordPress hosting Nederland

  • Cloud86 – Beste WordPress hosting voor de meeste mensen
  • Hostinger – Beste internationale budget hosting met 24/7 support
  • Kinsta – Beste managed WordPress hosting
  • SiteGround – Makkelijkst te gebruiken voor beginners
  • Mijn.host – Beste groene WordPress hosting

We hebben tientallen hosting providers onderzocht en getest op factoren zoals snelheid, stabiliteit, klantenservice en specifieke WordPress features.

Voor een eerlijke vergelijking hebben we een WordPress site met precies hetzelfde thema en plugins geïnstalleerd op hosting pakketten van 8-10 euro.

Zo ziet onze testmethode eruit:

  • Met tools als GTMetrix en PageSpeed hebben we de snelheid gemeten.
  • We hebben uptime onderzocht door middel van online status pagina’s uitpluizen (waar mogelijk) en het doorspitten van gebruikers reviews en Facebook groepen.
  • We hebben technische vragen gesteld aan de klantenservice om te zien hoe snel en effectief we geholpen werden.

Ook hebben we gekeken naar specifieke WordPress features zoals backups (hoe vaak en hoelang deze opgeslagen worden), hoe gemakkelijk de staging/testomgeving werkt en of er een gratis website verhuisservice is.

Een andere factor is klanttevredenheid en wát gebruikers precies aanspreekt aan hun hosting provider.

Tot slot spelen kosten een rol. Staat wat je betaalt in verhouding tot de kwaliteit van de dienstverlening?

Onze conclusie na jarenlang testen? Er bestaat niet zoiets als de beste WordPress host. Wat de beste provider voor jou is hangt af van je specifieke wensen en behoeften.

Lees daarom onderstaande reviews zorgvuldig door om te ontdekken welke provider het beste is voor jou.

Start24 is een blog wat zich richt op (online) ondernemers, opgericht door Joost Boer (ondergetekende) en Tom Berger. We zijn zelf al jaren aan het ondernemen en hebben gemerkt dat het verrassend lastig was de juiste software te kiezen om onze bedrijven mee te ondersteunen.

Voorbeeldje van mezelf: ik heb jarenlang hosting gebruikt die veel te duur was en daar bovenop belabberde klantenservice aanbood. Ik wist niet beter.

Met Start24 willen we het voor freelancers en kleine tot middelgrote ondernemingen super eenvoudig maken de beste business tools te kiezen. We testen alle software die we hier bespreken grondig en raden alleen diensten aan die we zelf gebruiken of zelf zouden willen gebruiken.

Weet je na het lezen van dit artikel nog niet helemaal wat de beste WordPress hosting provider voor jou is? Of weet je welke provider je wilt maar twijfel je welk hosting pakket het beste is voor je? Maak je geen zorgen. Laat hieronder een bericht achter of stuur ons een email op info@start24.nl. We denken graag met je mee.

#1 Cloud86 – Beste WordPress hosting voor de meeste mensen

Cloud86 logo
  • Beste Nederlandse webhost
  • Snelste hosting van Nederland
  • Zeer betaalbaar
  • Klantenservice telefonisch bereikbaar

Cloud86 is de laatste jaren als een raket omhoog geschoten binnen de Nederlandse hosting industrie. Ze tellen onderhand 20.000 klanten waaronder ook wij van Start24 (sinds begin 2023). Hun gebruikers zijn vrijwel unaniem positief:

Google reviews van Cloud86.

Performance

TTFBLCPTBTCLSLaadtijd
121ms516ms0ms0ms516ms
Scrol door naar het snelheidsonderdeel van dit artikel voor een korte uitleg van deze snelheidsfactoren

Cloud86 is een provider die geobsedeerd is met snelheid. Gloednieuwe LiteSpeed servers + het meest technisch onderlegde team binnen de Nederlandse hosting industrie leidt tot WordPress websites die vliegen. Zelfs wanneer je geen snelheidsoptimalisaties uitvoert.

Daarnaast hebben de 5 sites die we zelf bij Cloud86 geparkeerd hebben staan een uptime van 100% sinds maart 2023.  

Wist je dat…

Cloud86 de snelste WordPress hosting provider van Nederland is? Bekijk hier de resultaten van ons onlangs gepubliceerde WordPress snelheidsonderzoek waarin we 17 bekende providers met elkaar hebben vergeleken.

Klantenservice

Het supportteam van Cloud86 is telefonisch en via email beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9 en 5. Het team is zeer behulpzaam en heeft een diepgaande kennis over zowel WordPress als WordPress hosting. Verwacht een responsetijd op je emails van pak en beet een uur. Telefonisch kun je (meestal) zonder wachttijd bij ze terecht.

Iets wat beter kan: zowel de kennisbank als de openingstijden voelen enigszins bescheiden. Aan beiden wordt echter gewerkt. Later dit jaar gaat de support van Cloud86 7 dagen per week beschikbaar zijn.   

WordPress features

Bij alle Cloud86 pakketten krijg je een testomgeving, automatische back-ups iedere 24 uur, automatische updates en waterdichte beveiliging. Ook bieden ze een gratis verhuisservice.

Wanneer voor Cloud86 kiezen?

Kies Cloud86 als je op zoek bent naar de allersnelste WordPress hosting van Nederlandse bodem voor de beste prijs. Cloud86 biedt verschillende soorten WordPress hosting aan – shared, managed WordPress hosting, VPS – waardoor je er een breed scala aan sites kunt huisvesten. Een blog, een kleine zakelijke website of een zware webshop. Je noemt het maar. Het belangrijkste punt om rekening mee te houden is dat hun support team alleen te bereiken is op werkdagen, tenzij het om een noodgeval gaat (denk aan een storing).   

Voor de meeste websites is “Webhosting” of “Managed WordPress Hosting” de beste keuze. Beide hosting types zijn geoptimaliseerd voor WordPress websites. Het verschil zit ‘m in dat hun Managed WordPress hosting meer support biedt en betere specificaties heeft (o.a. 10 PHP Workers in plaats van 5).

Run je een webshop die al wat volume draait? Dan kan hun Managed WordPress hosting (of Managed WooCommerce hosting – dit zijn dezelfde pakketten) soelaas bieden.

WordPress hosting pakketten Cloud86.

Dat gezegd hebbende raad ik de meeste mensen aan te kiezen voor een van Cloud86’s Webhosting pakketten. Je kunt altijd nog je hosting bij hen upgraden naar een managed WordPress pakket wanneer je site uit z’n voegen begint te barsten.

Bezoek Cloud86 nu of lees onze volledige Cloud86 review voor meer details.

#2 Hostinger – Beste internationale budget hosting met 24/7 support 

  • Perfect voor kleinere websites
  • 24/7 customer support
  • Super snel
  • Gratis domeinnaam

Het in 2004 opgerichte Hostinger is met meer dan 2 miljoen klanten een gigant van een hosting bedrijf. Ze staan vooral bekend om twee dingen: enorme snelheid dankzij hun cutting edge LiteSpeed servers en bodemprijzen (in vergelijking met andere internationale spelers), vooral als je een paar jaar voorruit betaald.

Performance

TTFBLCPTBTCLSLaadtijd
123ms516ms0ms0ms626ms
Scrol door naar het snelheidsonderdeel van dit artikel voor een korte uitleg van deze snelheidsfactoren.

De massa-gerichte aanpak van Hostinger heeft geen negatieve impact op hun snelheid. In ons WordPress hosting snelheidsonderzoek waren ze nummer 2, nipt achter Cloud86.

Reken wel op net iets minder scherpe uptime dan bij de andere providers in dit overzicht.  

Klantenservice

De support van Hostinger is zeer degelijk maar niet spectaculair. Ja, je kunt ze 24/7 bereiken via live chat (alleen in het Engels) en ze hebben een uitstekende kennisbank (in het Engels en Nederlands). Maar de responsetijd kan tot een uur oplopen en de kwaliteit van hun medewerkers is niet consistent. Soms krijg je een expert te pakken, soms iemand wiens inzicht sterk te wensen overlaat.

Goed, je kunt niet alles hebben bij een budget provider.  

WordPress features

Je kunt tot 100 tot 300 websites installeren per pakket, het Cloud pakket biedt toegewijde IP-adressen, krijgt een gratis CDN (behalve hij het goedkoopste pakket), staging/testomgeving (behalve bij het goedkoopste pakket), dagelijkse automatische backups met 7 dagen retentie (behalve bij het goedkoopste pakket).

Wanneer voor Hostinger kiezen?

Hostinger is de beste keuze voor wanneer je zoveel mogelijk geld wil besparen op je WordPress hosting, maar toegang wilt tot 24/7 klantenservice en serverlocaties op verschillende continenten. Hostinger is het meest geschikt voor hobby projecten, kleine tot middelgrote blogs en kleinere zakelijke websites.  

Hostinger biedt standaard WordPress hosting aan (shared), VPS hosting en cloud hosting. Hou het bij hun standaard WordPress hosting: voor zwaarder geschut kun je beter kiezen voor een kleinschaligere partij dan een webhost die ieder mens en hun moeder bedient.

Hostinger’s Premium pakket zou ik overslaan. Je krijgt er wekelijkse in plaats van dagelijkse backups en je kunt er geen staging omgeving mee opzetten. Ook heeft dit pakket minder goede specificaties (o.a. SSD-opslag i.p.v. NVMe-opslag).

Kies in plaats hiervan voor het Business of Cloud Startup pakket.

Hostinger WordPress pakketten.

Bezoek Hostinger nu of lees onze Hostinger review voor meer details.

#3 Kinsta – Beste managed WordPress hosting

  • Beste VIP WordPress host
  • Fantastische 24/7 customer support
  • 24 datacenters wereldwijd
  • Onverslaanbare performance

Kinsta biedt VIP WordPress hosting die wordt gebruikt door bedrijven als TripAdvisor, Ubisoft en SoundCloud. 

In tegenstelling tot de andere providers in deze lijst, kun je op Kinsta alleen WordPress sites hosten. Deze mate van focus zorgt ervoor dat je site nagenoeg hacker-bestendig is, een praktisch perfecte uptime heeft en je klantenservice krijgt die je 24/7 rugdekking biedt.

Kinsta homepage.

Performance

TTFBLCPTBTCLSLaadtijd
151ms649ms6ms0ms750ms
Scrol door naar het snelheidsonderdeel van dit artikel voor een korte uitleg van deze snelheidsfactoren

Kinsta draait op het Google Cloud Platform (en gebruikt Google’s nieuwste Google Cloud C2 servers) en maakt gebruik van alle Google datacenters, 25 in totaal. Dit zorgt ervoor dat je site overal ter wereld zeer snel draait.

En gezien je site uiteindelijk ondergebracht wordt bij een van de grootste tech bedrijven ter wereld, kun je rekenen op een uptime van praktisch 100%.

Klantenservice

De meeste internationale webhosting bedrijven bieden geen Nederlandse support en kennisbank. Kinsta is een uitzondering hierop. Je kunt hun klantenservice bereiken in het Nederlands tussen 7 en 3. In het Engels zijn ze 24/7 beschikbaar. De responstijd is zowel in het Nederlands als Engels hooguit een paar minuten.

Het support team van Kinsta is extreem kundig en professioneel.

WordPress features

Enterprise CDN (260+ locaties wereldwijd) die standaard voor je ingesteld en aangezet is, edge caching, 35 datacenters, staging/testomgeving, automatische backups (14-20 dagen) en een gratis verhuisdienst. Ook heeft Kinsta een zelfontwikkeld hosting dashboard wat super makkelijk werkt.

Wanneer voor Kinsta kiezen?

De klandizie van Kinsta bestaat vooral uit gevestigde bedrijven, blogs die zéér stevig verdienen en grotere webbureaus. Met andere woorden: ondernemingen waar het uitgeven van een euro meer of minder aan hosting weinig uitmaakt. Die behoefte hebben aan een WordPress hosting oplossing die gewoon werkt met zo min mogelijk moeite van hun kant, en dag en nacht willen kunnen aankloppen bij support zonder wachttijd. Het is zo dat bij Kinsta de rode loper voor je uitgelegd wordt, maar betaalt er flink voor. Voor de meeste sites is Kinsta overkill.  

Doordat Kinsta één type hosting aanbiedt en de features per pakket hetzelfde zijn, is het gemakkelijk een pakket te kiezen. Kijk naar je maandelijkse bezoekers en je bent klaar om te gaan.

Kinsta WordPress hosting pakketten

Bezoek Kinsta nu of lees onze volledige Kinsta review voor meer details.

#4 SiteGround – Makkelijkst te gebruiken voor beginners

SiteGround Hosting
  • Officieel door WordPress aanbevolen
  • Fantastische 24/7 customer support
  • Draait op het Google Cloud Platform
  • Geweldige snelheid en uptime

Tot begin 2023 draaide Start24 op SiteGround. We dragen ze nog steeds een warm hart toe, maar vinden dat de Bulgaarse provider het een tikkeltje bont heeft gemaakt qua prijsvoering. Niettemin doen ze het allround erg goed kijkende naar performance, klantenservice, features en gebruiksvriendelijkheid.

Performance

TTFBLCPTBTCLSLaadtijd
115ms812ms59ms0ms886
Scrol door naar het snelheidsonderdeel van dit artikel voor een korte uitleg van deze snelheidsfactoren.

SiteGround maakt ook gebruik van het Google Cloud netwerk, net als Kinsta. Zij het dat ze hun klanten huisvesten op vorige-generatie servers. Hierdoor zijn ze net iets minder snel, maar veel scheelt het niet.

We hadden Start24 (en andere sites) 3 jaar bij SiteGround staan en hebben nooit last gehad van downtime.

Klantenservice

SiteGround is 24/7 telefonisch en via live chat te bereiken (alleen in het Engels). Wachttijden zijn niet langer dan een paar minuten. De support van SiteGround was een van de grootste redenen waarom de provider grote populariteit heeft verworven. Ik heb door de jaren heen een keer of 15 contact met ze opgenomen en ben nooit teleurgesteld geweest. Je krijgt te maken met een team dat super hoog scoort op zowel empathie als expertise.

Klein nadeel is dat ze in de loop der jaren hun klantenservice wel steeds verder verstopt hebben binnen hun site.

WordPress features

Dagelijkse backups (tot 30 dagen retentie), dynamische caching automatisch ingesteld, staging/testomgeving (behalve bij hun goedkoopste pakket), CDN en SG Optimizer (zelfontwikkelde snelheids- en afbeeldingoptimalisatie plugin). Verder heeft SiteGround een zelfontwikkeld dashboard wat super makkelijk te gebruiken is voor beginners.

Wanneer voor SiteGround kiezen?

SiteGround is ideaal voor beginners die het niet erg vinden een beetje meer te betalen. Het is makkelijk te gebruiken en kan een breed scala aan websites aan. SiteGround is snel, betrouwbaar en heeft support die de meeste hosting providers in dit overzicht naar de kroon steekt.

SiteGround is al vrij prijzig over de gehele linie, maar bij hun cloud hosting is de prijs-kwaliteit verhouding echt zoek. Ga je met hen in zee, kies dan voor een van hun standaard hosting pakketten.

Web Hosting, WordPress Hosting en WooCommerce hosting: het zijn 3 verschillende pagina’s op SiteGround’s website die uiteindelijk allemaal precies dezelfde hosting aanbieden tegen dezelfde prijs. De verschillen in naam zijn er puur voor marketing doeleinden.

Kies je voor SiteGround, neem dan hun GrowBig of GoGeek pakket. Je krijgt hiermee betere performance (30% snellere PHP) en toegang tot meer WordPress features zoals staging en backups die je op ieder gewenst moment kunt maken. Ook kun je op deze pakketten een onbeperkte hoeveelheid websites installeren.

SiteGround WordPress hosting pakketten.

Bezoek SiteGround nu of lees onze volledige SiteGround review voor een diepgaandere blik.

#5 mijn.host – Beste groene WordPress hosting

  • Onafhankelijke Nederlandse provider
  • Supersnelle servers
  • Zeer betaalbaar
  • Makkelijk te gebruiken

Mijn.host is een onafhankelijke, Nederlandse provider die al sinds 2016 aan de weg timmert. Ze doen het over de gehele linie uitstekend: snelle servers gecombineerd met aantrekkelijke prijzen en betrouwbare support.

Maar ze gaan verder dan dat. Zo bieden ze enkel 100% groene stroom aan en leveren o.a. de restwarmte van hun datacenter te aan woningen en gebouwen in een deel van Overamstel in Amsterdam. Een welkom initiatief gezien het internet zorgt voor meer CO2 uitstoot zorgt dan de luchtvaartindustrie.

Performance

TTFBLCPTBTCLSLaadtijd
178ms626ms0ms0ms627ms
Scrol door naar het snelheidsonderdeel van dit artikel voor een korte uitleg van deze snelheidsfactoren

Mijn.host is na Cloud86 en Hostinger de snelste hosting provider van Nederland.

Voor de goede orde: de snelheidsverschillen tussen deze top 3 is zo minimaal dat je in de praktijk vrijwel geen verschil zal voelen qua snelheid.

Klantenservice

Je kunt mijn.host 7 dagen per week bereiken via support tickets (doordeweeks van 9 tot 6, en in het weekend van 10 tot 5). De responsetijd bedraagt ongeveer anderhalf uur. Dit is vrij lang, maar niet onredelijk gezien de scherpe prijzen die aan hun pakketten hangen.

De kwaliteit van het support team is hoog: in plaats van een vluchtig opgeleide support medewerker, krijg je uitsluitend te maken met WordPress hosting experts die je problemen snel voor je oplossen.

WordPress features

Dagelijkse backups (tot 30 dagen retentie), Redis caching bij alle pakketten, staging/testomgeving, QUIC.cloud CDN en een gratis verhuisservice.  

Wanneer voor mijn.host kiezen?

Kies voor mijn.host als je zoekt naar betaalbare, snelle hosting die zich hard maakt voor duurzaamheid. Het hosting aanbod van mijn.host loopt van shared hosting tot dedicated servers. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het opschalen van je website.  

Mijn.host biedt standaard webhosting, WordPress hosting, VPS hosting en dedicated servers aan. Die eerste twee zijn voor de meeste websites de beste keuze.

De pakketten binnen deze twee types verschillen slechts marginaal van elkaar. Features zijn hetzelfde en je site komt terecht op dezelfde servers. De verschillen zitten ‘m in hoeveel resources je toegang tot krijgt (CPU cores, RAM en schijfruimte).

Als altijd is het advies hier: begin bescheiden en upgrade pas wanneer nodig.

mijn.host WordPress hosting pakketten.

Bezoek mijn.host nu of lees onze volledige mijn.host review voor meer details.

WordPress hosting vergelijken

Vergelijk de WordPress hosting providers in dit overzicht direct met elkaar:

Cloud86KinstaHostingerSiteGroundMijn.host
WebsiteCloud86.nlKinsta.comHostinger.nlSiteGround.comMijn.host
Prijs vanaf€1,95 p/m$30 p/m€2,99 p/m€3,99 p/m€1,99 p/m
Gratis domeinNeeNeeJaNeeNee
Gratis SSLJaJaJaJaJa
Gratis CDNJaJaJaJaJa
EmailJaNeeJaJaJa
Back-upsDagelijksDagelijksDagelijksDagelijksDagelijks
Support9 tot 524/724/724/7Ma-zo (9 tot 6)
TestomgevingJaJaJaJaJa
Server locatiesNederland25 landen7 landen7 landenNederland

En hier kun je zien hoe de providers scoren ten opzichte van elkaar qua snelheid:

Cloud86KinstaHostingerSiteGroundMijn.host
TTFB121ms151ms123ms115ms178ms
LCP516ms649ms625ms812ms626ms
TBT0ms6ms0ms59ms0ms
CLS0ms0ms0ms0ms0ms
Laadtijd516ms770ms626ms886ms627ms

Cloud86 scoort al met al het beste maar de andere providers zijn ook razendsnel. De een zal niet merkbaar langzamer zijn dan de ander in de praktijk.

  • TTFB (Time to First Byte). Simpel gezegd is TTFB de responstijd van de server. Dus stel je klikt op een link en de TTFB is 500ms, dan duurt het een halve seconde voordat je webpagina begint met laden.
  • LCP (Largest Contentful Paint). Meet hoelang het duurt voordat het grootste element (bijvoorbeeld een hero-afbeelding) op het scherm van je bezoekers verschijnt.
  • TBT (Total Blocking Time). TBT vertelt hoeveel tijd wordt geblokkeerd door scripts tijdens het laden van je pagina’s.
  • CLS (Cumulative Layout Shift). Meet hoeveel elementen op je pagina verschuiven tijdens het inladen.
  • Laadtijd (Fully Loaded Time). De tijd die het duurt voordat een pagina helemaal klaar is met laden.

Hoe lager al deze scores zijn, hoe beter.

Wat is WordPress hosting?

WordPress hosting is een type webhosting wat specifiek geoptimaliseerd is voor WordPress. De servers zijn zo ingesteld om WordPress sites extra snel te laten laden, het hosting dashboard laat je WordPress binnen één klik installeren, en je krijgt toegang tot WordPress features zoals een testomgeving en automatische backups.  

Wat is managed WordPress hosting?

Het idee achter managed WordPress hosting is dat je in staat wordt gesteld je puur te focussen op het design en de content-creatie van je site. De rest wordt geregeld door je host.

Zie het als een conciërge service voor je website. Support gaat net dat stapje verder voor je, snelheidsoptimalisaties zijn vaak al toegepast zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen, en de hosting provider is continue bezig met het zo veilig mogelijk houden van je website.  

Lees hier in meer detail wat managed WordPress hosting is.  

Dingen om op te letten bij het kiezen van WordPress hosting

Wat het kaf van het koren scheidt in WordPress hosting land hangt samen met de volgende componenten.

WordPress hosting valt binnen een van de volgende categorieën.

  • Shared WordPress hosting. Je deelt een server met andere gebruikers. Je hebt hier geen enkele technische kennis voor nodig: alle server configuratie en -onderhoud wordt voor je gedaan.
  • Managed WordPress hosting. Je deelt nog steeds een server met andere gebruikers, maar meestal met een stuk minder dan bij shared hosting. De meeste technische aspecten van je site worden beheerd door de host, inclusief beveiliging, snelheid en updates.  
  • VPS WordPress hosting. Biedt een virtuele privéserver voor je WordPress-website, wat meer controle en resources betekent in vergelijking met shared hosting.
  • Cloud WordPress hosting. Maakt gebruik van meerdere verbonden servers, wat zorgt voor schaalbaarheid en betere beschikbaarheid van de website.
  • Dedicated WordPress hosting. Een volledige server alleen voor jouw WordPress-website. Dit biedt maximale prestaties en controle, maar is erg duur.

De meeste websites kunnen prima terecht op shared hosting, het meest goedkope en toegankelijke hosting type.

Kijk alleen uit met tweederangs providers zoals Strato en Bluehost: die gooien veel te veel sites op een server wat leidt tot trage en instabiele websites.

Ons artikel over wat hosting is gaat dieper op deze soorten hosting.

Performance (snelheid en uptime)

Google houdt van snelle websites omdat je bezoekers hier ook van houden. Studies laten zien dat langzame websites ervoor zorgen dat gebruikers je site sneller verlaten.

Maar je hebt niets aan een snelle site als de uptime niet op orde is. Bezoekers kunnen de content niet zien van een site die offline is.   

Klantenservice

Vooral belangrijk wanneer je een kersverse website eigenaar bent. Je gaat onherroepelijk vragen hebben wanneer je net je website gelanceerd hebt. Goede klantenservice kan je leven aanmerkelijk prettiger maken in die eerste paar maanden.

Maar ook als je site al een tijdje runt moet je op rugdekking van je host kunnen rekenen – vooral als er een zakelijk belang mee gemoeid gaat.

Gebruikersgemak

Sommige hosting dashboards zien eruit alsof ze afkomstig zijn uit de steentijd en zo werken ze ook. Toegegeven, je brengt (waarschijnlijk) weinig tijd door in je hosting dashboard. Maar als je het moet gebruiken, wil je dat het intuïtief voelt en makkelijk werkt zodat je geen tijd verspilt.  

(WordPress) features

WordPress hosting moet minstens automatische backups, staging/testomgeving (waar je op een veilige manier je site kan aanpassen) en een gratis SSL-certificaat bieden. Idealiter krijg je ook gratis verhuisdienst aangeboden (voor het geval je al een site hebt).  

Beveiliging

Hosting platforms moeten er proactief voor zorgen dat zowel hun eigen servers als jouw website zo veilig mogelijk is. Denk hier aan antispam en antivirusmaatregelen en tools om DDoS-aanvallen te weren.   

De volgende stap: een WordPress website maken

Moet je nog een WordPress website maken? Dan komt een WordPress handleiding goed van pas. Kijk om te beginnen eens naar deze exemplaren:

Samenvatting: de beste WordPress hosting bedrijven

Hier zijn nogmaals de beste WordPress hosting providers van dit moment:

  • Cloud86 – Beste WordPress hosting voor de meeste mensen
  • Hostinger – Beste internationale budget hosting met 24/7 support
  • Kinsta – Beste managed WordPress hosting
  • SiteGround – Makkelijkst te gebruiken voor beginners
  • Mijn.host – Beste groene WordPress hosting

Wat de beste WordPress hosting voor jou is komt aan op je specifieke wensen.

Voor de meeste mensen is Cloud86 de beste keuze. Cloud86 host sites in alle soorten en maten, is extreem snel, betaalbaar en heeft een van de beste support afdelingen binnen de industrie.

Hostinger is de beste keuze voor als je zo min mogelijk geld wilt uitgeven maar snelle, internationale webhosting zoekt met dag-en-nacht ondersteuning. De dienst is perfect voor kleinere sites en hobby projecten.

Kinsta is een VIP WordPress host die een volkomen zorgeloze ervaring biedt. Het is een uitstekende keuze voor grotere of snelgroeiende websites waar een flink zakelijk belang mee gemoeid is.

SiteGround is een goede keuze voor beginners die 24/7 klantenservice willen en een dashboard wat super makkelijk te gebruiken is. Wel zijn ze de laatste jaren een slagje te duur geworden.

Mijn.host is een Nederlandse provider waar je een grote variëteit aan websites bij kwijt kan. Ze zetten hard in op duurzaamheid.  

Cloud86 logo
  • Beste Nederlandse webhost
  • Snelste hosting van Nederland
  • Zeer betaalbaar
  • Klantenservice telefonisch bereikbaar

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen hosting en WordPress hosting?

Het voornaamste verschil tussen WordPress hosting en webhosting is dat WordPress hosting meestal is geoptimaliseerd voor WordPress en mogelijk enkele extra functies bevat, zoals 1-klik staging, die niet worden aangeboden bij “gewone” webhosting.

Webhosting is een overkoepelende term die verwijst naar alle soorten hostingdiensten. Het omvat shared hosting, VPS hosting cloud hosting en dedicated hosting. WordPress hosting is een subcategorie van webhosting die servers en software biedt die specifiek zijn ingesteld op WordPress websites.

Moet ik WordPress hosting gebruiken voor een WordPress website?

Je kunt een WordPress site prima draaien op het gros van de webhosting diensten. Echter, met specifiek op WordPress ingerichte hosting krijg je klantenservice van WordPress experts, automatische updates en servers die voor WordPress zijn geoptimaliseerd (waardoor je site sneller draait).

Is voor Nederlandse sites een Nederlandse WordPress host het beste?

De meeste internationale webhosting diensten hebben datacenters in Nederland. Nederland heeft binnen Europa de meeste directe verbindingen met de Verenigde Staten via trans-Atlantische zeekabels. Ook maakt ons koele klimaat en focus op duurzame energie Nederland aantrekkelijk voor internationale partijen.

Voor goede prestaties heb je daarom niet per se een Nederlandse host nodig. Er zijn genoeg internationale webhosting diensten die een betere performance en klantenservice bieden dan de eerste de beste hosting provider van Nederlandse bodem.

Een van de uitzonderingen hierop is Cloud86. Deze Friese hosting provider is de snelste hosting provider van Nederland en verslaat zelfs veel duurdere internationale partijen zoals Kinsta en SiteGround.

Wat is het verschil tussen managed WordPress hosting en shared hosting?

Shared hosting betekent dat je een server deelt met andere websites, managed WordPress hosting verwijst naar een WordPress conciërgedienst. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Bijvoorbeeld, Kinsta’s (een dure managed WordPress host) klanten wordt gehost op shared servers.

Dat gezegd hebbende zal je site bij een host als Kinsta een server delen met minder sites dan bij “normale” shared hosting van een paar euro per maand. Hierdoor zijn vaak de prestaties beter.

Wat kost WordPress hosting?  

WordPress hosting kun je krijgen vanaf €1,95 per maand bij een provider als Cloud86. Dit is een vrij bescheiden pakket met slechts 5GB opslag en 250GB dataverkeer, wat het geschikt maakt voor kleinere sites die hooguit een paar duizend bezoekers per maand ontvangen.

Meestal zal je echter minstens rond de 5 euro per maand betalen voor een WordPress hosting pakket. Doe je dit bij Cloud86, dan kun je op betreffend pakket 10 websites installeren, krijg je 50GB schijfruimte en onbeperkt dataverkeer.

Voor managed WordPress hosting betaal je in de regel meer. Wat managed WordPress hosting precies inhoudt verschilt een beetje van provider tot provider, maar bij Cloud86 krijg je er betere specificaties en uitgebreidere support voor. Hun goedkoopste managed WordPress hosting pakket kost iets meer dan 15 euro per maand (na verlenging).

Wat kost een WordPress site?  

De kosten van een WordPress site hangen af van de functionaliteit die je aan je site wilt toevoegen, de hosting die je gebruikt en het WordPress thema wat je kiest.

Het goede nieuws: tegenwoordig zijn de beste WordPress thema’s en plugins freemium en bieden de gratis versies ervan voor de meeste sites alle functionaliteit die je nodig hebt.

Dit betekent voor veel sites dat het leeuwendeel van het kostenplaatje wordt bepaald door je domeinnaam en hosting. Voor een kleine WordPress site (zeg tot 10.000 maandelijkse bezoekers) hoeft je hosting niet meer dan 50 euro per jaar te kosten. Een domeinnaam kost een tientje.

In totaal hoeft een eenvoudige WordPress site dus meer dan 60 euro per jaar kwijt te zijn.

Dit artikel gaat hier uitgebreider op in.

Is WordPress een webhost?

WordPress(.org) is een open source content management system wat je installeert op het hosting pakket va een webhost.

Echter, er bestaat een bedrijf genaamd WordPress.com, wat in wezen functioneert als een hosting provider die een aangepaste versie van WordPress voor-geïnstalleerd heeft staan.

Het is beter zelf een hosting provider te kiezen en WordPress hierop te installeren (dit gaat binnen één klik), dan voor WordPress.com te kiezen. Dit is goedkoper en je krijgt meer vrijheid.

Lees hier meer over de verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com.

Hoe verhuis ik een WordPress site naar een nieuwe webhost?

Je kunt je site zelf verhuizen door je WordPress database te downloaden en bij de nieuwe host te uploaden via de file manager. Maar het is veel makkelijker een webhost te kiezen die een (gratis) verhuisservice aanbiedt. Voorbeelden van hosting providers die dit doen zijn Cloud86 en mijn.host.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *